Reklama

Reklama

Barry Seal: Nebeský gauner

  • USA American Made (více)
Trailer 1

Barry Seal (Tom Cruise) pracuje jako pilot dopravního letadla a rutina amerických vnitrostátních letů ho čím dále víc ubíjí. I proto nadšeně skočí po nabídce „náhodného kolemjdoucího“, z něhož se vyklube agent CIA (Domhnall Gleeson), aby pilotoval pod záštitou tajných služeb. Barryho čekají sexy přelety nad základnami kolumbijských narkobaronů, ze kterých pořizuje bohatou fotodokumentaci, nutnou pro boj s drogovými kartely. Jenže proč létat takhle naprázdno, když se můžete spojit i s protistranou a kromě fotek pro CIA vozit do Ameriky i drogy? A proč se zároveň nestát informátorem DEA (Národní agentura pro boj s drogami), která má v oblasti také své specifické zájmy? A proč se rovnou nezapojit do jedné z největších tajných operací, které kdy americká vláda posvětila? Barry to prostě hraje na všechny světové strany a jde mu to víc než skvěle. Už dávno se přestal nudit. Má krásnou ženu, topí se v penězích a vůbec si nepřipouští, co se stane, až se tenhle domeček z karet zhroutí. A on se jednoho dne zhroutí. (CinemArt)

(více)

Recenze (539)

POMO 

všechny recenze uživatele

Zábavná, svižná a hlavne vďaka výbornému Cruisovi fakt cool oddychovka, ktorá nie že nevie zahrať na dramatickú nôtu, ale ani nechce. Čo ma prekvapuje, pretože sa ostrejšou satyrou mohla vyšvihnúť až do Scorseseho najlepšej spoločnosti. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Vtipně a s nadhledem napsáno, fantasticky sestříháno a já prostě žeru ten Limanův dravý vizuální styl. A taky Toma Cruise, který v šestapadesáti vypadá jako někdo, kdo by z fleku mohl balit čerstvý maturantky :o) On je taková lidská Věc Makropulos. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Velice přímočará krimi-komediální jízda bez výraznějšího zaškobrtnutí i bez snahy stavět nás před nějaká náročnější morální dilemata. American Made nápadně imituje styl Scorseseho filmů (popové songy, vypravěč zasahující do příběhu a určující, co a jak uvidíme, kamera a střih strhávající k sobě pozornost) a veze se na popularitě seriálu Narcos, takže působí nepůvodně a předvídatelně, ale díky hladkému vyprávění (byť lehce mechanickému) a Cruiseovu charismatu baví od začátku do konce. Netradiční je (na hollywoodský film) pozice hlavního hrdiny, který se nechává vláčet okolnostmi a téměř po celý film jen přijímá cizí nabídky a plní příkazy, které mu někdo diktuje. Svou vynalézavost může projevit pouze v tom, jak dodání určitého zboží provede, nikoliv v tom, co vůbec bude provádět. Skoro by se nabízelo interpretovat jej jako ztělesnění amerického pragmatismu, schopnosti přizpůsobit se určité situaci a vytěžit z ní pro sebe maximum, ale na to, abychom jej vnímali takto neosobně, o něm víme příliš dost informací (oproti ostatním postavám, které skutečně jsou pouhými typy) a poměrně velký důraz je kladen také na rodinnou linii (se kterou však film nakládá mnohem ledabyleji než třeba Vlk z Wall Street – na hrdinově manželce a dětech vám bude zřejmě záležet stejně málo jako Barrymu). Z filmů „utěšujících“ nás tím, že lidé jsou možná špatní, ale jejich vlády ještě horší (Týpci a zbraně, Špinavý trik), získává tenhle v mých očích plusové body za větší zohlednění procedurální stránky věci i za to, že si nehraje na nic lepšího. Prostě lehká letní macho-zábava, která dělá vše pro to, aby se divák ani na okamžik nenudil a na rozdíl od Atomic Blonde nebo Zabijáka a bodyguarda se jí to daří velmi dobře. 70% ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Povrchní, ani nějak zvlášť akční, o politické rovině zbytečné psát. Nějak takhle to měl Cruise zahrát před třiceti lety, nyní už hraje v propracovanějším typu filmů. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Naprosto dokonale uvolněná jízda při který se střídavě budeš smát a střídavě nad životem Barryho Seala nebudeš chápat. Film má neskutečný šmrnc např. skvěle dělanej střih který sám o sobě je někdy velmi vtipně součástí vyprávění. Tomášek v jedné ze svých absolutních top rolí, nemyslím herecky, to určitě už odehrál naročnější party, ale tady působí totálně uvolněně. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Pěkná a zatraceně zábavná stylovka. Co také čekat od režiséra Douga Limana, který mě spolu s Tomem Cruisem potěšil už parádní sci-fi časovou smyčkou Na hraně zítřka. Barry Seal je prostě správnej americkej šílenec. Americkej tu navíc říkám záměrně a klidně bych to ještě zvýraznil kurzívou, protože takový epický životní příběh si prostě nikde jinde nevymyslíte. V jednoduchosti je krása, takže příběh je vlastně o týpkovi, který v ryzí dospělosti přijde na to, že žije vlastně hrozně nudnej život a pak ho, vlastně jen tak s kapkou náhody, totálně překope a vůbec nic to s ním nedělá. Naopak, díky své naivitě pak dochází k takovým absurdním situacím, že si budete klepat na čelo, smát se a polemizovat nad tím, jestli někdo takový život opravdu mohl prožít. Jelikož je tu ale všechno, počínaje scénářem a konče dynamickým střihem na solidní úrovni, tento film Vás prostě bude bavit. I kdyby jako totální odreagovačka. ()

