Reklama

Reklama

Obrazy starého světa

  • Československo Obrazy starého sveta (více)
Československo, 1972, 64 min

Obsahy(1)

Sugestivní portréty starých lidí z Liptova a Oravy, kteří dokážou i ve stavu civilizačního chaosu a nejistoty žít vnitřně svobodní. Tvůrci filmu, režisérovi a scenáristovi Dušanu Hanákovi, inspirovanému fotografickými cykly Martina Martinčeka, se s výjimečnou citlivostí podařilo zachytit jedinečnost sledovaných postav, jejich svérázné postoje k životu i vzácnou morální čistotu. (NFA)

(více)

Recenze (129)

tron 

všechny recenze uživatele

„A smrti viac nebolo. Ani bolesti.“ Ak ste normálny, toto vám musí roztrhnúť srdce. Smutný a geniálny dokument zo starých čias, ktorého obyvatelia už dávno nie sú medzi nami. Z čias, ktoré sa už viac nevrátia. Dokonalé zachytenie nielen miesta (chudobný slovenský vidiek začiatku 70. rokov 20. storočia, ktorého obyvatelia museli každý deň tvrdo pracovať, aby mali čo jesť), ale i pomaly, ale isto odchádzajúcej doby, ktorá sa už nikdy nevráti, navždy zanikne a zostanú po nej len archívne pozostatky v podobe fotiek alebo práve tohto famózneho dokumentu. Samozrejmosťou je úchvatná kamera, výprava a samozrejme jednotliví protagonisti. Ťažko sa mi to pozeralo. Strašne ťažko. Úchvatný, zničujúci film. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Svou životní přízemnost většinou vysvětluji vlastnictvím nedostatku buněk pro "velké" umění, ale hvězdné hodnocení této famózně natočené nudy mi zůstane patrně navždy utajeno. Pro mne totiž Obrazy starého světa nejsou zase tak staré, neboť mouder bezzubých důchodců bydlících v dřevěných barabiznách jsem si v mládí užil do sytosti. Tohle spojení hudby, fotografií a homevidea na mne prostě nepůsobí a jeho umístění v komunistickém trezoru považuji za omyl, bez nějž by o této "mistrovské lahůdce" dneska nikdo nevěděl. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Poetické místy až k nesnesení, ale rozhodně to tomu filmu nevytýkám. Jistě působivé dílo. I když tak trochu z principu. ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

LFŠ '07 - Život člověka bez příkras a v jeho křišťálově čisté podobě. Jeden z nejsilnějších zážitků letošní LFŠ. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Človek vydrží viac ako hovädo"....Takto nejako komentuje jeden starší človek s amputovanými nohami, svoje trápenie, keď dokázal bez nôh postaviť dom vlastnými rukami. Svet čudákov, chudákov, samotárov a starcov spracuváva tento zaujímavý dokument, ktorý je na dobu svojho vzniku neuveriteľne nadčasový. Čiernobiela kamera, vkusná hudba a poctivá réžia, to je len pár dôvodov, prečo si ho nenechať újsť. Hlavne je to o ľuďoch, ktorí už čo to preskákali a ich tváre to hovoria same za seba..." Dobrý deň ujo!"... "Podaj ruku a bude dobrý deň." 100%. ()

Ducharme 

všechny recenze uživatele

Jak bych normálně upovídané staříky ve vlacích, na zastávkách, ve frontách na cokoliv, systematicky vyvražďovala, nebo alespoň humánně krotila pomocí roubíků, tady jsem jen poslušně naslouchala a tupě přikyvovala i krajně laickému popisu přistání na Měsíci. Krása Hanákových obrazů je odzbrojující svojí čistotou a jednoduchostí. Dokonale navíc funguje i propojení s Martinčekovými fotografiemi. Takhle nějak si představuji lidskou krásu - 5 bez váhání. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Černobílá nádhera. Nechybí nostalgie, humor, nadhled, chvílemi až cynismus, pak zase skoro dojetí. Skvělá kamera. Celé to vyznívá uměřeně, hlavně proto, že to nementoruje, nenutí to člověku názor ani svůj pohled, je to prostě nevtíravá pohoda. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

_Dokument, který na většinu dnešních lidí působí jako z jiného světa a přitom ukazuje kořeny ze kterých ta samá většina vzešla. _Stáří bez patetičnosti či strachu, prostě jen jako další etapa života která dokáže být krutá tak jak si ani nedokážeme představit, ale pořád ještě stojí za to ji prožít. _Svět, na který okolní civilizace zapomněla jako na dávný odumírající relikt minulosti, a který dokáže docela dobře fungovat tak jako vždy fungoval, i když občas sleduje i to co se děje za hranicemi okolních polí a, svou vlastní mentalitou, si to přebírá. _Umělecký zážitek ve kterém jsou i jednoduchá moudra prostých lidí povýšena na filosofické popsání palčivých otázek lidské existence a svou prostou pravdivostí a jednoduchostí vyjádření od lidí, kteří jako jediný důkaz svých tvrzení dokládají svou vlastní empirickou zkušenost, jsou jednoduše odzbrojující. 8/10 ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Po stránce režisérské se jedná o nefalšované dokumentární dílo. Skutečně, pouze samotná režie si zaslouží plný počet. Obraz času v bezzubých tvářích a ve vráskách, kterými již proteklo mnoho slz. Radosti i smutku. Generace i předminulého století má svojí životní neměnící se filozofii, každodenní povinnosti, a také má své smíření. Smíření se s vlastním životem, s tím co máme. Na první pohled jednoduchá myšlenka je dnes čistou utopií. Smíření se s tím co máme v 21. století? Film může vyvolat i pocit zatracení naší generace, která je neskutečně vzdálena tomu, co tento snímek nabízí. Vědět kde má člověk své místo, co je důležité...film plný (ne)zodpovězených otázek...velice inspirující. Stáří je vždy stejné, ať již člověk prožil cokoli a na konci všeho je to to jediné co mu zbylo. Vlastní vzpomínky. V porovnání s dneškem, je toto obraz z jiného světa. Světa, ve kterém se mění hlavně lidé. Jestli k lepším či horšímu...nad tím se můžeme zamyslet na sklonku života. Neuvěřitelná upřímnost a lidskost vyvolává v divákovi i dobrosrdečný úsměv. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Upřímně řečeno, zase jeden z dokumentů. kvůli kterým se člověk bojí stáří. I když aktéři působí nejen smířeně, ale vlastně i celkem spokojeně. Ať již léčí choroby alkoholem, smějí se při výrobě věnců, postavili dům v sedě, nebo bydlí v maringotce. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

