Reklama

Reklama

Jejich nejlepší hodina a půl

(festivalový název)
  • Velká Británie Their Finest (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Být ženou ve Velké Británii za druhé světové války, ženou milující, ženou pracující, ženou mravnou a zároveň ženou šťastnou je nemožné. Catrin (Gemma Arterton) se právě takovou ženou snaží být. Přes všechnu snahu žít nerušeně se svým vyvoleným jí osud připraví krásný, ale přesto trpký život scénáristky válečných propagandistických filmů. Její nadšení a láska k filmu brzy přeroste v lásku romantickou. Život je ovšem plný nečekaných zvratů a spletitých cest, a tudíž ani Catrin není ušetřena. Film nevypráví spektakulární akční příběh pilotů RAF a jejich milostných strastí ani příběh hrdinů a nerozlučných kamarádů na život a na smrt, kteří sdílí vše, dokonce i dívku jejich snů. Přesto vás film ponoří do atmosféry války kruté a nemilosrdné a s notnou dávku nadsázky a špetkou britského humoru vám vřele vyjeví příběh skutečné ženy se skutečným životem a velice inspirativním a dojemným koncem. (I.ball)

(více)

Recenze (59)

Fr 

všechny recenze uživatele

,,POTŘEBUJEME PŘÍBĚH, KTERÝ INSPIRUJE NÁROD“... /// Jak se dělal film v časech, kdy bylo všechno podřízený válce. (A taky o vztahu dvou lidí ve filmovým ansáblu.) Sympatická Gemma Arterton a okouzlující Bill Nighy v příběhu plným tragédií… Co si filmovej divák může víc přát? Snad jen radost, dojetí a vítězství života nad smrtí. Čekal jsem komedii a vona z toho vylezla dojemná romanťárna. A ten závěr…já snad napíšu nějakej (dobrej (samozřejmě…) scénář. Mít možnost sledovat v kině všechny ty emoce z mojí hodiny a půl, za tu námahu stojí! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmennou knihu, kterou v roce 2009 napsala Lissa Evans, neznám. 2.) Tenhle Dunkerk byl trapně válečnej! 3.) Thx za titule „tkimitkiy“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR * AKCE ne NAPĚTÍ * ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Kategorie "doják" prokazuje svou životnost stranou přežitých genderových schémat. "Their Finest" do klasického milostného trojúhleníku vnáší motiv emancipace, který zase podmiňuje převrácení klišé a rolí, které jsou postavám přiřknuty na základě pohlaví. S tím koresponduje linie o prosazování se žen na postech a v odvětvích dříve přiřknutých mužům. Skrze dobře rozvržené mužské postavy nabízí film identifikační vzory také pro mužskou část publika, což ve výsledku skládá podívanou, u které si emancipačně může pobrečet každý. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Začínala před devatenácti lety s rodinným filmem, aby o dva roky později podle manifestu Dogma 95 bavila s Italštinou pro začátečníky. Hlavní myšlenky manifestu náležitě prodala, ovšem při přechodu z dánské půdy to začalo v případě režisérky Lone Scherfig drhnout a trestuhodně klouzat po povrchu (Škola života). Jeden den byl zase trošku kalkul, ale svůj účel splnil (emoce, energie). Tenhle kousek o filmařích má sice slušnou atmosféru, ale sráží ho roztěkanost a schematičnost. Samotný příběh pro mě nebyl z nejatraktivnějších, široké spektrum emocí se nedostavilo, víc bych navíc popohnal střihače. Za mě ve výsledku film, na který nebudu vzpomínat tak, jak bych původně doufal. Ovšem Bill Nighy si zase jednou užívá svou roli. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Velmi pekne, so super temou (navyse z filmarskeho prostredia). Obcas vidiet, ze chybali prachy, ale vsetci si to uzivaju a vznikol (v ramci obdobia) velmi fajn feel good film. Vtipny, dojimavy a natoceny s velkym srdcom. Chcelo by to mozno akurat trochu stylisticky a aj dramaturgicky upratat. 