Reklama

Reklama

Barry Seal: Nebeský gauner

  • USA American Made (více)
Trailer 1

Barry Seal (Tom Cruise) pracuje jako pilot dopravního letadla a rutina amerických vnitrostátních letů ho čím dále víc ubíjí. I proto nadšeně skočí po nabídce „náhodného kolemjdoucího“, z něhož se vyklube agent CIA (Domhnall Gleeson), aby pilotoval pod záštitou tajných služeb. Barryho čekají sexy přelety nad základnami kolumbijských narkobaronů, ze kterých pořizuje bohatou fotodokumentaci, nutnou pro boj s drogovými kartely. Jenže proč létat takhle naprázdno, když se můžete spojit i s protistranou a kromě fotek pro CIA vozit do Ameriky i drogy? A proč se zároveň nestát informátorem DEA (Národní agentura pro boj s drogami), která má v oblasti také své specifické zájmy? A proč se rovnou nezapojit do jedné z největších tajných operací, které kdy americká vláda posvětila? Barry to prostě hraje na všechny světové strany a jde mu to víc než skvěle. Už dávno se přestal nudit. Má krásnou ženu, topí se v penězích a vůbec si nepřipouští, co se stane, až se tenhle domeček z karet zhroutí. A on se jednoho dne zhroutí. (CinemArt)

(více)

Recenze (539)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,, Barry, malej vyhrabal jednu tašku s penězma na zahradě, je tam děsnej binec všude se válí bankovky...'' --- ,, Jo, dneska jsem utahanej, ale ráno to shrabu! '' :-) ------Tom Cruise si zase po čase nasadil černé letecké brýle a navlékl košili ,,pilotku'' se zlatými náramenníky. Od dob co proháněl nad mořem palubní stíhačku F14 už utekl nějaký pátek, což se ale kupodivu ani moc na něm nepodepsalo. Nebeský gauner je vlastně něco podobného jako Air America s Melem Gibsonem až na to, že zatímco Mel byl jedním z pilotů společnosti, Tom ji přímo řídí. On sám je samozřejmě řízen někým dalším tak jak jeho vlast zrovna potřebuje... Ecuador, Noriega, Escoban, Nikaragua, Honduras... Modří už vědí, že se s filmem přesuneme do sedmdesátek a do oblastí Střední Ameriky a půjde jak jinak o vyzbrojování všelikajích antikomunistických milic a frakcí a také o kšefty s drogama. Film celkem svižně jede a je to zejména díky Cruisovi. Letadel a létání si divák užije také dost, ale kupodivu, nějak mne to do rauše prostě nedostalo. Snad to bylo tím, že ty sedmdesátky nebyly úplně to pravé. Tom si s originálem moc podobný nebyl (snad jen z časů u TWA) a jeho manželka Lucy už vůbec ne, i když přiznávám, že ta filmová blondýnka v podobě modelky Sarah Wright byla o dost hezčí než skutečná Barryho bruneta.... Film je zajímavý v tom jak se Amerika v minulosti angažovala do různých konfliktů, což dělá dodnes. Nejednou se jí už vymstilo (viz. např. Taliban), že různé bandy vládou vyzbrojované či vycvičené pak obrátily zbraně proti svému chlebodárci resp. zbraňodárci... A tak abych neuškodil Melovi, dám Tomovi stejné hodnocení. Dávám tedy ty tři tašky peněz. * * * ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Príjemne odsýpajúca a veľmi zábavná kriminálka so starým dobrým Tomom Cruiseom, ktorému tieto role jednoducho vždy parádne sadnú (Jack Reacher, Mission Impossible). ()

-OverLord- 

všechny recenze uživatele

Po Mumii jsem byl z Cruise trochu rozpačitý, ale tohle mu sedlo naprosto dokonale. Neuvěřitelný a šílený příběh Barryho Seala v krimi komedii, od které moc nečekáte, ale hned si vás získá. Bavil jsem se královsky celé dvě hodiny, a i když u filmu nebudete hystericky bouchat smíchy, nonstop úsměv od ucha k uchu vás rozhodně nemine. Humor je volen inteligentně, a protože se jedná o vcelku neuvěřitelný životní příběh, skvěle tam padne. Trochu to připomíná třeba Pot a krev. Je to šílené, je to akční i dobrodružné, je to podle skutečného příběhu, jsou tam drogy, zbraně a prachy, a je to fakt prča. ()

