Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Grand Theft Auto je bezpochyby jednou z nejznámějších video her na světě. Příběh inspirovaný skutečnými událostmi seznamuje se Samem Houserem (Daniel Radcliffe), americkým herním tvůrcem a producentem, který byl hlavní hnací silou při její výrobě. Cestu téhle kontroverzní hry ke slávě ztížil soudní proces, při kterém se právník Jack Thompson (Bill Paxton) snažil dokázat, že GTA a podobné hry ničí morálku, a proto je potřeba je zákonem zakázat. (IZFNP)

(více)

Recenze (39)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Na televizní film sakra dobrý kousek. Grand Theft Auto je pro mě herní pojem a zkejsnul jsem u ní desítky hodin. O tématu tak povědomí mám a bylo hezký nahlédnout pod pokličku Rockstar Games. Daniel Radcliffe třeba coby Sam Houser byl skvělej. Navíc se mi líbilo i to, že film tématem nesvažoval k ani jedné ze stran. Snažil se být neutrální. A to i přesto, že ten křesťanskej právník byl slušnej psychopat. Co naplat, takovejch je plná Amerika. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Zajímavý koncept postavit proti sobě dva názorové extrémy, tedy náboženského fanatika a partu lehkovážných geeků s nízkým morálním ukotvením...vede k uvažování, kdo tedy má vlastně pravdu, když obě strany konají zlo? Cenzura proti absolutní svobodě slova. A k tomu absurdní nastavení západního světa - řeší se jedna neškodná erotická scéna zpracovaná digitálně, nikomu ale příliš nevadí explicitní násilí. Těžko říci, jaké má vlastně násilí v počítačových hrách (a filmu) vliv na skutečné kriminální sklony (mladistvého) člověka, točit o tom takovéhle filmy je ale rozhodně cesta dobrým směrem...(v pustém světě virtuální reality)... ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Miluju GTA. Miluju Rockstar. Od pradávna. A nedělám si iluze, že je Gamechangers věrohodné veledílo. Není. Samotný Rockstar film neposvětil a tvůrčí BBC evidentně kope za obě strany. Z aféry Hot Coffee totiž nevyvázl R* jen tak, jak je řečeno ve filmu, dostali nejvyšší pokutu v dějinách videoherního průmyslu...kterou sice smázli levou zadní vydáním další hry, potažmo samotného GTA IV, ale ať mi nikdo netvrdí, že pánbíčkářský právník Jack Thompson nedostal, co si zaloužil. Padělal důkazy, urážel všechny od předsedy nejvyššího soudu po samotného CEO R* Sama Housera, on přišel právem o licenci a z jeho vystupování v médiích mi postava Billa Paxtona příliš nesedí. A co samotná vražedná mašina na policejní stanici (ano ten nigga, samozřejmě, že je to nigga :D), to mi fakt chce BBC tvrdit, že ho Gta Vice City naučilo chladnokrevně pálit headshoty polišům...že mu dalo výcvik na to, aby něco takového zvládl? Přes to přeze všechno mě ten snímek velice zaujal. Je třeba ho brát s rezervou, ale vždycky mě zajímalo, jak to vlastně u Rockstárů chodí a jak vymejšleli dnes už kultovní mise do jejich dvou nejoblíbenějších her. A lepší nějakej pohled, než vůbec žádnej..A těžko nějaká korporace natočí, jak to vlastně u nich chodí doopravdy.. PS : Chcete vnější pohled na věc? Rozhodně doporučuji toto! ... 90% ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"GRAND THEFT AUTO!" --------- Snažiť sa sfilmovať zákulisný obraz Rockstar Games bez zapojenia R* a/alebo bratov Houserovcov je kolosálna sračka. No a tak to aj dopadlo. Navyše, nie je žiadny dôvod, aby advokátska spodina Thompson mal film o sebe, alebo vlastne akúkoľvek pozornosť. O to mu už od roku 2003 predsa ide. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Sam Houser a spol si robia svoju robotu naozaj na stodvadsať percent. O tom hovoria čísla predajnosti ich hier. Dávam im za pravdu, že nielen v hrách, ale všade okolo nás (filmy, knihy, hudba) je kopec násilia. Ale pravda je aj to, že na rozdiel od tých ostatných médií, kde násilie len sledujete, v hre ste to práve vy, kto ho pácha. Na televízny film to bolo naozaj dosť dobré, spracovanie sa mi páčilo a Daniel exceloval. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

