Reklama

Reklama

Requiem for the American Dream

Trailer

Recenze (4)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Na řádnou recenzi by bylo třeba (a věřím, že to také udělám) přečíst si pořádně scénář. Jinak Chomského (koncem roku mu bude 90) dílo je dobře známé i u nás (a naši dizidenti - především Alexandr Vondra - mu také dali pořádně na frak). Na rozdíl od jeho lingvistiky (s kterou mám problémy), je jeho životní politická orientace nesena jednou vizí (a pokud se to někomu přihodí, pak je možno uvažovat o tom, že dospěl k dílčí pravdě); ostatně o vzájemném vyživování bohatství a moci, při používání různých zástěrek, od zkomoleného pojmu demokracie až po rekamy typu, když si koupíte "ušetříte až 50%" (nesdělující, že když nekoupíte, ušetříte 100%), se dá sotva pochybovat i při znalostech historie z první obecné... Tímto směrem mě to tedy neláká, chtěl bych raději zústat u filmu/knihy. Narazil jsem totiž na jednu skvělou větu P. P. Pasoliniho (Theorema): "Linda, specchiante, luminosa, come ogni opera dovuta alla cattiva coscienza. - Čisté, zrcadlově jasné, zářivé, jako všechna díla špatného svědomí." Pasolini tím myslel v první řadě nemocnici, kam dopravili Odettu, ale přesně ve stejném smyslu je to možno použít na úzkostlivou čistotu, kterou prosazují ženy, ale také na nejvyšší společenské třídy, kde musí být rovněž všechno bez poskvrnky. - To jen tak k zamyšlení ()

chozze008 

všechny recenze uživatele

Sorry Noam, prestoze jsem velky obdivovatel (a mozna prave proto) jen ctyri. Jakozto znalec jsem se nedozvedel nic extra noveho a dokument je tocen proste normalne. Ale co si vybavuju kdyz jsem shanel pracne tricko s Noam Chomksy, google me zasypal (a to neco vypovida o tom jak ho amici maj radi - jeden rapper o nem ma song, cituji "They call me everywhere but never in America") tricky s napis Chomsky - Idiot etc :-). ()

NagatoPein 

všechny recenze uživatele

Well, ako začať. Veľmi známy fakt, ktorý platil a vždy platiť bude a teda že veľmi málo ľudí vlastní veľmi veľa. Je to tak, ideálna spoločnosť neexistuje a asi ani nikdy nebude. Dokument avšak nepadá do nejakej katastrofickej roviny, ale iba jemne a voľne poukazuje na princípy a následky rôznych oblastí života v demokracii. Záver s peknou myšlienkou a celkovo dokument na mierne zamyslenie. ()

dragon'88 

všechny recenze uživatele

Svedomie je, ked mame zo svojich zlych cinov zly pocit, no ak sa stale citime zle, tak svedomie nema ziadny priestor na existenciu. Trochu nezazivne preberanie toho, co sa deje a principov preco sa to deje. Faktom ale ostava, ako udava aj tento dokument, bolo to tak vzdy. Nieco sa zmenilo. Aky prakticky rozdiel by malo mat milion eur a miliardu eur, ked tie najlepsie veci v zivote su zadarmo (pri istom zivotnom standarde)? Tato otazka vypoveda o principe nad vsetkymi principmi - ked mam vsetko, uz viac nepotrebujem. Lenze ludia su nestastnejsi a z toho vyplyva aj ten zrychleny vyvoj zlym smerom, nikdy "vsetko" nedosiahnu lebo si sami sposobuju pocit nedostatku. Ale to sa tazko kvantifikuje, lahsie je poukazat na zmeny, ktore nastali vysledkom tohto posunu a zvalit to na konspiraciu neviditelnej ruky bohatych akoby to ani neboli ludia. Kym sa nevrati ludom stastie, svedomie a pocit zodpovednosti (nie iba na urovni filozofie, ale na urovni pocitov), tak sa nemoze nic zmenit a komplicov pre dalsie negativne zmeny bude vzdy dost. Dovtedy ako chudobni, tak bohati, budu konzumovat - kazdy to svoje, s cielom dosiahnut "vsetko", a reklama sa iba prizivuje na tom pocite nedostatku. ()

Reklama

Reklama