Reklama

Reklama

Barry Seal: Nebeský gauner

  • USA American Made (více)
Trailer 1

Barry Seal (Tom Cruise) pracuje jako pilot dopravního letadla a rutina amerických vnitrostátních letů ho čím dále víc ubíjí. I proto nadšeně skočí po nabídce „náhodného kolemjdoucího“, z něhož se vyklube agent CIA (Domhnall Gleeson), aby pilotoval pod záštitou tajných služeb. Barryho čekají sexy přelety nad základnami kolumbijských narkobaronů, ze kterých pořizuje bohatou fotodokumentaci, nutnou pro boj s drogovými kartely. Jenže proč létat takhle naprázdno, když se můžete spojit i s protistranou a kromě fotek pro CIA vozit do Ameriky i drogy? A proč se zároveň nestát informátorem DEA (Národní agentura pro boj s drogami), která má v oblasti také své specifické zájmy? A proč se rovnou nezapojit do jedné z největších tajných operací, které kdy americká vláda posvětila? Barry to prostě hraje na všechny světové strany a jde mu to víc než skvěle. Už dávno se přestal nudit. Má krásnou ženu, topí se v penězích a vůbec si nepřipouští, co se stane, až se tenhle domeček z karet zhroutí. A on se jednoho dne zhroutí. (CinemArt)

(více)

Recenze (539)

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Dobre natočená a zahraná agitka na to, ako USA všetko do*urví. Ale prečo by mal tento príbeh niekoho zaujímať je pre mňa záhadou. Takýto životopisný typ filmov, hoci sú značne odľahčené ide mimo mňa. Zbohatlíkov moc nemusím. Hoci balansujú na hrane zákona. A Vlka z Wall Street dokázal natočiť len Scorsese. Čakal som o dosť väčšiu pecku. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Vdaka trailerom som dufal, ze dostanem energicky a zabavny zivotopis jedneho moralne pochybneho cloveka v style Wolf of Wall Street. Namiesto toho som dostal sterilny a nudny film bez vtipov, ktory svojim chladnym pristupom pôsobil jak dokument. Uplne tu absentovala gradacia. Film sa nesnazi hrdinu nejako sudit. Proste len postupne a dost nezucastnene ukazuje co vsetko sa mu stalo a aj samotny tragicky zaver je uplne bez emocii. Z hercov nikto nestoji za zmienku. Vzhladom na styl si kazdy odohra svoje, ale nikto z nich nema sancu zaziarit a tym padom divaka zaujat. Takze to najlepsie funguje ako taky poucny doplnok k serialu Narcos v ktorom si doplnite informacie o jednom z mnohych ludi s ktorymi spolupracoval slavny Pablo Escobar. Ale vo forme jednej hodinovej epizody by to bolo ovela strhujucejsie. 5/10. ()

GeusX 

všechny recenze uživatele

Svižná, uvolněná a pohodová jízda. Tom je při hraní tak v pohodě, jako když o nic nejde. A to je to, za co strhávám hvězdu - rychlé tempo a až neuvěřitelně bezstarostné a hlavní postava příliš nad věcí. (viděno: 1x cz) ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Super oddychovka, kterou z 90 % táhne Cruise se svým charisma. Zábavný přímočarý příběh, svižně a vtipně odvyprávěný, trochu absurdní, ale podle všeho pravdivý. Přičteme-li k tomu pěkný vizuál, povedenou dobovou stylizaci a hudbu, dostaneme parádní jednohubku, která pobaví a z hlavy zas až tak brzy nevyšumí. ()

khedy 

všechny recenze uživatele

S odstupem 2 dnů měním svoje hodnocení na 5 hvězd (90%). Těch opravdu dobrých filmů, které si dokážou udržet moji pozornost je v poslední době jako šafránu, a tento si to určitě zaslouží. Drogový Vlk s Wall street + Obchodník se smrtí s Tomem Cruisem v jeho nejlepší a nejvíc cool roli minimálně za poslední desetiletí. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Okružná jazda za ,,nechceným,, majetkom, v podaní turbulentného filmu, ktorý veľkolepo vybočuje s tradičného mainstreamu, ale má v sebe z neho dosť nato, aby aj dnešné deťúrence pochopili, o čo vlastne išlo. Tom Cruise opäť výborne hraje ( aj keď jeho výkon v MÚMII bol vlastne učesaný pre daný žáner ), je skvelý a podobne aj tento film, ktorý opäť dáva pocity, aké super je byť ( nelegálne ) bohatý. ()

vurhor 

všechny recenze uživatele

American Made jde tak trochu po vzoru novodobého Scorseseho narativního stylu, přičemž nám představuje příběh pacholka, který na sebe vzal až příliš mnoho zodpovědnosti od různých vládních až zločineckých organizací, což se mu, samo sebou, začne krapet hroutit pod nohama. Svižný a docela vtipný styl, který zde Liman implementoval, docela sedí do celkového ducha celého snímku, v podstatě by se dal považovat za takový spin off Narcos. Cruise parádní. Kdyby to udělali ještě trochu napínavější, byla by to dost dobrá záležitost, ovšem je to dobře odvedené filmařské řemeslo, nic světoborného, ale film je to povedený. Slabší 4* ()

