Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Panovníci sousedních království si na bitevním poli slíbili, že se jejich rody jednou spojí. Příběh začíná po letech. Princ už dosáhl plnoletosti, a tak nastal čas, aby se oženil s dcerou krále sousední země. Dávný slib musí být naplněn! Do ženění se mu však chce pramálo. Spíše ho zajímají okolní lesy, ptáci a především volnost. Své chování nezmění ani ve chvíli, kdy přijede krásná princezna. A i ta záhy pochopí, že se k sobě s princem vůbec nehodí. Oba se proto chtějí královskému slibu vzepřít. Ovdovělý král je neústupný a – byť je mu je princezna více než milá – prosbě o zrušení sňatku nemíní vyhovět. Navíc jej opouští jej i rádce Bohdan, jenž se vrací na svou tvrz. Čím dál bezradnější král usiluje o jeho návrat, nebo alespoň o příchod jeho syna, o němž Bohdan často vyprávěl – věřil, že jistě bude stejně tak moudrý. Bohdan ovšem žádného syna nemá, má jen dceru Dinu, která přichází v přestrojení a jednoho dne s princem ze zámku uteče. V panošovi princ neomylně pozná půvabnou dívku Dinu a chce si ji vzít. Setkání s králem, který je nakonec najde v lese, je plné napětí! Král stále trvá na svém. Princezna, která se mezitím pohybovala stále častěji po králově boku, je stejně moudrá jako krásná a přichází s překvapivým řešením. Královský slib bude naplněn a ti, co se milují, se budou moci vzít. (Česká televize)

(více)

Recenze (140)

Kolssteyn 

všechny recenze uživatele

Odpad to nebyl, ale blbé ano! Jestliže se bavil filmový štáb při natáčení, pak film pravděpodobně splnil svůj účel. Dobově je to zmatené přes středověk až k baroku, děj by uspal i otrlého a smýt dojem televizní inscenace asi není v silách televizního režiséra. Příjemný závěr, ovšem předvídatelný ještě před tím, než se objevily ústřední postavy této ploché pohádky. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Vůbec největší chybou celé pohádky je...že to není pohádka. Nebojuje se proti žádnému zlu, nejsou tu kouzla, čáry a vlastně ani láska. Zůstal tu jen slib a tak více než pohádku film připomíná historický TV film. Nerozumím tomu, jak si tvůrci mohli myslet, že by tohle mohlo zaujmout děti, pro které by pohádky primárně měly být určeny. A hlavně, jak by tohle mohlo zaujmout vůbec někoho. Vždyť snímek nemá žádný děj. Pořád dokola se žvaní o tom, že král něco slíbil a musí to dodržet a po Krausově nacpávání se kuřetem a jedné vtipné hlášce opět slib, přestávka, slib...atd. Přičemž zhruba po třiceti minutách je jasné, kam film směřuje a aby toho nebylo málo, rozřeší se vše v poslední minutě. A tak nebýt právě Jana Krause, kterého jsem měl na mysli i výše, nebyl by zde zastoupen ani humor, kterého i tak je zde jako šafránu. Zbývá se už jen ptát, zda tvůrci alespoň tuší, čím by měla být pohádka pohádkou. ()

Reklama

Kozlowski8 

všechny recenze uživatele

Pohádka je prosta jakýchkoliv čar, kouzel a nadpřirozených bytostí, jako jsou draci, víly, čerti či čarodějnice. Ona to vlastně ani tak úplně pohádka není. Jedná se spíše o příběh o lásce a svobodě, o jejich naplnění a o překonávání předsudků a zažitých principů. A je to příběh docela hezký s hezkým závěrem. Velikým problémem filmu je David Kraus v hlavní roli, trochu menším, ale taky průšvihem je Lucka Vondráčková. Čest Krausovic rodiny alespoň částečně zachraňuje tatík Jan svojí vtipnou postavičkou. 60%. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Opět - zajímavé exteriéry, ale samotné téma je hodně slabé, aby utáhlo celý film. Asi je divákům velmi brzy jasné, jak jsou karty rozdány, a když se pak postavy chovají jako tupí a slepci, už to bolí. (Čekat 80 minut, než někomu docvakne něco evidentního, to je fakt moc.) David Kraus dokazuje, že na hraní nemá, prostě nemá buňky, Lucka a Klára hrají svůj standard, stejně jako Maroš Kramár. A protože chybí jakékoliv ozvláštnění navíc, je film při své stopáži ubíjející, bohužel. A ta závěrečná moderní písnička, to bylo co? ()

Véronique 

všechny recenze uživatele

Tuto pohádku jsem viděla třikrát a musím se přiznat, že její obliba u mě zraje jako víno. Čím jsem starší, tím více se mi líbí a objevuji tam věci, které jsem dříve přehlížela. Předtím mi vadilo, že mladý kralevic v podání Davida Krause nenajde láskyplnou náruč u Kláry Issové. Teď jsem se přistihla, že docela i fandím mladé(mu) panošovi alias Lucii Vondráčkové. Kdo mi ale v této pohádce stále nesedí, to je Maroš Kramár. Jeho herecký projev mi vůbec nepříjde pohádkový, ačkoli ho nemám spojeného s žádným seriálem... I přes nepřítomnost hlavní záporné postavy je děj docela pěkně postaven - i v pohádkách můžou vzniknout problémy působením lidského jedince a nejen nadpřirozené zlé síly... Hudba, doprovázející Královský slib také zvyšuje jeho požitek. 64% ()

Galerie (6)

Zajímavosti (4)

  • Když princezna (Klára Issová) vyráží na koni společně s králem (Maroš Kramár) hledat králova syna, má na čele perlu ve tvaru slzy, jejíž velikost neodpovídá té, která se objevuje ve finální konfrontaci. (Malory)
  • Natáčení probíhalo na zámku Žleby, vidět je pak možné i tvrz Cuknštejn. (Cucina_Rc)

Reklama

Reklama