8/10 ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Je ťažké napísať o tomto snímku komentár, možno aj preto, že je to ťažká snímka. Navyše z Veľkej Británie a to dá naozaj zabrať. Herci dobrí, ale žiadna extra sláva (okrem bohyne Gemmy Arterton), rovnako tak ich podané herecké výkony. Príbeh síce celkom kvalita, ale o dialógoch by sa už dalo polemizovať. Hudba ušla ale taká tá nemastná neslaná. Ja som sa miestami nudil, miestami sa mi to naozaj páčilo, sem tam boli hluché miesta. Ono by sa dalo povedať, že to nieje snímka pre všetkých, musíte mať naozaj tento štýl filmu radi, inak to pre vás ani nič moc nebude. Takže presne takej skupine ľudí by som to doporučil. Dej celkom odsýpa, ale čo na tom keď finále snímky je už vopred jasné. Ja som od toho až tak nečakal a to bolo podstatné, že moje očakávania boli v podstatne naplnené a nedostavilo sa ani nijaké potešujúce prekvapenie. Je to taká tá skoro priemerná záležitosť. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Onehdá jsem kdesi v hospě vedl s kamarádem diskusi na téma krásy žen v rámci jednotlivých zemí. Překvapilo ho, že hned za Slovenkami jsem dal Angličanky. Vždyť jsou šeredné jak noc, podivil se. Tak hele řekl jsem mu. Keira Knightley, Emily Blunt, Rosamude Pike, Emma Watson, Kate Winslet, Audrey Hepburn... a samozřejmě Gemma Arterton. Jasně, je to o vkusu každého chlapa a některé krásky nám už odkvétají či dokonce odkvetly. Přesto nelze jen tak opominout tyto ostrovní růže a samozřejmě jsem jich vyjmenoval jen zlomek. Pod touto salvou krásek mi byl můj názor nakonec uznán. Koho poslední dobou hodně můžu je právě Gemma. A jsem tedy rád, že tohle byl další film s ní.  V podstatě se jedná o válečný snímek a jeho hlavní náplní je propaganda. Dnes to slovo vnímáme hodně negativně, ale za druhé světové uměla dobře použitá propaganda povzbudit válkou unavený národ, či zlepšit výkon pracovníků v továrnách vyrábějících zbraně a munici pro frontu. Dobrá propaganda uměla povzbudit unavené vojáky v poli či letce a námořníky. V první chvilce jsem si enbyl jist, jestli se mi to bude (krom Gemmy ovšem) líbit. Ale pak se to rozjelo a fakt jsem si to užíval. Válečný Londýn byl super i samotné natáčení. Bill Nighty opět prokázal nejen skvělý komediální talent, ale i to, že dokáže krásně zpívat. A z té společné písničky u klavir mi šel až mráz po zádech. Miluji, když lidé někde začnou takhle spontánně zpívat spolu. Je to úžasné. Pořád smát se ale u tohoto filmu nebudete, bohužel. Každopádně já jsem si moc pošmákl a doporučuji jej k vidění! Dávám za 4 namotaná lana na lodní šroub. * * * * ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Je to sice trochu slabší než jsem očekávala, ale ba druhou stranu je to celkem originální. Mně se to v podstatě líbilo. Příjemná podívaná. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Nič svetoborné, ale trafilo sa mi to do nálady. Aj napriek tomu smutnému sa na tento film príjemne pozerá a herecky je to skoro dokonalé ... každý herec na správnom mieste. Výborná atmosféra a hudba ... veľmi elegantné. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Propaganda hory přenáší. Gemma pěkná, ale povinnost jí svléknout by měli uzákonit. A pánové ve filmu obzvlášt nesympatičtí, takže ano, dopadlo to výborně, nikdo jí nedostal. Billy výborný, film celkově dost nuda. Krásná angličtina. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Takovéto filmy jsou příjemný odpočinek od depresivních artových. Tento je fajn starosvětská podívaná, které se dnes už příliš netočí.Obrazy válečného zmaru v sobě ale nenesou žádnou tíhu, slouží spíše jako atraktivní kulisa k břitké konverzační kanonádě suchého britského humoru. Film je taková směs komedie, dramatu i romance. Příjemná nostalgická a výpravné dobová podívaná. Hraje zde hodně slavných britských herců. Film si zábavně pohrává s motivem ženské emancipace. Jejich nejlepší hodina a půl je ovšem klasická ansámblová komedie, která nestojí na příběhu tří čtyř charakterů. Výraznou úlohu tu má dobrých deset postav. Je to příběh lidí, kteří filmem žijí a kteří jsou ochotni pro co nejlepší výsledek ze sebe vymáčknout to nejlepší. Jak se filmu poměrně úspěšně daří vyhnout sentimentalitě, tak jsou všechny ony veselé historky z natáčení prošpikované nenápadným patosem, oslavujícím film jako magické médium, jehož síla se přenáší na diváky nejen v dobách válečných. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Utahaná milostná romance z válečných časů, kde je mnohem více romance a mnohem méně války, než by se mi líbilo. Nepříliš zajímavé vztahové peripetie jsou aspoň okořeněné zajímavým prostředím natáčení filmu, který musel za války plnit mnohem víc úkolů, než jenom pobavit publikum. Bill Nighy jako neokázale sebestředná hvězda sice ani tady nevynechal tu svou roztržitou hereckou manýru a pohyby starého baleťáka, přesto mi udělal větší radost než hlavní bledničková dvojice. A když se k němu ještě připojila sebevědomá a zručná krotitelka čtyř i dvounohé zvěře, tak jsem jejich lásce fandila. Zatímco ta hlavní milostná linka kolem mě jen proplula, aniž by vzbudila emoce. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Skvěle střižený snímek, který poodhaluje roušku tajemství z "druhé strany barikády" - totiž náhled na operaci Dynamo z propagandistického a filmového hlediska tehdejší filmové sekce v Londýně. Their Finest hned zpočátku zaujme svou dobovou atmosférou a slušným hereckým výběrem, což ve finále působí jako perfektně broušený filmový klenot. Děj solidně odsýpá, přičemž i na hercích samotných (Bill Nighy!) jde vidět, že si své role nadmíru užívají, takže je zde nabíledni mluvit o velmi povedeném filmovém překvapení. Bohužel, drobným kazem na tváři Their Finest je jeho délka, což má za následek občasné hluché místo. Až na tento detail jsem s filmem Their Finest navýsost spokojen, pročež ho mohu s klidným svědomím jen doporučit. PS. Je jisté, že snímek, který točí titulní představitelé o evakuaci vojáků z pláží Dunkirku na letošní Nolanův epos ani zdaleka nemá, ale přiznejte si, že Vás i tento "hloupoučký" propagandistický filmeček vzal alespoň lehce za srdce! „Film, Mrs Cole. Real life with the boring bits cut out. Don't confuse facts with truth, and, for Christ's sake, don't let either of them get in the way of the story.“ ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Zase trochu jiný pohled na válku aneb jak natočit propagandistický film o evakuaci z Dunkerku, který by oslovil všechny vrstvy, obě pohlaví a navíc by pohnul i s Američany. Téma to je perfektní a pokud se Scherfig věnovala všemu, co souviselo s natáčením, bavil jsem se na jedničku. Nicméně jakmile uhodila na romantickou linku a do příběhu začala pronikat smrt, kterou válka přináší, byl jsem trochu na rozpacích. Ne že by to bylo natočené špatně, ale těch kontrastů tu bylo moc a na konci jsem si nebyl jist, co si z toho mám vlastně vybrat. Pokud by se jednalo o čistou komedii, bylo by to lepší. Herecky výborné od všech zúčastněných, takže i přes výhrady to nakonec vidím na 70%. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Film je spracovaný podľa rovnomenného románu spisovateľky Lissy Evansovej, ktorá si názov filmu zobrala „To bola ich najlepšia hodina" z prejavu ktorý predniesol Winston Churchill v poslaneckej snemovni 18. júna 1940. Išlo o jeho tretí prejav, ako sa dostal k moci. Zhodnotil v ňom porážku Francúzska, ale aj porážku britských vojsk v Dunkirku. Prejav bol prípravou na obranu britského impéria. Tento vojnový film na rozdiel od iných filmov z 2. svetovej vojny sa nezaoberá víťazstvami ani porážkami v tvrdých bojoch. Zameriava sa na život obyčajných ľudí a nosnou ideou filmu je, že hrdina nemusí byť vždy iba vojakom. Nakoľko takmer každý chlap v Británii je na fronte, to znamená že pracovné miesta v továrňach prevzali ženy. A to je cieľom tohto propagandistického filmu, zameraného na ideologickú vojna, na zvyšovanie morálky, keď žena nasadená v Dunkirku zachraňuje vojakov hrdinov, žena plní výhradne mužské úlohy, ale naďalej plní úlohu ženy. Miluje, smeje sa, plače, snaží sa byť ženou mravnou, ale aj šťastnou. Ale medzi jednotlivými leteckými náletmi nie vždy sa jej podarí všetko splniť podľa predstáv. ()