Rominator 

všechny recenze uživatele

TWA pilot Barry Seal (Tom Cruise) je rekrutován CIA, aby pořizoval letecké snímky vojenských základen ve Střední Americe. Nezůstane pouze u toho, protože také pašuje drogy, zbraně a vojáky... Výborný Cruise táhne celý film a jakákoliv další filmová postava nemá vůbec šanci nebo prostor, aby zaujala. Hodně pobavila scéna, kde Barry líčí problémy s úschovou peněz, kterých má nadbytek. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Zaujímavo a hlavne zábavne poňatý životopisný príbeh jedného nebeského gaunera, ktorý sa snažil z každej situácie vyťažiť čo sa dá. No aj napriek týmto jeho kriminálnym výstrelkom ho nemôžete nenávidieť, skôr sa divák na ňom kráľovsky zabaví. Páčila sa mi koncepcia dejovej linky, ten odľahčený vyprávačský štýl sa sem veľmi hodil, pridalo to na celkovej pohode a atmosfére. O nude tu nemôže byť ani reči, aj keď film v niektorých miestach trochu poľavil a strácal tempo. Bol som spokojný aj so záverom a tiež sa tu divák môže dozvedieť zopár užitočných informácií z veľmocenskej politiky USA, to kvitujem. Skrátka snímok má svoj vlastný zábavný štýl a rýchly spád, čo poskytlo príjemný relax a pohodu. Slušný nadpriemer. 80/100 ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Chcete z bezcharakterního parchanta udělat ve filmu sympatického rošťáka? Obsaťte ho Tomem Cruisem. Ten by dokázal dobře prodat snad i Kájínka. 8/10 ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

(65%) Odpočinkový, nenáročný životopisný film, který neurazí, ale ani nenadchne. Největším kladem byl jednoznačně skvělý Tom Cruise, který si kradl snímek jen a jen pro sebe. Neznám lepšího herce, který by to sehrál lépe. Rád bych dal lepší hodnocení jak ty 3*, ale nemůžu. Působí to moc samoúčelně, moc jednoduše. Chtělo by to víc zapracovat na scénáři, přidat pár zapamatovatelných scén, hlášek apod. Ale asi stejně plácám nesmysly. Lépe se to natočit asi nedalo. Co k tomu dodávat? Podruhé už bych si to nepustil, ale jako jednohubka mě to bavilo od začátku do konce, takže pár hluchých míst jsem přešel. Ještě to finále mohlo být trochu rozvinutější, ale co už. Za mě spokojenost. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Film plných kusých informací a sympatického gaunerství za každou cenu. A kdo stráví ten vyloženě ošklivý, barevně vyblitý vizuál, je vítěz. Z filmu jsem se dozvěděl, že Barry Seal na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let minulého století v letadle převážel zbraně, pašoval drogy, fotil nedostupné oblasti a pral špinavé peníze. Kdybyste se náhodou v přeskakujícím ději a přeskakujících lokacích neorientovali, jsou ve filmu přítomny popisky, vyvedené jak od pětiletého dítěte. Motalo se kolem něj CIA, DEA, FBI a koketoval s Medellinským kartelem, jemuž šéfoval pověstný narkobaron Pablo Escobar. A skutečný Barry Seal rozhodně nevypadal jako Tom Cruise, který je tak přebujele sympatický a tlačí na komiku, až odpuzuje všechny potenciální zájemce o Sealovu (ne ten zpěvák) biografii. Sakra, takový ve skutečnosti určitě nebyl. A pochopitelně Cruiseovi do filmu za manželku nehodí stopadesátikilovou ochechuli, nýbrž krasavici Sarah Wright, co po několika dětech stále vypadá, že jde na konkurz do modelingové agentury. Film nabere kolovrátkový ráz, z kterého se nevymaní. Takže na začátku, uprostřed i na konci vypadá dějově stejně. Čestnou výjimku tvoří celkem zbytečná linka s jeho švagrem, která je jaksi nedodělaná. Švára zmizne, nikdo se po něm po zbytek filmu neshání. Vše je cíleno na Toma Cruise, vedlejší postavy představují jen málo uvěřitelné, ničím zajímavé figurky. Že to hrál Cruise na sympatie, celkem chápu, uchopení postavy je takto ale těžce prvoplánové. Kdo má Cruiseovy úsměvy a gesta rád, bude jich mít dosytosti. A nyní k hlavní perle filmu. Doug Liman zvolil jakousi polodocu formu kombinovanou s found footage, která má dodat příběhu autentičnost. Že to bylo hnusné na pohled, to už je vedlejší. Funkci to neplnilo veškerou žádnou. Zarazilo mě, že film je prost veškerých atraktivních a spektakulárních scén. Až na letecké manévry, které vypadají, že je Cruise provádí bez dubla, zde nic akčně zajímavého, potažmo zapamatovatelného, není. Nahrazuje je Sealovo/Cruiseho home video, které jaksi stopne nájemný vrah vyslaný Pablo Escobarem. Samozřejmě, že ze samotného filmu se nic takového nedozvíte, ostatně jako z většiny zkreslených událostí a filmových zjednodušení a fabulací. Doug Liman neupoutal moji pozornost natolik, abych jeho režii chválil. Prostě v ničem to neoslnilo. Rozhodně jsem od filmu čekal poutavější ráz, než jen docu experiment/exhibici. 5/10 ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Podobné ako nedávne Gold a všetko ostatné v žánri. Hodne hodne zábavná tuctovka. Opäť bez presahu Obchodníka so smrťou. 70% ()