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Barry Seal je one man show Toma Cruise. Totální. Vlastně tu nic jiného než Tom Cruise v roli, která mu byla ušitá na tělo, není. Jako sympatický hajzlík, jenž dokáže pracovat zároveň pro tři smrtelně nebezpečné organizace a ještě na tom zatraceně dobře vydělávat, je vyloženě boží. Jeho Barry je amorální svině, ale s tak obrovským šarmem, že mu budete držet palce i v okamžiku, kdy kalí s šéfy kolumbijských kartelů, přiváží zbraně středoamerickým polovojenským organizacím a zakopává prachy v kufrech na zahradě. Barry má styl a díky Dougu Limanovi a jeho svižné režii se na jeho dobrodružství docela dobře kouká. A až na konci člověku dojde, že to vlastně hraje až moc na jistotu, že Barrymu všechno prochází tak nějak samo, chybí tu výraznější protivník, konflikt nebo dokonce problém a že to vlastně není moc zajímavé. Fandové Cruise si to asi maximálně užijí, na ostatní čeká stylový, vcelku zábavný, ale víceméně zbytečný film. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $50miliónovTržby USA $51,342,000Tržby Celosvetovo $134,866,593Tržby za predaj Blu-ray v USA //počet predaných kusov Tržby za predaj DVD v USA //počet predaných kusov ║ Také fajn retro. Hlavne obrazom, občas mimoznou kamerou, ktorá sníma od buka do buka, takmer až dokumentárnym ponímaním a až príliš uvoľneným hereckým prejavom. Ako námet vôbec nie zlé, len chcelo by to lepšiu údernosť, svižnosť a lepšie sa vyhrať s hercami. /60%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Škoda, že Cruisova nejlepší role za poslední roky nepřichází v trochu lepším (rozuměj: lépe napsaném, vystavěném a dramaticky vypointovaném) filmu. Barry Seal letí až příliš hladce, hlavně v první polovině se člověk skoro modlí za umělé turbulence. Ale Spinelliho scénář je plochá dráha složená z opakujících se epizůdek, které táhne Tomova charisma a ready-to-use 80s vibe. Liman se sice režijně snaží, ale ani on svými kouzly s osmdesátkovými postupy nevytáhne žádný extra drive. Naštěstí Cruise si svého všedního gaunera, který obecně neklade moc otázek, užívá tak, že si ho může užít i divák. Barry Seal je solidní, ale příliš dlouhá epizoda Narcos. Seriálu Netflixu vděčí skoro za všechno, ale bohužel ve srovnání s ním také nedokáže zakrýt svoje limity. Vážné dějinné téma tak odbude pár zkratkami a fórky, které skoro doslovně známe právě z Narcos. Seriál ale dokázal nečekaně kousnout. Barry se o to pokouší v závěru, ale spíš neškodně. Proč ****? Protože Tom. Takže 4. kousek z čirého fanouškovství. ()

