Reklama

Reklama

Barry Seal: Nebeský gauner

  • USA American Made (více)
Trailer 1

Barry Seal (Tom Cruise) pracuje jako pilot dopravního letadla a rutina amerických vnitrostátních letů ho čím dále víc ubíjí. I proto nadšeně skočí po nabídce „náhodného kolemjdoucího“, z něhož se vyklube agent CIA (Domhnall Gleeson), aby pilotoval pod záštitou tajných služeb. Barryho čekají sexy přelety nad základnami kolumbijských narkobaronů, ze kterých pořizuje bohatou fotodokumentaci, nutnou pro boj s drogovými kartely. Jenže proč létat takhle naprázdno, když se můžete spojit i s protistranou a kromě fotek pro CIA vozit do Ameriky i drogy? A proč se zároveň nestát informátorem DEA (Národní agentura pro boj s drogami), která má v oblasti také své specifické zájmy? A proč se rovnou nezapojit do jedné z největších tajných operací, které kdy americká vláda posvětila? Barry to prostě hraje na všechny světové strany a jde mu to víc než skvěle. Už dávno se přestal nudit. Má krásnou ženu, topí se v penězích a vůbec si nepřipouští, co se stane, až se tenhle domeček z karet zhroutí. A on se jednoho dne zhroutí. (CinemArt)

(více)

Recenze (539)

Prochy38 

všechny recenze uživatele

Vynikající zábava, T. Cruise perfektní. Natočeno na 1*. Vtipné, svižné, bez slabých míst. Jen to zase bylo o neskutečným hajzlovi, který si film fakt nezasloužil. ()

SHit4U 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemné překvapení. Na film jsem se nechtěl nikdy, skutečně nikdy podívat. Očekával jsem totiž onanii nad Cruisovým mužstvím, které bude v přímé úměře s letadly, kterými dopravoval drogy z Kolumbie do Států. Pak jsem v těžké rýmové indispozici hleděl neusínajíc do stropu a zapnuvší na notebooku Netflix, uviděl v doporučení American Made. Inu klik dal klik a rozběhl se neuvěřitelně odsýpající film s nádhernou stylizací a střihem. Ano, není to Scorssese. Nečekejte žádnou hloubkovou sondu do nitra pašeráka, politiky CIA, DEA, FBI, nebo libovolného kolumbijského drogového kartelu. Ne ne. Tohle je čistá zábava, která jede na 120 procent od začátku do konce. A pokud můžu doporučit - dopředu si o Bartoloměji Lachtanovi nic nehledejte. Konec pak bude stát opravdu za to. ()

Darth Maul 

všechny recenze uživatele

Napriek tomu, že Barry Seal je obyčajný prospechársky darebák, hneď od úvodných minút svojho šialeného príbehu si pre seba dokáže plnými hrsťami kradnúť divácke sympatie. Darí sa mu to najmä vďaka vzácnej schopnosti šarmantne preplávať cez akýkoľvek problém. Ľahká, svieža, vtipná a veľmi šikovne zostrihaná filmová chuťovka s bolestivo smutným, ale (vzhľadom k životným peripetiám usmievavého nebeského gaunera) nevyhnutným koncom. ()

Jaro_slav 

všechny recenze uživatele

Vlk z Wall Street ve vzduchu. Stejnej recept: vynechme to hnusný a udělejme z toho taškařici. Pokud člověk akceptuje, že je to hodně inspirováno skutečnym příběhem, odejde celkem spokojenej; je-li současně fanda letadel, pak o něco spokojenější. ()

