Reklama

Reklama

Vlak do Pusanu

  • Jižní Korea Boosanhaeng (více)
Trailer 4

Rozvedený Seok Woo (Yoo Gong) je workoholikem tělem i duší. Své malé dcery Soo-an (Soo-an Kim) si tak příliš neužije. Nyní má Soo-an narozeniny a za každou cenu si přeje navštívit maminku. Seok Woo souhlasí a společně se tak vydávají rychlovlakem ze Soulu do Busanu. Vlak je téměř připraven k odjezdu, jenže na poslední chvíli do něho naskočí nezdravě vypadající dívka. Stačí jedno kousnutí a následkem domino efektu během pár minut většina pasažérů zmutuje v krvežíznivé zombies. Pro ty zbývající právě začíná holý boj o přežití. (Psychor)

(více)

Recenze (425)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Seok-woo, správce fondu, vidí jen svoji práci, myslí jen na sebe (což mu vyčte i jeho dcera). Ale protože dcera Soo-an slaví své narozeniny, rozhodne se splnit jí stále slibované a odpírané přání - navštívit společně její matku žijící v Pusanu. Cesta za exmanželkou nabere nečekané obrátky již v momentě, kdy vlak opouští nádraží a na perón vbíhají nemrtví likvidující každého, kdo jim přijde do cesty. Jedna nakažená se samozřejmě dostane do vlaku, a tak je jen otázkou času, kdy vypukne mezi pasažéry šílenství. Kromě otce s dcerou sledujeme ještě několik dalších dvojic, mezi nimiž je pouto - manželé, milenci či sestry. Snímek má několik rovin - osudy hlavních postav a jejich vývoj, kdy především Seok-woo projde velikou změnou, cesta do Pusanu, boj o přežití a dění v zemi, které se divák dozvídá z médií nebo prostřednictvím telefonátů cestujících. Akční scény mají dynamiku a provází je vynikající hudba - útěk k vlaku, boj ve vagonech, nemrtví sypající se skrze okna budovy, vlaků či z vrtulníků, horda zavěšená na lokomotivě nebo jedoucí hořící vlak. Vyloženě brutální gore chybí, ale krev cáká v hektolitrech. Zavilý padouch nechybí. Srdceryvné scény jdou na dřeň, ale nepůsobí násilně ani rušivě. Nejkrásnější je však úvodní scénka se srnečkou. Jen na to, že nemrtví běhají rychleji než živí, si nikdy nezvyknu. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Rozhodně to nebyla špatná zombárna, bavil jsem se po celou dobu, i když to možná mohlo být o něco kratší. Prostředí vlaku tomu dodává šmrnc. 75% ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Jede vláček motoráček kolik zombíků asi má. Ano může se zdát jako takový prequel Světové války Z, nakonec tam ta epidemie měla jedno z prvních ohnisek v Korei. Prostředí je vybrané dobře a scénář dobře napsán. Otcové malých dcer a otcové nastávající se jsou zajímavě profilované postavy. Někteří muži jsou opravdový muži, i když někteří úplně nejvyspěli. Konec zakončen velmi dojemně a trochu poetický, takže občas u někoho ukapne nejedna slza. A byť na na začátku se Vlak do Pusanu tvářil na 3 hvězdičky, tak se rozjel a i díky konci skončil na pěti. ()

juta 

všechny recenze uživatele

Myslím si, že se zde trochu inspirovali filmem Světová válka Z, hlavně těma hordama zombíků, které přes sebe přelézají. Jinak se zde vybralo zajímavé prostředí a tím byl vlak, ve kterém cestující bojují o život s poněkud nadopovanými zombíky. Žádný z hlavních hrdinů to nemá do konce jistý a to se mi na tom líbilo, i když zamrzelo, že to někteří nezvládli. Klidně bych byl pro dvojku. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Ja som teda zombie akčný horor z Južnej Kórey určite ešte nevidel a ani z iného štátu z Ázie, tak som tento film celkom uvítal. A rozhodne neľutujem. Tento film je výpravný, slušne natočený, triky aj technická stránka solídna, zaujímavá atmosféra, hudba atď. Tiež emócie a silné scény fungujú, smutný a dojemný je koniec. Čo ale málinko vadilo, bola prepálená dĺžka filmu, občas to už chvíľkami aj nudilo, škoda lebo skoro som išiel s hodnotením aj o niečo nižšie. Pre fanúšikov hororu sa zombíkmi je Train to Busan filmová lahôdka. Je to doslova diabolská jazda vlakom z bodu A do bodu B. Problém je, že nie som fanúšik hororu so zombíkmi, ale nalákalo ma pomerne vysoké hodnotenie a upútavka. ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

