Reklama

Reklama

Černé Vánoce

  • Česko Black Christmas (více)
Trailer

Obsahy(1)

Poklidně univerzitní městečko Bedford se jako každý rok připravuje na Vánoce. Žádná ze studentek na dívčí koleji netuší, že se do jejich soukromí vkradl démonický cizinec. Vše začíná obscénními telefonáty, avšak brzy nastávají teror a hrůza, nešetřící žádnou z dívek. Jejich osud se ocitá v rukou psychopata... Film, který byl natočen o čtyři roky dříve než legendární Halloween, je všeobecně považován za kultovní film své kategorie a neměl by uniknout vyznavačům hororového žánru. (Popron)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (136)

anais 

všechny recenze uživatele

Čtyři roky před Halloweenem Johna Carpentera natočil Bob Clark svůj nejlepší film. Významný nejen v jeho filmografii, ale i pro slasher, tedy žánr, ve kterém je skupina nějakých lidí (většinou studentů) postupně vyvražďována nějakým psychopatem. Vražděni jsou většinou nějakými netradičními předměty, hrdinům telefonicky vyhrožují anonymové, je tu často množství záběrů z pohledu vraha… Právě Black christmas je filmem, který tento žánr v podstatě začal. Je tu ale jedno velké ALE. V Black christmas nejde o krev. Všechny vraždy, které se tu odehrají, jsou buď mimo záběr, nebo ve stínu. A není jich zas tolik. Mezi nimi se odehrává docela zajímavý příběh, velmi kvalitní herecké výkony (Margot Kidder, John Saxon…), a velmi zajímavá práce všech lidí, co na filmu pracovali, zajímavou kamerou začínaje, pojetím vraha coby naprosto anonymního šílence (kterého ve filmu nikdy neuvidíte!!!) konče. Tím chci jen naznačit, že všechny škatulky, podle kterých se film řadí do žánru slasher, mají v podstatě pravdu, ale pokud nějaká z těch vyvražďovaček není jen spotřebním zbožím, které vám hned vypadne z hlavy, je to právě tento film. ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Skvely slasher odehravajici se v divcim sesterstvu. Pokud jde o atmosferu, je tenhle kousek Boba Clarka jednou z nejlepsich vyvrazdovacek, jakou jsem kdy videl. Vanoce, podivne telefonaty, stylove vrazdy a tajemny zabijak - proste nadhera. Co je ovsem nejzajimavejsi (jak pise uz Quint) - tahle horrorova pecka vznikla v roce 1974, tj. 4 roky pred Halloweenem, ktery se ji v mnoha ohledech minimalne inspiroval (a Carpi to nijak neskryva). Skoda, ze podobne, v USA celkem slavne filmy, se u nas nikdy neukazou. Tenhle vanocni pohled k samotnym korenum slasheru totiz opravdu stoji zato. ()

Reklama

choze 

všechny recenze uživatele

Možná matka vyvražďovaček, obsahující už v roce 1974 taková subžánrová klišé jako subjektivní kameru z pohledu vraha včetně jeho dýchání či závěrečné nalezení vrahových obětí hrdinkou a její duel s ním, ale taky strašná nuda. Od odpadu ji zachraňuje výborná vánoční atmosféra a oku lahodící Olivia Hussey a prostořeká Margot Kidder, které se hororům nevyhýbaly ani v budoucnu (Hussey - SMRT PODLE POSLEDNÍ VůLE, PSYCHO IV, TO a Kidder - HOROR V AMITYVILLE). Film byl údajně inspirován skutečnými tehdejšími vraždami, ale zároveň jde o zřetelnou variaci známé urban legend "o hlídačce dětí a vrahovi v domě", viz. WHEN STRANGER CALLS. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Atmosferický slasher, ktorý bohužiaľ viac nudí ako straší. Najväčším plusom filmu je určite cool vrah a jeho neopakovateľné pazvuky a "piesne". Horšie je na tom nevývažený dej - predsa len slasher bol len v plienkach (hmm, skôr ešte niekde v tele matky) a Bob Clark sa nevyhol mnohým chybám. Napríklad dej je príliš rozťahaný a praktický celý stred filmu je nie hororový ale kriminálny. Dialógy sú nudné a uťahané. Avšak, keď príde na hororové scény, Clark (neskôr režisér skvelej série komédií Porky's) dokazuje, že toto mu ide. Taktiež záver je vynikajúci a znepokojujúci. Film má zaujímavý casting, ale herci bohviečo nepredvádzajú. Prakticky celý film stojí na charizmatickom vrahovi a scéne s jednorožcom. Skôr sa oplatí vidieť kvôli historickému významu než kvôli kvalitám ako slasheru. Mnohé neskoršie slashery ho hravo predbehli. 7/10 ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Krásna vianočná atmosféra sa vzápati premení na utrpenie a boj o holý život.Tento film,ma dostal svojim intenzívnym napatím,aj slušnou atmosférou.Bola to aj slušná zábava,vážne v niektorých momentoch som sa dost obavil.Dialógy sa s tým vobec nemaznali a nadávkami sa to tu len hemží.Mám rád filmy ktoré su zamerané na tajomno a mystérium vraha.A presne o tom je aj tento film.Aj spracovanie príbehu je velmi svieže,ale aj zábavne a velmi temné.Len tie telefonáty čo prichádzali od vraha,boli chaoticke a po čase mi začali dosť prekážať.Vrážd tu nie je veľa ale filmu to neubralo z napatia,ale ten koniec bol jedno veľké klišé.To celkom tvorcovia odflákli-škoda. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (18)

  • Gilda Radner měla ztvárnit roli Phyllis Carlsonové. Měsíc před začátkem natáčení se ale role vzdala, jelikož se začala naplno věnovat závazkům kolem pořadu Saturday Night Live. Na její místo tak byla obsazena Andrea Martin. (Stocki)
  • Poručíka Kennetha Fullera měl původně hrát Edmond O'Brien, vzhledem k jeho zdravotnímu stavu byl ale na poslední chvíli do role obsazen John Saxon. (Stocki)
  • Původně pojmenovaný scénář nesl název “Stop me“. S názvem “Black Christmas“ přišel později režisér Bob Clark. (Stocki)

Související novinky

Zemřel herec John Saxon

Zemřel herec John Saxon

26.07.2020

Ve věku 83 let zemřel v sobotu v americkém státě Tennessee herecký veterán John Saxon. Podlehl zákeřnému zápalu plic, jak médiím potvrdila jeho žena Gloria Martel. Rodák z Brooklynu s italskými… (více)

Reklama

Reklama