Reklama

Reklama

Barry Seal: Nebeský gauner

  • USA American Made (více)
Trailer 1

Barry Seal (Tom Cruise) pracuje jako pilot dopravního letadla a rutina amerických vnitrostátních letů ho čím dále víc ubíjí. I proto nadšeně skočí po nabídce „náhodného kolemjdoucího“, z něhož se vyklube agent CIA (Domhnall Gleeson), aby pilotoval pod záštitou tajných služeb. Barryho čekají sexy přelety nad základnami kolumbijských narkobaronů, ze kterých pořizuje bohatou fotodokumentaci, nutnou pro boj s drogovými kartely. Jenže proč létat takhle naprázdno, když se můžete spojit i s protistranou a kromě fotek pro CIA vozit do Ameriky i drogy? A proč se zároveň nestát informátorem DEA (Národní agentura pro boj s drogami), která má v oblasti také své specifické zájmy? A proč se rovnou nezapojit do jedné z největších tajných operací, které kdy americká vláda posvětila? Barry to prostě hraje na všechny světové strany a jde mu to víc než skvěle. Už dávno se přestal nudit. Má krásnou ženu, topí se v penězích a vůbec si nepřipouští, co se stane, až se tenhle domeček z karet zhroutí. A on se jednoho dne zhroutí. (CinemArt)

(více)

Recenze (539)

choze 

všechny recenze uživatele

Toma mám dlouhodobě v oblibě a je pro mě zárukou jisté kvality, ale bez jeho posledních tří filmů (druhý JACK REACHER, MUMIE, BARRY SEAL) bych se klidně obešel. V posledním jmenovaném se Tom zhlédl ve VLKOVI Z WALL STREET a NARCOS (a potřetí v krátké době dotáhl před kameru obří letadlo), ale jeho vyprávěnce chybí Scorseseho divoký styl, zapamatovatelné scény a přesah, což z ní dělá film na jedno zkouknutí. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Dobře, můžete teď zastavit, jestli chcete. Protože, věřte mi,..odteď je to nářez.“ No, tohle tvrzení Barrymu tak úplně odsouhlasit nemůžu, taková pecka to zase nebyla. Nicméně, bavil jsem se. Barry Seal je dvouhodinová pohodová oddechovka, která sice člověku hladinu adrenalinu v krvi příliš nezvýší, ale za to moc příjemně uteče. Atmosféra je příjemná, sem tam se najde i něco k zasmání, ačkoliv těch vtípků jsem čekal přece jen kapánek víc. Film doslova visí na Tomově postavě a vůbec jeho hereckém výkonu, zas 1 z těch jeho sympatických pohodářů, kterým se dá jen těžko nefandit. Škoda jen, že má hlavní hrdina všechno až příliš krásně nalajnované, a strach o něj může mít jen naprosto paranoidní divák. A protože jsem prozatím stále neměl tu čest se seriálem Narcos, budu se muset vyhnout i případné polemice nad vhodností doplnění Escobarova příběhu. Hodnotím slabšími 4*. „Barry?“ - „No?“ - „Roscoe to vyhrabal na dvorku. Všude jsou poházené bankovky.“ - „Ráno to shrabu.“ - „3x víc jsem našla v krbu.“ ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„If we don´t take care of our customers, someone else will.“ Od Limana rádoby zábavná retro jízda s tradiční dějovou osou vzestup - přehazování prachů vidlemi - pád. Něco fabulací (trapná scéna s odchodem od TWA), pár líbivých překroucení (Seal se ve skutečnosti sám nabízel jako informátor, aby se vyhnul trestu) a celý ten pašerácký byznys vyvedený tak cool a na pohodu, že závěr před domem Armády spásy přinese stejné emoční vyznění, jako když paní Sealová podá přes pult KFC smažená stehýnka. Upřímně, už mě všichni ti Belfortové, Wellsové, Sealové a týpci se zbraněmi začínají unavovat.. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

