Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dánský film sleduje Sáru a jejího otce Davea, kteří se přestěhují do vesničky v kraji Bridgend, který sužují sebevraždy jeho mladých obyvatel. Sára se nebezpečně zamiluje do člena "sebevražedného gangu" Jamieho, zatímco Dave se jakožto nový místní policista snaží sérii záhadných úmrtí zastavit. Snímek se soustředí na vztahy zranitelných teenagerů a jejich rodičů, kteří stále tápou, zatímco postupně vychází najevo, že doposud nevysvětlitelné sebevraždy možná mají jen jeden důvod - trest. Příběh je inspirovaný záhadným řetězcem sebevražd, k nimž došlo v oblasti Bridgend, bývalém malém hornickém regionu. Mezi lety 2007 a 2012 zde bylo spácháno sedmdesát devět sebevražd a většina obětí byli teenageři. (Cinemax)

(více)

Recenze (22)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

(50th KVIFF) Pro mě pravé festivalové peklo. A to jsem se na film těšil. Myslím, že jsem obecně poměrně dost otevřený mysteriózním snímkům, které mají nejednoznačné vyústění, ale tady není nic. Jen neuvěřitelně otravná hlavní hrdinka, která by potřebovala rázně proplesknout, ale místo toho se jí otec div ne omlouvá, že si na ni dovolil zvýšit hlas. Epidemie sebevražd ve mně žádný zvýšený zájem či zvědavost nevyvolala, byť se jedná o téma, která mě na papíře zaujalo. Film mě skoro přivedl na víru - v závěru jsem se začal modlit, ať už to proboha skončí. 20 % ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Popisek mě nalákal na ultra vydařené severské drama. Jenže během filmu jsem měl pocit, jak kdyby měl nějakej Dán chuť natočit poctivé depresivní skandinávské drama, ale přitom do něj zapomněl dát všecko, co z něj činí tak jedinečnou záležitost. Angličtina mi vadila, nesmysly v scénáři byly doslova do očí bijící a jediné, co mělo tendenci udržet si úroveň byla kamera. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

První polovina neuspokojivá, druhá vysloveně agonizující a urážlivá. Neuvěřitelně diletantská režie, nesmyslný scénář, festival ječení a hysterie, to fakt ani není film, to jsou nahodile poslepované formální mimikry. Nedivil bych se, kdyby počet sebevražd v Brdigendu po premiéře filmu šel zase nahoru. Já se posledních 20 minut chtěl oběsit. #kviff ()

Psema 

všechny recenze uživatele

3 lidi byli potřeba k sepsání bezdějové frašky o idiotech, které měli rodiče víc mlátit, aby jim všeobjímající nudu ze života a rádoby konflikty vymlátili z hlavy. Natočené navíc jako typické drama ze Sundance. Naneštěstí bez jediného nápadu, který by vás udržel při životě a nenutil najít si vlastní oprátku nebo projíždějící vlak. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Takový ten film, který má sice zajímavý příběh, jež vychází ze skutečných událostí, ale tak moc se chce dostat na festivaly, že to není divácky ale vůbec zajímavé. Přitom to vypráví o tom, jak v Dánsku v jednom poměrně krátkém období (zhruba 6 let) v jediném regionu došlo k velkému množství sebevražd mladých lidí. Film je ale neskutečná nuda. ()

Tosi

všechny recenze uživatele

Tahle snaha o festivalový a pozérský film mně sebrala dvacet minut života, dál jsem to nevydržel. Nehodnotím a chci rychle zapomenout. ()

Skeksis 

všechny recenze uživatele

Už som chcela dať tri hviezdy, lebo tento film je mi čímsi sympatický. Aj keď od tínedžerov v zapadákove, ktorí nemajú na práci nič iné, iba vymýšľať, ako sa zabiť, by som očakávala trochu viac kreativity. Obesenie je vraj pomerne rýchle, ale aj tak... existuje najmenej tisíc kreatívnejších spôsobov. Navyše, keď som sa dozvedela, že ide o film podľa skutočnosti, hneď išla jedna hviezda dole. Nijaká fantázia teda priestor nedostala - ani v skutočnosti, ani v scenári. ()

r_t_fish 

všechny recenze uživatele

Sedm let! Sedm let neštěstí a příprav filmu, aniž by si tvůrci za tu dobu položili otázku, jestli dává nějaký smysl. Atmosféru přitom tvůrci nevzali za špatý konec, především díky kameře M. N. Joncka. Ale ten scénář! Nevývoj postav a slepenec bubákových klišé, na jaké nepřistoupí ani dvanáctiletá emo puberťačka. *** Spoiler: Když už to vypadalo alespoń na jednu slibnou indicii, že by za vším mohl stát jeden manipulátor, který ostatní vodí prostřednictvím internetového chatu, byla to marná naděje: když na obrazovku píše kdokoli z města, prostě v místnosti rachotí klávesnice, podobně jako když dřív všechny počítače zobrazovaly zeleně na černém pozadí za zvuků jehličkové tiskárny. ()

