Reklama

Reklama

Barry Seal: Nebeský gauner

  • USA American Made (více)
Trailer 1

Barry Seal (Tom Cruise) pracuje jako pilot dopravního letadla a rutina amerických vnitrostátních letů ho čím dále víc ubíjí. I proto nadšeně skočí po nabídce „náhodného kolemjdoucího“, z něhož se vyklube agent CIA (Domhnall Gleeson), aby pilotoval pod záštitou tajných služeb. Barryho čekají sexy přelety nad základnami kolumbijských narkobaronů, ze kterých pořizuje bohatou fotodokumentaci, nutnou pro boj s drogovými kartely. Jenže proč létat takhle naprázdno, když se můžete spojit i s protistranou a kromě fotek pro CIA vozit do Ameriky i drogy? A proč se zároveň nestát informátorem DEA (Národní agentura pro boj s drogami), která má v oblasti také své specifické zájmy? A proč se rovnou nezapojit do jedné z největších tajných operací, které kdy americká vláda posvětila? Barry to prostě hraje na všechny světové strany a jde mu to víc než skvěle. Už dávno se přestal nudit. Má krásnou ženu, topí se v penězích a vůbec si nepřipouští, co se stane, až se tenhle domeček z karet zhroutí. A on se jednoho dne zhroutí. (CinemArt)

(více)

Recenze (539)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Kdykoliv se někde vyskytuje moc zkratek DEA, CIA, IAC, FBI, KFC, je to přeháňka. Kdykoliv Tomík hraje v akční věci, je to jiným způsobem přeháňka. No a když si to spojíte, můžete si i zanadávat, že to je zbytečně dlouhé. Sarah Wright je docela pěkná, ale při té postavě, co ty kolty tak proklatě nízko... Vím, že fušovat hochům ze scenáristického do řemesla je jako kecat do bitvy až po ní, ale to se opravdu na začátku osmdesátých nenašla pěkná tropická země, kam by se Barry mohl zašít do smrti svých pradětí? Obecněji vzato, když vyhraju 60 mega ve Sportce, budu fakt dál sázet? ()

SeBig 

všechny recenze uživatele

Už mi ty filmy podle skutečných udalostí přijdou poslední dobou všechny uplně stejný...(viz z nuly se stane bohatej sráč, pak přijde ten zlom, kdy se všechno posere) vtipný to nebylo, příběh né tak zajímavej a tak dále a tak dále. Jediný co se mi libilo byla ta část, kdy ten sráč byl bohatej a nevěděl kam strkat prachy. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Trochu předvídatelný film, ale Cruise dodává skvělé charisma nadšeného kluka, který neví co s pytli peněz. Film určitě nenudí. Krásné scény z letadla. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Na moje prekvapenie výborná akčná vec a super doplnok k známym filmom a seriálom o Escobarovi. Dokonca sa mi páčil i Tom Cruise a áno, nemám ho rád, a ešte viac sa mi páčila jeho žena (nie herecky samozrejme). Film je rýchly, priamočiary, často vtipný. Oplatí sa pozrieť, príjemne prekvapí. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Pro mě asi největší překvapení roku 2017, kterým si u mě Cruise napravil reputaci po nevýrazné Mumii a Doug Liman, mě ujistil v tom, že by měl točit více filmů. Díky tématu se mohlo jednat o temný napínák, ale režisér, scénarista a hlavně Cruise z celého příběhu udělali humornou, nezpomalující jízdu balancující mezi thrillerem a absurdní komedií. Dlouho jsem se u filmu takhle příjemně nepobavil. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Kontroverzný človek, kontroverzná postava BARRY SEAL ( 1939-1986), ktorý príliš vystrkoval rožky, sa síce až tak extra nepodobá svojmu hereckému predstaviteľovi Thomasovi Cruiseovi Mapotherovi IV. To ale ešte neznamená, že Tom Cruise nepodáva naprosto fenomenálny herecký výkon, v role PILOTA “PRVEJ TRIEDY” , ktorý sa stal „legendárnym kuriérom” , čo sa tak trochu kamarátil s Pablom Escobarom, a tak si už nie je ťažké domyslieť si, čomu sa de - facto venoval, ale toho je vlastne - požehnane. Režisér DOUG LIMAN, ktorý už raz spolupracoval s hercom Cruisom ( Na hrane zajtrajška ), si zrejme predtým sadli, pretože i teraz, je luxusný pohľad pre ich zápal k danej veci, problematike. Doslova zdokumentovali BIOGRAFIU ( čerešnička na torte, je taká, že sa pozerám na Seala v dvoch časových rovinách, keď v druhej časovej rovine, už sám seba spovedá pred domácou kamerou... ) Barryho Seala, v ktorej kamera Césara Charloneho ( rodák z Uruguaya, ktorý snímal MESTO BOHOV... ) pôsobí majestátnym dojmom, najmä kvôli autentickému štýlu, že som si normálne myslel, akoby nejaká „tretia osoba” , tajne a potichu, skrytou kamerou nakrúcala prebiehajúce udalosti, v ktorých nie je núdze o napätie a spád deja. Jednoznačne chválim na čistú jednotku s hviezdičkou, pohotový, dynamický a zaujímavý STRIH Andrewa Mondsheina, ktorý mal správnu razanciu, hodiacu sa na VEC, o čom pojednáva. Excelentné ! Zatiaľ tu mám 3 FAKTORY, prečo som sa cítil počas pozerania, ako RYBA vo VODE. Réžia, kamera a strih. Štvrtý faktor je „americká výroba” , čo je v konečnom dôsledku - TOM CRUISE, ktorý podáva asi od Posledného samuraja, svoj bezprostredný a bezpodmienečný herecký výkon kariéry, vôbec jeden z najlepších, na mysli mám po roku 2000 ! PS : Film najlepšie funguje v prvej polovici, pokiaľ sa neobjaví postava J.B. Domhnall je síce dobrý herec, ale popri Tomovi je v neustále krásnom tieni, ktorého sa počas celého filmu - nikdy nezbaví... Občas som mal chuť nadeliť snímku krásny PRIEMER, ale prvá polovica je natoľko strhujúca, že som sa rozhodol, že nakoniec zotrvám na tom, čo som si zo začiatku zaumienil. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Perfektně jsem se bavila! Výborná komedie, ve všech směrech kvalitně zpracovaná, svižná, inteligentní a Tom Cruise si to evidentně užil. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Oddychová jednohubka, atraktívne natočená a zostrihaná, avšak bez vačšieho presahu. Postava Toma Cruisa je síce fajn civilná, ale navzdory dobrodružným eskapádam, je comicsovo neporaziteľná a tým stráca človečenstvo. V každom prípade ide o slušnú zábavku, film neurazí, hoci časom vyšumí. ()

