Reklama

Reklama

Černé Vánoce

  • Česko Black Christmas (více)
Trailer

Obsahy(1)

Poklidně univerzitní městečko Bedford se jako každý rok připravuje na Vánoce. Žádná ze studentek na dívčí koleji netuší, že se do jejich soukromí vkradl démonický cizinec. Vše začíná obscénními telefonáty, avšak brzy nastávají teror a hrůza, nešetřící žádnou z dívek. Jejich osud se ocitá v rukou psychopata... Film, který byl natočen o čtyři roky dříve než legendární Halloween, je všeobecně považován za kultovní film své kategorie a neměl by uniknout vyznavačům hororového žánru. (Popron)

(více)

Recenze (136)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Příjemný atmosférický horůrek v hlavní roli se Zeffirelliho Julií, za jejíž vlasy by se upsal ďáblu i Vidal Sassoon, dostane dnes jen za 3*, protože jsem si uvědomila, že jsem ho kdysi viděla a ... zapomněla na něj. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Opáčko po letech můj dřívější tříhvězdičkový verdikt nezměnilo. Velmi pomalý raný slasher, kde se toho vlastně moc nestane a mordy jsou vidět spíš v náznacích. Poměrně dobře funguje atmosféra, vyplývající z psychopatických telefonátů jednoho úchyla, který se ukrývá na půdě vysokoškolského sesterstva a terorizujícího jeho obyvatelky. Divák je v tomto vědomí napřed vzhledem k postavám, což atmosféře prospívá. Pdle dřívějšího komentáře jsem byl napoprvé spokojen s finále, no po druhé projekci to tak úplně neplatí. Skončilo vlastně dřív, než začalo, a nějakých pořádných naháněček mezi vrahounem a final girl jsem se nedočkal. A celý ten závěr je vlastně dost pakárna, ať už co se týká chování boyfrienda hlavní hrdinky, tak výkonu policie. Historickou hodnotu filmu upřít nelze, stál u zrodu jednoho hororového subžánru, ale že by dnes pádný existoval pádný důvod si jej pouštět, to si úplně nemyslím. Horror movie of the year ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Tento prastrýček Carpenterova opusu sice nemá tak sofistikovaného záporáka (zde uřvaný magor), naproti tomu má ale líbivější postavy (vděčné osazenstvo dívčího domova), které se navíc v rámci žánru chovají relativně racionálně a i když bych si dokázal představit lepší práci v detailech a osobitější auru kolem vraha, nemůžu si tento subžánrový prazáklad více než vynachválit. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Vůbec nebavilo ani nezaujalo. Jelikož jsem fanouškem Remaku, doufal jsem zde v něco podobného a prd. Absence gore, napětí, nahoty je absolutně neodpustitelné v žánru slasher. Za mě tedy ztráta času bohužel. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tak ja nevim, ale me pride, ze jsem snad videl neco jinyho, nez vetsina ostatnich, protoze tenhle horor je naprosto k nicemu. Furt jsem cekal, kdy se film rozjede, ale tech 90 minut se prakticky nic nedeje, nezajimavy herci porad jenom zvani, do toho sem tam nejaky zabiti, navic natoceny stylem, aby nahodou nebylo neco videt a sem tam nejakej telefonat, kterej me ale spis rozesmival, nez desil. Celkove teda zadna atmosfera, zadna lekacka, zadny poradny gore sceny, takze jako horor absolutne nefunkcni a kdo je vrah mi bylo jasny nekdy po pulhodine. ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Skvely slasher odehravajici se v divcim sesterstvu. Pokud jde o atmosferu, je tenhle kousek Boba Clarka jednou z nejlepsich vyvrazdovacek, jakou jsem kdy videl. Vanoce, podivne telefonaty, stylove vrazdy a tajemny zabijak - proste nadhera. Co je ovsem nejzajimavejsi (jak pise uz Quint) - tahle horrorova pecka vznikla v roce 1974, tj. 4 roky pred Halloweenem, ktery se ji v mnoha ohledech minimalne inspiroval (a Carpi to nijak neskryva). Skoda, ze podobne, v USA celkem slavne filmy, se u nas nikdy neukazou. Tenhle vanocni pohled k samotnym korenum slasheru totiz opravdu stoji zato. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Místy OPRAVDU děsivý slasher. V mnohém by se mohl zdát už trochu provařený, ale na to bacha, je jedním z vůbec prvních. Sympatická hlavní hrdinka, mrazivé skřeky do telefonu, tajemný vrah, dokonalá atmosféra (pravda ne moc vánoční). Jen škoda, že ten vrah nedostal žádnou masku, mohli jsme mít další ikonu žánru. Have yourself a scary little, black christmas. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle "kult" jsem tedy opravdu nějak nevychytal ... Jako klidně chápu, že je tohle považováno za první slasher v dějinách kinematografie. Ale co je na tomhle filmu dobré je mi opravdu záhadou... Nemůžu sice filmu konkrétně nic vytknout, ale mě to hlavně šíleně nudilo. To se prostě nedalo, fakt utrpení to vidět až do konce. Ve filmu se skoro vůbec nic neděje. Všechno to stojí na rozhopvorech špatných herců (a to včetně Saxona). Identita vraha mi byla jasná od začátku. Půl filmu se vlastně neděje vůbec nic, stane se zde jen jedna vražda. Zvukový doprovod filmu, jak telefonáty, tak skřeky vražděných obětí jsou dobré to uznávám ... ale prostě, nehledě na pár zásadních klišé, je pro mne osobně tohle naprostá nudná volovina a její horrorovost snad spočívá jen v tom, že vás uspí a pak vás ze spánku vytrhne nějakým tím vřískotem ... Proboha vždyť ve stejný rok vznikl nejlepší horror všech dob "Texas Chainsaw massacre", tomu říkám horror. Tohle je spíš taková nudná zapeklitá kriminálka ... ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

