Reklama

Reklama

Přijel k nám Old Shatterhand

  • Československo Prišiel k nám Old Shatterhand (více)
Dokumentární / Krátkometrážní
Československo, 1966, 12 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Old Shatterhand, cizinec pro Indiány a zároveň i cizinec pro vlastní, tedy cizinec z „povolání“, poskytl Dušanu Hanákovi bod, ze kterého se může jakoby očima cizince dívat na společnost, ve které vládne veliký rudý bratr. A z tohoto pohledu společnost vypadá skutečně bizarně, přičemž tato bizarnost zůstává pro rudokožce neviděna. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (24)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Bez komentáře:-) Bída, děs a utrpení:-) Sarkasicko-satirický snímek, vtipný dnes, vtipný určitě i tenkrát, státní moc však byla zřejmě jiného názoru...... Dobře do sebe zapadala ale i třeba hudba s kontrapunktem obrazu. Malá dotěrná somrující cikáňata mi zas třeba připomněli příhodu asi dvacet let starou, když jsme vlakem přejížděli přes Rumunsko...To byl také zážitek na celý život..ps: “Film byl a je uváděn jako předfilm snímku Obrazy starého světa” ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

LFŠ '07 - Aneb "jsem váš rudý strýc Baloun, mám vás všechny rád a budu u vás dočasně na věčné časy žít." ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k místnímu hodnocení jsem čekal asi trochu víc (možná i něco jiného). Podařilo se sledování „pracujících dříčů“ a „očumování“ aut. Ušla recese s kamenem (i když toho papíru bych si asi ani nevšiml, kdybych šel kolem) a dětmi nejmenovaného etnika (oblečení doznalo drastických změn). Mimo byly jazyky (jakože na italštinu nebo francouzštinu by dost těžko dokázal někdo zareagovat i v dnešní době a nejen u nás) a hraniční „prohledávačky“ (v západních státech se nekontrolovalo, zda někdo něco nezkusil propašovat?). Docela úsměvná kritická hříčka, která však zůstala někde na půl cesty k opravdu vtipné a trefné satiře, proto dávám lepší 3*. ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

dobu jsem skoro nezažil, ale pár záběrů bylo i tak úsměvných, nápad s dokumentem a "velkým rudým bratrem" originální... nicméně nějak mě to celé minulo a pocity zůstaly smíšené... 50% ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 7/10 Děj 8/10 Hudba 7/10 Efekty 5/10/// +hudba a písničky, lidé, jazyková bariéra, tehdejší auta -krátké, černobílé, bez mluveného slova/// Tohle je hodně bizardní a dneska vlastně i hodně zábavné. Člověk by čekal povídání o Vinnetuovi a spol a dostane lekci z dob rudého bratra :-). Pro naší mladší generaci, co nemáme nakoukáno, tohle mohu jedině doporučit./// Celkem 71%/// ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Dal by som ruku do ohňa zato, že okolo kameňa sa prešiel a s úsmevom naňho civel aj Stano Dančiak. Veľmi vtipný kontrapunktický prístup použitia obrazu a zvuku. Najmä pri pobehovaní malých cigánčat za doprovodu zvukov z westernovej prestrelky s indiánmi. Iba že tými spoločensky zaostalejšími sme boli v komunizme v rámci Európy my všetci. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Velmi vtipná Hanákova hříčka si pohrává s tématem cizáctví v naší milé socialistické zemičce. :) Nejvíc mě pobavil snad ten kámen na zemi. :D ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Hravý a humorný dokumentární kraťas, který se za nás dívá na nás očima cizince. Od celnice přes po bloudění ulicemi až po hrátky se skrytou kamerou. Dnes už vtipné, tehdy spíš ostuda. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Dnešní společnost není méně bizarnější než ta dřívější, protože ať člověk žije v jakékoli době, a tak se projevuje tak, že je ji možno snímat jen okem kamery a udělat z ní "pohled ptačího okaů, natáčet vše bez komentáře, jen jako útržky dění, projevů homo sapiens, tak žádný stát nedopadne dobře. Snadno se odsuzuje společnost a poměry minulé, ale současně je třeba vidět i ty současné, které jsou rovněž drsné a nelichotivé. Co je měnící se a nestálé, tak je atmosféra v jednotlivých zemích, a tedy i kulturách, a právě i tenhle krátký dokument je svědectvím o době a životě. Víc ani dokument nemůže přinášet. ()

Bachy 

všechny recenze uživatele

Zhlédnuto v rámci Filmové tvorby. Na jednu stranu jsem viděl poměrně zábavnou a trefnou hříčku, ale na druhou se nemohu zbavit pocitu, že kdyby Hanák chtěl (a jakože by asi nechtěl), mohl by stejnou věc natočit i dnes. Což možná není úplně mínus, ale v případě, že je Shatterhand kritika doby, či starého režimu? ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Přesně takto bez návalu turistů vypadá naše země nyní v době "lockdownu" uzavření hranic kvůli koronaviru. Vychutnejme si tuto atmosféru 60.let. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

V časoch, keď naše kiná valcovali dobrodružstvá z Divokého západu, sa objavil malý snímok Dušana Hanáka, ktorý reflektoval na vtedajšiu súčasnosť v spoločnosti. Toto "dobrodružstvo" je však veľmi smutno-smiešne. Vedel by som si však predstaviť aj silnejšie posolstvo... ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Výrazově neobyčejně mnohotvárný Hanákův krátkometrážní úvod do středoevropské kolonizace nevybíravě exponuje nejrozmanitější domácí stereotypy a v kontextu komunikace s cizinci vytýká zvláště takové, které brání konzervativnímu, usedlému, zavíčkovanému životnímu způsobu otevřít se nejen cizím kulturním vzorům, ale i druhému jako takovému. Slovensko, řešící jak se nejlépe a nejméně namáhavě prodat, zde příznačně vyvstává jako jakési primitivní zřízení, cosi mezi přírodním národem a západovýchodní civilizací: od prvního k druhému je orientuje pokročilá sebestřednost a konzumerismus – a od druhého k prvnímu latentní ospalost. ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Skvělý společensko-kritický dokument, který využívá v zásadě pouze záběrů podbarvených budovatelskými songy. Tím se do filmu dostává ironicky humorný spodní proud. Hanák ve své mozaice pořizuje jak běžné provozní záběry (lustrování na celnici, polonahá cikáňata...), tak i aranžované scény, jako byl výborný highlight s kamenem uprostřed silnice. Patrně nejlepší moment je ale kontrapunkt dělníků ve výkopu za doprovodu "Už trúbili, tak nezabudnite, večer sa zídeme na univerzite". ()

rudeboy 

všechny recenze uživatele

Ak vás zaujíma, s čím sa mohli stretnúť návštevníci i občania Československa rokov 60tych, tak si pozrite tento vtipný "kraťas". ()

pursulus 

všechny recenze uživatele

Dva roky před "Přijeli k nám".¬         Tento krátkometrážní drobet z dílny slovenského tvůrce Dušana Hanáka vydá svým poselstvím a svým přesahem za celovečerní snímek. Žádná těžkota, jen lehká ironie, lehká satira poměrů v Československu v šedesátých rocích 20. storočí. Natočeno s bravurou, okem kamery Hanákova vrstevníka O. Šághyho, už zemřelého. Nad míru vtipné, prosté nenávisti či politického filosofování. I dnes, ve zcela jiné době, má tento dokumentární snímek viditelnou kvalitu neselhávající v čase. ()

Reklama

Reklama