Ollie235 

všechny recenze uživatele

,,Is this all legal?" Velmi přímočarý a zábavný film, který si Tom Cruise viditelně užívá. A svou pohodu bez problémů přenáší i na diváka. Barry Seal je zajímavou a pro film jako dělanou postavou, jeho příběh ale místy působí až zbytečně jednoduše a chybí mu napínavé či dramatické scény. Právě v tom American Made o třídu zaostává za příbuzným seriálem Narcos. Jako příjemná oddychovka ale funguje výborně. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Skutečný Barry Seal byl lépe vykreslen v čtvrtém díle Narcosu, ale Cruise tady předvádí zábavnou jízdu, která má první půlhodinku, která sice moc nevtáhne do děje, ale pak se rozjede, ikdyž od skutečného životního příběhu to je vzdálené.. Zábavná one man show, která má předpokládaný a známý konec. Malá spojnice se seriálem Narcos je představitel Escobara Mauricio Mejía, který v Narcosu hrál Carlose Castaňa. ()

aLPaC 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně komedie. Co POMO, to ti nějak uniklo ne? Cruise, i když už vypadá jak plastiková figurína, si roli užívá a je velkej sympaťák. ()

H4ku11 

všechny recenze uživatele

Pekne a rýchlo ubiehal tento film. Tom Cruise vie potiahnuť sám celý príbeh a človek sa len s údivom pri pozeraní pýta sám seba, kam to skutočný Barry ešte dotiahne. ()

cingi.t 

všechny recenze uživatele

Barry Seal mal zaujímavý život, ktorý bol takto dehonestujúco a nezaujímavo spracovaný do niečoho, čo si hovorí "životopisný film. " No fuc*king way. Niečo tak zamotané a nudné som už dávno nevidela. Na tri krát som mu dala šancu a hovorí sa, že do tretice všetko dobré, ale jediné dobré bolo, že to konečne po tom trápení skončilo. Sarah Wright vyzerala rozkošne, Tom Cruise tomu dával taký MI look a aby sme, neboli rasisti tak obsadíme Domhalla, ktorý tam bol ako päsť na oko. Čudujem sa, že Barry neskončil podobne ako jeho švagrík, keďže jeho tendencia kývnuť na všetky rozprávkové kecy cudzích ľudí, ho robí ideálnym kandidátom na feťáka. Aj tie 2* sú moc, ale mám mäkké srdce. ()

Brejlil 

všechny recenze uživatele

Není to taková jízda, jako Vlk z Wall Street. Barry Seal není hýbatel děje, nežene se dopředu s nekompromisní silou parního válce. On jen využívá, co přijde. CIA? V pohodě, už lítám. Contras? Ale jo, to taky zvládám. Medellinský kartel? Nádhera, ale to už potřebuju nějaké lidi. DEA? Ale jo, dejte mi letadlo. A mezitím se mu hromadí přebytečné nelegalizovatelné zelené papírky, jednou přistane do města, párkrát po něm střílejí, užije si dost srandy a nakonec s ním vláda vyjebá. Cruise je naprosto v pohodě, jen by to místo rutinéra Limana chtělo nějakého dravějšího režiséra. ()

husokachna 

všechny recenze uživatele

Trailery a kladné recenze opět vykonaly svou službu medvědí a já čekal víc, než jsem dostal. Soubor epizodek na téma vzestup a pád poloblázna daleko za hranicí zákona. Je to fajn oddychovka, natočená dravě (takovej umírněnější Vlk z Wallstreet), ale člověk si nakonec říká, proč to musel vidět. Cruise si to vážné užívá, hraje spíš Cruise než opravdovýho Barry Seala a chvilkama vypadá strašidelně. Až jsem se párkrát přistihl, že přemýšlím, kolik že on těch plastik asi má, a jak vypadal dřív. ()

Dunadan 

všechny recenze uživatele

Zábavné, svižné, nenáročné. American Made je poctivo zrežírovanou, dobrodružnou a sympatickou retro jazdou, ktorú ťahá vpred najmä charizmatický Cruise. Ten si hlavnú úlohu vyslovene užíva a patrí mu každá jedna scéna, čím necháva všetky vedľajšie postavy vo svojom tieni. A hoci snímka v priebehu dvoch hodín ani na moment nenudí, Liman akoby sa bál zariskovať a ide na istotu oveľa viac, než by bolo možno potrebné. Aj napriek tomu je to ale veľmi silných 7/10. (viac tu) ()

