Reklama

Reklama

Devadesátník Zev (Christopher Plummer) se po smrti své ženy vydává z pečovatelského domu na útěk a na sedm desetiletí odkládanou cestu za pomstou. Bojuje se selhávající pamětí, ale má instrukce od přítele Maxe (Martin Landau), kterému podává zprávy o misi, v níž potřebuje získat zbraň a najít muže, odpovědného za smrt jejich rodin v Osvětimi a skrývajícího se pod cizí identitou. Zevovo urputné odhodlání ho vede na dobrodružnou cestu plnou neočekávaných zvratů při hledání toho správného viníka. Napětí, otázky morálky a šokujících odhalení v netradičně pojaté road-movie o stínech nacismu. (APK Cinema Service)

(více)

Recenze (310)

gutshoter 

všechny recenze uživatele

To je proč koukám na filmy! Naprosto jedinečná poslední třetina filmu, která prostě donutí ze sebe chrlit nespecifikované zvuky. Úžasný koncert Plummera, vynikající scénář, hudba a především geniální pointa ve mně zanechají brilantní filmový zážitek ještě na dlouho. Wow! ()

herr_carter 

všechny recenze uživatele

Já jsem si to myslel hned, že to takhle dopadne !!! I přes fakt, že hlavní protagonista není ten, za kterého ho všichni považují, mu neubírá sympatií a lidského soucitu, co si musel na své cestě absolvovat, aby došel na konec své mise a zjistil hrozivou pravdu - ať tak či onak, závěr by byl pokaždé stejně emotivní a frustrující. Vyzdvihnout je třeba především herecké výkony hlavního představitele, kdy v pokročilém věku postoupil takové složité a vyčerpávající téma, pocit soucitu mě neopustil po celou stopáž.....................moje hodnocení = 9 z 10. ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Remember bych tedy určitě doporučil skutečně každému, neboť o jeho vysokých kvalitách tady nemá cenu vůbec diskutovat, ovšem doporučit ho musím jen s tou podmínkou, že si o tom filmu nebude potencionální divák nic zjišťovat, respektive ještě líp, nebude vůbec vědět, do čeho jde. Pak z něj ten zážitek musí být fantastický. Já jsem se k němu ale bohužel dostal přes doporučení, které o něm dost prozrazovalo a ikdyž tedy Remember považuji i tak za bez diskuze opravdu skvělou podívanou, a dovolím si tvrdit za až ojedinělý thriller, tak onen zážitek nebyl už až takový. Každopádně, jde o fakt precizní thriller, který nevzniká každý den, je kurevsky promyšlený, i přes své rozhodně nikterak závratné tempo je naprosto strhující a postupně graduje až do dech beroucího finále, jehož pointu vytuší asi jen opravdu minimum diváků. Zároveň jde o film skutečně napínavý, s naprosto neodhadnutelným vývojem, perfektní atmosférou a vážně ukázkovým zpracováním. Navíc zde fungují i velice silné emoce, jenž jsou opravdu působivé a v mnoha scénách vyvolávají až velmi nepříjemné mrazení. Obrovským pozitivem filmu je pak i casting, kdy by asi jen málo kdo čekal, že přestože většině zúčastněným hercům je v průměru dost přes osmdesát let, tak zde převedli skutečně obdivuhodné výkony, za které smekám a klaním se. Zkrátka, Remember je napínavý, promyšlený, skvěle zahraný a v závěru velice překvapující thriller, který si zaslouží opravdu vysoké hodnocení. ()

Forsberg11 

všechny recenze uživatele

Je pravda, že zo začiatku som tomu nevedel prísť na chuť. Príbeh z domova dôchodcov nijak neohuroval, tempo bolo pomalé a prvú pol hodinu je to skutočne nuda. Naviac predstava, že sa budem celý film pozerať na veľmi starého dedka s demenciou ma nijak nelákala. Aj keď Christopher Plummer bol skvelý a zahral to dokonale. Od scény s fantastickým Deanom Norrisom v desivom dome vedľa kameňolomu však dej nabral parádne obrátky a až do konca je to veľmi pútavá a mimoriadne zručne zrežírovaná záležitosť. Záverečný zvrat som vytušil už pomerne skoro ale aj napriek tomu ma zopár vecí dostalo. Hodnotím kladne, aj keď s výhradami... slabšie 4*. 70 %!! ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Pointa výborná, ale že by mě na to bavilo koukat, to mě tedy nebavilo. Ten herecký výkon Christophera Plummera je ovšem naprosto obdivuhodný. Za prvé je v neuvěřitelné kondici, když něco takového ještě zvládne natočit, a do toho ještě bravurně sehrál někoho, kdo je na tom fyzicky i mentálně mnohem hůř, než on sám. Smekám... ()