| Rozpočet: 50 miliónov $ | Tržby: 134.9 miliónov $ | American Gangser Light Edition. Podobné témata vo filmoch a seriáloch ma vždy bavili, a po skvelých Narcos tu máme ďaľšiu práškovú jazdu, tentokrát s Cruisom, ktorého som naposledy videl v takej hereckej forme v Edge of Tomorrow. Chýba tomu síce ta hlbšia rovina z amerického gangstra, ale evidente to film nemal ani v cieľu. Škoda, pretože to mohla byť plnohodnotná záležitosť. Fungujúca komediálna linka v podobnej žánrovke je fakt neobvyklý jav... :) ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Chytré a vtipné. Tohle bude trvalka. Cruise s Limanem si padli do noty už Na hraně zítřka a ve skvělé práci zdárně pokračují ve volné biografii pašeráka Barryho Seala. Komediální styl, nadsázka zároveň však krutá připomínka bezcitnosti vlády. Dokonalá atmosféra pozdních sedmdesátek, skvělá muzika a dvě hodiny poctivé zábavy. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Cruise po Mumii očividně odpočíval a užíval si tu osmdesátkovou letní divočinu snad ještě víc, než lecjaký divák. Těžko někdo popře fakt, že by to byl nezajímavý námět. Ale zpracování a především tempo snímku už je napováženou. Film o pilotovi kšeftaři, kde se celou dobu v podstatě letí na autopilot a všechno je jasně nalinkované (a repetitivní). Bez momentu překvapení, bez živelnosti a bez drajvu. Počínání scénáristy tušíte tři tahy dopředu a tak si tuhle letní jízdu možná odkoukáte, ale zážitek roku se nekoná. Snaha zařadit se svými ostře řezanými vtípky a sarkastickým podtextem ke Scorseseho legendám tam je a bohužel často mimo mísu. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Tom Cruise je vlastně takový pracovitý mačo jako Barry Seal. Do svých rolí dává vždycky maximum a pak sklízí ovoce. Zvlášť po boku Douga Limana, se kterým si očividně sedí a doufám, že v budoucnu toho spolu ještě dost natočí. Je celkem škoda, že má film takovou tu auru menšího filmu, který není třeba vidět v kině a lehce zapadne. Přesně tohle jsem si před pár měsíci říkal i já, zvlášť když jsem o existenci filmu dozvěděl snad teprve měsíc před premiérou. A jakožto člověk ošlehaný božím seriálem Narcos jsem takřka přesně věděl do čeho jdu. Ale i tak mě Liman překvapil, zejména co se týče porce satiry a pozvolné nadsázky. Dovedu si představit, že s jiným tvůrcem by z American Made byl dost pochmurný životopisný film o jedné kultovní postavě a tím by to haslo. Jenže to by před pár lety nesměl Scorsese natočit jeho vrchol kariéry v podobě Vlka z Wall Street, jehož fascinace je cítit i z Nebeského gaunera. A jsou to 2 velmi zábavné skoro hodinky. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Nebudu si nic nalhávat, už letošní Cruisova Mumie zklamala. Jeho nos na vysoce atraktivní látky a pověstný tah na bránu selhaly. Barry Seal je na tom o poznání lépe, ale že bych skákal do vzduchu jako u Jacka Reachera nebo předchozí spolupráce s Dougem Limanem Na hraně zítřka, tak to určitě ne. Uvolněné to sice je, očekávání ovšem byla vyšší. Za mě tak sice ujeté, absurdní, ovšem bez momentu překvapení, energie nebo jakékoliv přidané hodnoty. Náš hrdina začínal coby řadový pilot, který občas simuluje turbulence a který na palubě pašuje nějaký ten doutníček. Nejmladší pilot v oboru zaujal CIA a ta mu nabídla job fotit z letadla komunistické tábory. Kolumbijský drogový kartel přišel vzápětí s lákavější nabídkou: pašovat do USA kokain. Podobné to bylo se zbraněmi, vojáky mířícími do výcvikových táborů.. prostě na jeden život pilota aerolinek hodně muziky. A dost přitažené za vlasy. Stejně jako tvůrci se náš hrdina nedopouští výraznějších škobrtnutí, ovšem jeho osudy se tak nějak brzy začnou zajídat. Pasivně plní úkoly, které dostává od těch, kteří královsky platí, když jde do tuhého, divák o nějak nemá strach, ač je patrné, že Cruisovi role sedla. A když třeba ve své vile schovává další pytel prachů, užívá si to společně s divákem. Letní zábava, která nepřekvapí. Nic moc víc. A já krapet víc čekal. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Velmi sympatický film od začátku do konce, hlavnímu hrdinovi se dá fandit, ačkoliv to není úplný klaďas, je to napínavé i vtipné a má to příjemný retro vzhled a zvuk. Častokrát jsem si vzpomněl na Zlato s Mathewem McConaugheym, které ovšem mělo přece jenom něco navíc a líbilo se mi ještě více, naopak málokdy jsem si vzpomněl na mnohem horšího Vlka z Wall Street. Tom Cruise názorně ukazuje, proč pořád patří k těm nejsympatičtějším a nejlepším hercům. ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Bery se zkouší svézt na vlně Narcos, a není to špatný příběh, to ne. Jen za a. chaoticky podaný, za b. zkratkovitý, troššililinku pak historicky nepřesný, za c. málo zasazený do kontextu. Pohodové pasáže, asociující přetěžkou vegeťárnu dobrodruhů, zaslepují reálné trouble. K čemu, nečekaně, nemám příliš výčitek, je Cruise v roli. Jak zmatečné a odlehčené to mělo být, tak to i zahrál. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Liman a Cruise posílají vyšperkovaný loveletter Scorsesemu s DiCapriem, a diváci se baví skoro úplně stejně jako ten samý rok, kdy měl Leo dostat Oscara mnohem oprávněněji než za Revenanta (kterého mu ale také přeji!). ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Podobnost s Vlkem z Wall Street čistě náhodná. Tonda Cruise potvrzuje svou univerzálnost a po posledních dvou přešlapech do toho zase pěkně šĺapnul a nemá problém s jakoukoliv rolí. Barry Seal mu sednul jak ulitý a přestože se Leo dostal ještě o stupínek výše, vůbec to nevadí, protože podobných látek není nikdy dost. 80% ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

