Reklama

Reklama

V postapokalyptickém světě, kde platí "zabij, nebo budeš zabit," panuje všudypřítomný hladomor a cizí lidé vždy představují nebezpečí. Přeživší farmář se ukrývá hluboko v lese, kde s pomocí brokovnice a improvizovaných nástrah bedlivě střeží svou úrodu před vetřelci. Dlouhá léta v izolaci si ale začínají vybírat svou daň a on pomalu ztrácí kontakt s realitou. Všechno se změní, když jeho farmu objeví vyhladovělá matka a její dospívající dcera. V zoufalé snaze sehnat potravu a přístřeší mu starší žena nabídne, aby výměnou za postel a jídlo strávil noc s její dcerou. Farmář v návalu touhy poruší základní principy sebezáchovy a pustí je k sobě do chatrče. Výměna se však nakonec promění v nelehké soužití, které začne ohrožovat nejen jeho pečlivě vybudovaný svět, ale i holý život. (Cinemax)

(více)

Recenze (106)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Na nízkonákladových filmech je pěkné to, že dokážou minimálně překvapit. Tenhle to dokázal. A přitom stačila „pouze“ atmosféra post-apokalyptického světa, ze kterého stejně vidíte jenom les, chatu a vnitřek chaty. Ve filmu se totiž ani moc nemluví, nic extra zásadního se tam neděje, ale stejně na něj civíte hodinu a půl a máte zatajený dech s tím, co se v dalších pěti minutách stane. I když tušíte, že svým pomalým vyprávěním si budete muset dalších minimálně pět minut počkat. Nakonec to ale stálo za to. Čtyři hvězdy jak vyšité. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Velmi syrový a silně naturalisticky provedený postapo snímek debutujícího režiséra Stephena Fingletona, optikou tohoto komorního filmu opravdu velmi slibného a nadějného tvůrce, kolega Rob Roy to napsal přesně... Absence filmové hudby, pomalé tempo vyprávění, hutná atmosféra, z hlediska obnažení se náročné herecké party... PS: Předseda Pirátské strany Ivan Bartoš v dosud neviděné roli... :-) ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Namakaná postapo verze Ivana Bartoše se denodenně pere o svoje místo na světě na malé farmičce v lesích. Napětí se tu dá krájet a z každého gesta hlavní postavy vidíte, jak těžké je přežít a jak vás každý chce okrást, zabít a sežrat. Je to velmi nízkorozpočtové a syrové, což je vlastně plus, protože lidé v tomto světě stejnak nic nemají. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Pre menej rozhľadených divákov atypický až nestráviteľný post-apokalyptický survival. Ale každý, kto pod-žáner sleduje, vie, že to nie je prvý, ani posledný podobný kúsok. Aký „taký“? Napríklad taký, v ktorom sa o postavách nedozvieme, až na drobnosti, prakticky nič. Takisto je nám zatajené, čo sa so svetom stalo; proste je v prdeli, nemá zmysel piplať sa v minulosti. Postavy neriešia príčinu (čo sa stalo a prečo?), ale dôsledok (ako prežiť vo svete, ktorý zanikol?). I koniec je taký... všakovaký... uzatvorene neuzatvorený... a skôr kladie nové otázky, než aby odpovedal na staré. Ale toto všetko sme v minulosti už veľakrát videli, takže tento film ozaj nie je nijakým spôsobom inovatívny. Samostatnou kapitolou sú škandalózne vsuvky erotického charakteru, ktoré sú síce samoúčelné, ale práve vďaka ním na tento film tak skoro nezabudnem. Na Miu Goth (Nymfomanky, Everest) si začínam dávať pozor. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Zajímavý debutní snímek Stephena, který mě ani chvíli nenudil, ačkoliv je tam minimálně dialogů. Ona opravdu stačí vizuální stránka příběhu a netřeba moc dodávat. Je to svojský film, který určitě není pro každého, ale kdo má rád něco zajímavého, tak to stojí za mrk. A zamkněte si všechny semínka a sazeničky nebo půjde o život. Když jsem pak o tom chvíli přemýšlela, tak jsem došla k závěru, že bych to asi zalomila dobrovolně, než takhle žít, ale kdo ví....... ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Prostříhat to na dvanáct minut, divákovi nic neunikne a Fingleton by měl třetí slušný kraťas do sbírky. On se ale rozhodl natočit celovečerní debut, bohužel už zapomněl napsat i odpovídající scénář. Hodinu tedy sledujeme farmáře s indiánským sestřihem jak sází semeno zeleniny do země, posléze vidíme farmáře jak chčije a honí péro do květináče, ve kterém pak bude pěstovat papriky a vše zakončuje detailní záběr na prdel a péro farmáře, který se chystá na sex. Jakmile se tedy divák po polovině filmu ujistí, že farmář má skutečně velké péro v klidovém stavu, jak nám rejža názorně demonstruje, přejde se na druhý bod scénáře. Tím byly zřejmě paranoia a nedůvěra, které ale moc nefungovaly. Jen tedy ještě zpětně dodám, že píča není za celý film vidět ani jednou, jen poměrně malé, ale pevné dvojky mladé nenalíčené dívky, která vypadá hůř než ten chlap, takže ty kozy po detailním záběru na žalud hlavního hrdiny člověku chuť stejně moc nespravily. Zpátky k jádru věci, ať ten komentář má nějakou vypovídající hodnotu, kurva. Jo, paranoia, no a pak je konec. Dalo by se to kritizovat jako prázdná a fádní sračka bez nápadu, ale když ono se tam toho stane mnohem víc, než za šest řad v oceňovaném zombie seriálu a dokonce to má stejné prostředí a zápletky. Tak si vyberte. 60% ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Zajímavá premisa a její velmi jednoduchá (a levná) realizace, která se namísto postapokalyptického světa, či košatého příběhu soustředí čistě na přežití jednotlivce. Ač film sleduje chování lidí ve ztísněném prostoru, nejedná se o tak propracovanou psychologickou studii jako např. v The Divide. The Survivalist oslňuje spíše mazaností a zručností postav, dále jejich odhodlaností přežít a hlavně celkovým syrovým zpracováním. 6/10 ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Zajímavý hybrid, kde Unkas potkává Kleki Petru, která s sebou vláčí Báru Hrzánovou a to celé uprostřed postapokalyptického lesíku za režisérovým barákem v Yorkshiru. Teritoriálně přísně vymezený prostor nám dává ve filmu poznat dokonce i septik za boudou, kde se celé drama odehrává. Mladý Unkas se stará o svůj jeden metr čtvereční s jednou ředkvičkou a jedním žampionem a dobrou třetinu filmu pracně buduje atmosféru světa bez lidí honěním čuráka nad sazeničkami dýně. Druhou třetinu se snaží obtěžkat downa z Rekviem pro panenku, do čehož Kleki Petra jen blbě kafrá. No, každého musí v tu chvíli zajímat, jak to asi dopadne. Nezbývá než vydržet do konce a nechat se vskutku "šokovat" dějovými zvraty. Nejlepší jsou samozřejmě poslední vteřiny před úplným koncem, to se nasmějete, milé lidové vrstvy. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Pomerne realisticky poňaté? Rozhodne áno. Vďaka príbehu dostatočne "živé"? Rozhodne nie. "The Survivalist" je svetlým príkladom komornej drámy počas ktorej sa toho naozaj moc neudeje. Záver síce prináša niekoľko celkom zaujímavých zvratov čo samotný snímok ožíví, no tak či onak, príliš veľkú "zábavu" neponúka. Stopáž 104 minút je v tomto prípade voči divákovi dosť "krutá", a byť to o dvacku kratšie, zrejme rýchlejší spád udalostí by dosiahol lepší efekt, ako len sledovať vzájomne vyvíjajúce sa vzťahy medzi preživšími. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Malé filmy niekedy dokážu veľké veci, ale The Survivalist ostal niekde na pol ceste. Pomalé tempo mi nevadilo, ale pri tom tempe má človek viac času na premýšľanie - kto, čo a prečo, a tak nejako očakávame, že to režisér vysvetlí a divák dostane odpovede na svoje otázky. No a ten problém je, že nedostaneme nič, alebo presnejšie skoro nič...Provokatívne penisové scény si mohli odpustiť a namiesto toho radšej povedať aspoň niečo o minulosti hlavného hrdinu a osudu, ktorý ľudstvo postihlo. Záver bol drsný a ja to mám takto rád, ale celkovo to vidím iba na slušný priemer, ktorý sa oplatí vidieť, no nesmiete čakať priveľa ako ja. 60%. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Taky vám často skoro u všech drsňáckých post-apo filmů vrtá hlavou, proč se v nich skomírající společnost nesnaží dát se co nejrychleji znovu do kupy? Proč se zase nezačnou obdělávat políčka, proč není z každé přeživší ženy do 40-ti let těhule, a proč se nestaví domy a stavení, co by něco vydržely a lidi nemuseli trávit dny nekonečným čundrem? A proč se sakra všichni zabíjej? Uf, to je otázek. No a The Survivalist má na každou z nich konečně tu nejadekvátnější, upřímně syrovou odpověď. Myslím, že Hollywood našel režiséra pro celovečerní Stanici 11. Po debutu. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

