Reklama

Reklama

Barry Seal: Nebeský gauner

  • USA American Made (více)
Trailer 1

Barry Seal (Tom Cruise) pracuje jako pilot dopravního letadla a rutina amerických vnitrostátních letů ho čím dále víc ubíjí. I proto nadšeně skočí po nabídce „náhodného kolemjdoucího“, z něhož se vyklube agent CIA (Domhnall Gleeson), aby pilotoval pod záštitou tajných služeb. Barryho čekají sexy přelety nad základnami kolumbijských narkobaronů, ze kterých pořizuje bohatou fotodokumentaci, nutnou pro boj s drogovými kartely. Jenže proč létat takhle naprázdno, když se můžete spojit i s protistranou a kromě fotek pro CIA vozit do Ameriky i drogy? A proč se zároveň nestát informátorem DEA (Národní agentura pro boj s drogami), která má v oblasti také své specifické zájmy? A proč se rovnou nezapojit do jedné z největších tajných operací, které kdy americká vláda posvětila? Barry to prostě hraje na všechny světové strany a jde mu to víc než skvěle. Už dávno se přestal nudit. Má krásnou ženu, topí se v penězích a vůbec si nepřipouští, co se stane, až se tenhle domeček z karet zhroutí. A on se jednoho dne zhroutí. (CinemArt)

(více)

Recenze (536)

Stanmi 

všechny recenze uživatele

Barry Seal (Tom Cruise) je jeden z mnoha pilotů létajících na pravidelných linkách po celých Státech. Až do dne, kdy se potká s agentem Schaferem (Domhnall Gleeson), který Barryho naverbuje do tajné služby. Barry tak začne lítat do zemí Střední Ameriky a jednoho dne se dostane až k nechvalně proslulému Medelínskému kartelu v Kolumbii, pro které začne za velké peníze pašovat kokain do Spojených států… Toma Cruise mám celkem rád, protože je to jeden z těch herců, kteří s postupujícími léty zrají jako víno, takže jeho filmografii z posledních let mám docela dobře nastudovanou a nyní do ní můžu počítat i jeho poslední novinku Barry Seal: Nebeský gauner. Zde se Tom opět spojil s režisérem Dougem Limanem, se kterým natočil velmi povedené sci-fi Na hraně zítřka a i tentokrát svoji společnou práci neodflákli. Samotný film a jeho příběh mi hned několikrát připomenul De Palmův gangsterský opus Scarface (ale klidně zde můžete dosadit jakýkoliv jiný film o budování amerického snu ne zcela legální cestou). Jinak je Barry Seal prostě pilot, který se na nic neptá a nemá přehnaně morální postoje a celý film je o jeho cestě za bohatsvím. Ve většině filmů Toma Cruise platí, že on je za tu největší hvězdu, ovšem zde je to prakticky dokonalá one-man show. Samozřejmě je to dané scénářem, kdy postava Barryho prakticky neopustí filmové plátno (dokonce je samotným vypravěčem) a trochu toho prostoru tak dostává jen prohnaný agent Schafer v podání Domhnalla Gleesona a Sarah Wright v úloze Barryho manželky (ale i ti jsou zde víceméně do počtu, což je trochu škoda). Celý film má vcelku příjemnou retro atmosféru, který jenom podtrhují různé videokazetové nahrávky. Hlavním problémem celého filmu tak je onen prostý fakt, že i když je dobře napsaný, zahraný i natočený, tak přesto nemá to pověstné „něco navíc“, co zkrátka odlišuje ty opravdu povedené filmy od těch dobrých. Možná je to tím, že je film na můj vkus (vzhledem k celkové tématice) až příliš odlehčený, osobně bych uvítal o něco vážnější ráz, který by mohl umocnit celkový dojem z filmu. Navíc Barry sice má sympatickou tvář Toma Cruise, ale jinak je to pěkně vypočítavý chlapík, kterému všechno vychází (a když ne tak prostě změní stranu), což z hlediska napětí a zábavnosti není úplně to pravé, a když dojde už v závěru konečně dojde na pořádné drama, tak to celkový dojem z filmu sice vylepší, ale úplně nezachrání. Přesto můžu Barryho Seala s klidem doporučit, protože i když se nejedná o žádné filmové veledílo, tak je to solidní film, který stojí za zhlédnutí. ()

Facerr 

všechny recenze uživatele

Pěkně se mi to sešlo s obdobím, ve kterém sjíždím i třetí sérii Narcos, takže jsem tu byl jako doma. Navíc se mi potvrdilo pravidlo, že Tomík Cruizů nešlápene vedle. Je fakt, že po hodně dlouhé době plné akcí a dramat jsem na jeho tváři zase viděl úsměv, ale vůbec mi nepřišel špatnej, ba naopak. U tohohle jsem se ani chvilku nenudil. ()

tonton78 

všechny recenze uživatele

letecká student agency po emericku, spousta výhod s maximálním pohodlím. štíplístky suplují hoši od C.I.A. a občerstvení je servírováno na papíru umaštěném od strojního oleje, a pod nosem zůstává bíla stopa...asi po cukru ()

