Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dvanáctiletá Johana, citově otřesená smrtí své matky, prožívá jako zradu, že ji otec „odložil“ o prázdninách ke strýci na venkov. Dívka je uzavřená, žije pro svůj počítač, hudbu a vesmírné světy, protože věří, že tam odešla její maminka. A právě pátrání po tajemství mimozemské „brány spravedlivých“ sblíží Johanu se starým podivínským Hansem. Ve vzácném tisku dívka za pomoci kamaráda z party místních dětí objeví klíč, vedoucí k záhadě, ukryté ve sklepení rozvalin středověké tvrze… Rodinný film natočil v roce 1997 režisér K. Hanzlík, který do dvojrole Johany a Anežky obsadil A. Kárníkovou, strýčka si zahrál D. Matásek, jejího otce M. Dlouhý a v roli podivína Hanse se objevil hudební skladatel P. Hapka. (Česká televize)

(více)

Recenze (40)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Taková prázdninová jednohubka po který není zle od žaludku, ale o přídavek se neškemrá. Dobrej nápad s obsazením Petra Hapky do role podívina. Hlavní dětská představitelka zahrála docela dobře, bohužel asi ne tak dobře aby někomu stála za přidání do "hrají" . Navíc mám rád mystično a tajemství v podstatě každé podobě. Jak každý většinou odmítá něčemu takovýmu uvěřit, já většinou odmítám něčemu takovému nevěřit. Třeba bráně do pekla na hradě Houska taky odmítám nevěřit. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Pěkná hudba od Petra Hapky a zajímavý a neobvyklý příběh na české poměry mě jako malého opravdu dost zaujal tak, že jsem tento film tenkrát viděl víckrát než jen jednou. Jako malý jsem ho prostě miloval. Tajemno mě zajímalo a zajímá do dnes a příběh, který tento film obsahuje si nemůže na příběh rozhodně stěžovat. Není to žádný zázrak a řada ze scén je holý nesmysl, jenže já jako malý to všechno žral. Kupoval si kazety o UFO, sledoval Věřte nevěřte a když jsem viděl v novinách, že někdo natočí film s takovým příběhem, nemohl jsem se dočkat. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Škoda, že autoři neudrželi víc stěžejní dramatickou linii. Zajímavé by bylo propracování protektorátního příběhu. Snahy o vtipné scény působity křečovitě (panoptikální postavy vesničanů - listonoš, doktor, lékař, výčepní + její sestra - "redaktorka") až trapně (všeoběcně jízdy auty - např. po schodech?). ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Ne až tak dobré, jak by mohlo být, ale kamera a hudba Petra Hapky to částečně zachraňují. Ostatně - tajuplných příběhů pro děti není nikdy dost. ()

Praxis 

všechny recenze uživatele

Na české poměry dost zvláštní film, prvně jsem ho viděl ještě na základní škole, ale už tehdy mě poměrně zaujal svojí tajemnou atmosférou. Opravdu zvláštní, ale rozhodně ne špatný film. V tom českém prostředí se řadí k lehkému nadprůměru. Kouzlo dodává Hapkova hudba! ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Nadprůměrné technické zpracování kazí rozpačité dětské výkony a kostrbatý scénář. Jedině závěr je jakž takž působivý. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Nejlepší jsou na filmu hudba Petra Hapky, Borotín a Valeč. I děj by mohl být zajímavý, nebýt zmatený a prapodivně poskládaný. Herecké obsazení je velice zajímavé, nicméně postavy jsou doslova divné. ()

