Reklama

Reklama

Barry Seal: Nebeský gauner

  • USA American Made (více)
Trailer 1

Barry Seal (Tom Cruise) pracuje jako pilot dopravního letadla a rutina amerických vnitrostátních letů ho čím dále víc ubíjí. I proto nadšeně skočí po nabídce „náhodného kolemjdoucího“, z něhož se vyklube agent CIA (Domhnall Gleeson), aby pilotoval pod záštitou tajných služeb. Barryho čekají sexy přelety nad základnami kolumbijských narkobaronů, ze kterých pořizuje bohatou fotodokumentaci, nutnou pro boj s drogovými kartely. Jenže proč létat takhle naprázdno, když se můžete spojit i s protistranou a kromě fotek pro CIA vozit do Ameriky i drogy? A proč se zároveň nestát informátorem DEA (Národní agentura pro boj s drogami), která má v oblasti také své specifické zájmy? A proč se rovnou nezapojit do jedné z největších tajných operací, které kdy americká vláda posvětila? Barry to prostě hraje na všechny světové strany a jde mu to víc než skvěle. Už dávno se přestal nudit. Má krásnou ženu, topí se v penězích a vůbec si nepřipouští, co se stane, až se tenhle domeček z karet zhroutí. A on se jednoho dne zhroutí. (CinemArt)

(více)

Recenze (536)

Jaro.Krafcik 

všechny recenze uživatele

Už teraz sa teším na nový top gun. Očakávania su veľké, čo som čítal tak zatiaľ najlepsi film roka. Jednotka bola dobrá tak som zvedavý. Aj tie percentá poriadne vysoké. Ale teraz späť k tomuto filmu. Cruise predviedol parádny výkon pilota a mňa to bavilo. Mal on vôbec nejaký zlý film, zrejme ani nie. 4* ()

greath 

všechny recenze uživatele

Zas a znova som to Tomovi zbaštil. Ale tých 5 hviezd nie je iba kvôli nemu, kdeže. Suprová réžia, dobre napísaný scenár odľahčený úsmevnými scénami a skvelý look 80. tých rokov tomu dávajú šmrnc aký som dlho na striebornom plátne nevidel. Jedným slovom parádička. ()

Hollohlaway 

všechny recenze uživatele

Výborné řemeslo, jak od tvůrců tak herců. Příběh jede jako namazaný, nic nedrhne...Nechyběla mi větší dramatičnost, ale tak nějak větší zaujetí, něco překvapivěho. Hrozně mi to připomínalo letní blockbustery, uvolněné , barevné a bohužel odlehčené. ()

Hugo01 

všechny recenze uživatele

Tom Cruise dokáže každé svojí roli dodat svoje nemalé charisma a občas velmi potřebnou dávku humoru. Velice mě jeho herectví baví a v American Made se mu opět zadařilo. Neřekl bych, že na něm stojí celý film, to ne, ale tak 3/4 určitě. Zbytek tvoří vcelku kontroverzní námět a velice skvěle zahraní vůdci nechvalně známého kartelu. Velice povedený kousek. ()

P1tr 

všechny recenze uživatele

Tom Cruise je borec a v Barry Sealovi po delší době ukazuje, že je také dobrý herec a po záplavě akčních filmů dostal charakterově šťavnatější roli, ve které se herecky Cruise ohromně vyřádil a značně přispívá k úspěšnosti zvoleného odlehčeného tónu, kterým se film prezentuje. Neuvěřitelný skutečný příběh nabízí spoustu šílených momentů, čehož si byli tvůrci vědomi a rozhodli se takové chvíle prezentovat s notnou nadsázkou, kterou je protnutý celý snímek a tato poloha mu neskutečně svědčí a výsledkem je jeden z nejpohodovějších a nejpříjemnějších filmových zážitků posledních let. Naneštěstí se ke konci trošku zvážní a film tak lehce ztratí tempo a zábavnost, ale drtivá většina stopáže je skvělá a zaručeně pobaví. ()

Jello Biafra 

všechny recenze uživatele

Zručne zrežírovaná akčná komédia o jednom mazanom letcovi, ktorý dokázal hrať na niekoľko strán a popritom zarábať závratné sumy peňazí. Okrem Cruisovej "macho" pózy mňa tu ale najviac bavila vypiplaná vizuálna stránka u ktorej nezostane jedno oko suché. A kupodivu to ani na chvíľu nenudí. Každopádne, režisér Doug Liman je po Edge of Tomorrow čoraz zaujímavejší a pevne verím, že bude v svojom štýle točenia filmov pokračovať. ()

