Reklama

Reklama

Devadesátník Zev (Christopher Plummer) se po smrti své ženy vydává z pečovatelského domu na útěk a na sedm desetiletí odkládanou cestu za pomstou. Bojuje se selhávající pamětí, ale má instrukce od přítele Maxe (Martin Landau), kterému podává zprávy o misi, v níž potřebuje získat zbraň a najít muže, odpovědného za smrt jejich rodin v Osvětimi a skrývajícího se pod cizí identitou. Zevovo urputné odhodlání ho vede na dobrodružnou cestu plnou neočekávaných zvratů při hledání toho správného viníka. Napětí, otázky morálky a šokujících odhalení v netradičně pojaté road-movie o stínech nacismu. (APK Cinema Service)

(více)

Recenze (310)

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Překvapivě zajímavý thriller. Projednou není hlavní hrdina atlet středního věku, ale děda, co jen tak tak udrží pistoli, vzpomínky a moč. Oceňuju invenci scénáristů a spoustu drobných geronto-detailů. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

[Obsahuje stopové množství spoilerů] Je škoda, že je to tak hnusně, nezajímavě natočený. Už jenom ten závěr na zahradě srubu v rakouském stylu, který mohl jinak fungovat jako znervozňující indicie, vypadá místo toho jak z Doktora z hor. Nazi-exploatace Deana Norrise zase přidává filmu nečekaně a nejspíše nechtěně zábavný element (jeho tvář při otázce "Are you a Jew?" jsem si musel stopnout). Nicméně bludišťák tentokrát putuje za scénářem, který se skoro jeví, že byl před 15 lety ukradený ze stolu Chan-wook Parka. Potěší, že se nejedná o stařeckou usmířenost, ale postavy si naopak udržují neotřesitelnou radikálnost navzdory všem klackům, které jim stáří naházelo pod nohy. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Wiesenthalovo centrum eviduje čtyřikrát jméno Rudy Kurlander a pod jedním z nich se skrývá nacistický zločinec. Devadesátiletý důchodce trpící demencí a občasnou amnézií se po smrti své ženy vydává najít toho pravého a pomstít svou rodinu, která zahynula v Osvětimi. Egoyan měl tentokrát dvakrát šťastnou ruku a to jak výběrem tématu, při kterém zkombinoval jakousi road movie s motivy pomsty a koncentračních táborů, tak s volbou herce, protože Christopher Plummer byl naprosto fenomenální. Překvapivý závěr pak korunoval celkový výborný dojem. 85% ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Memento s dôchodcami a pre dôchodcov. Pomaly film o pomste a cely cas mi to plahocenie stareho zmagoreneho dedka pripadalo smiesne. Tesil som sa akurat na pointu, pretoze od zaciatku bolo jasne, ze nejaka pride. Neodhadol som ju a o to viac ma potesila. Bola to jedina vec na celom filme, ktora sa mi pacila. Evidentne nie som az tak oldschool fanda alebo ma proste serie Egoyanov pomaly nezazivny rezijny styl. Ale ak za takych 20 rokov vznikne remake s Arniem a Slyom, tak si ho rad pozriem. 5/10. ()

mirekem 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně nejlepší Atomův film za posledních 15 let. O vyrovnání se s minulostí... Originální, nápadité, překvapující a gradující drama s geniálním scénářem, na které nezapomenete a na jehož konci budete koukat s otevřenou pusou, jako já. Excelentní Christopher Plummer! ()

malylada 

všechny recenze uživatele

Příběh stárnoucího muže, jenž na sklonku života vezme pomstu do svých rukou, aby našel nacistu, který měl na svědomí vyvraždění rodiny v lágru. Nezvyklá roadmovie, kdy sledujeme neduhy staří, člověka trpícího Alzheimerem a až zázračně dokáže upoutat pozornost, i přes počáteční pomalé tempo. Drama hodně staví na hereckých výkonech, především výtečného Plummera, který dokáže vzbuzovat emoce při každé scéně. Obvykle takovým filmům dávám sedmičku, ale to, co se odehraje v poslední půl hodince, je naprosto neskutečná záležitost a závěr mě naprosto rozsekal. Scénář si zaslouží absolutorium a ještě pár dní ve mně rezonoval…....90% ()