Nautila 

všechny recenze uživatele

Viděla jsem to kdysi ještě v první třídě, tehdy to na mě hrozně zapůsobilo, i když jsem tomu ani za mák nerozuměla. Mimozemšťani, hrad, nacisti a strašidelný Hapka...jou! Na naši vísku hodně zajímavý experiment, ještě když vezmeme v úvahu, že je to rodinný film. Bohužel, tvůrci nevěděli, co vlastně chtějí vytvořit, jestli tajemnou záhadovku nebo lehčí film na sobotní dopoledne. Takže tam nacpali spoustu zbytečných oddechovek (ty dvě ženský "zvědavý zlodušky" apod.) a máme z toho neucelenej mišmaš se zajímavým, ale zakopaným jádrem. Dneska pochybuju, že bych tomu dala více než dvě *, vidět to poprvé, ale protože mě to v dětském věku hodně vzalo (a ještě dva roky poté jsem si do matiky čmárala "mimozemský symboly"), tak budu velkorysá, navzdory špatným hereckým výkonům a scénáři. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Jelikož podporuji každý český film (od roku 1993), který je sci-fi, tak ty slabé 3* dám. Každopádně sláva, Hanzlík aspoň jednou v životě natočil něco, na co se dá dívat! Do nebíčka sice nemá blbý nápad (pro mě osobně dost zajímavý), ale Hanzlík ho podal s minimem zvratů, utahaně a rozmělněně, takže ani o nějaké atmosféře tady mluvit nemohu, tajemno pořádně nevyniklo a spíš jsem se nudil. Pak to má dobrou kameru a obstojné herecké výkony, ale střihač se evidentně při stříhání tohohle filmu zdrogoval, jelikož to celkově vypadá všechno strašně divně, aspoň většina scén. Potěšil mě ale občasný humor, který to aspoň trochu oživil a líbil se mi i ten running gag s kolem. Na víc jak slabé 3* to ale rozhodně není a nebýt to česká sci-fi, asi zůstanu spíše u lepších 2*. Žádný zázrak ten film není, byť jsem do toho nějakou naději - i přes Hanzlíkovu režii a scénář - vkládal. Slabé 3* ()

zette 

všechny recenze uživatele

Ceska produkce v rodinnem filmu za tou ceskoslovenskou znacne pokulhava a tak budme vdecni i za tento film. Subjektivne ubiram vezdicku za namet, ktery me proste nebavi. Herecke vykony jsou taky sotva prumerne, nedivim se, ze toto byl prvni a posledni film Anny Karnikove... Postava Hapky a hlavne Oldricha Vlacha (toho chlapa mam kazdym dnem radeji!) byly ale uzasne, i kdyz Vlachova policejni uniforma vypadala jako z Podnestrske republiky (jsem fakt nepochopil)... Hudba pekna a na zaver filmu se i pres vlazne tempo vyplati pockat! ()

Šimpy 

všechny recenze uživatele

Tenhle film měl zajímavě našlápnuto. Motiv mimozemšťanů či záhrobí podbarvené atmosférou záhadných vzpomínek na minulost místního podivína a do toho dětské dobrodružství. Celkově to však tvůrci strašně zazdili. Najde se pár scén a chvilka dobré hudby, ale celek nic moc. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Před lety mě to zaujalo i díky Hapkovi...a po letech ještě víc... Vím přesně o čem se bavíte, akorát to na sobě nedávám znát :-) A tehdy popálený jal se promlouvati k bratrům ostatním o věcích tajemných, jaké na obloze byly k uvidění. Kruh světelný rozlohou dvoru podobný a věc divná v tom kruhu k zemi padala. A popálený pak zvědavostí silnou veden byl k té věci. A stalo se mu uvidět dívku již pronásledoval, zmizeti v tom kruhu... Legenda praví že světlo je bránou spravedlivých a nehodní oslepení budou. Legenda praví že brána čeká a znovu se otevře. (2019) ()

A.L.E.S. 

všechny recenze uživatele

Na první pohled nenápadný dětský film o odkrývání tajemství podzemní kobky, který učaruje obsazením Petra Hapky. Není to herec, takže nelze očekávat světoborný výkon, ale i tak bylo milé ho vidět v jiné než skladatelské úloze, kterou zastoupil i v tomto filmu. Ovšem závěrečná pointa pro mě byla uchvacující a i nějaká slza ukápla. ()

Chasm 

všechny recenze uživatele

Škoda, že tu v hercích chybí představitelka hlavní role - Johany; jsem na sestřičku opravdu hrdý... :-) ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Taková rozdrobená snaha o film s atmosférou. Barevné filtry, podhledy, roztěkané záběry... Bohužel to nedrží při sobě. Hlavně kvůli tomu, že mnoho scén na sebe nesedí, skáče se sem a tam. V jednom záběru Hapka hlavní hrdince beze slova pomůže a odejde - STŘIH - a sedí oba u něj v kumbálu?!? No. Začínalo to slibně, ale velmi rychle to začalo nudit. Nakonec si z toho budu pamatovat asi jen poldu Vlacha a doktora Vondrušku. :-) ()

Reklama

Reklama