GTA je moje asi nejoblíbenější videoherní série a to byl hlavní důvod toho, že jsem dal filmu šanci. Přeci jen neexistuje mnoho filmů na téma vývoje videoher (což je dost škoda, protože existuje celá řada příběhů z tohoto odvětví, které by si zasloužily filmové zpracování) a každého hráče tak potěší, když něco podobného vznikne. Zpracování je televizní, Radcliffe přehrává ale je zajímavé podívat se pod pokličku vývoje jedné z nejúspěšnějších sérií na všech herních platformách, přestože si myslím, že v reálu to bylo ještě výrazně zajímavější, než film ukazuje. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Tolik povyku pro nic. Jedna kostrbatá sexuální scéna a kdejakej americkej pánbíčkář se z toho může posrat. Je fajn, že se tvůrci snažili k tématu přistupovat nezaujatě a vykreslili obě protistrany nečernobíle. Nevím, jak moc je to vykreslení věrně, ale minimálně Thompson opravdu takové neviňátko není. Na druhou stranu je to velmi zajímavé nahlédnutí do vývoje počítačových her, byť film klouže spíše po povrchu a do hloubky zabrousí jen v několika málo momentech. Daniel Radcliffe jako Sam Houser byl skvělej a snad poprvé jsem v něm neviděl ani kus z Harryho Pottera. ()

maddy 

všechny recenze uživatele

Film akoby dvoch rôznych polovíc, aj napriek tomu, že ho zrežíroval jeden režisér a napísal jeden scenárista. Zatiaľ čo jeho prvá, aj keď značne zjednodušená, časť pojednávajúca o tom ako to chodí v Rockstar Games má celkom slušné dialógy, interakciu medzi jednotlivými postavami, vynikajúco hrajúceho Daniela Radcliffa, u ktorého som mal snáď prvý krát pocit, že nevidím Harryho Pottera a ponúkne aspoň ako taký letmý pohľad do vnútra spoločnosti, tá druhá pojednávajúca o právnikovi, ktorý chce žalovať Rockstar Games za šírenie násilia v hrách je akoby z tej najprimitívnejšej príručky pre začínajúcich scenáristov. Namiesto toho, aby ponúkla komplexný pohľad na postavu právnika, tak je jeho postava iba fanatický nábožensky založený magor, ktorý po celý čas omieľa to isté a navyše celá línia s jeho rodinou je úplne zbytočná. Postava manželky tu prakticky po celý čas súhlasne prikyvuje a konflikt u syna a to aký ma celá kauza dopad na jeho život sa nikdy nikam nerozvinie. Scenár tak ponúkne ledva základný pohľad na to čo, ako a prečo sa vlastne dialo a nikdy sa nedostane pod povrch veci. Nehovoriac o tom, že film sa vlastne celý čas nevie rozhodnúť na ktorú stranu sa vlastne postaví, či na stranu Rockstar alebo právnika. Je to trochu paradox, pretože zároveň nie je ani nestranný, ale chvíľu zaujme postoj jednej strany, inokedy druhej a vo výsledku si tak z toho divák akurát odnesie pomerne zbytočnú informáciu o tom, že hrám v Amerike udeľuje vekovú prístupnosť nejaká komisia, než by mu film ponúkol širší pohľad na celý problém a súdny spor. Škoda, sľubný potenciál, no dosť premárnená šanca. Od britskej BBC by som po ich prvotriednych seriáloch čakal o niečo uvedomelejší prístup, než že sa uspokoja s týmto. To sa potom niet čo čudovať, že Rockstar sa od tohto filmu radšej úplne dištancoval. CELKOVO: 2,5* (5/10) ()

Kaluž 

všechny recenze uživatele

Sam Houser, polovina tvůrčího mozku společnosti Rockstar Games, by měl autory tohoto snímku poslat přinejmenším do hajzlu. Vzít si na paškál jeho jméno a nejúspěšnější značku firmy jenom proto, abychom natočili nazáživnou tendenční hovnařinu pro televizního diváka, který zrovna přepnul kanál z večerního zpravodajství, protože se začalo mluvit o konfliktu v Sýrii, je vyloženě zahozená šance. Je fajn, že Thompson je vykreslen jako blábolící magor, který furt hledá řešení, jak ze světa udělat lepší místo pro život, ale jinak v tom filmu není zhola nic. Vše ostatní je podružné, scénář klouže někde nad povrchem celého problému a divák se ve finále vlastně jen dozví, že existuje nějaká komise, která hrám na základě jejich obsahu rozdává nálepky s doporučeným věkovým omezením a že si má dávat pozor na to, co jeho ratolest zrovna hraje. My "svědomití" už tohle dávno víme a svá dítka náležitě korigujeme, těm ostatním to ale zkrátka bude vždycky buřt, protože jsou rádi, že od těch uřvanejch parchantů maj na chvilku pokoj. Pro fandy série GTA je ten film o ničem a pro ty ostatní je to jen zaplácnutí času než přijde první reklamní blok… ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Na túto kauzu si ešte celkom pamätám, hoci až tak detailne som to veru vtedy nesledoval. No tak som teda s úžasom očakával ako to vlastne celé bolo. Napokon mi to však celé prišlo dosť ťažkopádne a nezáživné. A to do toho bola vraj ešte primiešaná dramatizácia navyše. Ale v konečnom dôsledku nič extra, teda až na výborné herecké výkony Daniela Radcliffa (konečne nemám pocit že sa pozerám na Harry Pottera) a právnika v podaní Billa Paxtona. Téma filmu tiež zaujímavá, ale napokon až príliš nezáživná. P.S. Ja si myslím, že násilné hry majú vplyv na správanie a vnímanie sveta hráčov (hlavne tých v nižších vekových kategóriach). ()