berny2468 

všechny recenze uživatele

Cesta za pomstou, jakou jsem dosud nezažil. Výborně vygradované drama, které má silnou oporu ve výborném Plummerovi a také ve scénáři, který je propracovaný a vše ve správný okamžik převrátí, což s ne vždy povede. Samozřejmě to má též své chyby, jako třeba ,,důchodcovské tempo", které po čase uspávalo, ale zase na druhou stranu má svoje kouzlo. A k tomu kouzlu často pomáhala povedená hudba. Film Vás donutí přemýšlet o nacistickém vymývání mozků a proto tento film vřele doporučuji....80%. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Parádní film kterému podkopává nohy teprve až ten "prošpekulovaný" twist v samotném finishi. Asi to mělo působit neokoukaně a překvapivě, ale ve výsledku to zavání spíš křečovitým prvoplánem. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Fantastický film o holokauste. Max Rosenbaum prežil Osvienčim, ale jeho najbližší nie. K ceste cez komíny krematórií im pomohli príslušníci SS Blockführer Rudy Kurlander a Otto Walisch. Max, ktorý spolupracoval so Simonom Wiesenthalom pri chytaní vojnových zločincov zistil, že Kurlander ušiel z Nemecka do Severnej Ameriky. Podarilo sa im zistiť, že v Amerike pôsobia 4 emigranti s týmto menom a všetci sú Nemci a boli účastníci v 2. svetovej vojne. A tak Max využije demenciu Zeva Guttmana a vyšle ho vykonať pomstu za likvidáciu svojej rodiny. Holokaust bol najhorší zločin v histórii, či už je ospravedlnením vražda z pomsty je morálnou dilemou. Samotný záver je šokujúci a nečakaný. To čo sa vo filme odohraje neprezradím a právom tento film hodnotím ako najlepší film z vojnovou tematikou z roku 2015. Vďaka za tip Big Bear. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Závěr filmu, který se mi jinak líbil, odkryl pár nelogických scén. SPOILER! Proč tedy Zevovi tak vadil nacistický fanda v domě třetího v pořadí Rudyho Kurlandera? Proč mu tak vadil jeho fanatický syn? Proč mu tak vadil pes? KONEC SPOILERU Jinak film nebyl špatný, ale víc by se mi líbil klasický konec bez takovýchto fantasmagorií. Proto srážím body na průměr. ()

Adasin 

všechny recenze uživatele

Road movie jinak moc nemusím, ale zase mám jistou slabost pro příběhy o pomstě a tady mě zaujalo i spojení s tématem nacismu a přeživších z Osvětimi. ------------- Jeden z těch filmů, kde konec úplně změní vyznění celýho filmu a po tom, co jste viděli finální zvrat, už na ten film nikdy nebudete moct koukat stejně. Tady se vyplatí počkat na konec. Já ho vůbec nečekala, naopak se režisérovi dařilo mě celou dobu vodit za nos. Zezačátku mi to přitom přišlo jako jeden z těch filmů, který mě za chvíli přestanou bavit a přeskočím je. Naštěstí tempo postupně zrychluje a napětí stoupá, takže to čekání na konec nebylo nějak úmorný. Určitě je třeba ocenit i Plummerův výkon. Zase ale než se k tomu konci dojde, občas scénář hlavnímu hrdinovi až moc nahrává. 7/10 ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Tento film má zrovna takový název,který přesně vystihuje tento film.Opravdu si ho budu "pamatovat".Christopher Plummer zde předvedl neuvěřitelný výkon.Nesmím opomenout ani jeho herecké kolegy.Kdo má rád výborný příběh s postupným stupňováním děje,tak ten si tady přijde na své.Nejlepší na filmu byl asi konec,protože takové rozuzlení jsem tedy ani z jednoho procenta nečekal.To muselo překvapit každého.Asi film nebude nijak super známý,ale u mě si zaslouží ten plný počet hvězd.Hodnocení:90% ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Skvělé dědkovské roadmovie s postupně se rozplétající zápletkou zahalenou chabou pamětí. Však on věděl přesně, co dělá. ()