ConanVJ 

všechny recenze uživatele

Pěkný a zajímavý příběh, který zabaví. Vtipné to moc není, za to mi to dost připomíná film Obchodník se smrtí, protože je to koncepčně pojaté stejně. Cruise se do role hodil a filmu sedl i dobový vzhled. Za mě 80% :) ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Vždy si rád jako divák poslechnu příběh o někom, koho pořádně neznám, neboť se člověk doví pár zajímavých informací. Vězte, že Barry Seal a jeho počínání samo o sobě je tak extravagantní, že vás to chytne a prostě nepustí. Na film jsem se těšil již dlouho, spolupráce režiséra a hlavního herce již zafungovala před třemi lety na výbornou ve snímku Na hraně zítřka, tudíž jsem měl vysoká očekávání. A hned říkám, že se vše vydařilo bez nějakého většího zaváhání. Tom Cruise je fakt borec, on mě překvapuje svými rolemi čím dál tím víc, nutkno ale podotknout, že kdyby film nehrál na tak vážnou notu (což teda doopravdy nehrál), tak by se asi do filmu nehodil, ale v tomto případě mohl projevit své komediální nadání a vštípit své roli špetku geniality. Nemůžu říct, že se film dá považovat za plnohodnotnou komedii (přecejen se pohybujeme v oblastech, kde se vám jednoduše něco může přihodit), ale to odlehčení tam je. A nesmírně to filmu prospělo. Zapůsobilo to na mě jako svěží vánek. Film odsýpá, předhazuje vám jednu nadsázku za druhou a vytáhne na vás tolik organizací, s kterými Seal spolupracoval, až se vám z toho zamotá hlava (je až s podivem, jak dlouho mu vše vycházelo). Ke konci vše přitvrzovalo a člověk věděl, že tohle dobře dopadnout nemůže. Teď si asi kladete otázku, proč filmu nedám plný počet, když ho vlastně jen chválím. Na to vám dám jednoslovnou odpověď: Narcos. Seal s Cruisem je špičkový, ale dát mu stejný počet, co jsem udělil Narcosu ? To nejde. Za mě dávám 85 % ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Barry Seal, muž, který je schopen za peníze udělat cokoliv. Zpočátku to ale neví, je vnitrostátním pilotem a jeho práce ho čím dál tím víc nudí. Jednou dostane nabídku, aby šel pilotovat pro CIA, která mu dává samé dobrodružné a speciální úkoly. A když už se dal na tuto stranu, není důvod, aby své služby nabídl i středo a jihoamerickým drogovým dodavatelům. ()

kolda1990 

všechny recenze uživatele

Než samotný film, byl spíše zajímavý život Barryho Seala. Žil až teda neuvěřitelný život, dobrodrůžo jako blázen. Ono být "kamarád" s Medelínským kartelem a samotným králem Pablem Escobarem se nepoštěstí opravdu každému. Ale ona to taky žádná výhra nebyla. No, ale k samotnému filmu..natočeno celkem ve vysokém tempu, hluchá místa nebyla a film bavil od začátku do konce. Tom Cruise ať to není můj oblíbenec to zahrál skvěle a bavil mě. Jako fanoušek Narcos jsem si to užil i přesto že na 5 to nebylo. ()

Praxis 

všechny recenze uživatele

Svižná a vcelku oddychová lehká komedie, která na té ploše nestačí nudit, i když náznaky tu už místy byly. Tom Cruise se tu docela vyřádil a bylo vidět, že se při natáčení baví. Jinak scénář sice nenabídne komplexitu třeba Vlka z Wall Street, na druhou stranu, takto to stačí... 65% ()

Ellmariachi 

všechny recenze uživatele

Cruise je borec. Je to jeden z těch lidí, který prostě nejde nemít v oblibě. Po mírném zklamání z posledním MI jsem dostal Toma v plná parádě, v poloze která mu podle mě sedí nejvíc. Chlápek co má všechno tak trochu v těch místech, který ve filmu občas vystrčil a který se snad v riziku vysloveně vyžívá. Přiznám se, že přesně ten výraz, který propůjčil Barrymu mě ve zmíněné MI chyběl. Film samotný se vlastně celou dobu nese v odlehčené náladě a je to dobře. Ostatní postavy ani není nutné zmiňovat, protože až na chvilkové záležitosti je to one man show. Příběh si někde přidá, jindy ubere a nebo pozmění fakta. Ostatně tak jako vždy při podobných životopisných záležitostech. Doporučuji se pak pohrabat v materiálech na internetu. Velké plus je potom vyprávění příběhu, který vám hlasem Toma složité záležitosti vysvětlí. No zase to ten chlap dokázal a má to za 5. 90 procent. ()