No, na klasiku žánru bych to teda neviděl. Snímek Black Christmas možná vznikl o čtyři roky dřív, možná přeslavný milník slasherového subžánru Halloween i inspiroval, ale to je asi tak všechno. Velmi nenápaditě natočený (ty věčné nájezdy a odjezdy kamery mě štvaly), scénáristicky nezajímavý (zvraty se daly očekávat hodně dlouho dopředu) a ne moc napínavý (no dobře, chvilkama možná) horor mě zaujal zejména přítomností krásné Oliviy Hussey (která byla bohužel pořád oblečená) a snahou o realističnost (což je věc, která slasherům chybí). Ale když jsou zrovna ty Vánoce, tak za tři. Jinak dvě a půl hvězdy. Leden 2021: Po 14 letech přehodnocuju - natočené je to docela nápaditě a atmosféra rozhodně nechybí, navzdory nebo možná díky plíživému tempu. Fajn to bylo. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Výbornej horor ze starý školy, kterej má sice občas trošku uspávací tempo a ke konci je moc předvídatelnej, ale všechno to vynahrazuje super atmosféra a hlavně fakt strašidelný telefonáty a vraždy, krom toho vrahova osoba je náramně záhadná až do úplnýho konce ()

choze 

všechny recenze uživatele

Možná matka vyvražďovaček, obsahující už v roce 1974 taková subžánrová klišé jako subjektivní kameru z pohledu vraha včetně jeho dýchání či závěrečné nalezení vrahových obětí hrdinkou a její duel s ním, ale taky strašná nuda. Od odpadu ji zachraňuje výborná vánoční atmosféra a oku lahodící Olivia Hussey a prostořeká Margot Kidder, které se hororům nevyhýbaly ani v budoucnu (Hussey - SMRT PODLE POSLEDNÍ VůLE, PSYCHO IV, TO a Kidder - HOROR V AMITYVILLE). Film byl údajně inspirován skutečnými tehdejšími vraždami, ale zároveň jde o zřetelnou variaci známé urban legend "o hlídačce dětí a vrahovi v domě", viz. WHEN STRANGER CALLS. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Attacks from attic, time to Christmas panic! V čase, kdy Carpenterovi ještě teklo pivo po bradě, tady máme pionýra slasher žánru (byť olíznutého jazykem kriminálního thrilleru). Definuje se klišé, oplzlý funil s rybím okem vraždí mimo záběr kamer a tvůrci využívají při budování napětí osvědčený postup, kdy divák má v informacích navrch před postavami. Většinou navátá Lois Laneová se snaží o humorný element, Olivia Hussey zase vzruší všechny kadeřníky světa. Ambivalentně přijímaný konec naznačuje, že až se Santa bude spouštět dolů komínem, nebude v bezpečí. Hlavně ať nezvedá telefon a neposlouchá ty prasárny. Pak by zapomněl i rozdávat dárky.. ()

George Stobbart 

všechny recenze uživatele

Jeden z úplne prvých slasherov, ktorý dokázal postrašiť dávno pred vznikom slávnejších hororových sérií. Dievčenský internát, ktorý sa na vianočné sviatky postupne vyprázdňuje je veselo zásobovaný obscénnymi telefonátmi, ktoré znepokojujú zostávajúce dievčatá. Samozrejme to dlho neostane len pri telefonátoch a počet osadenstva sa začne "záhadne" zmenšovať. Film má skvelú mrazivú atmosféru a na svoj vek aj vydarenú kameru a hudbu. Napínavých chvíľ je tu viac než dosť, objaví sa aj nejaká tá ľakačka a hoci to má pomalší spád, menší počet vrážd a nie moc uspokojivý záver, celkovo sa mi to veľmi páčilo a film radím k svojím najobľúbenejším vianočným hororom. Tých pár múch, ktoré má, z môjho pohľadu úspešne vychytal jeho remake z r.2006. ()