Sonnery 

všechny recenze uživatele

Proč Cruise pro roli nepřibral 30 kilo, když Barry byl ve skutečnosti tlustej jako prase? Teda jako tuleň, hahahahahaahahahahahahahahaha. Hahahahahahahahaha. Haha. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

CIA, DEA, AFT, FBI, Biely dom, Reagan, Contras, Escobar, kartely, Noriega, nejaký šerif, Sovieti a nakoniec aj Iránci! Kto snáď stále pochybuje, že na svete je všetko so všetkým prepojené, nech si pozrie Barryho Seala. Len škoda, že občianske vojny v Latinskej Amerike a predaj drog v skutočnosti až taká sranda ako tento film neboli, nie sú a nikdy nebudú. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Moc hezké zavzpomínání na Narcos v době jeho pauzy. Až na Tomíka v hlavní roli to téměř nemělo chybu. Už jsem si na toho klučinu začínal zvykat, ba dokonce jsem si jej v mnoha filmech užil. Tato role ovšem nebyla úplně pro něj. Nicméně film velmi brzy nahodil moc hezké zábavné a totálně nadlehčené relaxační tempo a od určitého momentu nedělal nic jiného než bavil. Takže ve finále se jednalo o skutečně moc hezkou oddechovku. Velká škoda, že skutečné události, kterými je snímek šmrncnutý, sleduje divák z hodně rychle řítícího se rychlíku. Pokud se člověk cítil ve společnosti narkobaronů jako doma, pak by mu rozhodně neměl uniknout mnohem komplexnější Narcos, který jde do hloubky a jde tam dokonce ještě mnohem divácky atraktivnější cestou. Na každý pád, hodně kvalitní věc. Doug Liman má tento žánr zkrátka v malíčku. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Další film, kde Tom Cruise prostě září. Možná tomu pomáhá i to, že je to na motivy skutečných událostí. Začíná jako obyčejný pilot, a nakonec se z něj stane hybatel obchodu drogových kartelů v jižní Americe. Postupně se vypracovává, a na to se mu nabalují i starosti. Nejdřív jen fotí, a pak začne vozit i zbraně, drogy a lidi. Taky si tím zajistí pohádkové jmění, ale každá pohádka někdy končí... Rozhodně tam jsou skvělé letecké kreace. Je to i dost doplněné o dobové záběry. "To je Bílý dům?" ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Nádherná, bezstarostná jízda, nebo to tak aspoň ze začátku vypadá. Později se z toho vyklube staré, známé pořekadlo, že nelze sedět jedinou prdelí na dvou, v tomhle případě na vícero židlích. Nevím, jak Tom dělá, minule už jsem nad ním zlomil hůl, ale on se vrátil s rolí a hlavně žánrem, kterým mi tak trochu vyrazil dech. Samozřejmě v dobrém slova smyslu. Jeho Barry mi jednoduše učaroval a já slibuju, že si příští kritiku tohoto nevelkého herce pořádně rozmyslím. ()