...TOTO SÚ PRÍBEHY LUDÍ, KTORÍ OSTALI SAMI SEBOU. ZABUDNUTÍ A PROSTÍ, VRASTENÍ DO ZEME, Z KTOREJ VYŠLI. NEMOŽNO ICH PRESADIŤ PRETOŽE BY ZAHYNULI... Takhle začíná tenhle dokumentární film jenž ukazuje koloběh života a smrti, životní moudrosti, krásy a krutosti života. To vše bez příkras. Byl to pro mě hodně silnej zážitek ke kterýmu asi ani nemá cenu něco víc psát, protože žádný slova nemůžou vystihnou výpovědní hodnotu tohohle díla. ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Přemýšlím, o čem tento film vlastně vypráví. O starých lidech na vesnici, kteří bez flašky v ruce by zřejmě už neexistovali? Také mi nepřijde správné, dívat se na člověka, který se po úraze plazí celý život po kolenou a přesto musí zvládat vše, co ostatní v jeho okolí. Má můj obdiv ten pán, ale připadal jsem si jako v zologické zahradě. Na druhou stranu Obrazy mají pěknou kameru a vůbec jsou po formální stránce pěkně natočené. ()

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Neskutečně zajímaví lidé představení s úžasným citem a pochopením. Obrovský svět ukrytý v malých životech několika nenápadných osobností. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tento legendárny dokument bol vo svojej dobe prekvapením a dodnes rezonuje zrejme najmä kvôli svojmu formalizmu. Montážne sekvencie, vložené množstvo fotografií, kombinácia ruchov a hudby, vložené ankety, využívanie symboliky. Nemôžem však tvrdiť, že ma osudy jednotlivcov nejako zvlášť emocionálne zasiahli, skôr je pozornosť venovaná mozaike ľudí ako celku. No a navonok opäť vypláva stará pravda, že najšťastnejší je ten, čo nič nemá, pretože bohatý chce mať stále viac. Teda v princípe, niežeby to bola exaktná pravda, to nič je v úvodzovkách. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Co k tomuto filmu vlastně napsat? Snad bych pouze poděkoval panu režisérovi za to, že mi přiblížil život lidí v dobách minulých. Obrazy starého sveta je působivý dokument o ryzí podobě života. Prostá mentalita lidí je v dokumentu povýšena na filosofickou hodinku. Úžasná hudba a lidové písně nádherně dokreslují dobovou atmosféru. Je naprosto neuvěřitelné, když si člověk uvědomí kolik těm lidem mohlo být let. Obrovská dřina je udělala tak o 30 let starší. Mrzí mě snad pouze to, že dvěma pánům nebylo téměř rozumět. Přesto to budou 4*. Dokument mě okouzlil. ()

Hedka 

všechny recenze uživatele

Obrazy o sile, vôli, pokore, viere...... Áno, je to iný, nie súčasný svet....Veľmi ťažký, ale vznešený a krásny.... ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Dušan Hanák natočil dokument inspirovaný fotografiemi Martina Martinčeka. Ve své podstatě tak čistý, že opravdu nelze než souhlasit s úvodním titulkem, který říká něco jako 'kdyby kterákoliv postava byla přenesena do běžného současného života, zemřela by..' Mrazivé, pravdivé. ()

Související novinky

Evropské filmové ceny

Evropské filmové ceny

10.05.2017

Od roku 1988 uděluje evropská filmová akademie filmové ceny pro evropskou kinematografii. Původně se ocenění jmenovalo Cena Felix a od roku 1997 bylo přejmenováno na Evropské filmové ceny. Udílení… (více)

Slovenská zlatá šedesátá a ještě něco navíc

Slovenská zlatá šedesátá a ještě něco navíc

26.05.2009

Už ve čtvrtek 28. května začne v pražském kině Ořechovka filmová přehlídka „Slovenská zlatá šedesátá a ještě něco navíc“. 60. léta minulého století jsou všeobecně považována za zlatou éru… (více)

Projekt 100 pro rok 2008

Projekt 100 pro rok 2008

29.11.2007

V první půli příštího roku připravila Asociace českých filmových klubů už 14. ročník Projektu 100, který nabídne do české distribuce dalších deset kvalitních a celosvětovou kritikou oceňovaných… (více)

LFŠ 2007 je tady!

LFŠ 2007 je tady!

16.07.2007

Ak máte radi filmy, hudbu a zároveň pohodovú a priateľskú atmosféru, čoskoro sa vám začnú letné Vianoce. Konkrétne v Uherskom Hradišti, kde sa od 20. do 29. 7. bude konať Letná filmová škola 2007,… (více)

Reklama

Reklama