Reklama

Reklama

Barry Seal: Nebeský gauner

  • USA American Made (více)
Trailer 1

Barry Seal (Tom Cruise) pracuje jako pilot dopravního letadla a rutina amerických vnitrostátních letů ho čím dále víc ubíjí. I proto nadšeně skočí po nabídce „náhodného kolemjdoucího“, z něhož se vyklube agent CIA (Domhnall Gleeson), aby pilotoval pod záštitou tajných služeb. Barryho čekají sexy přelety nad základnami kolumbijských narkobaronů, ze kterých pořizuje bohatou fotodokumentaci, nutnou pro boj s drogovými kartely. Jenže proč létat takhle naprázdno, když se můžete spojit i s protistranou a kromě fotek pro CIA vozit do Ameriky i drogy? A proč se zároveň nestát informátorem DEA (Národní agentura pro boj s drogami), která má v oblasti také své specifické zájmy? A proč se rovnou nezapojit do jedné z největších tajných operací, které kdy americká vláda posvětila? Barry to prostě hraje na všechny světové strany a jde mu to víc než skvěle. Už dávno se přestal nudit. Má krásnou ženu, topí se v penězích a vůbec si nepřipouští, co se stane, až se tenhle domeček z karet zhroutí. A on se jednoho dne zhroutí. (CinemArt)

(více)

Videa (11)

Trailer 1

Recenze (539)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Moc hezké zavzpomínání na Narcos v době jeho pauzy. Až na Tomíka v hlavní roli to téměř nemělo chybu. Už jsem si na toho klučinu začínal zvykat, ba dokonce jsem si jej v mnoha filmech užil. Tato role ovšem nebyla úplně pro něj. Nicméně film velmi brzy nahodil moc hezké zábavné a totálně nadlehčené relaxační tempo a od určitého momentu nedělal nic jiného než bavil. Takže ve finále se jednalo o skutečně moc hezkou oddechovku. Velká škoda, že skutečné události, kterými je snímek šmrncnutý, sleduje divák z hodně rychle řítícího se rychlíku. Pokud se člověk cítil ve společnosti narkobaronů jako doma, pak by mu rozhodně neměl uniknout mnohem komplexnější Narcos, který jde do hloubky a jde tam dokonce ještě mnohem divácky atraktivnější cestou. Na každý pád, hodně kvalitní věc. Doug Liman má tento žánr zkrátka v malíčku. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Tom Cruise je vlastně takový pracovitý mačo jako Barry Seal. Do svých rolí dává vždycky maximum a pak sklízí ovoce. Zvlášť po boku Douga Limana, se kterým si očividně sedí a doufám, že v budoucnu toho spolu ještě dost natočí. Je celkem škoda, že má film takovou tu auru menšího filmu, který není třeba vidět v kině a lehce zapadne. Přesně tohle jsem si před pár měsíci říkal i já, zvlášť když jsem o existenci filmu dozvěděl snad teprve měsíc před premiérou. A jakožto člověk ošlehaný božím seriálem Narcos jsem takřka přesně věděl do čeho jdu. Ale i tak mě Liman překvapil, zejména co se týče porce satiry a pozvolné nadsázky. Dovedu si představit, že s jiným tvůrcem by z American Made byl dost pochmurný životopisný film o jedné kultovní postavě a tím by to haslo. Jenže to by před pár lety nesměl Scorsese natočit jeho vrchol kariéry v podobě Vlka z Wall Street, jehož fascinace je cítit i z Nebeského gaunera. A jsou to 2 velmi zábavné skoro hodinky. ()

Reklama

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Nádherná, bezstarostná jízda, nebo to tak aspoň ze začátku vypadá. Později se z toho vyklube staré, známé pořekadlo, že nelze sedět jedinou prdelí na dvou, v tomhle případě na vícero židlích. Nevím, jak Tom dělá, minule už jsem nad ním zlomil hůl, ale on se vrátil s rolí a hlavně žánrem, kterým mi tak trochu vyrazil dech. Samozřejmě v dobrém slova smyslu. Jeho Barry mi jednoduše učaroval a já slibuju, že si příští kritiku tohoto nevelkého herce pořádně rozmyslím. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

CIA, DEA, AFT, FBI, Biely dom, Reagan, Contras, Escobar, kartely, Noriega, nejaký šerif, Sovieti a nakoniec aj Iránci! Kto snáď stále pochybuje, že na svete je všetko so všetkým prepojené, nech si pozrie Barryho Seala. Len škoda, že občianske vojny v Latinskej Amerike a predaj drog v skutočnosti až taká sranda ako tento film neboli, nie sú a nikdy nebudú. ()

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Barry Seal je one man show Toma Cruise. Totální. Vlastně tu nic jiného než Tom Cruise v roli, která mu byla ušitá na tělo, není. Jako sympatický hajzlík, jenž dokáže pracovat zároveň pro tři smrtelně nebezpečné organizace a ještě na tom zatraceně dobře vydělávat, je vyloženě boží. Jeho Barry je amorální svině, ale s tak obrovským šarmem, že mu budete držet palce i v okamžiku, kdy kalí s šéfy kolumbijských kartelů, přiváží zbraně středoamerickým polovojenským organizacím a zakopává prachy v kufrech na zahradě. Barry má styl a díky Dougu Limanovi a jeho svižné režii se na jeho dobrodružství docela dobře kouká. A až na konci člověku dojde, že to vlastně hraje až moc na jistotu, že Barrymu všechno prochází tak nějak samo, chybí tu výraznější protivník, konflikt nebo dokonce problém a že to vlastně není moc zajímavé. Fandové Cruise si to asi maximálně užijí, na ostatní čeká stylový, vcelku zábavný, ale víceméně zbytečný film. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (17)

  • Napriek tomu, že sa dej filmu zameriava na obchod s drogami, predovšetkým na kokaín, tak počas celého filmu ani jedna z postáv žiadnu drogu nekonzumuje. (MikaelSVK)
  • Liman použil velké množství dokumentárních záběrů, především z projevů tehdejších prezidentů doplněných o vtipný komentář. Do filmu zařadil také zpravodajské bloky a vůbec propojil realitu s fikcí. (ČSFD)

Související novinky

Tom Cruise se vrací k Warnerům

Tom Cruise se vrací k Warnerům

10.01.2024

Když byl Tom Cruise ještě jednadvacetiletým mladíčkem, jeho průlomem byla role Joela Goodsena, jenž si ve filmu Riskantní podnik chtěl vyhodit z kopejtka. Ten vzešel ze slavného studia Warner… (více)

Liman a vesmírný Tomb Raider

Liman a vesmírný Tomb Raider

09.06.2017

Doug Liman (Na hraně zítřka) utekl od x-menovského Gambita a DCčkové Justice League Dark a momentálně se soustředí na dystopickou sci-fi Chaos Walking, v níž se po boku Daisy Ridley (Star Wars: Síla… (více)

Kdo natočí x-menovského Gambita?

Kdo natočí x-menovského Gambita?

15.11.2015

Mutantský zlodějíček z New Orleans, který umí manipulovat s kinetickou energií a rád hází karty, dostane už za rok tvář Channinga Tatuma (22 Jump Street). Gambit se sice objevil už v comicsovce X-Men… (více)

Gambit je zpátky ve hře?

Gambit je zpátky ve hře?

21.10.2015

Channing Tatum si už brzy zahraje Gambita, neworleanského mutanta, který ovládá kinetickou energii a s oblibou hází kartami. Pořád ale není jasné, kdo ho bude režírovat, protože nejnovější x-menovský… (více)

Reklama

Reklama