Yoshitsune 

všechny recenze uživatele

Tady se začíná klubat hodně povedené spojení, Cruis a Liman se stávají zárukou úspěchu, to aby Christopher McQuarrie začal pomalu žárlit. Komediální nádech, trošičku filmu škodí, když se vezme v potaz, co byl Pablo Escobar a ta jeho parta zač. On né že by Tomíkův úsměv, nebyl okouzlující, ale přeci jenom, ubírá to na vážnosti, jinak celkem dobře napsaný příběh o jednom výstředním šílenci. No a jestli jste viděli seriál Narcos, tak vás asi film ničím výrazným nepřekvapí, i když najdou se věci, které byli solidně vyhrocené viz první vzlet pro Pabla, honička s federálními agenty a pak logicky J.B. ten byl fakt něco. Ve filmu nejsou typické akční scény, ale napětí tam je, i když pak ke konci to začne lehce kolísat. Hrozně moc se mi líbilo, jak to bylo vyprávěné a jak to bylo natočené, místy to působilo jako dokumentární film a na kameře byl dobrý filtr, ale neni to žádný found footage. Je to takové mezi třemi a čtyřmi, ale když vezmu v potaz, že Tomík ukáže svou chloubu a to hned dvakrát, tak to vychází na ty čtyři.........plus ta šukačka v letadle, ta neměla chybu. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Dobre napísaný a správne podaný film. "American Made" vie povedať svoj príbeh a prináša nám postavy, ktoré chceme sledovať od začiatku do konca, chceme ich spoznať, ich motivácie a sú dostatočne zaujímavé na to, aby sme s nimi zotrvali až do konca filmu. Vyzerá to vynikajúco, má to dobrú atmosféru a najviac ma držal celý čas fakt, že Tom Cruise ma dostatočne veľkú charizmu na to, aby celý ten film pretlačil, a aby sme cítili sympatie voči jeho postave. A plus sa aj niečo dozvieme o tom, čo sa dialo a nebude to len rozhadzovanie peňazí, šlapky a drogy ako sme to videli v"The Wolf Of The Wall Street". To je asi najväčšie plus filmu. Plus to má aj dobrý spád a film utečie ako nič. Sú tu dobré herecké výkony od schopných ľudí a skutočne som si film poriadne užil. Získal som z neho dostatok informácií, pôsobí autenticky, má veľmi dobrý soundtrack, je svieži, inteligentný a vtipný. Možno si viem predstaviť od neho vididť o niečo viac, najmä čo sa týka zloduchov a niektorých vedľajších postáv, no náš hlavný hrdina je dostatočne silný na to, aby človek ohodnotil "American Made" ako vynikajúci film. Čeknite si ho a uvidíte sami. Hodnotenie: A- ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Na co všechno by tenhle jinak sympatickej bezpáteřák asi tak kývl?  "Budeš nám do států dopravovat malý děvky" -- "Fajn, hoši, ale shodím je na Floridě do mangrovů a tam si je seberte"  Mám rád tyhle amorální jízdy, nedávno mě podobně bavil Eastwoodův Pašerák na stejný brdo.  Barry Seal byl ale větší kabrňák a jeho cesta za dobrodružstvím a návratem erekce jest lemována  větším zápalem pro věc kohokoliv, kdo si řekne a zaplatí. Bavily mne zejména scénky s přehazováním prachů vidlema a švagrův konec, ale jinak jsem u žádného vytržení moc nebyl, anžto mám prostě raději příběhy zemitějšího rázu než podobné mlácení prázdné slámy, byť orámované pěknou hudbou a retroatmosférou. A když už,  tak víc fantasy, jako třeba tenkrát když v Holywoodu... ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Tom Cruise opět v roli, která mu perfektně sedí. Jen mi tentokrát ta směsice akční komedie s životopisným kriminálním dramatem přišla trochu nesourodá. Ale jako zábavná letní oddechovka působí lépe, než jsem čekal (70%). ()

Visáč 

všechny recenze uživatele

Cruise v roli, v akej sme ho po všetkých tých Ethanoch Huntoch a Jackoch Reacheroch chceli vidieť. Ako adrenalínom naboostovaný rošťák, ktorý si to dáva s operatívcami od CIA, kolumbijskými kartelmi, Contras a podobnými šmejdami. V Limanovej energickej "pseudo-Scorsese" réžii, s odľahčenou retro atmosférou, evokujúc svoje legendárne top-gunovsko maverickovské eskapády vo vzduchu. Poctivý letný matroš. ()

Související novinky

Tom Cruise se vrací k Warnerům

Tom Cruise se vrací k Warnerům

10.01.2024

Když byl Tom Cruise ještě jednadvacetiletým mladíčkem, jeho průlomem byla role Joela Goodsena, jenž si ve filmu Riskantní podnik chtěl vyhodit z kopejtka. Ten vzešel ze slavného studia Warner… (více)

Liman a vesmírný Tomb Raider

Liman a vesmírný Tomb Raider

09.06.2017

Doug Liman (Na hraně zítřka) utekl od x-menovského Gambita a DCčkové Justice League Dark a momentálně se soustředí na dystopickou sci-fi Chaos Walking, v níž se po boku Daisy Ridley (Star Wars: Síla… (více)

Kdo natočí x-menovského Gambita?

Kdo natočí x-menovského Gambita?

15.11.2015

Mutantský zlodějíček z New Orleans, který umí manipulovat s kinetickou energií a rád hází karty, dostane už za rok tvář Channinga Tatuma (22 Jump Street). Gambit se sice objevil už v comicsovce X-Men… (více)

Gambit je zpátky ve hře?

Gambit je zpátky ve hře?

21.10.2015

Channing Tatum si už brzy zahraje Gambita, neworleanského mutanta, který ovládá kinetickou energii a s oblibou hází kartami. Pořád ale není jasné, kdo ho bude režírovat, protože nejnovější x-menovský… (více)

Reklama

Reklama