Reklama

Reklama

Švýcarský Robinson

  • USA Swiss Family Robinson (více)

VOD (1)

Dobrodružství osadníků na opuštěném ostrově podle oblíbené knížky Johanna Wysse. Oblíbená knížka Johanna Wysse Švýcarský Robinson (1812, česky naposledy 1999) byla inspirována klasickým dílem Daniela Defoea o osudech trosečníka Robinsona Crusoea. Autor ji napsal především jako zdroj rad a ponaučení pro vlastní děti, ale postupem let se Švýcarský Robinson o rodině se třemi dětmi, která se v době napoleonských válek chce vystěhovat z rodného Švýcarska na Novou Guineu, stal jednou z nejpopulárnějších knih u všech generací. Vzniklo také nejméně deset filmových a televizních adaptací, přičemž nejznámější a také nejzdařilejší verze je z roku 1960, natočená Studiem Walta Disneyho. Její režií byl pověřen anglický tvůrce Ken Annakin (1914–2009), který už předtím natáčel disneyovské historické snímky (Příběh Robina Hooda a jeho družiny, Meč a růže), adaptace známých předloh (Tři muži ve člunu) a později se proslavil klasickými tituly Nejdelší den a Báječní muži na létajících strojích. Studio věnovalo na výrobu snímku velkorysý rozpočet (byl plánován jako vánoční film roku 1960) a náležitou pozornost věnovalo i hereckému obsazení, v němž vedle Johna Millse a Dorothy McGuireové v úlohách rodičů figurovali i populární představitelé z řad nastupující generace (James MacArthur, Tommy Kirk a Kevin Corcoran). Za zmínku ještě stojí účast významného japonského herce Sessua Hayakawy (mj. velitel zajateckého tábora v Mostu přes řeku Kwai), který působil v Hollywoodu už od dob němého filmu a který tu v jedné ze svých posledních rolí ztělesnil vůdce malajských pirátů. Natáčelo se v krásném prostředí ostrova Tobago a ve studiích Pinewood nedaleko Londýna. (Česká televize)

(více)

Recenze (24)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $40,356,000Tržby Celosvetovo $-║ Klasická rodinná Disneyovka, o rodinke stroskotajúcej na opustenom ostrove, kde nechýbajú zvieratká(na aké si len zmyslíte) na každom kroku, bláznivé dobrodružstvá, ľahký humor a samozrejme príde aj na Ázijských pirátov, proste niečo v mixe Pirátov Karibiku z Robinsonom Crusoe. V dobe vzniku bol film celkom slušný komerčný hit, porovnateľný práve z Pirátmi Karibiku či už po tej komerčnej stránke ale aj celkovo úrovňou filmu. /70%/ ()

Enšpígl odpad!

všechny recenze uživatele

Nedokoukáno, po prvních cca 40 minutách následoval zhnusený odchod na hajzl. Když sem viděl jak se ty nedodělci chovali ke všem zvířatům na ostrově, hned všechno chytali, sedali na ně a vůbec se chovali jak největší kreténi světa, tak jsem ji přál aby je posral racek a popálili kopřivy. A ano, první co udělám až někdy ztroskotám na pustým ostrově, bude, že si upravím účes, abych se líbil každý palmě. A když vzal ten pětiletej smrad do ruky větvičku ze stromu a zaháněl s ní nasranýho tygra, pohár mý trpělivosti definitivně přetekl. Některý robinsoni by se měli radši včas utopit a neobtěžovat svou existencí slušnýho diváka. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Já tu knihu milovala a možná si to špatně pamatuju, ale ta idylka, co z toho udělali ve filmu, ta mi tedy nesedla. Ocenit musím veškerá zvířátka, ovšem ty dokonalé nažehlené oblečky a účesy, závěsy v oknech a podobné vybavení domácnosti, to bylo na mě moc. Ona je to vlastně zábava, ztroskotat někde na opuštěném ostrově, Robinson by se měl učit. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Vzorová árijská rodinka si udělá cirkus a botanickou z nebohého ostrova. A lunapark se střelnicí na piráty. Takhle u Disneyho viděli Svět, který patří nám (jim). Vysokorozpočtový a velmi úspěšný film si jako teenager oblíbil George Lucas. Natočil podle něj velkou část SW VI: Return of Jedi (Ewoky...) a pojmenoval podle režiséra svou zásadní postavu, Lorda Vadera. Mimochodem narozdíl od textu distributora mě zaujala nanejvýš Janet Munro. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Pokud se dívám na tento film dětskýma očima, pak patří k tomu lepšímu, co v 60. letech v dobrodružném žánru vzniklo. Jde o dílo v duchu literární předlohy, kterou napsal švýcarský pastor Wyss pro své děti, aby jim mohl předčítat něco napínavého a zároveň mravně povzbuzujícího. Takže není třeba se zamýšlet nad různými nepravděpodobnostmi. Filmové adaptaci se dá snad vytknout jen přílišná rozvleklost. Jinak pěkné, je tu oslavena síla a soudržnost rodiny. Silnější čtyři hvězdičky. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Veľmi príjemná záležitosť. Švajčiarska rodina Robinsonovcov nám ponúka v klasickej Disneyho produkcii nenáročnú zábavu, ktorá napodiv funguje. Jednoznačne naivný príbeh s naivnými riešeniami obohacuje detské myslenie... a to kúzlo funguje. Kiež by tento film videlo viacej divákov pod 30 rokov... ()