BMW12 

všechny recenze uživatele

Tohle je parádní příběh. Je to skvělě odvyprávěno, režisérsky zmáknuto na jedničku a líbilo se mi, že ač je to akční krimi film, tak to bylo pojato trošku zábavnější formou, ačkoli se o komedii nejedná. Notně k tomu přispěl Tom Cruise, který byl ve své roli fantastický. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

První asi tak dvě třetiny filmu mají drive a parádně to celé odsýpá. I díky Cruisovi, ale taky díky perfektní kameře a střihu a fungujícímu humoru. Asi by to bylo na víc hvězdiček, kdybych to měl hodnotit samo o sobě. Akorát že já už jsem viděl filmy o pilotech (Air America), pašerácích kokainu (Kokain), mafiánech (Mafiáni, Casino) a Medellínském kartelu (Narcos). Takže se mi v tom nějak těžko hledá něco úplně nového. Nicméně v rámci žánru jistota kvalitní zábavy. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Natočené je to sice skutečně svižně, ale vlastně nechápu, proč ten film vznikl? co mi měl říct? Dávno známé okolnosti, že americká vláda a její tajné služby jsou zapleteny ve svinstvech, místo aby fakt chránili svou zemi? Že když se zapletu s mafií a/nebo americkými tajnými službami, asi se vysokého věku nedožiju? Nebo jako to prasátko z Vrchní, prchni si mám říct, že jsem si aspoň užil sice krátký, ale na prachy a požitky bohatý život? Přijde mi to prostě prázdné a o ničem, nehledě na to, že vlastně jen sledujeme, jak to vše asi probíhalo (podle tvůrců) a pro někoho skončilo, napětí žádné, zápletka nulová. ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Barry Seal je obdivuhodná postava a jeho příběh je zajímavý, ale sakra jak já jsem měl problém se do filmu dostat. Od začátku mě scénář úplně nechytl, herecky je to strašně laxní a dokumentární styl kamery i obrazu mi zde nesedl už vůbec. Čekal jsem akční leteckou jízdu, a to byla asi chyba, protože o to víc mě pak zklamal celkový výsledek. Půjdu tady proti proudu, ale tohle pro mě nebylo filmově zajímavé ani trochu. ()