kolda1990 

všechny recenze uživatele

Tak teda jo no...5 hvězd nakonec (za konec) dávám...kdyby šlo dát 4,5 bylo by to lepší, ale tak...když uvážíme věk Ch. Plummera tak je to vskutku obdivuhodné. Příběh velmi zajímavý a poutavý, co si budem povídat téma židů a zvěrstva s nimi spojené jsou prostě svým způsobem fascinující. Naštěstí to nebylo emerické takže závěr brilantní. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Jasně, hlavně je to snímek o tom, jak se starý pán snaží nezapomenout na to, co má vlastně udělat, ale nic z toho se mu nedaří. Christopher Plummer je ale v roli devadesátiletého pomstychtivce skvělý. No, sám na to má už dobrý věk. Ale překvapivě ani scénář tohoto filmu není špatný a jednotlivé události jsou mnohdy opravdu neskutečně náhodné, ale přitom skvěle zapadají do vzorce. Finále skvělé. ()

slord 

všechny recenze uživatele

Christopher Plummer podáva výborný výkon, ale ako celok ma ten film až tak nechytil, je to pozerateľné a niektoré momenty sú skvelé, ale hon na náckov v českom filme Stařici som si užil oveľa viac. 6,5/10 ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Nejsem doktor medicus, nýbrž doktor iuris, a to určitě ovlivňuje můj úsudek. Tedy, domnívám se, že stařecká demence funguje jinak, a to způsobem, který klíčovou ideu tohoto dramatu staví mimo realitu. Navíc mě rozuzlení zklamalo. Úplně chápu jeho diváckou přitažlivost, je to podle všech platných pravidel dramatu. Já jsem se ale těšil na jiný závěr, věřil jsem, že nám film ukáže, jak hořce pomsta chutná. --- Zaujalo mě všeobecně vzorné chování všech epizodních postav ve vztahu ke starým lidem. Pochybuji zda americká realita je skutečně tak bílá. Koneckonců, velepitomý kult mládí a svěžesti se narodil v Americe a je proklatě těžké mu uniknout. Na druhou stranu ovšem, američtí senioři mají vesměs pěkné penze, a tedy komerční kultura velí hýčkat si je jako zákazníky. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Ruth? Ruth? Tak se ptá každé ráno po probuzení devadesátiletý Zev a čeká manželku ve svém domově s pečovatelskou službou a ona stále nepřichází.Zemřela totiž před čtyřmi lety a Zev už zapomíná. Ale pořád ví, že Zev znamená v překladu vlk a na paži má vytetované číslo. Přežil totiž Auschwitz a přišel o rodinu. Ale tady má i kámoše, a ten má stejný osud. Instrukce na papírku....našli totiž nácka z Osvětimi pod falešnou identitou a Zev ho přesto všechno rozhodně najde! Co říci...vynikající Plummer, charismatický a tápající stařec, ten byl úžasný.Film pozvolna gradoval do finále, které bylo rozhodně překvapivé. Skvělá režijní práce Atoma Egoyana. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Christopher Plummer trpící Alzheimerem se vydává na road movie, ve které chce dopadnout a pomstít člověka, který vyvraždil jeho rodinu za války v Auschwitz. Celé je to nakonec trochu jinak. Originální námět a napínavé pátrání až do osobitého finiše zaručuje skvělý filmový zážitek. A ten soundtrack - smyčce, hoboje, klarinety, klavír - úchvatný hudební podklad. ()

Reklama

Reklama