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Mohla to být jen další z průměrných biografií podle reálných základů, jenže jména jako Cruise či Liman budí očekávání o poznání vyšší. Výsledek však kdovíjakým hitem není, přestože se o špatný film určitě nejedná. Cruise si roli frajírka s občasným humorným přesahem viditelně užívá, ačkoli vás možná zarazí, že na poměry člověka balancujícího na hraně se chechtá docela dost. Ale jeho postava taková prostě nejspíš je. O nikom dalším už ale nemá smysl psát, protože Cruise si krade show pro sebe a vedlejší figury v čele s Gleesonem mu pouze nahrávají na smeče. Na dvě hodiny má Barry Seal docela slušné tempo, ovšem kámen úrazu je v tom, že vás ničím nepřekvapí. Od začátku víte, že to Barry bude hrát na všechny strany, což se taky děje, a přestože by ho mohli (a měli!) tisíckrát zabít či zabásnout, tak se o něj nebojíte. Což je trochu nuda a jakkoli na papíře vypadá námět frajersky, realita taková bomba není. Prostě ničím zvláštním nedochucená krimi jízda, která však sama o sobě špatně nechutná. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Horší celovečerní epizoda Narcos prohnaná uvolněným ovšem nedůsledně zrealizovaným stylem Vlka z Wall Street či Obchodníka se smrtí. Nikdy to tedy tak úplně nenajde svůj vlastní ksicht a tak se to krčí ve stínu výše jmenovaných. Slušel by tomu především lépe vybudovaný dějový oblouk, nějaké ty emoce i lépe zpracovaný přesun do serióznějších vod v závěru, ale čistě jako osmdesátkově stylizovaná uvolněná životopisná blbina to vlastně není vůbec špatné a rozhodně to je zábavné, to zase ne že ne. Především díky Cruisovi, kterému komediálně pojatá role pasivního macho frajírka sedne jako už dlouho nic; částečně i proto, že se ani trochu nesnaží stylizovat do skutečného Barryho Seala a hraje prostě sám sebe. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Filmů podobného typu je mnoho a většinou mě baví. Barry Seal není výjimkou. Šlo by z toho vytřískat o mnoho více, ale i o mnoho méně. 70% ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,JSEM JEN GRINGO, CO VŽDYCKY DORUČÍ…“ /// Jak se z Barryho, pilota aerolinek, bojovník proti nepřátelům demokracie stal… (a pěkně na tom vydělal). Mám tyhle filmy vo týpcích s koulema (takže role pro Cruise) rád. A přestože glorifikujou postavu porušující zákon, nemyslíte na to, páč maj vo čem vyprávět. Skoro jako Jára Cimrman (nebo Forest Gump?) se setkává (skoro) se všema, co v týhle branži tenkrát něco znamenali (Noriega, Contras, Escobar, Bush jr…), vodsejpá to a je to vlastně zábava. Trio Cruise – Liman – Spinelli ve slušný formě! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jedu jen kusy podle skutečnosti. 2.) Už mi chyběl Kokain. 3.) Thx za titule „dezibook a Lucifer199“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR * AKCE ne NAPĚTÍ * ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Doug Liman je frajer a Tom Cruise opět válí. Moc pěkně odvýpravěný příběh Barryho Seala, který je dostatečně zajímavý a poutavý, že diváka vtáhne od samého začátku. Filmu hodně prospívá zajímavý filtr a místy jsem měl pocit, že sleduji díl ze seriálu Narcos, čímž se dost možná i Doug Liman inspiroval. Pracovat pro CIA i Narcos zároveň je možná atraktivní, ale je to hold práce, před kterou se nedá utéct jinak Vás čeká smrt. Šukačka v Letadle TOP. Moc zábavný film 80% ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Mali ste si zobrať tie cadillacy.“ Nebavilo ma to. Na film Toma Cruisea nečakaná nuda za 2*. Možno keby sa to tvorcovia snažili v dobe uvedenia do kín reklamovať ako film s Pablom Escobarom (ktorý bol v tej dobe populárny vďaka hitu Narcos), možno by do kina prišlo viac divákov. Ale zrejme by zostali zaskočení a cítili by sa byť oklamaní, pretože šéf Medellínskeho kartelu je tu len malou súčiastkou veľkého celku. A takých súčiastok je takmer dvojhodinový film plný, ba až preplnený (aj vinou toho zostanú niektoré zvraty nedokončené – švagor). Je tu toho strašne veľa a celé je to podané odľahčene napriek tomu, že drogy sú zlé, Escobar bol svojím spôsobom masový vrah a hlavný „hrdina“ je vychcaná sviňa, ktorá je len o čosi viac sympatická, než totálne nesympatický DiCapriov Vlk z Wall Street. Aj kasting je všelijaký, ani dobrý, ani zlý, skôr neviditeľný a ľahostajný, než úžasný. Najzábavnejší je Cruise a aj on je slabý. Potešilo ma pár hlášok („Ser na to, fotiť budem ja.“), dialógov a absurdných nápadov a scén (šimpanz, pristátie v meste, spiaci pilot). Inak bieda. Možno ak by to jemne prepísali a poňali ako sequel Top Gunu, hodnotil by som to lepšie. Absurdnosť dňa: Escobara hrá Mauricio Mejía, ktorý nielenže hral už vo viacerých escobarovských projektoch (vrátane Narcos), ale dokonca stvárnil už i Escobara (v seriáli El Chapo). ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Peníze se na mě sypaly ze všech stran. Kdo by čekal, že to bude problém." Gringo Barry Seal je hrozně zábavná postava. Je to sice ve skutečnosti kretén, který pomohl Pablo Escobarovi, Carlosi Lehderovi, Jorge Ochoovi, Manuelu Noriegovi a sobě k miliardám dolarů z kokainu, ale ve filmu mě baví. A taky mě baví skutečnost, že IAC není CIA, Barryho spojení příjemného s užitečným a skvělí Contras, kteří chtěli spíš emigrovat než bojovat. Kdo mě však rozhodně nebavil, tak to byl příbuzný dement J. B., kterému jsem od začátku chtěl dopřát kilometrový bungee jumping bez lana. A klidně s milionem dolarů v análním otvoru. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Nemám tuhle formulku v oblibě, ale tentokrát mi přijde výstižná: tento film mi přijde naprosto zbytečný. V kontextu seriálu Narcos, nemá Barry Seal absolutně co nového/lepšího/atraktivnějšího/zábavnějšího nabídnout. Barry Seal sice má dramatický spád jak se patří, má i své wow momenty a lehký nádech absurdního humoru, nicméně k Narcos se ani v jednom svém aspektu nepřibližuje. Je to prostě nezávadný film, který přichází s křížkem po funuse. Jo a Tom Cruise odehrál 90% filmu jedním univerzálním americkým úsměvem, to mi taky nepřijde ok... 6/10 ()

