Reklama

Reklama

Barry Seal: Nebeský gauner

  • USA American Made (více)
Trailer 1

Barry Seal (Tom Cruise) pracuje jako pilot dopravního letadla a rutina amerických vnitrostátních letů ho čím dále víc ubíjí. I proto nadšeně skočí po nabídce „náhodného kolemjdoucího“, z něhož se vyklube agent CIA (Domhnall Gleeson), aby pilotoval pod záštitou tajných služeb. Barryho čekají sexy přelety nad základnami kolumbijských narkobaronů, ze kterých pořizuje bohatou fotodokumentaci, nutnou pro boj s drogovými kartely. Jenže proč létat takhle naprázdno, když se můžete spojit i s protistranou a kromě fotek pro CIA vozit do Ameriky i drogy? A proč se zároveň nestát informátorem DEA (Národní agentura pro boj s drogami), která má v oblasti také své specifické zájmy? A proč se rovnou nezapojit do jedné z největších tajných operací, které kdy americká vláda posvětila? Barry to prostě hraje na všechny světové strany a jde mu to víc než skvěle. Už dávno se přestal nudit. Má krásnou ženu, topí se v penězích a vůbec si nepřipouští, co se stane, až se tenhle domeček z karet zhroutí. A on se jednoho dne zhroutí. (CinemArt)

(více)

Videa (11)

Trailer 1

Recenze (539)

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Tom Cruise je vlastně takový pracovitý mačo jako Barry Seal. Do svých rolí dává vždycky maximum a pak sklízí ovoce. Zvlášť po boku Douga Limana, se kterým si očividně sedí a doufám, že v budoucnu toho spolu ještě dost natočí. Je celkem škoda, že má film takovou tu auru menšího filmu, který není třeba vidět v kině a lehce zapadne. Přesně tohle jsem si před pár měsíci říkal i já, zvlášť když jsem o existenci filmu dozvěděl snad teprve měsíc před premiérou. A jakožto člověk ošlehaný božím seriálem Narcos jsem takřka přesně věděl do čeho jdu. Ale i tak mě Liman překvapil, zejména co se týče porce satiry a pozvolné nadsázky. Dovedu si představit, že s jiným tvůrcem by z American Made byl dost pochmurný životopisný film o jedné kultovní postavě a tím by to haslo. Jenže to by před pár lety nesměl Scorsese natočit jeho vrchol kariéry v podobě Vlka z Wall Street, jehož fascinace je cítit i z Nebeského gaunera. A jsou to 2 velmi zábavné skoro hodinky. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

První asi tak dvě třetiny filmu mají drive a parádně to celé odsýpá. I díky Cruisovi, ale taky díky perfektní kameře a střihu a fungujícímu humoru. Asi by to bylo na víc hvězdiček, kdybych to měl hodnotit samo o sobě. Akorát že já už jsem viděl filmy o pilotech (Air America), pašerácích kokainu (Kokain), mafiánech (Mafiáni, Casino) a Medellínském kartelu (Narcos). Takže se mi v tom nějak těžko hledá něco úplně nového. Nicméně v rámci žánru jistota kvalitní zábavy. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,, Barry, malej vyhrabal jednu tašku s penězma na zahradě, je tam děsnej binec všude se válí bankovky...'' --- ,, Jo, dneska jsem utahanej, ale ráno to shrabu! '' :-) ------Tom Cruise si zase po čase nasadil černé letecké brýle a navlékl košili ,,pilotku'' se zlatými náramenníky. Od dob co proháněl nad mořem palubní stíhačku F14 už utekl nějaký pátek, což se ale kupodivu ani moc na něm nepodepsalo. Nebeský gauner je vlastně něco podobného jako Air America s Melem Gibsonem až na to, že zatímco Mel byl jedním z pilotů společnosti, Tom ji přímo řídí. On sám je samozřejmě řízen někým dalším tak jak jeho vlast zrovna potřebuje... Ecuador, Noriega, Escoban, Nikaragua, Honduras... Modří už vědí, že se s filmem přesuneme do sedmdesátek a do oblastí Střední Ameriky a půjde jak jinak o vyzbrojování všelikajích antikomunistických milic a frakcí a také o kšefty s drogama. Film celkem svižně jede a je to zejména díky Cruisovi. Letadel a létání si divák užije také dost, ale kupodivu, nějak mne to do rauše prostě nedostalo. Snad to bylo tím, že ty sedmdesátky nebyly úplně to pravé. Tom si s originálem moc podobný nebyl (snad jen z časů u TWA) a jeho manželka Lucy už vůbec ne, i když přiznávám, že ta filmová blondýnka v podobě modelky Sarah Wright byla o dost hezčí než skutečná Barryho bruneta.... Film je zajímavý v tom jak se Amerika v minulosti angažovala do různých konfliktů, což dělá dodnes. Nejednou se jí už vymstilo (viz. např. Taliban), že různé bandy vládou vyzbrojované či vycvičené pak obrátily zbraně proti svému chlebodárci resp. zbraňodárci... A tak abych neuškodil Melovi, dám Tomovi stejné hodnocení. Dávám tedy ty tři tašky peněz. * * * ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