Fox85 

všechny recenze uživatele

Celý film postavený na výkonu Toma Cruise, který prostě umí. Jen mám zase trochu problém s celkovým vyobrazením podvodníka a padoucha, asi jako ve Vlkovi z Wall Street. Je to grázl, tak proč mi má být sympatický? ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Někde sem se dočetl, že je tohle takovej Cruisův Vlk z Wall street... No, ani náhodou. Jako film je to pěknej, dobře se na to kouká, ale na příběh Vlka z WS tohle prostě nemá. Asi to je tím, že se tady vůbec nešňupe a neholkuje :o). Tak jako tak je tohle skoro neuvěřitelnej příběh, kterej se fakt odehrál. USA v podstatě dotovali povstalce ve střední americe, posílali jim pomocí Barryho zbraně, no a aby von nejel domů s prázdnou, tak vozil mrdy kokainu :o). Plán jako vynikající. Jasný, pak se to trochu zkomplikovalo, ale asi si tenhle chlapík užíval. Ale právě to užívání tady nebylo natočený, takže škoda. Dokonce sem přemejšlel, že bych na tohle šel dokina, ale asi by to bylo zbytečný, páč tady to není o kdoví jak geniálních záběrech, ale spíš o slušným scénáři.... ()

Soweek 

všechny recenze uživatele

3,5*. Další z řady filmů ala Vlk z Wall streetu, aneb jak průměrný Američan k balíku peněz přišel. Ono to dokonce celého Vlka v podstatě kopíruje. Hlavní postava je vyobrazen jako "hrdina", takže mu jako divák fandíte. V půlce filmu by neškodil nápis "Toto je stále pravdivý příběh". Film je podáván nenásilnou humornou formou. Na tento typ filmů se velice snadno kouká a o to hůř hodnotí. I když jsem se u filmu dobře bavil, tak pokud nahlédnu pod pozlátko, tak film v podstatě nepřináší žádné super výkony, režii ani zapamatování hodný moment. ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Nejspíš svým tvrzením hodně diváků překvapím, ale ve mně Barry Seal nejvíce evokoval vzpomínky na Vlka z Wall Street, a to ať už zápletkou, tak především ústřední myšlenkou a podstatou osoby hlavního hrdiny. Jak Jordan Belfort, tak zde Barry Seal jsou si totiž dvě opravdu podobné figurky, s hodně podobným osudem, s podobnou živočišnou náturou, podobnými touhami, i když s rozdílnými motivy, a v podstatě i s podobným dopadem na hodně tvrdou zem. Ovšem až poté, co si do té doby vytírali tisícidolarovými bankovkami zadek 8D. Oba zažili strmý vzestup, oba zažili strmý pád, nicméně to, co prožili mezi tím, to by jim mohl závidět každý člověk na planetě. Samozřejmě, jelikož žil každý, i když ne nějak výrazně, v jiné době a především, každý z nich se pohyboval v úplně jiném businessu, tak náplň jejich životních cest je hodně odlišná, Barry Seal je tedy zobrazen především jako nezkrotný dobrodruh, s láskou k rodině a určitou ctí, což pan Belfor kompletně postrádal, a vlastně by se dalo i tvrdit, že Seal byl do většiny těch problémů uvrtán buď shodou nešťastných náhod, či aktuálních politických potřeb jistých organizací, zatímco Belfort byl neukojitelný žralok, co šel potížím naproti. Každopádně, život Barryho Seala je zde zobrazen neuvěřitelně dynamickým způsobem, kdy od prvních minut film nabere takový spád, že člověk nestačí ani mrkat, jde o v nehorázném tempu odvyprávěný působivý sled strhujících událostí, plný napínavých, dech beroucích, emočních a zábavných momentů, hltal jsem každou scénu, kam vítr osudu zrovna zavál postavu Barryho Seala a pokud to bylo vážně natočeno podle skutečných událostí a skutečné postavy, tak smekám, neboť to co zažil Barry Seal, to nezažije ani pětset lidí dohromady za celý život. Masakr. Krom tedy vynikající zápletky a strhujícího tempa, disponuje film i působivou atmosférou, množstvím opravdu zábavných okamžiků, ale i mrazivě autentickými scénami, ze kterých mi už naopak zas až tak do smíchu nebylo. Tom Cruise jako Barry Seal pak podal perfektní, přesvědčivý a zábavný výkon, a i všichni ostatní byly v tomto ohledu hodně výrazní, což též dost napomohlo celkové působivosti celého snímku. Já se u tohoto filmu zkrátka parádně bavil, nejvíc mě tedy odrovnalo to vážně smrtící tempo, to fakt mělo grády, ale i jinak se jedná prostě o výjimečnou podívanou, s jasným palcem nahoru! Skvělý! ()

