Reklama

Reklama

Daleko za sluncem

  • USA Far Beyond the Sun
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Dokument Daleko za sluncem, který v produkci HBO Europe natočila režisérka a kameramanka Olga Špátová, vypráví příběh zdravotníka Aleše Bárty, který už od dětství miluje Afriku, a tak se rozhodl založit nemocnici v nejchudší části tohoto kontinentu. Před deseti lety se vydal na cestu po Keni, kde polovina místních obyvatel žije pod hranicí chudoby. Hledal vhodné místo a našel ho ve vesnici Itibo v odlehlém kraji Nyamira zamořeném nemocemi, kde do té doby místní lidé marně hledali lékařskou pomoc. Mnoho pacientů tu zbytečně umíralo i na choroby nebo úrazy, které jsou běžně léčitelné. Do nemocnice, která byla založena v rámci rozvojových projektů občanského sdružení ADRA, pravidelně jezdí zkušení čeští lékaři, ale i medici. Díky Aleši Bártovi tu mají k dispozici operační sál, zubní ordinaci, ambulanci a porodnici. Za posledních deset let se v české nemocnici podařilo zvýšit životní úroveň a snížit úmrtnost novorozenců o padesát procent. Od té doby tam afričtí i čeští lékaři spolu se studenty medicíny ošetřili desítky tisíc lidí a zachránili stovky životů. (HBO Europe)

(více)

Recenze (14)

NJD 

všechny recenze uživatele

Taková moje srdcovka. Za Alešem Bártou jsem se byl v rámci svého pobytu v Keni osobně podívat a jednalo se o hodně silný zážitek. Olga Špátová pak zdařile převedla mé dojmy a Alešovy záslužné skutky do dokumentu a za to jí také patří velké dík. Můžete si o humanitární pomoci či Africe jako takové myslet co chcete, ale tohle vás nemůžete nechat chladnými. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Je dobrý jednou za čas takovej dokument vidět, ať si Čech uvědomí, jaký svět kolem nás je. Když ho nemůžeme jen tak zažít na vlastní kůži. Nejenom ale jen ten svět je tak zajímavej. Určitě jsou zajímaví i ti lidé, kteří za tímhle vším stojí a dělají naší malé zemi uprostřed Afriky velkou čest. Klobouk dolů. Dokument sem tam nemusel bejt tak explicitní, jako třeba regulérní porod, ale jinak jsem se dozvěděl plno zajímavejch věcí. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Syrový dokument. Práce s takovým zaostalým technickým vybavení s minimem léků. Ze začátku hororové, pak si divák zvykne. "To se stane, že sem přijde někdo a řekne, že má šest let bolest zubu". Ptám se jak se může za těchto podmínek každou chvíli počet obyvatel Afriky zdvojnásobovat. V dokumentu se říká, že žena podřazená muži zde slouží jen jako pracovní nástroj na poli a k rození dětí. Až v závěru je ukázáno okolí nemocnice - polnatá mírně zvlněná krajina. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Takto si predstavujem riešenie problémov Afriky. Prísť tam a pomôcť im na mieste a nie ťahať Afričanov do Európy. Skvelá a záslužná vec, obdivujem, že niekto dokáže tomuto zasvätiť svoj život. Ale niektoré zábery si mohli ušetriť. Napríklad pri pôrode som nepotreboval vidieť komplet všetko aj s odhalením intímnych partií rodiacej černošky a deti kričiace od bolesti ma tiež nevzrušovali. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Bohužel musím říct, že jsem až překvapený tím, že tak zajímavé a úctyhodné téma lze zpracovat tak nudně. Špátová téměř vůbec nejde ničemu naproti, jen pasivně pozoruje a to mě celkem dost nudilo. Obsah scén se navíc začal brzy opakovat a po první půlhodině nenabízel nic moc nového. Velká škoda. Takové silné téma by si zasloužilo mnohem emočně silnější pojetí. 6/10 ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Jsem dojetím bez sebe, že máme bezplatné vysoké školství pro spasitele Keni. Ale máte recht, tady není do čeho píchnout a zachraňovat tisíce kilometrů od domova na africkým venkově mrzáky od narození, to je ta pravá výzva. ()

Narciska 

všechny recenze uživatele

Miluji Afriku a na tomhle dokumentu se mi líbí, jak ukazuje nemocnici, práci v nich, prolémy nemocných a náročnost jejího vedení ve všech různých aspektech. Jediné, co se mi nelíbilo, je podezření, že neznalost a odlišnost postoje místních dovolila nahrávat je v situacích, u kterých by to u českých žen nebylo možné a to mi přišlo lehce za hranicí důstojnosti. Na mysli mám ženy uléhající k porodu. ()

honzic 

všechny recenze uživatele

Velmi pěkný dokument, který citlivě ukazuje keňskou vesnici a život a zdravotní péči lékaře tam, hodně to člověku pomůže pochopit a trochu se vcítit do situace a života lidí tam a obtížnosti léčby místních lidí. Hodnocení: 85 % ()

LadyRainier 

všechny recenze uživatele

Je to machr !!! V Keni jsem byla, né zase tak daleko od Itiba a doufám, že se vrátím ... a možná je tam zajedu i podpořit ,-)) Díky za tenhle počin ... ()

olgab 

všechny recenze uživatele

Opravdu povedený dokument o záslužné práci českých lékařů. Bohužel ta pomoc nemá kýžené dlouhodobější výsledky. Trvalo by to několik generací, než tihle lidé pochopí, že se musí chovat trochu jinak, aby nemuseli zbytečně umírat ani oni ani jejich děti. Strašák jménem HIV je všudypřítomný. Nejdůležitější je osvěta, ale bohužel ani ta na tyto lidi neplatí. Ale pro skupinu lékařů zůstává dobrý pocit z jakékoli pomoci těmto lidem. ()

Reklama

Reklama