(65%) Odpočinkový, nenáročný životopisný film, který neurazí, ale ani nenadchne. Největším kladem byl jednoznačně skvělý Tom Cruise, který si kradl snímek jen a jen pro sebe. Neznám lepšího herce, který by to sehrál lépe. Rád bych dal lepší hodnocení jak ty 3*, ale nemůžu. Působí to moc samoúčelně, moc jednoduše. Chtělo by to víc zapracovat na scénáři, přidat pár zapamatovatelných scén, hlášek apod. Ale asi stejně plácám nesmysly. Lépe se to natočit asi nedalo. Co k tomu dodávat? Podruhé už bych si to nepustil, ale jako jednohubka mě to bavilo od začátku do konce, takže pár hluchých míst jsem přešel. Ještě to finále mohlo být trochu rozvinutější, ale co už. Za mě spokojenost. ()

Visáč 

všechny recenze uživatele

Cruise v roli, v akej sme ho po všetkých tých Ethanoch Huntoch a Jackoch Reacheroch chceli vidieť. Ako adrenalínom naboostovaný rošťák, ktorý si to dáva s operatívcami od CIA, kolumbijskými kartelmi, Contras a podobnými šmejdami. V Limanovej energickej "pseudo-Scorsese" réžii, s odľahčenou retro atmosférou, evokujúc svoje legendárne top-gunovsko maverickovské eskapády vo vzduchu. Poctivý letný matroš. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (17)

  • Filmovanie snímky prebiehalo v USA a Kolumbii, a to aj priamo v meste Medellin. (MikaelSVK)
  • Liman použil velké množství dokumentárních záběrů, především z projevů tehdejších prezidentů doplněných o vtipný komentář. Do filmu zařadil také zpravodajské bloky a vůbec propojil realitu s fikcí. (ČSFD)

Související novinky

Tom Cruise se vrací k Warnerům

Tom Cruise se vrací k Warnerům

10.01.2024

Když byl Tom Cruise ještě jednadvacetiletým mladíčkem, jeho průlomem byla role Joela Goodsena, jenž si ve filmu Riskantní podnik chtěl vyhodit z kopejtka. Ten vzešel ze slavného studia Warner… (více)

Liman a vesmírný Tomb Raider

Liman a vesmírný Tomb Raider

09.06.2017

Doug Liman (Na hraně zítřka) utekl od x-menovského Gambita a DCčkové Justice League Dark a momentálně se soustředí na dystopickou sci-fi Chaos Walking, v níž se po boku Daisy Ridley (Star Wars: Síla… (více)

Kdo natočí x-menovského Gambita?

Kdo natočí x-menovského Gambita?

15.11.2015

Mutantský zlodějíček z New Orleans, který umí manipulovat s kinetickou energií a rád hází karty, dostane už za rok tvář Channinga Tatuma (22 Jump Street). Gambit se sice objevil už v comicsovce X-Men… (více)

Gambit je zpátky ve hře?

Gambit je zpátky ve hře?

21.10.2015

Channing Tatum si už brzy zahraje Gambita, neworleanského mutanta, který ovládá kinetickou energii a s oblibou hází kartami. Pořád ale není jasné, kdo ho bude režírovat, protože nejnovější x-menovský… (více)

Reklama

Reklama