Reklama

Reklama

V postapokalyptickém světě, kde platí "zabij, nebo budeš zabit," panuje všudypřítomný hladomor a cizí lidé vždy představují nebezpečí. Přeživší farmář se ukrývá hluboko v lese, kde s pomocí brokovnice a improvizovaných nástrah bedlivě střeží svou úrodu před vetřelci. Dlouhá léta v izolaci si ale začínají vybírat svou daň a on pomalu ztrácí kontakt s realitou. Všechno se změní, když jeho farmu objeví vyhladovělá matka a její dospívající dcera. V zoufalé snaze sehnat potravu a přístřeší mu starší žena nabídne, aby výměnou za postel a jídlo strávil noc s její dcerou. Farmář v návalu touhy poruší základní principy sebezáchovy a pustí je k sobě do chatrče. Výměna se však nakonec promění v nelehké soužití, které začne ohrožovat nejen jeho pečlivě vybudovaný svět, ale i holý život. (Cinemax)

(více)

Recenze (106)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Ze skromné knihovny si Milja vybrala fiktivní knihu "Man's inhumanity to man", s obrázky, které katalogizují nehoráznosti, kterých se lidé dopouštěli vůči svým "bližním". Zřejmě z toho pochopila, že se zde a nyní neděje nic neobvyklého... Všechny tři postavy byly velice zajímavé a určitě by si zasloužili řádné psychoanalytické zhodnocení, ale mě zaujalo především téma "zahrádkáři a zloději". A to nejen proto, že tento týden byla i moje zahrada vypleněna (stejně jako loni) našimi rómskými spoluobčany (rostliny vláčeli po silnici a tak stopy byly více než patrné). Zde se ale jedná o jiné pojmy (já si mohu koupit zeleninu v supermarketu, budu-li ovšem chtít): Co se stane, bude-li víc zlodějů než zahrádkářů? Dojde k diktatuře zlodějů (jak to známe třeba ze Sedmi statečných) nebo se zahrádkáři spojí v odborech proti zlodějům? Bude mít smysl ještě něco pěstovat? A proč byl navíc lov a sběr - po sedmi letech téměř bez člověka - tak chabý? ... Pozn. 1: Citace "Man's inhumanity to man" se poprvé objevuje v básni Roberta Burnse "Man Was Made To Mourn: A Dirge", z roku 1784, ve spojitosti s verši "And man, whose heav'n-erected face / The smiles of love adorn, - / Man's inhumanity to man / Makes countless thousands mourn!" Pozn. 2: Některé recenze uvádějí, že film postrádá soundtrack. To ale není úplně pravda, disonantní akord na harmoniku a působivá elektroakustická skladbička u výstupních titulků řeknou (hudebně) mnohdy víc, než když je film přebachován, přejaggerován přepinkfloyděn. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Tak tomu sa povie totálny posthumanistický naturalizmus! Popravde, nemal som žiadne výrazné očakávania a myslel som, že to bude niečo na štýl The Road (čo ma mimochodom nijako extra nezaujalo). No napokon bol The Survivalist až nečakane dobrý! Tá temná atmosféra obydlia ukrytého v lese a život podvedomom strachu z každého človeka, ktorý pri chôdzi zašuští listami - to bolo famózne. Rovnako ako formovanie (ne)dôvery medzi mužom a dvomi cudzinkami, ktoré objavili jeho skrýšu. Čo považujem za mierne negatívum, tak určite nedostatok dialógov, ale vizuálna stránka filmu to ako tak vynahradila. Inak teda milé prekvapenie, a zaslúžená nominácia Fingletona na cenu BAFTA za skvelý debut (škoda, že cenu napokon dostal nudný Theeb). ()

Caminzind 

všechny recenze uživatele

The Survivalist je dobrý film, syrový, nezávislý, komorní, téměř němý, postapokalyptický survival s pornografickými prvky. Ale dokoukat jej mě stálo hodně času i sil. 51% ()

Havaj8 

všechny recenze uživatele

Strašně komorní drama, neatraktivní herci, ale i tak svým způsobem neskutečně zajímavý, ačkoli se tam toho moc nestane. Zvláštní mix všeho možnýho. Tenhle žánr Survival filmu má takřka vždycky, co nabídnout. Člověk je totiž po celej film v napětí, co se může ještě přihodit a stát. 100 minut uteklo jak prd, což je paradox, vzhledem k tempu filmu. Ale ten konec zklamal. Průběh napovídal čemukoliv, ale tohle bylo slabší. I tak to jsou pro mě lepší 3 hvězdy. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Hm, takže chlap, vypadající jako nějaký ne zrovna povedený klon Ivana Bartoše, žije v chatce uprostřed lesa, pěstuje si rostlinky, které zalívá vlastní močí a když moč není, vezme fotku svojí manželky (asi?, nezjistíme, kdo to je) a ono pak z toho penisu stejně něco vyteče. Tak si tam žije v klidu a míru, dokud za ním nepřijde matka s dcerou, jedna větší ošklivka než druhá a chlap konečně má to, co mu celou dobu chybělo - sex. Tak si tam žijí ve třech, sem tam je někdo přepadne, na konci přijde několik celkem snadno odhadnutelných zvratů včetně závěru, který jsem odhadoval už od první sexuální scény. Navíc to asi točil gay, jelikož chlapovi vidíme penis co chvíli nebo občas chodí polonahý a holkám vidíme za celý film dvakrát kozy. Co se stalo se světem je načrtnuto, ale ne nijak rozvinuto a pak je tu taky nemálo nelogičností (třeba kde ta matka sehnala cigarety (navíc tak krásně čisté), když je apokalypsa už několik let?). No krása. Atmosféru to má, to souhlasím a celou první polovinu mě to nenudilo, ale když to shrnu celkově, tak to bylo o ničem a forma se snažila převálcovat slabý obsah. A hlavní myšlenka filmu je taková, že lidi umí být strašná hovada. Wow. Tak převratnou myšlenku mi řekne mnoho dalších filmů a většina z nich bude mnohem zajímavější, než tenhle. 2* ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Nevidět před pár dny Vlákna, bylo by to o něčem jiném, protože tenhle postapokalyptický svět byl hodně minimalistický. Každopádně se mi ale moc líbilo to, že většinu stopáže obstarali tři herci na jednom místě a vůbec jsem se nenudil. Škoda utnutého konce, ale i tak velmi nadprůměrný zážitek. 85% ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