Sidonka 

všechny recenze uživatele

Film o filmařích a scénáristech zvláště. Žena pracující na scénáři filmu je pro mě velice zajímavé téma, kdysi jsem se sama pokoušela (amatérsky) psát. Nahlédnout do filmového zákoutí při vzniku nového díla je také nanejvýše nosný motiv. Líbilo se mi, jak je zde patrno, že do práce scénáristů mluví kde kdo, včetně politiků. Autoři slov musejí dobré i špatné až směšné připomínky bystře a diplomaticky zasouvat do příběhu, aby pořád při tom všem vypravování dávalo smysl a nerozsypalo se jim na nesourodé, podivně poslepované, nezáživné kousky. Nebo je poutavé jak scénáristé upravují skutečné historky ze života, ať už k dobru či ke škodě vznikajícího filmu, jak z obyčejných žen dokáží udělat hrdinky a zkreslit z různých důvodů fakta. Drama nepostrádá ani poměrně četné více či méně úsměvné inteligentní vtipy a nadhled, přestože je z válečného období. Nicméně jsem se při tom všem trošičku nudila. To je také důvod, proč tomuto spíše povedenému filmu dávám pouze silnější tři hvězdy, ačkoli i ty čtyři by si tento kousek patrně zasloužil. ( - Viděno v rámci 52. Mezinárodního filmového .festivalu Karlovy Vary 2017). ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Líbí se mi, jak je romance jen takovou okrajovou součástí tohoto příběhu. Mnohem více jde o hlavní hrdinku, o dějiny a prostě o příběh, který je zde vyprávěn. Což je dobrá kombinace, protože vyčnívající romantická rovina by tu tolik nefungovala. Navíc se musí ocenit herecké obsazení, které je parádní. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Že letos uvidím dva filmy o Dunkerku, to by mě teda ani ve snu nenapadlo ;). Po rozpačitějším úvodu se rozjede zajímavý vhled do zákulisí příprav propagandistických snímků, který podporují dobře zvolení herci (Claflinovi sekne dokonce i knírek, Nighy je hvězdou vždy a všude bez ohledu na velikost jeho role), výprava a hudba. A protože za hudebním doprovodem nestojí nikdo jiný než Rachel Portman, dojde v závěru i na dojetí. Jedno z nejmilejších překvapení KVIFF 2017. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

+3* nenápadná britská komedie, která nám přiblíží filmařskou profesi na pozadí válečných událostí v Londýně. Rozhodně tu však nečekejte žádnou velkou legraci a spíš se jedná o odlehčené romantické drama. Na někoho to může působit ukecaně a nevýrazně, ale to byl účel a není to typický film do multikin, který si dáte ke kole a popcornu. Příjemně to s ním uteklo, takže si dobrou známku zaslouží. [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 2 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1+ /// ART: 1 /// STYL: 1 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Skvělý a originální film o zákulisí natáčení válečného romantického filmu, aby odlehčili právě probíhající válku. Je to vtipné, zajímavé a smutné. Herecké výkony úžasné a herci navíc úžasně vybrané. Akorát hlavní role, kterou ztvárnila herečka Gemma Arteton mi moc neseděla, je možné, že to bylo samotnou herečkou. Dokázala bych si do hlavní role představit někoho se slavnější tváří. ()

DA_NO 

všechny recenze uživatele

52 MFF KV. Největší klad tohoto filmu je atmosféra. Perfektně vykreslená atmosféra válečného Londýna, kdy jedna normální žena dostane práci scenáristky na válečném filmu. Tato i ostatní postavy jsou sympatické a dobře (nic výjimečného, ale ani hrozného) zahrané, nad všemi ale převažuje Bill Nighy jako herec Hillard. Film se zezačátku trochu neposouvá, ale po zisku práce hlavní hrdinky se zde objeví koncept "film o tvorbě filmu" a vše se rozjíždí. Tento koncept je ale sám o sobě zajímavý - sledovat skupinu scénáristů, jak píšou scénář k filmu, který ale musí stále přepisovat, protože jim do toho pořád někdo kecá. Takže, z mé návštěvy festivalu v KV, kde jsem za den shlédnul tři filmy, určitě nejlepší a pokud tam ještě hodláte jet, vřele doporučuji. 90% ()

Reklama

Reklama