Santino7 

všechny recenze uživatele

Množstvo užívateľov vo svojich komentároch zmieňuje paralelu s Narcos, čo je podľa mňa dosť nepresné (a takisto nefér), nakoľko rozhodne nemožno porovnávať komplexný seriál, jeden z najlepších za posledné roky, s prevažne komediálnou jednohubkou o stopáži necelých dvoch hodín. To skrátka nejde. Podobnosť je jedine ak tak v tématike, že sa opäť vydávame do sveta kokaínu a všetkého okolo toho, tým to ale hasne. Barry Seal sa vydáva vlastnou cestou, pričom tá nie je nijak krkolomná ani hrboľatá, ale skôr priamočiarejšia (často sa ide na autopilota), a značne odviazaná. Doug Liman zbytočne nedramatizuje, nestavia svojho (anti)hrdinu do hraničných situácií, skôr to berie všetko s nadsázkou a humorom jemu vlastným. Je vidieť, že štáb i herci (najmä teda Cruise) si natáčanie náležite užívali a celé je to priam natrieskané pozitívnou uvoľnenosťou a svižnosťou, čo ostatne vytvára fajn protiklad k prevažne ťaživým snímkam, ktoré na túto tématiku vznikajú. Skrátka taká oddychovka ktorá síce nijak neoslní, ale taktiež ani neurazí, pobaví vcelku slušne. Zvažoval som i hviezdičku štvrtú, mám to tak nejak na pomedzí, nakoniec sa však prikláňam k horšej alternatíve s tým, že v prípade opakovanej projekcie (ak niekedy v budúcnosti príde - čo je dosť možné) sa to poľahky môže zmeniť. 65% ()

majec4 

všechny recenze uživatele

Velmi dobre natocene. Vdaka skvelemu a uvolnenemu Cruisovi ma tento film velmi bavil. Za posledne roky urcite jedna z tych naj postav, ktore zahral. Radost pozerat na ten jeho vysmiaty ksicht. Samotny film sa na nic nehra, nie ze by to potreboval. Taktiez sa mi pacil styl akym to bolo natocene - strih, kamera, komentare Barryho a pod. Mam pocit, ze sa dost dorazu kladlo aj na rodinnu liniu deja, no bolo to take povrchnejsie (ani neviem ako sa tie deti volali). Filmu to vsak len pomohlo, lebo usetrilo to stopaz a zbytocne sa nedramatizovalo, kedze to cele bolo natocene tak volnejsie. Do plneho poctu mne osobne chybalo este viac satiry a flegmatizmu. Takto to trosku stratilo punc kultovosti, lebo pri vsetkych plusoch musime uznat, ze je to tak trochu plytky film. Ale viac som od tohto kusku ani nechcel. ()

Související novinky

Tom Cruise se vrací k Warnerům

Tom Cruise se vrací k Warnerům

10.01.2024

Když byl Tom Cruise ještě jednadvacetiletým mladíčkem, jeho průlomem byla role Joela Goodsena, jenž si ve filmu Riskantní podnik chtěl vyhodit z kopejtka. Ten vzešel ze slavného studia Warner… (více)

Liman a vesmírný Tomb Raider

Liman a vesmírný Tomb Raider

09.06.2017

Doug Liman (Na hraně zítřka) utekl od x-menovského Gambita a DCčkové Justice League Dark a momentálně se soustředí na dystopickou sci-fi Chaos Walking, v níž se po boku Daisy Ridley (Star Wars: Síla… (více)

Kdo natočí x-menovského Gambita?

Kdo natočí x-menovského Gambita?

15.11.2015

Mutantský zlodějíček z New Orleans, který umí manipulovat s kinetickou energií a rád hází karty, dostane už za rok tvář Channinga Tatuma (22 Jump Street). Gambit se sice objevil už v comicsovce X-Men… (více)

Gambit je zpátky ve hře?

Gambit je zpátky ve hře?

21.10.2015

Channing Tatum si už brzy zahraje Gambita, neworleanského mutanta, který ovládá kinetickou energii a s oblibou hází kartami. Pořád ale není jasné, kdo ho bude režírovat, protože nejnovější x-menovský… (více)

Reklama

Reklama