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Jsem rád, že se videohry podívají na "filmové plátno" i jinak než další desátou šampónovou adaptací Hitmana či Prince z Persie. Vzhledem k televiznímu formátu a přítomnosti Harryho Pottera jsem snad i trochu doufal v opravdový zájem tvůrců o tématiku. Nope. BBC překvapivě neglorifikuje nejznámější herní studio v Británii. Pokud máte rádi konspirační teorie, přidám tu moji - tento snímek je formou boje proti skotské nezávislosti a plivnutí do tváře jejich největšímu komerčnímu úspěchu posledních dekád. Jakákoliv scéna, kde Houser a jeho kluci "dělají" hry je úplně směšná, úražející všem hráčům a bolí, hodně bolí. Překvapivý mi byl showcase Rockstar merchandisingu, triček a mikin ačkoliv se firma oficiálně od tohoto filmu hodně rychle distancovala. 😄 Na druhé straně, strasti Billa Paxtona již trochu potenciálu k herectví měly - přesto not delivered. Je tak hrozně moc vidět, jak by tvůrci chtěli napodobit úspěch The Social Network, ale zároveň je okamžitě patrné, že tam tenkrát byl neopakovatelný talent Finchera/Sorkina/Cronenwetheho/Reznora (sakra to je dream team). The Gamechangers má televizní look, ŠPATNÝ scénář, ochotnické herce a přespříliš ambicí. 40 % ()

hroubek 

všechny recenze uživatele

GTA je pojem, o kterém každý z mého okolí někdy slyšel, hrál ho, nebo o něm něco četl. Já sám jsem ho několikrát hrál a dost mě to bavilo. Tento film mě překvapil svým trailerem a a pak i příběhem. Nejlépe by se film dal přirovnat k filmu The Social Network. film jako takový je natočen velmi dobře a působivě. Máj fajn nápady co se týče kamerových jízd, vizuálního pojetí v některých momentech, ale jinak je to poctivé drama. Owen Harris odvedl moc dobrou práci. Daniel Radcliffe se každým dalším filmem zbavuje nálepky Harryho Pottera a fakt dokazuje, že umí hrát a dokáže zahrát i složitější postavy. Radcliffe se herecky krásně posouvá a fakt táhne film nahoru. Bill Paxton má na první pohled divácky nevděčnější postavu, hraje chlapíka, který je velký moralista a v jistých momentech je až fanatický věřící v Boha a uctívač pořádku. Paxton se s tou rolí popral moc dobře a v hlavně závěru dokáže přetáhnou naše sympatie na svou stranu. Zbytek postav krásně doplňuje hlavní dvojici a dodává potřebné napětí a atmosféru. Dost se mi líbily určité scény jako ta na policejní stanici, v ulicích LA, rozmluvy se synem, porady, radost z úspěchu. The Gamechangers asi neudělá velkou díru do světa, ale rozhodně se jedná o hodně kvalitní film. ()

sskrblik 

všechny recenze uživatele

Pustit se do natáčení filmu o vývojářích počítačových her chce hodně odvahy. Už jenom kvůli tomu, že kultovní série Grand Theft Auto je na trhu skoro 20 let a má za sebou obrovskou komunitu. O to víc, si takový film nemůže dovolovat chyby. Inu režisér na to šel chytře a zkratkovitě nás vhodil do doby, kdy vzniklo Vice City. To je ostatně i díl, které jsem spolu s prvním dílem hry věnoval nejvíce času. Nostalgie ve filmu zde působí i po letech dobře a Vice City můžu atmosférou zařadit k těm nejlepším, takže mě tento odkaz mile potěšil. Co mě asi nejvíce vadilo bylo to, že film působí polovičatě. Rychlý průlet událostí kolem vývoje San Andreas a pak už jen soudy soudy soudy. Je to sice zajímavé že Hot Coffee modifikace byla na originálním DVD a že se přeli s právníkama, ale na tom stavět film o Rockstar Games? Já nevím, spíš to mohlo být víc o lidech, co zapříčinilo vývoj her, kde se inspirovali atd. To by pro mě osobně bylo daleko více poutavější. Takhle to byl film na který se dalo koukat a Radcliffe kupodivu zvládl roli dobře. ()

zigíš 

všechny recenze uživatele

.. že si radcliffe výbírá zajímavé role není sporu (!) i když jsem si od právnického battleu GTA crew vs pámbíčkáři sliboval údernější záležitost -na tv projekt byla taky poměrně krotká v tom jak jde na dřeň- jsem více méně spokojen ()