dozana 

všechny recenze uživatele

50. KVIFF - Po debatě s režisérem vlastně dosti děsuplný film, o kterém ač nechcete musíte stále přemýšlet. ()

Brylin 

všechny recenze uživatele

Bridgend pojednává o záhadném fenoménu sebevražd náctiletých ve stejnojmenném dánském měste. Ponurá a tajemná atmosféra snímku je utvářena zejména podmanivou kamerou. Na druhou stranu v příběhu, který dodnes nemá jasné vysvětlení, trochu tápe Jeppe Rønde, režisér a scénárista v jedné osobě. A to zejména v zakončení příběhu bez rozuzlení. Na pomezí dvou a třech hvězdiček. ()

billyador 

všechny recenze uživatele

IFFKV pocitove jeden z nejtezsich filmu(podle 5 hvezd to nevnimam jako negativum), co jsem kdy videl. Film nenabizi v podstate zadne rozreseni pricin sebevrazd, jen sesbirane indicie. O to horsi to je. Jinak skvele natoceno i zahrano. Trasl jsem se jeste pul hodiny po filmu, to mi naposled provedl Aronofsky. ()

GTS_PUNK 

všechny recenze uživatele

Film natočený na motívy skutočných udalostí mapuje nové dievča Saru (Hannah Murray), ktorá so svojim otcom - policajtom, prišla do waleského Bridgendu. Tu sa postupne zoznamuje s okolím a miestnymi tínedžermi, ktorí sú už na pohľad zvláštni a podozriví. Sara postupne zisťuje, že toto mesto je značne iné, než všetky ostatné. Mladí ľudia tu z neznámych príčin páchajú samovraždy a akýsi internetový kult, ktorý tu existuje, oslavuje samovraždy svojich priateľov a zvláštnou formou na nich spomína. Samovražedné námety vo filmoch docela obľubujem, čo je hlavný dôvod prečo som sa rozhodol si tento kúsok pozrieť. Celkom som sa na neho tešil a bol som zvedavý, o čo sa vlastne bude jednať, ale po jeho skončení som ostal veľmi sklamaný. Depresia, ktorú je tu cítiť zo záberov od samého začiatku, je síce vo väčšine podobných prípadov vítaným prvkom, s ktorým vedia tvorcovia zo severnej časti Európy pracovať, ale v tomto prípade som sa na nôtu nedokázal naladiť. Hlavným problémom je v tomto prípade to, že celá dejová línia je kvôli samotnej tajomnosti spomínaných samovrážd akási privretá. Preto nemožno ponúknuť divákovi plnohodnotný zážitok, ktorý by inak určite bol špičkový a dychberúci. Teraz som z temných a zamračených záberov pomaly dostal skutočnú depresiu, nielen tú filmovú. Toto je v tomto prípade to na čom film najviac stráca kvalitu. Námet je síce super, ale nedovoľuje, aby sa s ním dalo plnohodnotne pracovať. A to je pri akomkoľvek filme viac než podstatné. Bohužiaľ, viac zaujať ma film nedokázal ani herecky, mnoho postáv mi prišlo nesympatických a ich konanie, viackrát týkajúce sa aj hlavnej postavy, bolo zvláštne. Na druhú stranu tak dokonale korešpondovalo so všetkým ostatným, keďže celý film je značne zvláštna záležitosť. Hannah Murray takisto nemastný-neslaný výkon, ale u nej to zachraňuje aspoň naturálny záverečný záber. Bridgend námetovo ponúka veľmi zaujímavú tému, ale ako som už spomenul vyššie, nemožno s ňou dobre pracovať a to činí, že filmového spracovanie je, aspoň v mojich diváckych očiach, podpriemernou záležitosťou. Snahu síce z diela miestami cítiť, ale nedosiahne ďalej než na koniec povrazu, na ktorom sa obesujú tínedžeri v spomínanom waleskom kraji. A to na kvalitný filmový zážitok veruže nestačí. ()

DonBraso 

všechny recenze uživatele

Tento film nezachránilo ani poslední titulky o skutečnosti tohoto snímku.Režisérky totálně mimo naprosto chápání,která bylo nejdřív romantickou sondou,kdy Sára měla být nejspíš běhna,do toho má tatíka poldu,což je samozřejmě klišé jak vrata z chlíva a za pět minut začne randit pomalu s každým.Neskutečný epos,která si začíná hrát na mysteriozní strunu díky kameře a příšernýmu soundtracku,kdy některé smyčky bych nepustil ani na festivalu Pepči Zímy.Jediný co člověka zaujme,je chatovací místnost,která trochu ukazuje tajemství na kterém by divák mohl stavět.To bohužel ke konci(jestli to divák vydrží) je naproto zahozeno do autu a Rønde vyhodí inspirovaný gulášek od Babici,že se v tom naprosto ztratí leda on sám,což je nejspíš voda s plameny,která má evukovat méněcennost celého příběhu. ()

fatal_ 

všechny recenze uživatele

Nahoru dolů. Temné mystérium s neobvyklou zápletkou, silnými charaktery a hutnou atmosférou k závěru filmu střídá festival režisérského tápání, trapné hysterie a pro mě naprosto nepochopitelných explicitních scén. Skočíme bez nadsázky v hovnech. ()

Enid 

všechny recenze uživatele

IFFKV - skoro az hororove, syrovosti, depresivnosti a atmosferou pripominajici It follows, ale desivejsi o to vic, ze nenabizi absolutne zadne (aspon kvazi) vysvetleni a v kontextu toho, ze v zakladu je film zalozeny na skutecnych udalostech. Skvele natocene a zahrane... ()

Reklama

Reklama