Ilicka 

všechny recenze uživatele

Nudná, bezmyšlenkovitá idylka rodinky, která má zjevně štěstí a ztroskotá na pustém ostrově. Vybuduje si tam zoologickou a botanickou zahradu, najde jednu holku, nadvakrát si to rozdá s piráty, kteří mimochodem zjevně postrádají mozek, a když jsou zachráněni a mají odjet, rozhodnou se v ráji nezkaženém civilizací zůstat. Plakátové zjevy v nažehlených košilích, zoufale nudný scénář, opičky, zvířátka a rodinné hodnoty. Vítejte v Disney 1960. ()

UncleG 

všechny recenze uživatele

Čtyřicet zuřivých pirátů se hrne džunglí. Řinou, se řinou! A při tom spěchu padají jak o závod do špatně zamaskovaných děr v zemi! Hurrrá! Podařilo se nám je zahnat! Ale ne! Vrací se! Čytřicet zuřivých pirátů se drápe do kopce. Odpálíme nastražené výbušniny! A BUM a BENG! Piráti lítají vzduchem jak hadroví paňáci. Hurrrrrá! Podařilo se nám je zahnat! Ale ne! Vrací se! Čtyřicet zuřivých pirátů se znovu drápe do kopce. Teď vyhodíme do vzduchu celou skálu nad jejich hlavami. A PRÁSK! MEGA MEGA PRÁSK! Kameny se valí z kopce a zasypávají piráty drtivou lavinou. Hurrrá! Podařilo se nám je zahnat! Ale ne! Vrací se! Čtyřicet zuřivých pirátů se zase drápe do kopce! Uvolníme tedy past z klád! A Třesk a prsk a RUMBLE RUMBLE! Dřevěné klády válcují piráty jak palačinky. Hurrrá! Podařilo se nám je zahnat! Ale ne! Vrací se! Teď po nich musíme házet kokosovými ořechy naplněnými střelným prachem! A prásk! A prsk! A bum! A vžůům! A thůůům! Piráti zase lítají vzduchem! Hurrrá - teď už je určitě po nich! Ale ne! Vracejí se! Nemáte taky pocit, že teď nastala ta správná chvíle říct "A DOST!" ? ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Tento dobrodružný rodinný film je určen spíše dětem a tak je nutno na něj pohlížet. Taky už má padesátku za sebou, působí naivně a současným filmům nemůže co se týče akčních a bojových pirátských scén konkurovat. Z druhé strany bitky byly natáčeny bez triků a zvířata, ať už cirkusového původu, či vycvičená v ZOO se svých rolí zhostila se ctí, což se ale o všech lidských představitelích a jejich mnohdy nelogickém počínání říci nedá. Buďme shovívaví k dokonalým nažehleným kostýmům a nepravděpodobnému stavebnímu umu této rodiny, jejíž robinzonáda mi připomněla Verneův Tajuplný ostrov. Takové filmy se kdysi dávno točily a dneska to pro mne byla docela milá vzpomínka na ty časy. ()

st.verka 

všechny recenze uživatele

Taková "varianta pohádky máje"... Neskutečný blábol plný za vlasy přitažených nesmyslů a kýče. Příliš přeslazená limonáda v americkém stylu. Ale věřím, že ve své době se to líbilo. ()

MI-380 

všechny recenze uživatele

Útok pirátů - to je něco jako hrnečku vař - místo jednoho zneškodněného se vždy odkudsi objeví dva další, takže už jsem měl strach, že zaplaví celé pobřeží i s přilehlými skalami. Svět made in Disney - rodina, zvířátka, dobrodružství. Z dnešního pohledu často naivní chování švýcarských vzorňáků, kteří ale jsou natolik prozíraví, pracovití a stateční, že dokáží na opuštěném pobřeží divy, které by jim Robinson musel závidět. Děj sice probíhá v 19. století, ale celý film vypovídá hlavně o době svého vzniku, to je o přelomu padesátých a šedesátých let století dvacátého. 60%. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Nejvýdělečnější film roku 1960 a já nechápu proč. I kdybych se na to koukal dětskýma očima, byla by to kravina. Rodinka 19. století ztroskotá na pustém ostrově a vůbec nic si z toho nedělá. Mají čisté oblečení, všichni skotačí, jásají, dva dospívající kluci a taťka z trosek postaví na stromě dokonalý 3+1 i se záclonama a pianem! (mezi dvěma záběry kamery). Totéž funguje na konci s neskutečnými pastmi na piráty (kdy a jak to stihli?). Je tu spousta zvířat z celého světa, což nejmladšího raubíře inspiruje k tomu každé zvíře otravovat, chytit a osedlat. Pak se objeví holka, která motá hlavu oběma klukům, ač chce jen jednoho. A nakonec úplně vypatlaní piráti, kteří ve slapstickových scénách znovu a znovu škrábou na kopec, aby byli decimováni. Zkrátka ztroskotat na ostrově je strašná zábava... co by na to řekl opravdový Robinson, na jehož adaptaci bych se podíval mnohem raději. ()

Bohemák 

všechny recenze uživatele

Má to svůj půvab, ale pro dětského diváka je to trochu brutální stopáž, zatímco pro dospělého je to opravdu už trochu vyčpělé a naivní. Prostě jsou kdysi úspěšné filmařské počiny, na kterých je půlstoletí bohužel znát. ()

arcticsky 

všechny recenze uživatele

Z dnešního pohledu nesmírně naivní dobrodružný film kde se parta vymydlených bělochů ubrání nejen nástrahám pralesa, ale i početné bandě divokých exotických hrdlořezů. ()

inachisio 

všechny recenze uživatele

B dětství jsem film milovala a co si pamatuju, byl opravdu hodněstraný a originální. Spolu s dobrými nápady v ději a krásnou přírodou mi nedovoluje hodnotit hůř, než jak si ho vybavuju. ()

Reklama

Reklama