preclajsz 

všechny recenze uživatele

Jakožto můj 1000. film jsem nucen napsat komentář... Film bych spíše zařadil do drama než do thrilleru. Nutno podotknout, že celou dobu vás bude provázet výborná hudba, která podle mě film posunula na novou úroveň. Defacto po celou dobu jsem si říkal, že je to celkem nuda a víc jak 3* si to nezaslouží, ale finále a celek jako takový mě přesvědčil o opaku. Bez váhání 4* a zasloužených 80% ()

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

Je to komorní a relativně pomalý, ale tak v hlavní roli je osmdesátiletej pán, takže tempo naprosto odpovídá. Nedá se říct, že by to ale nebavilo. Spojení se stařeckou demencí, která klade hlavnímu hrdinovi překážky, je celkem zajímavej nápad. Stejně jako vystavět thriller na hrůzách ze druhé světové války natočenej v současnosti. Zápletka je dobrá, závěrečný rozuzlení ještě lepší, vlastně bych řekl, že zvedá hodnocení o jednu hvězdu. Jinak bych to ale nechla na třech. P.S.: Absolutní obdiv má Ch. Plummer, kterej si střihnul hlavní roli ve věku 86 let, to teda klobou dolů. ()

ryba443 

všechny recenze uživatele

SPOILER! Já tomu nevěřím, Jürgen Prochnow přece za války sloužil u Kriegsmarine na ponorce a Christopher Plummer létal u RAF v Bitvě o Británii, tak co by jako dělali v Auschwitz? Ale teď vážně, "Vzpomeň si" je kvalitní komorní drama, se skvěle padnoucími herci a navzdory vážnosti tématu s nejedním úsměvným momentem, které nutí zamyslet se a klást si otázky. Určitě doporučuji. ()

EKLEKTIK 

všechny recenze uživatele

"Vzpomínám si." Staré Klingonské přísloví praví, že pomsta je pokrm který se nejlépe podává za studena. Ale tohle byla úplná Klingonská zmrzlina s příchutí rafinovanější než cukr, chladnokrevnější než ještěr a cyničtější než funebrák. Dobře to ten "šílený" Max vymyslel. ()

Stružák 

všechny recenze uživatele

Marně, marně přemejšlím, co jsem to vlastně viděl. Přišlo mi, jak kdybych se koukal to, jak někdo hraje takovou pseudodetektivní adventuru. 🎮 Ve skutečnosti si roli Kryštofa Švestáka v nějaké adventuře zahrát by mohlo bejt fajn, ale dívat se, jak hru někdo hraje, to zas takovej vejvar teda není. Film má pomalé tempo a tak nějak se neumělecky plíží k nevyhnutelně nutnému závěru. Když to už, už, UŽ konečně vypadá, že by se mohlo začít něco dít (tj. když Zev potká mladýho Kurlandera), všechno to zas nějak zmizí do ztracena. Jasan, samotnej tříminutovej závěr je sice zajímavej (resp. nejzajímavější na celým filmu), ale že bych na něj musel čekat hodinu a půl, to fakt ne. 😴 Herecky se k filmu nemá moc smysl vyjadřovat, ne že by Plummer hrál špatně, to ne, ale on tak nějak nemá co hrát, škoda. Vzpomeň si? Zapomeň. ()

