Reklama

Reklama

Barry Seal: Nebeský gauner

  • USA American Made (více)
Trailer 1

Barry Seal (Tom Cruise) pracuje jako pilot dopravního letadla a rutina amerických vnitrostátních letů ho čím dále víc ubíjí. I proto nadšeně skočí po nabídce „náhodného kolemjdoucího“, z něhož se vyklube agent CIA (Domhnall Gleeson), aby pilotoval pod záštitou tajných služeb. Barryho čekají sexy přelety nad základnami kolumbijských narkobaronů, ze kterých pořizuje bohatou fotodokumentaci, nutnou pro boj s drogovými kartely. Jenže proč létat takhle naprázdno, když se můžete spojit i s protistranou a kromě fotek pro CIA vozit do Ameriky i drogy? A proč se zároveň nestát informátorem DEA (Národní agentura pro boj s drogami), která má v oblasti také své specifické zájmy? A proč se rovnou nezapojit do jedné z největších tajných operací, které kdy americká vláda posvětila? Barry to prostě hraje na všechny světové strany a jde mu to víc než skvěle. Už dávno se přestal nudit. Má krásnou ženu, topí se v penězích a vůbec si nepřipouští, co se stane, až se tenhle domeček z karet zhroutí. A on se jednoho dne zhroutí. (CinemArt)

(více)

Recenze (539)

MATADOR 

všechny recenze uživatele

Tam, kde se objeví Tom, tak je to sázka na jistotu. V poslední době mě překvapuje i Liman svými filmy, takže životopisný film o Barry Sealovi byla jasná volba a to, na co jsem se už delší dobu těšil. Takřka až neuvěřitelný příběh a tolik štěstí, kolik měl Barry by si snad přál každý. Pro mě zbytečně odlehčené pojetí, které s notnou dávkou napětí mohlo gradovat do lepšího výsledku. Takhle vím, že jsem to viděl, líbilo se mi to, ale jdu raději na třetí sérii Narcos. ()

Remedy 

všechny recenze uživatele

Sympatická žánrovka, která sice neoplývá pompézností Vlka z Wall Street či propracovaností Narcos (což samozřejmě vzhledem k odlišnému formátu logicky nemůže), na druhou stranu se Barry Seal o nic podobného ani nesnaží. Pořád je ale ohromně zábavný, a i když se "Nebeský gauner“ žádnou klasikou v žánru nestane, budu se k němu vracet vždycky rád. Do puntíku totiž splňuje koncept "feel good movie“ a Cruise je i ve svých skoro 60 letech chodící reklamou na charisma. ()

TominoLa 

všechny recenze uživatele

Netrvalo to dlouho a po hodně slabé Mumii měl Tom možnost reparátu. Spolupráce Cruise a Liman už jednou zafungovala a tady to dopadlo jen o něco hůře, ale pořád k mé velké spokojenosti. Skutečný Barry Seal vypadal o pěkných pár kg jinak než Tom, ale to ničemu nevadí. Bylo vidět jak si to užívá a já se skvěle bavil. A už teď se těším na třetí spolupráci. 8/10 ()

gegina31 

všechny recenze uživatele

Úplně snadno se tento film mohl stát nadhodnocenou nudnou fraškou. Např. jako Atomic blonde. Ale tenhle film měl skvělý spád a hlavně byl srozumitelný. Což není u takového tématu tak jednoduchý. Nehledě na to, že to bylo celkem zamotaný. Ale vypravečská forma nás z toho snadno vymotala. Navíc ocenňuji komický nádech. Tady se opravdu ten humor hodil a Cruisovi sedne, což jsem poznala už v Na hraně zítřka. Po dlouhé době nový film, ze kterého jsem nadšená a který bez jakýchkoliv výčitek mohu doporučit dál. ()