tohle bych chtěl někdy zažít při jízdě vlakem R 639 Rožmberk společnosti České dráhy směr Brno hlavní nádraží.... ok, teď vážně; v rámci zombie subžánru je Vlak do Pusanu dosud nevídaný milník. Respektive: napínavá, vynalézavá a neskutečně našlapaná adrenalinovaná jízda, která originálně využívá klišé a parametry zombie-flicku jako málokterá podobná žánrovka. A já už se teď nemůžu dočkat, jaký nemrtvý překvápko korejci vytasí příště. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Nechybělo zase tolik a nechal jsem se strhnout k hodnocení nejvyššímu. Vlak do Pusanu má všechno, čím by se měl kvalitní zombie survival pochlubit, a díky vynalézavé režii plné neokoukaných nápadů a scénáři, který se umí i k těm skrz na skrz kladným hrdinům zachovat zcela nekompromisně a překvapivě, má chvílemi i něco navíc. Natočit to v Hollywoodu filmař typu Antoina Fuqui, je z toho obrovský divácký hit. Posledních dvacet minut jsem skoro nedýchal. 85% ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Jeden čas se se zombie postapo filmy rotrhl pytel a teď nemyslím přelom sedmdesátek a osmdesátek. Filmy z těch časů jsou totiž dobré akorát tak na nějakou párty, kde se něco popije, případně pokouří a pak je radost z debility filmu dvojnásobná (byť se dnes často jedná o klasiku a průkopniky žánru)! Myslím teď přelom tisíciletí, kdy si snad lidé začali více uvědomovat, že jsme i my vyhubitelní a to zejména nějakým tím zmutovaným virem... Vznikla velká škála filmů od výborných po slabé včetně několika serošů jimž vévodí (dnes už bohužel stejně nekonečný jako Ulice TV nova - Walking Dead). Po nasycení trhu (a tio i na poli počítačových her) zombie mánie začala pomalu opadat, přesto se sem tam nějaký filmeček objeví. Vlak do Pusanu mne tedy coby milovníka tohoto žánru ihned zaujal. Ačkoliv by se dalo říci a diváci těchto filmů mi to jistě potvrdí, že už bylo natočeno prakticky vše a nejde už asi skoro ničím překvapit, Jihokorejcům se to povedlo. Alespoň u mne. Zasadit nákazu do několika vozů rychlovlaku KTX uhánějícího 300 km/h, to tu ještě nebylo. Prostor je dán, je omezený a tak tu o kontakt s nemrtvými opravdu není nouze. Po počínající seznamovčce diváka s hlavními hrdiny se jde celkem rychle na věc a z luxusního vlaku se stává vlak hrůzy. Cílem soupravy je Pusan, nejprve jako oficiální konečná stanice spoje 101, posléze však stanice, kde prý armáda ještě drží kontrolu nad situací. Jenže než tam vlak dorazí a zda vůbec na něj čeká armáda s karanténou, zažijí cestující ( a teď myslím všechny i ty nakažené chrchlající krev) nejedno dobrodružství :-) !. Přes neotřelost námětu začala být jízda vlakem trochu stereotypní, ale tvůrci to naštěstí asi poznali také a tak v druhé půlce postupně přidali na akčnosti. Moc dobře jsem se bavil! Jediné co mi ve filmu vadilo, byla asijská afektovanost, široká gesta a dlouhé pohledy jak často říkám... Samozřejmě také nějaký ten sentiment podkreslený tklivou klavírní melodií... a to zejména na konci. Na jednu stranu to tam rušilo, ale na stranu druhou jsem si jako otec řekl, že bych to vše možná v nímal stejně... Co mně zaujalo, tak byl fakt, že kucí nešli likvidovat a to ani přímým úderem bejzolkou na lebzu... Holt nejni nákaza jako nákaza a co skolí nemrtváka v USA, neskolí nemrtváka s pasem South Korea :-). Na čtyři hvězdy tomu něco málo chybělo, ale film řadím ke slušně udělaným zombie postapo filmům a dávám za 3 pořádné kousance! * * * ()