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

Na tohle téma a s dost podobou zápletkou tady máme už podstatně starší film Kokain s J. Deppem v hlavní roli. Nemůžu si pomoct, ale ten je prostě lepší než tahle nová podívaná, přestože American Made taky není vůbec špatný. Tady to pro změnu táhne T. Cruise, o tom není pochyb, protože celej snímek prostě stojí na jeho bedrech a on to zvládá s velikým přehledem. Trošku zvláštní je ale ta komediální rovina, které se to neustále dotýká, přičemž jde o hodně vážný téma podle skutečných událostí. Určitě je dobrý si o tom něco přečíst (ne předem, studium ke shlídnutí filmu fakt není potřeba). Líbilo se mně to, bavil jsem se, to nemůžu popřít, ale ten starší flák ve mně prostě zakořenil víc. P.S.: Nebaví vás práce "obyčejnýho" pilota? Začněte fotit a převážet balíčky, je to záživnější a víc to nese! ()

kenkaku 

všechny recenze uživatele

Opravdu nechápu jak si může distributor dovolit film komplet přejmenovat... tenhle hnus opravdu nikdy nepochopím. Nicméně k filmu. Překvapení. Překvapení nad tím jak může fungovat "Forrest Gump styl" u filmu, který není provolávaně nadsázka. Také si celkem cením toho, že si autoři odpustili hlášku: "podle skutečné události". A to i když jde o příběh skutečné postavy. Asi proto, abychom byli napnutí jak to dopadne (a ještě v kině neotevřeli wikipedii :)). Prostě celkové ta vybalancovanost a perfektní rytmus dává filmu zvláštní jiskru a zábavná forma vyprávění tomu svědčí. Měl jsem trochu strach z Toma Cruise, ale nakonec to bylo přesně ono. Ten namachrovaný přístup mu sedí a hlášky, které trousí, nepůsobí trapně. Hlavně ty kdy neví, kam s penězi :D. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Chytrý, nepříjemně pravdivý filmy můžou dál vznikat jen díky tomu, že na ně průměrnej Američan stejně nekouká. A nic na tom nezmění ani Tom Cruise. Zprávu o tom, že kolumbijskou drogovou mafii pořádně nakopla teprve americká vláda, by museli zakomponovat do Policajta z obchoďáku, aby to v USA pobouřilo tu čtvrt miliardu předobrazů Homera Simpsona. Přitom je to vážně pořádně třaskavej materiál. Filmařina je tady celkem podružná. Ten průser je 30 a více let starej, ale Amíci se z něj rozhodně nepoučili. Dál si hrají na bohy všemohoucí. Jak by jinak mohl chtít například Barack Obama poslat Palestincům v lednu 2017 221 miliónů dolarů..? Na projekt mléko do palestinských škol to nebylo, na tom se asi všichni shodneme... Takže okolo roku 2050 zase pro změnu něco vtipnýho z pásma Gazy. A možná znovu s Tomem Cruisem v hlavní roli. Ten chlápek snad nikdy nezestárne. A že to výborně zahraje, o tom se snad vůbec nemá cenu přít. ()

Wally 

všechny recenze uživatele

One man show T. Cruise a že mu to šlape 👍 Oddechovka při které se vám připomene, že kdo neví kdy přestat, ve finále nemá nic...a taky, že USA mají prsty asi úplně ve všem... ()

iXtr3m3 

všechny recenze uživatele

Ani neviem prečo, ale odolával som tomuto snímku celé štyri roky. Zbytočne. Cruise ako vždy špičkový, neuveriteľný príbeh chytľavý, koniec jasne predvídateľný vzhľadom na "pohyb v danej spoločnosti" (neriešim teraz reálne skutočnosti, lebo tie si vždy pozerám až po, aby som si nepokazil prekvapenie). Technicky na úrovni, hudobne na úrovni, Cruise si to pekne užíval, viac ako len dobrý film. Škoda, že to nedokázali dotiahnuť až na úroveň filmov typu Casino, ale to je samozrejme ťažko dosiahnuteľná méta. ()

Související novinky

Tom Cruise se vrací k Warnerům

Tom Cruise se vrací k Warnerům

10.01.2024

Když byl Tom Cruise ještě jednadvacetiletým mladíčkem, jeho průlomem byla role Joela Goodsena, jenž si ve filmu Riskantní podnik chtěl vyhodit z kopejtka. Ten vzešel ze slavného studia Warner… (více)

Liman a vesmírný Tomb Raider

Liman a vesmírný Tomb Raider

09.06.2017

Doug Liman (Na hraně zítřka) utekl od x-menovského Gambita a DCčkové Justice League Dark a momentálně se soustředí na dystopickou sci-fi Chaos Walking, v níž se po boku Daisy Ridley (Star Wars: Síla… (více)

Kdo natočí x-menovského Gambita?

Kdo natočí x-menovského Gambita?

15.11.2015

Mutantský zlodějíček z New Orleans, který umí manipulovat s kinetickou energií a rád hází karty, dostane už za rok tvář Channinga Tatuma (22 Jump Street). Gambit se sice objevil už v comicsovce X-Men… (více)

Gambit je zpátky ve hře?

Gambit je zpátky ve hře?

21.10.2015

Channing Tatum si už brzy zahraje Gambita, neworleanského mutanta, který ovládá kinetickou energii a s oblibou hází kartami. Pořád ale není jasné, kdo ho bude režírovat, protože nejnovější x-menovský… (více)

Reklama

Reklama