Colby Sawyer 

všechny recenze uživatele

Tom Cruise hraje kriminálníka Toma Cruise, tedy Barryho Seala. Stylová dvouhodinovka, která si celou dobu drží hodně příjemné tempo, ukazuje s nadsázkou pozadí pašování zbraní, kokainu a tajných informací. Celé je to velmi zjednodušené, ale efektní. S jistým odstupem se to asi dá brát jako zajímavý životopisný snímek, ale American Made především funguje jako zábavná jízda s jedním malinko zvrhlým pilotem. Nesrazí to sice čelist na zem, ale pobaví to, zaujme a možná malinko poučí, a proto jasný palec nahoru. ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Solidní dobovka, která ale možná chtěla být něčím víc. Doug Liman upoutá především vynikající dobovou atmosférou, které přizpůsobil i roztomile hravé úvodní i závěrečné titulky, které patří k tomu vůbec nejlepšímu, co může film nabídnout. Samotný příběh totiž není až tak zajímavý, neboť je poměrně předvídatelný a očekávatelný a zejména uprostřed ubíhá úplně nepochopitelně překotně rychle vpřed, přitom se v něm zase tolik věcí úplně neděje. Akce je tu také překvapivě málo a o nějaké zásadnější scéně nemá smysl mluvit. Výsledek tak nad vodou nejvíce drží velmi dobrý Tom Cruise, který se pochopitelně nevyhýbá některým svým manýrám, ale to už je samozřejmost a zároveň si roli nadmíru užívá, a i když je jeho postava morálně nikoli pochybná, ale naprosto odpuzující, nelze jí alespoň trošku nefandit. Ze zbytku obsazení nikdo výrazně nezaujme, své momenty má snad jen Domhnall Gleeson. Dost podstatně tu také chybí nějaký výrazný oponent hlavní postavy, který by snímek posunul do zajímavější roviny. American Made asi měl větší potenciál, než dokázal naplnit, i tak jde ale o slušnou zábavu na jeden večer, k níž se ale divák bude vracet jen zřídka. 70 % ()

major.warren 

všechny recenze uživatele

Opravdu povedený a fantasticky zpracovaný film. Toma Cruise rád nemá, ale líbil se mi v Rain Manovi, Jerrym Maguirovi i třeba v Magnolii. Tohle je, ale snad vůbec nejlepší výkon co kdy předvedl. Opravdu se na roli Barryho Seala hodil a bylo vidět, že se do ní opravdu ponořil a dodal mu tak neuvěřitelné kouzlo a šarm. A taky ohromný cit pro létání, který opravdový Seal měl. Celkově je to žánrem kriminální životopisná komedie, která vás rozesměje, ale chvílemi i rozpláče. Cruise bych nominoval na Oscara za hlavního herce a určitě bych mu dal Zlatý globus pro nejlepšího herce v muzikálu nebo komedii. Skvělí byli i ostatní herci, skvělá Sarah Wright jako Barryho manželka Lucy, Domhnall Gleeson jako agent CIA a ostatní herci co hráli mafiány, policisty i piloty a také herce co hrál Barryho švagra JB. Skvělý scénář. Opravdu bez jediné výtky. Doug Liman je pro mě nový režisér a vidím, že umí. Kamera, zvuk a střih fantastické. Krásné záběry na letadla, pohledy na Střední Ameriku, Kolumbii, nasnímané detaily jednotlivých postav, no prostě výborné. Žádné přeplácanosti i, když samozřejmě trochu Ameriky tam bylo, to tedy jo:-). Hudba velmi pěkná a myslím, že pro takovýto film ideální. Kostýmy i výprava bohaté. Tom Cruise zde vypadal na třicet, takže maskéři též nezklamali:-). Nejlepší scény jsou podle mě vzlétnutí na krátké ranveji, Kam schovat peníze a scény s JB. Smutná byla scéna finální. U mě to nejlepší hodnocení. Minimálně tři Oscarové nominace- Nejlepší mix zvuku, střih a hlavní herce. Super film. Letos jeden z nejlepších co jsem viděl. Film byl uvolněný a natočený ve stylu, který mám rád. Opravdu velká jízda:-). ()

