Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hvězdář, ucházející se o ruku dcery krále Jana, princeznu Korunku, sestrojí královskou loutku. Panovník to však pokládá za urážku majestátu. To ale jen do chvíle, kdy je namísto krále zlým princem ze sousedního království při atentátu zastřelena právě tato loutka. Pak už hvězdáři a princezně Korunce nic nestojí ve společné cestě za štěstím… Do dnešní Pohádky pro pamětníky jsme vybrali jednu o záludném princi, který se chce zmocnit kouzelného meče a přemoci sousedního krále. Bude plná písniček a podle scénáře K. Šiktance ji v roce 1971 natočil L. Ráža, který do hlavních rolí obsadil M. Růžka (král Jan), D. Medřickou (královna), V. Brabce (zlý princ), J. Přeučila (hvězdář) a D. Kolářovou (princezna Korunka). (Česká televize)

(více)

Recenze (6)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Líbí se mi, že byly časy, kdy se do obsahu filmu pro děti dalo použít slovo blasfemie s předpokladem, že text bude správně pochopen. Dnes jsou tyto časy pohádkou. Král, kejklíř a hvězdář působí díky uvěřitelné psychologii postav a demýtizaci kouzelného meče spíše jako zpracování pověsti než pohádka. Major Zeman tu je za hajzla a pan Přeučil, který si odběhl od svých typických rolí padouchů, tady s vizáží opelichaného cirkusového pudla jde za kladného moudrého a statečného hrdinu. Královská rodina tady rovněž předvádí něco nevídaného. Chovají se k sobě skutečně jako královská rodina. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Nu, pohádka to moc není - už jen úvod, kdy se mluví o snaze získat meč bohů a o tom, jak byl získán, připomíná spíše fantasy. Příběh se dělí na jednu třetinu úvodu, kdy do 15. minuty dojde ke kolizi a pak zde máme v podstatě 40 minut doznívání, a na krátké mezivstupy hvězdář a princezna, král moudře rozmlouvá s královnou, padouch se pokouší uniknout. Aby v posledních deseti minutách došlo na horempádem zakončení, kdy jsme jako diváci podvedeni, protože netušíme, jak na své obranné taktice (nechci spoilerovat, i když koukám v obsahu to stejně práskli), hvězdář pracoval, z čeho a kdy? Mladá Kolářová je k nakousnutí, takže poněkud nechápu, proč k ní vybrali do milostné dvojky právě Přeučila (!), který mi přijde jako naprosto a zcela neromantický a nepohádkový typ. Btw, ve 40. minutě je docela dlouho nahoře vidět mikrofon. Celkově je pojetí temné, skoro drsné, a i když se odehrává v exteriérech, má svou atmosféru. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Nejsem kejklíř !! Jsem synem sousedního krále !!" - "A já jsem dcerou Marie panny.." ;) Jakkoli Karel Šiktanc skutečně platí za výtečného pohádkáře a spisovatele, jako scenárista stojí za starou belu.. Ráža si s jeho látkou znovu nevěděl rady, a dle toho tak i tahle adaptace dopadla.. Ludvo, to byla trága !! ()

Ezis 

všechny recenze uživatele

Nechápu, proč Česká televize svůj vlastní film propaguje tak nešikovně - obsah, který tu uvádí, je jenom chabý odraz toho, jaká tahle pohádka ve skutečnosti je. A to prosím nádherná, ze staré školy, poetická i napínavá, se silnou atmosférou i charismatickými herci. Děj ale není úplně pohádkový, spíš bude inspirovaný nějakou legendou. Jan Přeučil tu výjimečně nehraje zloducha, ale mladého hrdinu, a s Danou Kolářovou tvoří pár, který stojí za podívání. Rozhodně doporučuji :-) ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

A to že bylo pro děti? No, nevím nevím. Já jako dítě bych asi odešel po prvních deseti minutách. Bylo to mdlé, nemělo to "šraňk" a prostě se mi to moc nelíbilo. Skoro vůbec. Jsem zvědav na novější a barevnou verzi. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Česká televize obsah značně zkrátila. Loutka se řeší až v druhé polovině. Zpočátku má hvězdář a princezna dost klacků pod nohama. Zrovna Daniela Kolářová byla v černobílých televizních pohádkách té době oblíbená. Jak tak pozoruji, hrála docela často. Jinak Vladimír Brabec a jeho předvádění zvířat coby šaška je dost ubohé. Král se pak směje tomu, že šašek poskakuje, a následně říká: "Už nemohu", jako by šašek dělal bůhví co humorného. Upřímně řečeno to Vladimír Brabec příliš nezvládl. Také mi přijde zvláštní, jakým způsobem se pokusil princ získat meč bohů. Zajímavé je i to, že hvězdář se dalekohledem nikdy nedívá vzhůru, ale před sebe. Kulisy nejsou celkově špatné, ale v pozadí odfláknuté jsou neboť je vidět, kde končí pohádka a začíná prosté studio. A ještě jedné nesrovnalosti jsem si všiml. Král přikázal vyrazit za úsvitu ke shození ze skály, ale sluhové později přiznávají, že mají hlad a že je čas jíst, neboť je poledne. Celkově mi přijde, že pohádka je taková rychlokvaška, kterou potřebovali socialisti udělat nějakou výplň. Zajímavé je, že zrovna tato pohádka měla i nové zpracování. ()

Reklama

Reklama