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Za mě zklamání, ale holt po Wailing byla laťka dost vysoko. Přitom rozjezd byl dynamický, nákaza se šíří rychlostí blesku, zombící jsou správně agresivní a rychlí (tedy z pohledu zombie je to špatně, ale připomnělo mi to spíš 28 dní poté). Že do toho Korejci budou cpát melodrama, malé dítě, těhotnou, to se dalo čekat. Spíše mi vadilo, že to někde od poloviny přestalo dávat smysl, i z hlediska chování postav, a zbytečně se to natahovalo. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Vlak do Pusanu má slušný rozbeh, vie si držať atmosféru a pracovať s okolitým strachom. S príchodom zombie sa film premení na akčnú survivalku, kde sa najprv snaží kopať každý za seba, no postupom času zopár jedincov pochopí, že v skupine majú väčšiu šancu na prežitie. Napriek neveľkej originalite to ale stále funguje a film je dobre pozerateľným. V druhej tretine snímky sa bohužiaľ aj zo spočiatku racionálne zmýšľajúcich jedincov stáva scenáristická návnada zombíkom a ich konanie jednoducho vôbec nedáva zmysel. A to som navyše ešte nepochopil (SPOILER ), ako je možné, že niektorí jedinci sa hneď po kúsnutí menia na nepriateľov, no otec malej Soo-an sa so svojou dcérou stihne rozlúčiť a dvojke preživších navyše v rýchlosti vysvetliť, ako sa riadi vlak (a to som si myslel, že pánko pracoval s fondami, nie s vlakmi). ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Ač zombies žánr, kterej ani není mým oblíbeným, považuju za vyčerpanej, tak tohle je příjemná kusovka. Zanudí až ke konci, protože má přepálenou stopáž a místo gradace spíš vykládá postupně karty na stůl, aby vybalila klišoidní konec. Pozitivem je počáteční náboj, drajv a fajn rozmanité postavy, které si člověk neplete (jak se mně stává u rákosnickejch filmů). Slabej čtverec. 70% ()

Rominator 

všechny recenze uživatele

Soo-an (Kim Soo-an) si hrozně moc přeje, aby v den svých narozenin mohla navštívit svojí matku. Rozvedený otec Seok-woo (Gong Yoo) dceru vyslyší a další den se vydávají rychlovlakem KTX do Busanu, ale těsně před odjezdem nastoupí jako poslední pasažér mladá žena, která se mění v zombie... Kim Eui-sung hraje postavu, která je člověku nesympatická od první do poslední chvíle. Přesným opakem je herec Ma Dong-seok se svojí těhotnou filmovou ženou. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Tak toto bola zombie kvalitka z ďalekého východu, raz darmo, Kórejci horory vedia. Vyčančané a svojsky po ázijsky spracované. Páčili sa mi hlavne masky, tu si dali autori extra záležať. Zombíci síce nepodliehali klasickej predstave, ale to nevadilo, skôr naopak, bral som to ako príjemné oživenie. Za najväčšie plus snímku považujem neustálu, postupne sa zvyšujúcu dávku napätia, ktorá nedá divákovi ani minútku vydýchnuť, v tom vlaku sa to teda mlelo. A opäť raz platila stará známa vec zo sveta zombíkov - častejšie sú nebezpečnejší živí sebe navzájom ako mŕtvi. Čo tiež nie je na zahodenie je, že s približujúcim sa záverom stúpali krásne aj emócie, aj keď samotný koniec sa mi v tomto smere zdal trocha prvoplánový, našťastie len trochu. Veľká spokojnosť. 80/100 ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Jako kombinace World War Z a Snowpiercera se to opravdu dá popsat nejlíp - s tím že úplné pitomosti prvého to naštěstí nedosahuje, a na nápaditost, originalitu a hlavně inteligentní přesah druhého se to nechytá samozřejmě už vůbec. Prostě slušně zpracovaná žánrovka o sprintujících ohnilácích v méně okoukaném prostředí, které ji vytahuje nad průměr. 7/10 ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