Luckyboy 

všechny recenze uživatele

Ale jo, ačkoli to není Narcos, jde to. Co v tomto zobrazení (nejen) drogového businessu chybí na autentičnosti a propracovanosti, dohání to scénář poetickou absurdností a satirickou karikaturou trochu zvráceného a ke konci zhrouceného amerického snu jak v "business" lince, tak v lince obrany demokracie a zahraniční "politiky" USA v Jižní Americe dělané skrze tajné služby. A když si předchozí větu po sobě přečtu znovu, zjišťuji, že to byl fakt dobrej film i přes to, že v něm hrál Tom Cruise :-) ()

george82 

všechny recenze uživatele

Od Cruise moc dobře zahrané. Příběh podle skutečné události je super a celkově to docela letí. Fajnová podívaná. ()

Plaque 

všechny recenze uživatele

Zaujímavo stočený pohľad na to, ako JúEsEndÉj budovali počas studenej vojny svoju vlastnú geopolitiku a aké miesto v nej môže mať jednotlivec. No čo, život na hrane noža býva väčšinou krátky, ale intenzívny... Barry Seal patrí medzi tie lepšie v tejto agentsko-vážno-zábavnej krimi akčnej dráme, no stále sa nedokážem ubrániť pocitu, že som to všetko už niekde videl a preto je u mňa tento film (iba) na slušných 3,75*... ()

pafka 

všechny recenze uživatele

Dobre, dobre. Cruise se snazi, efekt vychazi, ale presto tomu neco malo chybi. At se snazite, jak se snazite, v tom letadle s nim nesedite, je vam to jedno, jestli dostane do drzky nebo jestli udelaji neco s jeho rodinou. A je to hlavne tim, ze je to vypravene odosobnene, a nemate vyjasnene jako divak, jestli hlavni postavu mate rad, ci nemate. Je vam to tak nejak jedno.To je temer typicke pro dokumentarni snimky. Trosku skoda, presto film je natolik dobrodruzny, ze vam ma co dat a na platne se stale neco deje a pokazde zase neco jineho. ()

DonBraso 

všechny recenze uživatele

Oddechovka jak sviňa.Tom si šel zahrát a tak to celý film vypadá.Určitě by se dalo namítnout,že je to místama kostrbaté a že těch hromada přeletů malinko kočíruje slabší scénář ze kterého prostě číhá v koutku duše konečná.Ale má to slušný nádech,děj odcejpá parádně a stylizace spolu se soundtrackem je na dobré cestě.Jak tu dost lidí píše,je to vlastně dobrý díl seriálu Narcos ze vzduchu. ()

solisoli 

všechny recenze uživatele

Začalo to skvele hlavne Tom Cruise stále dokazuje, že takéto razantne postavy sú mu ako uliate. Žiaľ keď príbeh naberá na obrátkach stráca kontrolu nad samotným dianím a začína sa prejavovať, ako klišé. Tak trochu škoda, lebo to mohlo byť skutočne celé perfekt. ()

Trumper 

všechny recenze uživatele

Už dlouho jsem se u filmu nebavil tak dobře jako u American Made.___ Doug Liman je možná nenápadný a podceňovaný režisér, ale dávám tomu tak 10-15 let a některé jeho kousky budou považovány za nestárnoucí filmovou klasiku… sice možná s nízkou uměleckou hodnotou, ale se schopností dokonale pobavit. /85% ()

The_soloist 

všechny recenze uživatele

Mnohem lepší film, než několik posledních dílů Mission Impossible! Bohužel kdo viděl seriál Narcos, tak si tento film nemusí tolik užít. ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

Barry Seal je zo súdka nenáročného, výživného retro štýlu, ktorý človeka dostatočne vtiahne do deja a navyše ak do toho zapojíme takého típka, akým je Tom Cruise, o zábavu je postarané. Ja osobne som od tohto snímku čakal ešte trochu viac napätia, informácií a drivu, preto o niečo nižšie hodnotenie, ale v zásade som bol spokojný. 65 % ()

Bilky 

všechny recenze uživatele

Trochu vykrádačka “Obchodníka so smrťou” a miesto ťarbavého N.Cage si tú wanmenšou s chuťou a šmrncom odohral T.Cruise, ktorý pôsobil akokeby mal 30 a nie cez 50. Myslím roky a nie IQ 😉 Odlahčené ale miestami zbytočne naťahované a tak len mierny nadpriemer: 71% ()