Vědma 

všechny recenze uživatele

Dokonale cynické. Život jako jízda na kolotoči. Začnu jako pašeráček doutníků, pokračuju přes drogy ke zbraním a lidem a přitom mimoděk sloužím své vládě. Takový život, bez chvilky sebemrskačského zpytování svědomí. Komedie s hořkým připomenutím jak nicotný je jednotlivec ve hře mocných, což zde bylo zřejmé aniž by to porušilo lehkost s níž je film natočený. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Člověk by nevěřil, že film o týpkovi, co letecky pašuje drogy, bude tak moc zábavný. Cruise komediálnější roli asi ještě neměl a při troše dobré vůle se opravdu může srovnávat s Leem ve "Vlkovi z Wall Street". Dvě hodinky utekly jako nic a ještě po týdnu vzpomínám na scény tlusťocha v Barryho letadle, házení peněz na naštvanou manželku a samozřejmě na závěrečné zúčtování. Super podívaná. ()

Eldrick 

všechny recenze uživatele

Ta hnusná vyblitá a neustále zoomovací kamera byla na sebevraždu, ale jinak všechna čest scientologovi. Nevim, co fetuje za omlazující kůry v tý svý sektě, ale vypadá pořád o 20 let mladší, než kolik má na řidičáku. ()

dyfur 

všechny recenze uživatele

.....T.C. ako vždy o.k. ,ale tá téma a celé okolo mňa moc nezaujalo......keď je niečo životopisné = máte spoiler dokonalý....  :( ()

tufr 

všechny recenze uživatele

Vynikající záležitost ! Skvělý Cruise, super výprava, vtip a také hudba. Naprosto výbornej feeling má tento film 90% ! K 9.9.2017 tržby zatim mimo USA $23,271,352 v kinech ve státech bude až za 14 dní Aktualizace tržeb k 3.2.2018 - $134,866,593 ()

ilemas 

všechny recenze uživatele

Zpracování za tři,děj za pět. Bohužel na jedno shlédnutí, škoda. Jelikož sleduji seriál Narcos a jiné filmy o něm, nic mě zde nepřekvapilo. Vše jakobych už několikrát viděl. Vše předvídatelné. Nějak jsem věděl, že nakonec dojde na hlášku „Měli jste si vzít ty Cadillaky", jak to nakonec skončí apod. Tom Cruise opět skvělý jako vždy. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

poctivá a zábavná osmdesátková retro jízda,která nechává vzpomenout jednak na Narcos,druhak na Vlka z Wall street.I přes to,že se ve filmu dějou celkem "zvěrstva" (podobně jako u Vlka),film nikterak nechce tlačit na dramatickou notu a celé dění podává v hodně odlehčené formě,která tomu nakonec víc než sluší.Ten osmdesátkový look je pak celkem okouzlující a dost dotváří atmosféru té doby.Cruise si natáčení evidentně užil...80% ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Tak to už áno! Doteraz som o tejto bizarnej postave menom Barry Seal veru nepočul, a tak som nevedel do čoho vlastne idem. Napokon však musím uznať, že jeho životná cesta bola poriadne zaujímavá a vo filmovom prevedení to pôsobilo veľmi pútavo. A to aj vďaka kvalitne vyváženej kombinácii drámy, thrilleru, krimi a svojského dôvtipu.To všetko zakomponované do prostredia letectva, drog, peňazí a tajných politických šachov - a parádny film je na svete. O latino-amerických Contras som už čosi čítal, no o tom ako v tom celom miešal karty Barry (ale aj jemu podobní), som veru netušil. Naozaj pozoruhodné! Tou svojou flexibilitou mi Barry tak trochu pripomínal Franka Abagnala (sfilmované v podobe Catch Me If You Can). Tom Cruise zahral vynikajúco. Pre mňa zatiaľ jeden z TOP filmov roku 2017. ()

Figu 

všechny recenze uživatele

Opět se zde potvrzuje, jak moc kvalitní herec především posledních pěti - deseti let Tom Cruise JE! Psal bych o tom pořád dokola, jaký že to klenoty za předešlý roky natočil, nicméně pojdme k Barrymu Sealovi. Životopisná story, vypodložená skvělými hereckými výkony, výbornou hudbou, skvělou stopáží, vtipnými vsuvkami a především autentickými záběry! Za mě naprostý luxus filmek a jen podotýkám, že Tomášovi opravdu začínám moc fandit! Po filmu šla hned na řadu wikipedie a skutečný pan Seal. Nádhera! 85 % ()