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Škoda, že první polovina filmu naprosto postrádá napětí a jakékoliv lákadlo, které by dokázalo udržet pozornost diváka. Závěr už to bohužel nezachrání a vlastně ani nemá čím, jelikož zápletka je silně předvídatelná. Spíše než horor mi Black Chrismas připadalo jako trochu temnější krimi. Alespoň, že John Saxon v roli detektiva velmi potěšil. Očekával jsem víc než jen tento snadno zapomenutelný průměr. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Čas vianočný si treba občas okoreniť. Vzhľadom nato, že sa na nás tento rok tvorcovia hororov vysrali, pričom nenatočili žiadny snímok, ktorý by sa odohrával na Vianoce, neostávalo mi nič iné, ako siahnuť do dávnej minulosti. Mne osobne však "Black Christmas" odstupom času nepriniesol takmer žiadne mimoriadne "potešenie". Priznávam, že koho snímok vtiahne do deja, v závere sa dočká pomerne slušného psycha. Dnes už ho však považujem skôr za dobrú kriminálku, než slasher, ktorý by mal šokovať, ba dokonca vďaka typickým prvkom daného subžánru s divákom rapídne zamávať - 55% ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Bohužiaľ, nie každé Vianoce sú šťastné a veselé. Občas bývajú aj "Čierne Vianoce". Mám na mysli kanadsko-americký vyvražďovací horror "Black Christmas", ktorý v roku 2006 natočil režisér Glen Morgan. To boli moje prvé čierne filmové Vianoce. Je to remake rovnomenného snímku z roku 1974. Moc ma nezaujal, nepobavil a ani nepostrašil. Ohodnotil som ho dvomi hviezdičami. Teraz sa mi podarilo zohnať originálnu, pôvodnú, kanadskú verziu "Black Christmas", ktorú zrežíroval Bob Clark. Nie je to nič z čoho by mi padla sánka, ale v predvianočnom čase mi to padlo celkom vhod. Starý, klasický, vianočný slasher horror. Páčilo sa mi to o jednu hviezdičku viacej ako zmodernizovaný remake. *** ()

petero 

všechny recenze uživatele

Oproti upgradovanému priblblému remaku z roku 2006 je Black Christmas (1974) až zarážajúco serióznejší, atmosferický no bohužiaľ i nudnejší. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Archaický a pro mě úplně zapomenutý slasher, který má svého ikonického záporáka Billyho, který miluje Vánoce. Občas to má tu správnou atmosféru a například Margot Kidder to velmi sluší. Samozřejmě Halloween je svou kvalitou o kus dál. 50% ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

První Černé Vánoce už poněkud zastaraly a po letech mi přišly jako veskrze průměrný slasher, který ani moc hororový není. Na začátku je vraždící pytlík, no, budiž, ale než dojde na hák, uplyne fůra času. Většina vražd je mimo kameru, ať už ubodání, které je alespoň efektně nasnímané, nebo podříznutí. Závěrečné vraždy si divák z větší části jen domýšlí. Dobře, pokud by atmosféra byla mrazivější, nevadilo by mně to. Naopak dost mi vadila Jess, páč se ukázala jako klasická blbka. Nejen že vraha nedokázala udržet na drátě, ale ani neposlechla instrukce policie, jelikož si myslela, bůhví jak není chytrá. Za to by bývala zasloužila vyvrhnout. Původní hodnocení ponechám, ale ty tři hvězdy jsou hodně slabé... ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Atmosferický slasher, ktorý bohužiaľ viac nudí ako straší. Najväčším plusom filmu je určite cool vrah a jeho neopakovateľné pazvuky a "piesne". Horšie je na tom nevývažený dej - predsa len slasher bol len v plienkach (hmm, skôr ešte niekde v tele matky) a Bob Clark sa nevyhol mnohým chybám. Napríklad dej je príliš rozťahaný a praktický celý stred filmu je nie hororový ale kriminálny. Dialógy sú nudné a uťahané. Avšak, keď príde na hororové scény, Clark (neskôr režisér skvelej série komédií Porky's) dokazuje, že toto mu ide. Taktiež záver je vynikajúci a znepokojujúci. Film má zaujímavý casting, ale herci bohviečo nepredvádzajú. Prakticky celý film stojí na charizmatickom vrahovi a scéne s jednorožcom. Skôr sa oplatí vidieť kvôli historickému významu než kvôli kvalitám ako slasheru. Mnohé neskoršie slashery ho hravo predbehli. 7/10 ()

Související novinky

Zemřel herec John Saxon

Zemřel herec John Saxon

26.07.2020

Ve věku 83 let zemřel v sobotu v americkém státě Tennessee herecký veterán John Saxon. Podlehl zákeřnému zápalu plic, jak médiím potvrdila jeho žena Gloria Martel. Rodák z Brooklynu s italskými… (více)

Reklama

Reklama