Alementina 

všechny recenze uživatele

Moc pekny, se vsim vsudy a Crusovi role sedne. A je to vtipny! /// 7.4.2023 asi už třetí shlédnutí a pořád to bavi, jen ta podobnost reálného Barryho a jeho ženy s Cruisem a jeho filmovou ženou je nulová, jsou spis pravý opak... A opět pravidlo, někdy moc nepřemýšlel, nebát se a riskovat a ono to casto vyjde...a pak to jednou holt nevyjde :) ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Tom Cruise nám všem ukazuje, že je prostě zábavný herec a že to, co dělá, dělá dobře. Vybírá si filmy tak, aby si nenarušil image, ale stejně mě prostě baví se na něj koukat, což je paráda. Nic neztrácí ze svých schopností, navíc tenhle film je ještě tak krásně sarkastický, že mě prostě bavit musel. ()

gogos 

všechny recenze uživatele

Od začátku do konce ve vysokém tempu běžící krimikomedie, která graduje a stupňuje neuvěřitelnost hlavní postavy až do nebeských výšin. Tom Cruise je perfektní, akce i výprava stylová a celkově se jedná o výbornou oddychovku, která rozhodně nezklame. Po dlouhé době překvapení na poli "životopisné" reálie. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Hodně dobrý film se zajímavou tématikou, při které si řeknete, že to snad ani není možné a ejhle, ono je. A Tom byl zkrátka báječný. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Lehce těžkopádná udýchaná zábavička pro nenáročné diváky aneb I'm the gringo who always delivers. 1) 55letý Tom Cruise (pilot Barry Seal) má očividně svá nejlepší léta za sebou. Lze mu závidět skvělou fyzickou kondici a macaté konto v bance. Nicméně do této role se příliš nehodil - chybí mu lehkost plynoucí z nadhledu. To je ostatně problém celého snímku._____ 2) Nicméně na téma Eskobar a spol. to je snad nejzajímavější film, co jsem zatím viděl. ()

PogoJoe 

všechny recenze uživatele

"Gringo, co vždycky doručí" je děsně dobrej a děsně vtipnej biják. Osobně mám asi nejradši scénku "opráškovaného" Barryho, kdy se vyhrabe z trosek letadla a uplatí zkoprnělého černouška, aby mohl ujet pronásledovatelům na dětském bicyklu. Ale scén či hlášek, kdy jsem se rozzářil v nefalšovaném úsměvu "od ucha k uchu", zde bylo víc. K tomu typově výborní vedlejšáci, lehký tón, rádoby zasazení do reálných událostí (zajímalo by mě, kolik z toho se opravdu stalo), bezva padnoucí muzika, několik zvratů a překvapení - Tom Cruise opět nezklamal a posunul se v mém žebříčku oblíbenosti zase o trošku výš. Well done! 90% ()

Související novinky

Tom Cruise se vrací k Warnerům

Tom Cruise se vrací k Warnerům

10.01.2024

Když byl Tom Cruise ještě jednadvacetiletým mladíčkem, jeho průlomem byla role Joela Goodsena, jenž si ve filmu Riskantní podnik chtěl vyhodit z kopejtka. Ten vzešel ze slavného studia Warner… (více)

Liman a vesmírný Tomb Raider

Liman a vesmírný Tomb Raider

09.06.2017

Doug Liman (Na hraně zítřka) utekl od x-menovského Gambita a DCčkové Justice League Dark a momentálně se soustředí na dystopickou sci-fi Chaos Walking, v níž se po boku Daisy Ridley (Star Wars: Síla… (více)

Kdo natočí x-menovského Gambita?

Kdo natočí x-menovského Gambita?

15.11.2015

Mutantský zlodějíček z New Orleans, který umí manipulovat s kinetickou energií a rád hází karty, dostane už za rok tvář Channinga Tatuma (22 Jump Street). Gambit se sice objevil už v comicsovce X-Men… (více)

Gambit je zpátky ve hře?

Gambit je zpátky ve hře?

21.10.2015

Channing Tatum si už brzy zahraje Gambita, neworleanského mutanta, který ovládá kinetickou energii a s oblibou hází kartami. Pořád ale není jasné, kdo ho bude režírovat, protože nejnovější x-menovský… (více)

Reklama

Reklama