Janek 

všechny recenze uživatele

Lehoučké, jak šlehačkový dort, věřím, že za týden o tom nebudu vědět. Ale bavil jsem se prakticky celou dobu. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Film v hlavní roli s živoucím důkazem efektivity americké plastické chirurgie mě bavil. Tyto téměř životopisné snímky bývají sice skutečností většinou jen lehce odřené, ale často v nich nechybí černý humor, akce i nějaké to napětí, a to je kombinace, která mi vyhovuje. Toma Cruise jsem nikdy příliš nemusel, ale musím přiznat, že mu role Barryho Seala převelice sedla. A kdyby mi to všechno nestačilo, dostal jsem pořádnou dávku sedmdesátkového a osmdesátkového retra včetně soundtracku, takže jsem si film v pohodě užil. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Svižná a atraktivní podívaná s výborným Tomem Cruisem, který zde dokazuje, že letošní "The Mummy" byla vážně jen ojedinělé zaškobrtnutí. American Made má hlavní nosnou linii příběhu založenou na skutečných a dramatických událostech, nicméně režisér Doug Liman společně se scénáristy ho podává jako jakousi variaci na Scorseseho "The Wolf of Wall Street". Po celou dobu stopáže jste totiž ohromováni děravým zákoníkem USA, mocí drogových kartelů a hlavně penězi, s nimiž postava Toma Cruise plýtvá stejně jako postava Leonarda DiCapria. Dalším velmi povedeným atributem je velmi originální střih a kamera, která dodává snímku atraktivní punc domácího videa. Nebýt tedy občasných hluchých míst, neváhal bych snímek American Made "ocejchovat" plným počtem hvězd. Pokud totiž máte chuť na uvolněnou zábavu s pohodářem Tomem Cruisem, tento film je přesně pro Vás. „I'm the gringo who always delivers.“ ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Jo, je to hezky natočené, odlehčený tón mi seděl a film má docela spád díky čemuž se nenajde prostor pro výrazněji hluchá místa. Jenže marná sláva, tyhle vzestupy a pády už tu byly nesčetněkrát a ještě nesčetnkrát budou a Barry Seal v daném schématu ničím nevybočuje. Notabene se tu nenajde jediná scénka, která by stála za zapamatování a nutno podotknout že námětu navzdory. No a pak je tu můj "oblíbenec" Cruise, který se tady sice snažil tak trochu i hrát, ale tahle role prostě nebyla pro něj. Lehký nadprůměr to dá, ale čekal jsem víc. 60% ()

Sawy 

všechny recenze uživatele

Hladce ubíhající one-man show, která byla psaná přímo pro to, aby si Tom Cruise mohl co nejvíc herecky zablbnout v typu postavy, pro který byl stvořen. Nemám s tím v podstatě žádný větší problém, jen ta závěrečná kritika amerického snu s úsměvem na rtech by vyzněla o něco silněji, kdyby se během filmu šlo častěji a více hrdinovi pod kůži. Pak to tomu Vlkovi z Wall Street mohlo klidně šlapat na paty, takhle zůstáváme u zdařilého napodobitele, na kterého se žel bohu až příliš snadno zapomíná. 75 % ()

jhrasko 

všechny recenze uživatele

Tom Cruise už by mal prestať s plastikami. Z filmu je zrejmé, že sa točil nechronologicky, v závere Cruise vypadá lepšie ako na začiatku - a to asi autorský zámer príliš nebol, keďže sa postava vyvíja v čase. Ach, celebrity. ()

Související novinky

Tom Cruise se vrací k Warnerům

Tom Cruise se vrací k Warnerům

10.01.2024

Když byl Tom Cruise ještě jednadvacetiletým mladíčkem, jeho průlomem byla role Joela Goodsena, jenž si ve filmu Riskantní podnik chtěl vyhodit z kopejtka. Ten vzešel ze slavného studia Warner… (více)

Liman a vesmírný Tomb Raider

Liman a vesmírný Tomb Raider

09.06.2017

Doug Liman (Na hraně zítřka) utekl od x-menovského Gambita a DCčkové Justice League Dark a momentálně se soustředí na dystopickou sci-fi Chaos Walking, v níž se po boku Daisy Ridley (Star Wars: Síla… (více)

Kdo natočí x-menovského Gambita?

Kdo natočí x-menovského Gambita?

15.11.2015

Mutantský zlodějíček z New Orleans, který umí manipulovat s kinetickou energií a rád hází karty, dostane už za rok tvář Channinga Tatuma (22 Jump Street). Gambit se sice objevil už v comicsovce X-Men… (více)

Gambit je zpátky ve hře?

Gambit je zpátky ve hře?

21.10.2015

Channing Tatum si už brzy zahraje Gambita, neworleanského mutanta, který ovládá kinetickou energii a s oblibou hází kartami. Pořád ale není jasné, kdo ho bude režírovat, protože nejnovější x-menovský… (více)

Reklama

Reklama