peetriss 

všechny recenze uživatele

Precizní road movie o staříkovi prahnoucím po pomstě za bolest a utrpení v čase dávno minulém, rozmazaném za tlustými skly pokročilé demence. Je pravdou, že chvíli trvá než se příběh rozjede na plné obrátky, než se do něj divák dokáže vžít, odměnou však se kvalitní zážitek s intenzivním finále, kdy divák předem tušil, že vše nebude tak jednoduché a přímočaré, jak to na první pohled vypadá. To, co zde předvádí Christopher Plummer, je minimálně na oscarovou nominaci, jeho výkon je předvědčivý, věrohodný a strhující! Režisér Atom Egoyan je již několik dekád stálicí v ranku malých velkých osobních dramat, a Remember bezesporu patří k tomu lepšímu a divácky přístupnějšímu v jeho filmografii. Mnou od Exoticy ostudně zanedbávané Egoyanovo dílo si jistě velice brzy naservíruji, zejména jeho plodná 90. léta. ()

filipvrbik 

všechny recenze uživatele

Já jsem ten konec tak trochu čekal, takže to hlavní mě skoro vůbec nepřekvapilo... Ale i tak je Plummerovo one man show dobrým filmem, dovídáme se postupně o co mu jde a chvílemi máte pocit, že trpíte výpadky paměti, demencí a únikem moči spolu s ním. Bohužel je tu málo akčních scén, a již tak stařecké pomalost ještě víc vyčnívá...ale nevadí, je to celkem silný film - i když označení žánru jako thriller značně pokulhává, je to jasné drama a svým způsobem nedává logiku, proč čekal tak dlouho....80% ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

"We are the last living survivors from our prison block. Besides me, you are the only person who could still recognize the man who killed our families."     Parádny geriatrický thriller s podtitulom "Demento", v ktorom hlavný hrdina Zev (výborný Christopher Plummer) občas zabudne, ako má pokračovať jeho príbeh. A práve ten výborný príbeh s niekoľkými prekvapivými zvratmi je najsilnejšou stránkou filmu (úžasné sú najmä scéna u obdivovateľa nacizmu a potom záverečné rozuzlenie). Film je inak aj celkom zaujímavou prehliadkou štýlových, pomerne nevšedných interiérov. Zaujať ma dokázala aj celkom fajn hudba Mychaela Dannu. Kanadské filmy vo všeobecnosti patria k mojim najmenej obľúbeným (alebo som mal doposiaľ na ne smolu), takže tento film je evidentne svetlou výnimkou.     "I remember." ()

MiaMahoney 

všechny recenze uživatele

Když si takhle ležíte doma s pánskou smrtelnou a cítíte se srovnatelně s obyvateli pičovatelského doomu, řeknete si, že je načase se optimisticky mrknout, jak to vypadá ve vedlejších pokojích, ať víte, jak nadějné máte vyhlídky! Z dvěstědvacetsedmičky se ozývá směsice chrchlání a citací z Talmudu a kdo by to byl řekl, že se tam zároveň peče pičlivě plánovaná pomsta (kua, to je zase jednou aliterace, evidentně mi ještě Němec hlavu vymazávat nezačal!). Sice to již zdaleka není pomsta zatepla, dokonce má již dost dobře nakročeno k rigor mortis, ale dvěma gerontům to zajisté nevadí a rozjíždějí parádní plán s kódovým označením "Kill Rudy". Pomsta nemusí vždy patřit jen žluté hajfě s mečem od Hattori Hanza, klidně může mít podobu staříka nad hrobem s cool tetováním z festivalu v Aušvicu (to byla tenkrát jízda...!). Úctyhovný výkon Christophera Plummera, takhle ještě zvládat točit ve věku, kdy jeden neví, jestli ho neporazí úlek z klapnutí klapky! Váhala jsem do poslední chvíle nad 4 hvězdičkami a plným počtem, ale přece jen to tempo, kdy se pouhých 95 minut zdálo táhlých a nekonečných jako čekání na důchod, bylo fakt drobnou stařeckou skvrnou na celkové kráse. Navíc, věřte mi nebo ne, to překvapivé rozžužlení zase až taková infarktovka nebyla, neboť já to tak nějak celou dobu i očekávala ;). Asi jsem prostě fakt dobrá..., ale dost možná to byl jen poslední inteligentní záchvěv před finálním zaklepáním bačkorama. ()

Reklama

Reklama