Arx 

všechny recenze uživatele

Výborná letní pohodovka, která krásně plyne a baví od začátku do konce. Tom Cruise přesvědčivý a je vidět, že mu role sedí. 85% ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Svižná vtipná životopisná záležitost o antihrdinovi stylu Obchodníka se smrtí či Vlka z Wall Street. Oba zmíněné filmy jsou sice lepší, na druhou stranu to, co Obchodník se smrtí zmiňuje víceméně okrajově především v rámci úderné pointy, to je tady vyklopené naplno a operuje se s tím celý film. Zkrátka chlapíci, kteří za peníze udělají cokoli, se hodí každému režimu, zejména pak tomu, který se staví jako ten správný a morální. Zbraně, drogy, výcvik povstalců Contras. Kolikrát jsme tohle všechno viděli. Zvlášť vtipné jsou pak ty poznámky o ztrácejících se povstalcích a zbraních a jejich použití k jinému účelu než bylo původně zamýšleno. jako bych slyšel slovo Sýrie a povstalci vycvičení "koalicí", kteří po vysazení na místě houfně i se zbraněmi strýčka Sama dezertují k ISILu, případně jiným obdobným svědkům Mohamedovým, to vše v rámci šíření demokracie. Konec filmu by pak měl být výstrahou všem, kteří se do podobného byznysu pouští. Chvíli budete užiteční, ale nakonec užiteční být přestanete. ()

Související novinky

Tom Cruise se vrací k Warnerům

Tom Cruise se vrací k Warnerům

10.01.2024

Když byl Tom Cruise ještě jednadvacetiletým mladíčkem, jeho průlomem byla role Joela Goodsena, jenž si ve filmu Riskantní podnik chtěl vyhodit z kopejtka. Ten vzešel ze slavného studia Warner… (více)

Liman a vesmírný Tomb Raider

Liman a vesmírný Tomb Raider

09.06.2017

Doug Liman (Na hraně zítřka) utekl od x-menovského Gambita a DCčkové Justice League Dark a momentálně se soustředí na dystopickou sci-fi Chaos Walking, v níž se po boku Daisy Ridley (Star Wars: Síla… (více)

Kdo natočí x-menovského Gambita?

Kdo natočí x-menovského Gambita?

15.11.2015

Mutantský zlodějíček z New Orleans, který umí manipulovat s kinetickou energií a rád hází karty, dostane už za rok tvář Channinga Tatuma (22 Jump Street). Gambit se sice objevil už v comicsovce X-Men… (více)

Gambit je zpátky ve hře?

Gambit je zpátky ve hře?

21.10.2015

Channing Tatum si už brzy zahraje Gambita, neworleanského mutanta, který ovládá kinetickou energii a s oblibou hází kartami. Pořád ale není jasné, kdo ho bude režírovat, protože nejnovější x-menovský… (více)

Reklama

Reklama