P1tr 

všechny recenze uživatele

Příběh o výrobě GTA je na poměry televizních filmů velmi vyspělým dílem, které by se nemuselo stydět ani při nasazení do kin. Ačkoliv snímek nenabízí nic převratného, děj odehrávající se na pozadí tvorby jedné z nejpopulárnějších videoher všech dob získává svým prostředím hodně na atraktivitě a na problematiku herního vývoje a patálií s tím spojených se tvůrci koukají zodpovědně a celkem detailně, což také hraje ve prospěch snímku. Nejsem si jistý, zda film zafunguje i na neznalé GTA série, či počítačových her obecně, ale pro fanoušky daného odvětví jde rozhodně o zásadní snímek, který by si neměli nechat ujít. ()

JamesSi 

všechny recenze uživatele

3,5/5* Jednoho dne Harry Potter vytvořil počítačovou hru GTA: Více Město (pokračování GTA3) a prodal milion kusů za první den. Jelikož chtěl posunout herní trh rozhodl se, že pokračování nebude inspirováno filmy, ale pokusí se o realistický příběh z Ghetta. Mezitím v Americe stařík z Miami, který je náhodou právník nalezne na internetu, že někdo zabil policistu, jelikož byl psychopat a inspiroval se GTA: Více městem. Cinematografie a kolorizace je skvělá - vypadá to jako vysokorozpočtový kinofilm. Herectví je více méně kvalitní. Co mě štvalo je dramaturgie (placaté monitory, nová auta a televizní zprávy vypadají všechny jako letošní a ne jako něco z roku 2003). BBC se vydala stylem, že chce být kompletně neutrální, což film trochu zabržďuje (nechceme říci, že hry způsobují násilí, ale mohou) a s tvůrcemi jsem občas nesouhlasil. Scénář taky občas drhne a občas se zde objeví naprosto trapné hlášky (Jack Thopmson cituje Martina Luthera Kinga!). Režijný styl je dosti inspirovaný Fincherem - hlavně Zodiakem a Social Network (scéna zločinu natočená z třetího pohled na jeden záběr). Film je slušně natočen na televizní film, ale scénář a rekvizity jsou nic moc. Pořekadlo: Na docudrama nepotřebujete licenci. ()

DavidS. 

všechny recenze uživatele

Kdo nikdy nejezdil v kostkované košili po Miami, nechť hodí zapálenou pneumatikou...V celku objektivní záležitost, i když vývojářský svět je už z přirozenosti přitažlivější a kreativnější než náboženské tmářství a moralismus...Nejstrašnější je ovšem skutečnost, že Ameriku děsí více Carl užívající si blowjob než mentál, který odpraví tři policisty... ()

borec999 

všechny recenze uživatele

Splnený sen všetkých fanúšikov GTA. Gamechangers zobrazuje, ako slávna hra od Rockstaru vznikala, no na druhej strane ponúka aj dramatickú dejovú linku o tom aké obštrukcie a súdne ťahanice sprevádzali jej vznik a uvedenie(až ťažko uveriť, že nastalo toľko problémov iba kvôli 1 sexuálnej scéne, v ktorej vlastne ani neni dokopy nič vidieť). Palec hore tvorcom, že sa rozhodli podobnú látku sfilmovať a aj pre Daniela Radcliffa, že do podobného televízneho filmu šiel. Od čias HP si vyberá naozaj zaujímavé projekty a potvrdzuje, že to nie je len herec jednej postavy. Okrem Radcliffa bol výborný aj Bill Paxton, ktorý si konzervatívneho právnika strihol s veľkou chuťou. Na ústrednú tému filmu: či podobné hry ako GTA kazia deti a mládež má každý svoj názor a je dobre, že film nestojí na nijakej strane a iba neutrálne zobrazuje ako súdny spor v realite prebehol a aké argumenty použila jedna i 2. strana . Ja osobne považujem podobné diskusie v dnešnej dobe, kedy nám o 19. hodine v televízii chodia správy o všemožných vraždách a zločinoch za smiešne, ale ako som hovoril, každý má na to svoj názor. Pre tých, ktorí GTA hrávali (alebo hrávajú) bude film určite zaujímavý a cenný. A pre tých, ktorí si myslia, že videohry sú strata času a kazia mládež mám len jednu radu: vyhnite sa filmu a nekazte si deň. 80% ()

Reklama

Reklama