American Made je rozhodne zaujímavý aj z filmárskeho hľadiska. Dobové zasadenie do neskorých 70.rokov / ranných 80.rokov je zrejmé a dobre podčiarknuté kostýmami aj rekvizitami. Treba povedať, že príbeh o Barry Sealovi je rozhodne jedným z tých, o ktorých je dobré vedieť a je správne, že o ňom bol vytvorený film. A navyše veľmi kvalitný film, ktorý divákom otvorí oči. Je to snímka, ktorá baví a pri ktorej sa ani sekundu nenudíme. Dej má spád a je dobre odrozprávaný. Momenty, kedy nám Cruise ako Seal rozpráva retrospektívne, čo sa dialo, sú snáď tie najvtipnejšie. Štýl, akým Cruise podáva svoj prednes je jedinečný a ukazuje jeho herecké kvality, pozadu však nezostávajú ani jeho kolegovia, ktorí dohromady tvoria dobre zvolené obsadenie. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Bavil ma Cruise, bavila ma prvá hodina, ale potom sa to niekde zlomilo, nabralo to iný kurz a už ma to toľko nebavilo. Úvod bol samozrejme celkom vtipný mal tempo, ale keď sa zmenil kurz na tu drámu, tak ma to bavilo čoraz menej a menej. 70% - 3* ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Je to už 3 roky kdy se Doug Liman a Tom Cruise poprvé spojili a vznikla z toho úžasná sci-fi hrající si s časem- Na hraně zítřka. Před tím, než se Liman a Cruise vrhnou na druhý díl se ale společně rozhodli natočit film podle skutečné události o jednom z největších hajzlíků všech dob. A vznikla z toho dosti dobrá komedie. Barry: Nebeský gauner opravdu sází především na humor který funguje jelikož se nepřestanete smát. Jedná se o mix Vlka z Wall Street a Chyť mě když to dokážeš. Stejně jako v případě dvou předchozích snímku, nezačne film brzdit a pořád jede na plný plyn. Tom Cruise Barryho Seala hraje neuvěřitelně. V 55 letech se stále jedná o jasnou hereckou jistotu která prostě pořád hraje v dobrých filmech. Na Jacka Reachera 2 a Rock of Ages raději zapomeňme, už jenom kvůli němu. Barry Seal je prostě One Man Show Toma Cruise. Film skvělé začíná již od začátku kdy si vtipně pohrává s retro logy z 80 let. A pak už začneme s Barrym který přes kameru vypráví, celý film ve flashbackach a vypráví nám jak se z obyčejného pilota stal největší pašerák drog na světě. Nedokážu říct, že by byl Barry Seal dokonalý po celou dobu. Zvraty totiž moc nepřichází a tak je film moc usazený narozdíl třeba právě od Vlka z Wall Street či Chyť mě když to dokážeš kde přicházely různé zvraty vyprávění a napjatost což u Barryho Seala moc nehrozí. Limanova režie a Barryho Cruise však vše skvěle ostatní vynahrazuje. Struktura vyprávění je dost dobrá a teď to jenom chce aby Liman a Cruise nešlápli vedle i s Na hraně zítřka 2. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Novodobý Scorsese, na kterého se kouká stejně dobře jako do přeplněné peněženky, ale zároveň ztělesňuje skutečnost, že momentálně nikdo vyprávět tak soudržně jako legendární Márty neumí. Barry Seal chce podat hodně komplexní a vyváženou story, ale ve finále nabízí strašlivě málo prostoru pro vedlejší postavy a kromě okázalé práce se sebeuvědomělým střihem a hudbou nic nového do fanouškovské truhličky nepřináší. Bavil mě Cruise, příjemné tempo a pozitivní feeling, byť se vždy úplně neslučoval s událostmi zde popisovanými, ale po chvíli mi zůstávají v hlavě jen povedené fragmenty, nikoli povedený film. Slušných 70%, už jen za nesporný potenciál Sarah Wright pro méně přístupné role, jejichž představy drze podněcovala. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Kina zejí prázdnotou, že mít Barryho syndrom Uskladnění peněz, mohl bych je přebagrovávat třeba na Flóře v Ajmeksu. Přitom v nich řádí gauner, kterému by Babiš mohl leda tak nosit poštu. Měl jsem z toho dojem, že Doug Liman to natočil na jeden nádech a že Tom Cruise konečně poznal, co je to radost z herectví. I já jsem rád, že si po Mumii nehodil provaz a jenom doufám, že si s Dougem domluvili další společný kšeft. Protože na nebeského gaunera já slyším stejně dobře, jako kdyby to bylo o nebeské krásce. ()