zaujímavá myšlienka, a scenár len mi nejde do hlavy, predstava, že človek preživší apokalypsu , sa dobrovoľne rozhodne pre samotu. No ale to by potom nenatočili takýto film s vynikajúcou atmosférou ticha lesa a skrytých myšlienok. ()

Ryuuhei 

všechny recenze uživatele

Typický artový film, který mě osobně neoslovil. Sledovat kolem čtvrt hodiny život týpka v izolaci, kterak si myje zadek, či si dokonce i hraje s přirozením, pro mě rozhodně nebyl žádný med. A s překlenem k druhé polovině se to o moc nezlepšilo - změť vyrchtlých, nahých těl v kombinaci s rádoby thrillerovou atmosférou. Je pravda, že se to celé obešlo bez skoro žádných dialogů, respektive s naprostým minimem čehokoliv, co lze dialogem nazvat. Ale ne. Film by měl v první řadě bavit, něčím zaujmout, ale tohle byla očím nelahodící slabota. 40% ()

Avathar 

všechny recenze uživatele

Post-apokalyptických filmov máme celkom dosť, avšak pozoruhodná dráma The Survivalist sa jednoznačne radí medzi to najlepšie, čo v tomto sub-žánri vzniklo. Je to pomalá, atmosferická a emocionálna dráma, v ktorej sa veľa nehovorí a ktorá vykresľuje post-apokalyptický svet pomerne drsne a naturalisticky. Spomenúť tiež treba špičkové herecké výkony ústrednej trojice v zložení Martin McCann, Olwen Fouéré a Mia Goth. Režisér Stephen Fingleton debutoval veľmi sebaisto, takže bude určite zaujímavé sledovať jeho ďalšie projekty. ()

MikeZ 

všechny recenze uživatele

Je libo kus syrové flákoty podle tradiční receptury mistra McCarthyho? Ano, prosím! Chladné, kruté, a přesto, někde hluboko pod povrchem, citlivé. Stejně jako hlavní postavy. Precizní debut. 8/10 ()

klima777 

všechny recenze uživatele

K dobrému filmu patří mj. uvěřitelné prostředí. Tady bylo jakési mlází, loučka a pěkná silnice... Tak třeba už příště... Fingleton má totiž bezesporu talent. (IMHO). ()

Kalidor_ 

všechny recenze uživatele

Příjemně komorné postapo, jak od Kim Ki-duka. Plyne pozvolna a přesto je cítit neustálé napjetí. Syrovější pojetí jen dodává na autentičnosti, a celkově je to uvěřitelné, takže v tomto žánru další povedený kousek. ()

noctambule 

všechny recenze uživatele

Film pro milovníky zahradničení...ale teď vážně, ten film je bomba. Skvěle vybraní herci a režisér, který to drží pevně v rukou, nechce se věřit, že je to debut. ()

MiaMahoney 

všechny recenze uživatele

Sto roků v lese žil, mlčel jsem... Já teda nevím, ale po 8 letech samoty v lese a píchání tak akorát o jehličí, budu chtít nejen šukat, ale hlavně si pokecat. Očividně to tak nemá nikdo z přítomných, protože se té příležitosti nechytí a většinu času prostě mlčí a jen sázejí salátek. Naturalistické? Jo, to bezpochyby. Ale taky neuvěřitelně nudné, zbytečně táhlé a se spoustou hluchých (a němých!) míst. A občas, aby se neřeklo, taky trochu beze smyslu (tak například pokud polovinu filmu plánujete někoho zabít a dílem náhody se ten někdo ocitá zraněný na pokraji sil, najednou máte plné ruce práce s jeho záchranou...?!) Škoda, potenciál to mělo, kdyby se střihač zastavil tak na 80 minutách, dialogy nepsal zakřiknutý introvert s vyříznutým jazykem a osoba odpovědná za casting vybrala trochu sympatičtější postavy. Škoda, že jim tam třeba nepřišel zabubat nějaký ten Štíhlomuž nebo Blérská ježibaba. ()

JM87 

všechny recenze uživatele

Tak jsem po dlouhé době viděl film co mě fakt bavil. Kdo mě zná, ten ví, že mám fakt rád postapo a tohle bylo fajn. Na svoje si mimojiné přijdou i fandové DIY zahradničení. A pokud Vám nestačí lákadlo na to jak pěkně a vzorně obhospodařovat svoji zahrádku, tak pokud máte rádi The Road, tak koukněte. Nic se tam neděje, ale přitom je tam hafo zajímavých detailů. Po přečtení knížek jako WWZ, The Stand, On the beach atd, sem tady fakt spoustu věcí ocenil. ()

Reklama

Reklama