Rocky88 

všechny recenze uživatele

Letní pohodovka, která nepostrádá vtip, nějakou akci, ale zato postrádá alespoň uspokojivou porci napětí a lepší uvedení do doby. Kdybych neviděl Narcos, půlku věci bych si nedokázal domyslet - je tu spousta zkratek, zjednodušení a odfláknutých úseků. Opravdovou katastrofou je ztělesnění hlavních osob Medellínského kartelu (nejvíc to odnesl zrovna Escobar). Opuchlý Tom Cruise též postrádá šťávu. Konec nepůsobí vůbec "tragicky", jelikož jeho postava tak nějak příběhem proplouvá bez většího spříznění s divákem. Pro mě se jedná trochu o zklamání. Každopádně za jedno skouknutí to stojí. ()

bourec 

všechny recenze uživatele

Trochu sem doufal,že to bude něco jako Air America,ale je to víc navážno,prakticky bez akčnějších scén.Tom Cruise je můj oblíbenec,takže mě film vlastně docela bavil,ale podruhý bych ho už vidět nechtěl.70%. ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch filmů, kde má hlavní hrdina / padouch tolik prachů, že je vám ho až líto. Nicméně další kvalitativní zářez Toma Cruise, kterému role Barryho Sealse sedla jako ušitá. Odlehčenější kriminálka s komediálními prvky (i když díky Bohu suchými) typu Vlk z Wall Street, i když ten měl kvalitnější režii. Nebeský gauner si musel vystačit s dobrou kamerou a střihem. Režijní vedení zde ale bylo průměrné, což také není málo. Palec nahoru a jeden z těch lepších filmů otírající se o mafii, drogy a zbraně. 75% ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Asi jsem od toho čekala něco víc, než jsem nakonec dostala. Tom Cruise se pro tuhle roli narodil, I když to je možná trochu přehnané, prostě ta role mu sedla na tělo a opravdu to zvládl na jedničku. Občas jsem chápala jeho rozhodnutí, prostě potřeboval peníze na uživení rodiny, ale pak přišlo pár věcí, u kterých jsem si řekla, že bych už s tím skoncovala a prostě to nedělala, ale Barry Seal žil pro napětí a dobrodružství, škoda, že ho to nakonec stálo život, neberu to ale jako jeho chybu, ale jako chybu tajných služeb, která byla zodpovědná za jeho život. Bohužel ve filmu převažovaly scény, které mě hodně nebavily a celkově mi to utíkalo I dost pomalu. Nejvíce mě bavily scény s letadly nebo ve vzduchu, například spící pilot byl super. Ale je to film, na který se už zřejmě nepodívám. ()

Související novinky

Tom Cruise se vrací k Warnerům

Tom Cruise se vrací k Warnerům

10.01.2024

Když byl Tom Cruise ještě jednadvacetiletým mladíčkem, jeho průlomem byla role Joela Goodsena, jenž si ve filmu Riskantní podnik chtěl vyhodit z kopejtka. Ten vzešel ze slavného studia Warner… (více)

Liman a vesmírný Tomb Raider

Liman a vesmírný Tomb Raider

09.06.2017

Doug Liman (Na hraně zítřka) utekl od x-menovského Gambita a DCčkové Justice League Dark a momentálně se soustředí na dystopickou sci-fi Chaos Walking, v níž se po boku Daisy Ridley (Star Wars: Síla… (více)

Kdo natočí x-menovského Gambita?

Kdo natočí x-menovského Gambita?

15.11.2015

Mutantský zlodějíček z New Orleans, který umí manipulovat s kinetickou energií a rád hází karty, dostane už za rok tvář Channinga Tatuma (22 Jump Street). Gambit se sice objevil už v comicsovce X-Men… (více)

Gambit je zpátky ve hře?

Gambit je zpátky ve hře?

21.10.2015

Channing Tatum si už brzy zahraje Gambita, neworleanského mutanta, který ovládá kinetickou energii a s oblibou hází kartami. Pořád ale není jasné, kdo ho bude režírovat, protože nejnovější x-menovský… (více)

Reklama

Reklama