Související novinky

Tom Cruise se vrací k Warnerům

Tom Cruise se vrací k Warnerům

10.01.2024

Když byl Tom Cruise ještě jednadvacetiletým mladíčkem, jeho průlomem byla role Joela Goodsena, jenž si ve filmu Riskantní podnik chtěl vyhodit z kopejtka. Ten vzešel ze slavného studia Warner… (více)

Liman a vesmírný Tomb Raider

Liman a vesmírný Tomb Raider

09.06.2017

Doug Liman (Na hraně zítřka) utekl od x-menovského Gambita a DCčkové Justice League Dark a momentálně se soustředí na dystopickou sci-fi Chaos Walking, v níž se po boku Daisy Ridley (Star Wars: Síla… (více)

Kdo natočí x-menovského Gambita?

Kdo natočí x-menovského Gambita?

15.11.2015

Mutantský zlodějíček z New Orleans, který umí manipulovat s kinetickou energií a rád hází karty, dostane už za rok tvář Channinga Tatuma (22 Jump Street). Gambit se sice objevil už v comicsovce X-Men… (více)

Gambit je zpátky ve hře?

Gambit je zpátky ve hře?

21.10.2015

Channing Tatum si už brzy zahraje Gambita, neworleanského mutanta, který ovládá kinetickou energii a s oblibou hází kartami. Pořád ale není jasné, kdo ho bude režírovat, protože nejnovější x-menovský… (více)

Reklama

Reklama