World War Z i s Pitt(em) se může jít zahrabat. Train to Busan vítězí na plné čáře. Je vidět, že i z tak vyždímanýho subžánru Zombie hororů je stále pořád co ždímat. Rozhodně jde o jeden z nejlepších Zombie hororů posledních let. Plno akce, ještě víc zombíků, napětí, že by se dalo krájet a kupodivu tu zapracovaly i emoce. Po delší době jsem viděl propracovanější charaktery postav u kterých mi nebylo jedno jak to s něma dopadne. Což se poslední dobou skoro nestavá. Přiznávám, že jsem to toho šel s obavama, ale zbytečně. Korejci překvapili a já smekám ( teda kdybych měl co ). A těch 118 minut není vůbec tak hrozivých jak by se mohlo zdát.Akce začne po pár minutách a skončí v podstatě až na konci, takže není absolutně žádnej prostor pro nudu. Určitě by se dalo pár věcí filmu vytknout, ale proč, když jsem se parádně bavil. Ikdyž jsem spíš zastáncem staré školy - práce maskérů, umělá krev a poctivý gore. Tady se ty digitální triky daly přežít. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Není to špatné, byť jsem osobně filmů se zombíky už dost přesycen. Poněkud otravné mi zde ale přišlo, jak se zde permanentně zdůrazňuje význam rodiny (btw. příšerně mi tam vadila postava manžela těhotné ženy), a potom mě rovněž zarazilo, jak je ten film překvapivě krotký v zobrazení zombíckého řádění (znepokojivou atmosféru to má přesto velmi dobrou). Nějaké krve je zde v podstatě minimum (a ještě k tomu spíš připomíná chilli omáčku, kterou někdo rozmazal po oknech vagónů a bílé košili hlavní postavy), ačkoli si film podle mě vyloženě říká o drastické záběry utrhaných údů a požíraných mozků. Kdyby to bylo víc temnější a krvavější - a kdyby se ten film aspoň trochu obtěžoval s vysvětlením, kde se ta nákaza vzala - líbilo by se mi to asi víc. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

"Korejské RAF!, to mělo drajv!" Sympatičtí exotičtí zombíci jsou jako já – rádi jezdí vlakem a sežerou na co příjdou. Na rozdíl ode mě běhají jako srnky a korejská těhule v devátém měsíci lítá jak vzteklá fretka. Ovšem ve tmě tunelu jsou z nich beránci, asi proto, že trpí šedým zákalem. Celkově jsou to telata, viz srážka dvou proudů zombíků řítících se kolejištěm. Taky jsou drzí jak opice, protože mi předčasně sežrali nejsympatičtějšího hrdinu, což byl známý 한국 복서 Rocky Balboa. Jejich virus má velmi proměnlivou inkubační dobu, od pouhých pár vteřin až po mufnáct minut, jak se to zrovna hodí scenáristovi do krámu, ale budiž, ostatně koronavirus taky leze na každého z nás jinak. Jen škoda, že hned zkraje nesežrali nesympatického, neschopného a na veškeré situace opožděně reagujícího tatínka (ten dostat od zombíka facku, tak řekne Au! až za dvě minuty), ale to bychom přišli o onen slzodojný Hup z lokomotivy. Nicméně, přepravu cestujících korejským Košičanem jsem si parádně užil a to drobné zpoždění na příjezdu do Busanu určitě do nádražní haly reklamovat nepůjdu :-). ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Nepanikáriť, všetko vpohode...žiadna bomba to nebola, ani ''ukrutnej napinák'' ! Až budú titulky, ono to ešte veselo spadne do modrého ;-) ()

Sobis87 

všechny recenze uživatele

Sympaticky přímočarý žánrový film, kterému nechybí dravost, patos a...ano, ani ta poctivá dávka "romerovského" klišé, včetně silně polarizované sociální kritiky. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Mali sme tu Hadov v lietadle, v tomto prípade máme zase zombíkov vo vlaku. Popravde nie som príliš fanúšikom tohto subžánru, čiže na jednej strane uznávam kvality tohto kultového filmu, na tej druhej ma ale nedokázal ničím ohromiť. Zopár scén ma ale potešilo, ako napríklad uviaznutie pasažierov medzi skupinkou zombíkov a skupinkou ľudí, kedy asi najviac cítiť tú ústrednú myšlienku, že kto je tu v skutočnosti ten zlý. Máme tu klasické prototypy, sebec, ktorý sa vzchopí a stáva sa z neho hrdina, sebec, ktorý sa nevzchopí a ostane sebcom, hromotĺk bitkár hrdina, malé dievčatko, bezďák, tehotná žena... 70% ()

Související novinky

Tvůrce Vlaku do Pusanu bude točit pro Netflix

Tvůrce Vlaku do Pusanu bude točit pro Netflix

27.04.2020

Režisér korejského zombie hitu Vlak do Pusanu z roku 2016 Sang-ho Yeon chystá pro Netflix novou animovaní sérii. Ještě letos by měl režisér přivést do kin pokračování svého zombie hororu pod názvem… (více)

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Reklama

Reklama