TonyHawk94 

všechny recenze uživatele

Chytľavé, pútavé, svieže, originálne natočené, a tiež, veľmi zaujímavé. Už po prvých 10 minútach ma to dostatočne zaujalo, až som sa obával, či to tempo vydrží do konca. Našťastie nemuselo, lebo jeho dávkovanie (spomalenie a zrýchlenie) bolo vynikajúco urobené. Mimochodom, aj spôsob vyprávania príbehu bol skvelý (mini-filmečky). Čo sa mi akurát neľúbilo, bol koniec - tajne som dúfal, že sa tomu nejako bude dať predísť, čo sa ale nestalo :-/. ()

Kinofil 

všechny recenze uživatele

|| R || Universal || Rozpočet: $50 mil. || USA: $51 342 000 - ČR: 7 588 433 Kč - Celkem: $134 866 593 || Na podruhé ještě lepší. Barry Seal odsýpá jako hodinu a půl dlouhý biják. Hned po ani ne 5 minutách povinného "co dělal Barry před tím, než byl pašerák" se nám rozjíždí dlouhá (zběsile ubýhající), adrenalinová, akční nálož s bláznivým Tomem Cruisem, který lítá sem a tam pro balíčky koksu. A já jsem celou dobu spokojený. Nepotřebuju se mu dostávat pod kůži, poslouchat morální sračky "Co na to manželka? Co na to děti?". Chci sledovat Toma, který létá s koksem za doprovodu dravého střihu na správně zvolenou dobou hudbu. Daug Liman tu točí po vzoru Ritchieho nebo Mathewa Vaughna, kteří by na něj byli pyšní. Podledů do jeho soukromí dostaneme tak akorát, abychom vše podstatné pochopili, a zároveň se neunudili k smrti. Ba naopak nás spíš čekájí šílenosti jako "Kam zakopat další pytel peněz". Těžko říct, jak moc se to drží historických událostí, ale jako stručný přehled drogové války USA proti Escobarovi jsem se dozvěděl víc než dost. Závěrečné: "Proti komu budeme příště bojovat? Írán!" shrnuje americké smýšlení ve dvou větách. Barry Seal je výborná, stravitelná jednohubka, jejíž neúspěch v kinech mě strašně mrzí a o to víc doufám v pravidelnou TV reprízu po vzoru Na hraně zítřka. Rovněž je to přesně ten typ, kam si má blázen Tom Cruise (pilotující veškeré scény) odskočit od Mission: Impossible. "Sem. Ne k Mumii, Tome!" 85%. ()

Aniki 

všechny recenze uživatele

Cruise je můj oblíbenec už dlouhá léta, vlastně by se dalo říct, že čeho se kdy herecky dotknul, to bylo vždy minimálně víc než koukatelné. Přesto jeden problém s Tomem v poslední době mám. Neříkám že v každém záběru, ale někdy každopádně vypadá jako jeho vlastní vosková figurína. Halt, věk nezastavíš. A teď k filmu samotnému. Ze všech podobných žánrovek asi ten nejslabší a přesto...snímek je nakrútený podle skutečné události, takže hned jedna hvězda navíc a pak, hlavní hrdina neskončil na doživotí v báni, ale namísto toho byl nejdříve vyždímán do maxima a pak prostě jen předhozen vlkům, což mi bylo celkem sympatické. Herecky spíš průměr, nikdo mne nijak neuchvátil a moje hodnocení opravdu odpovídá spíše celkovému vyznění snímku. Každopádně, ze změti současných vysílaných chujovin (alespoň zahraničních) tahle story přeci jen kapánek vyčnívá. ()

Související novinky

Tom Cruise se vrací k Warnerům

Tom Cruise se vrací k Warnerům

10.01.2024

Když byl Tom Cruise ještě jednadvacetiletým mladíčkem, jeho průlomem byla role Joela Goodsena, jenž si ve filmu Riskantní podnik chtěl vyhodit z kopejtka. Ten vzešel ze slavného studia Warner… (více)

Liman a vesmírný Tomb Raider

Liman a vesmírný Tomb Raider

09.06.2017

Doug Liman (Na hraně zítřka) utekl od x-menovského Gambita a DCčkové Justice League Dark a momentálně se soustředí na dystopickou sci-fi Chaos Walking, v níž se po boku Daisy Ridley (Star Wars: Síla… (více)

Kdo natočí x-menovského Gambita?

Kdo natočí x-menovského Gambita?

15.11.2015

Mutantský zlodějíček z New Orleans, který umí manipulovat s kinetickou energií a rád hází karty, dostane už za rok tvář Channinga Tatuma (22 Jump Street). Gambit se sice objevil už v comicsovce X-Men… (více)

Gambit je zpátky ve hře?

Gambit je zpátky ve hře?

21.10.2015

Channing Tatum si už brzy zahraje Gambita, neworleanského mutanta, který ovládá kinetickou energii a s oblibou hází kartami. Pořád ale není jasné, kdo ho bude režírovat, protože nejnovější x-menovský… (více)

Reklama

Reklama