(Ne)prijemna postapo festivalovka. Ohromne pomale, takmer bez dialogov a hudby, ale s fajn atmosferou. Nenudil som sa, pacilo sa mi to, milovnikom ar*ovych picovin to velmi odporucam, no uplna hitparada to nie je. Velmi tomu totiz chyba nejaka scena, ktora dokaze zrazit do kolien a umocnit vysledny dojem. 7/10 ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tohle je klassický případ nízkorozpočťáku, který mi s minimem všeho dokázal navodit stejné pocity jako postapo film s s rozpočtem za který by si rok žil nad poměry nejden africký státeček . S dobrým scénářem stačí pár herců, zahradní chatka a les. Někoho to bude možná nudit, někdo bude zklamán minimem bojových scén, já však byl spokojen... Už ten začátek byl skvělý. Jiné postapo filmy uvádí diváka do období ve kterém se film odehrává jadernými výbuchy atd.. zde se černou obrazovkou táhly jen dvě linky. Modrá a červená. Jedna ukazovala ropu a druhá stav populace...Ke konci úvodu ta populační z vysokého stoupání náhle prudce klesla... Snímek je syrový, věrohodný, depresivní a věřte, že i napínavý. Takhle nějak bude lidstvo asi fungovat po nějakém průseru, kdy se podaří části lidstva přežít. Jestli to bude výhoda, těžko soudit. Češi ale tak mně napadá, mají velké předpoklady přežít. Jsme přeci národem chatařů, trempů a zahrádkářů! :-). Těm co to neviděli a mají rádi něco, co jde trochu víc do hloubky film rozhodně doporučuji. Upozorňuji, že to není zombie film, ani nic podobného. Je to prostě pár měsíců života jednoho z přeživších se vším tím co každodenní potřeba člověka k přežití vyžaduje. Dávám 4 semínka kedluben ! Fingleton za scénář i režii určitě zaslouží pochvalu. * * * * ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Maximální dopad za potřeby minimálních prostředků - jeden z nejsilnějších realistických postapo filmů vůbec. Stejná krevní skupina jako Hillcoatova Cesta, ale totální nihilismus a opuštění humanistických hodnot tu na rozdíl od ní není prostředek k dosažení totální deprese, ale prostý a čistě logický důsledek maximální snahy o přežití v absolutní anarchii. A přitom je to přesně tak dlouhé, jak to potřebuje být - nejde o žádný ultrapomalý art typu Belly Tarra, délka scén a "pomalost" vyprávění jen nezbytně podtrhuje intenzitu s jakou film zapůsobí. 8/10 ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Tak tomu poviem vysoká škola prežitia v divočine. Bavilo ma sledovať, čo všetko sa dá v prírode nájsť a čo všetko zužitkovať pre svoju vlastnú potrebu, chudák chalan, celkom v pohode si nažíval až do chvíle, kedy mu na dvere zaklopali dve ženy... Musím uznať, že na to, že to bol Fingletonov debut, to po atmosferickej stránke nebolo vôbec zlé, avšak obsahová bola slabá. Chcelo to ešte nejaký nápad, viac napätia... skrátka niečo, čím by sa príbeh oživil a dostal šťavu. Navyše na to, koľko tu bolo tichých miest bez slova, to bolo zbytočne dlhé. Lepší priemer. 65/100 ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Tak mám za sebou další postapo kousek a dalo by se říct, že jde o obdobu filmu Here Alone(2016). S tím rozdílem, že tohle je pro diváka rozhodně zábavnější podívaná. Je to napínavý má to atmosféru(jakoby pořád něco viselo ve vzduchu) a pro mě osobně je plusemfilmu i to, že zde objeví Mia Goth. Nečetl jsem si kdo ve filmu hraje takže pro mě byla milým překvapením. Here Alone vs The Survivalist je krásným důkazem toho, že když dva dělají totéž není to totéž. Slabší 4hvězdy. ()

Reklama

Reklama