Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Lee Jeongchul je korejský policejní důstojník pracující pro Japonce, který dostal za úkol odhalit skupinu bojovníků za svobodu Koreje – ta je totiž již více jak 15 let pod nadvládou Japonců. V rámci plnění úkolu se začne scházet s Kimem Woo-jinem, který vlastní fotografické studio, což je ovšem jen zástěrka pro Kimovo ilegální aktivity. Ale jak se jednou Lee sblíží s odbojem, jehož součástí jsou i jeho bývalí přátelé, začíná pochybovat o japonské vládě a věrnosti k ní. Nyní Lee stojí před velkou otázkou: má se stát lovcem, nebo lovnou zvěří? (Filmasia)

(více)

Recenze (25)

sniper18 

všechny recenze uživatele

Historických filmov z obdobia japonskej okupácie, v ktorých sa rieši odboj, kolaboranti a nejaký ten plán na uškodenie okupantom už bolo v juhokórejskej produkcii natočených nespočet, ale väčšinou sa celkom vydaria a Age of shadows má navyše na svedomí Kim Jee-Woon, výrazný tvorca, pri ktorom mi bolo jasné, že si to natočí po svojom, takže som sa na film aj tešil a s výsledkom som dostatočne spokojný. Podobné filmy sa väčšinou nesú v pomalšom tempe, za čo môže nielen politická téma, ale aj výrazne nadpriemerná dĺžka a síce tieto faktory sa týkajú aj tohto filmu, ale inak o pomalom tempe tu teda hovoriť nemôžem. Tu sa neriešia vôbec žiadne zbytočnosti, rodinné línie a podobne, ale dej sa neustále venuje len tomu dôležitému, okrem príprav na útoky proti japonským cieľom predovšetkým snahe získať kórejského policajného veliteľa v službách japoncov na svoju stranu, čo je podané veľmi dobre a to jeho rozhodovanie, ako sa má k celej situácii postaviť sa mi veľmi páčilo, pričom to zaberá vlastne aj väčšinu filmu a divák si takmer do konca nemôže byť istý, s kým skutočne je. Takže už táto relatívne rozbehová prvá polovica mi prišla dostatočne zaujímavá a v druhej sa to už naplno rozbehne, tu už jedna výrazná sekvencia strieda druhú, pričom sú výborne gradované, hlavne celá fáza vo vlaku a tak na toto je už radosť pozerať. Trochu sa ale dalo popracovať na postavách, je ich tu dosť a obsadenie je hviezdne, ale nezískali si ma zase tak moc, ako by som chcel. Našťastie policajný kapitán Song Kang-Ho, ktorý je v centre diania je tradične perfektný, s ním nemám najmenší problém a ani Gong Yoo, ktorý je vlastne hlavný hrdina, aj keď jeho postava má pre dej len druhý najväčší význam si svoje splní, ale z vedľajších postáv si ma už aspoň trochu získala len ženská hrdinka a napríklad Lee Byung-hun, na ktorého som sa tešil má nielen minimum priestoru, ale jeho postava mi prišla aj dosť zbytočná. A aj záporáci, teda japonskí dôstojníci mohli byť vybraní lepšie. Po akčnej stránke som určite dosť spokojný, ale aj tak som čakal trochu viac. Všetky akčné sekvencie sú perfektne natočené a technicky prvotriedne zvládnuté, vizuálne som si ich skutočne vychutnával a niektorým nechýba ani napätie, len po obsahovej stránke sa ani v jednom prípade nejedná o nič výnimočné, chýbajú nápady, alebo nejaké výrazné momenty. V predchádzajúcich filmoch mal Kim Jee-Woon určite výraznejšie akčné scény. Ale inak tu absolútne nesklamal, zvládol to prvotriedne. Takže Age of shadows nie je typ filmu, ktorý by som si chcel pozrieť opakovane, ale Kim Jee-Woon tomu dodal ten správny náboj a tak to jedno pozretie som si určite užil. 77% ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

V úvodní hodině a půl rozvleklý mišmaš jakože commedia dell'arte a špionážního dramatu, kdy to každá z mnoha postav hraje na všechny strany. Aby se to od (vy)gradované cesty vlakem na závěrečnou hodinu překlopilo (skokově, nikoli postupně) v seriózní a řádně hutný osudový odbojářský biják se vším všudy, který se snaží (a s přivřením obou očí vlastně i obstojně) o „jihokorejskou Černou knihu“. Po technické stránce, kamerou i hudbou samozřejmě na výši; v tomto ohledu stěží od režiséra Jee-woon Kimova formátu čekat cokoli jiného. Vrcholem pak „tarantinovské scény“ vlakového zúčtování a večírku na policejní ambasádě (ta, pravda, dává na finále Hanebných panchartů vzpomenout možná až příliš). Ve výsledku zbytečně dlouhý film, kterému trademarkové jihokorejské mixování neslučitelných žánrů vyloženě škodí. A jakkoli to obsahuje nejednu scénu, na kterou nelze jen tak zapomenout, tak film vystavěný kolem nich je naopak zapomenutelný rychleji než by bylo záhodno. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Nejlepší Korejský režisér opět výborný a opět jinak. Jee-Won Kim je opravdu třída, protože jako jeden z mála zvládá více žánrů najednou, jeho I Saw the Devil patří i do dnes mezi nejlepší thrillery z Korejské tvorby, jeho western The Good, The Bad, The Weird je nadále nejlepším westernem z Korei i akčnák Bittersweet Life má místo v Top žebříčku. Jeho novinka Age of Shadows není bohužel natolik zábavná, abych jí mohl s radostí vyhajpovat ( První hodinku jsem lehce trpěl), ale jakmile se děj přesune do vlaku, pozornost výrazně stoupá a zde jsem si začal už velmi užívat mistra v akci, který začal perfektně vykreslovat atmosféru alá " Ticho před bouří" vrcholící v Tarantinovskou přestřelku a následnou nonstop akci až do finále, která byla příjemně brutální a esteticky na úrovni. Ze všech hvězd klasicky vládne Kang-ho-Song,Yoo Gong a v menší roli potěšil i Byeong-heon Lee, který pro zajímavost hrál hlavní roli v každém ze třech zmíněných režisérových klenotů. 75% ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Mistrovství režie aneb jak z národoveckého špionážního dramatu čistě za pomoci formálních postupů filmového jazyka udělat maximálně diváckou podívanou. ()

balone 

všechny recenze uživatele

Popravdě nevím, co si o tom má myslet, nedokážu říct, jestli se mi to líbilo nebo ne. Stopáž je moc dlouhá, kostými a výprava jsou na vysoké úrovni, herecké výkony bych řekl, že jsou špatné a nebo právě dobré. Příběh je taková česká haydrichiáda na korejský způsob, je to podle skutečné události (ještě tedy řed heydrichiádou). Hodnocení 55% ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Docela drsný film z dob Koreje okupované Japonskem. Skupina odbojářů má na krku Japonce i zrádce, policejní komisař Lee (vynikající Kang-ho Song) se pokouší držet svoji pozici spojky, mezi odbojem, japonským policejním aparátem, ale má to čím dál těžší. Film má hodně divný rytmus, kdy z akčních pasáží přechází do relativně hluchých pasáží rozvíjení příběhu, ale charaktery prakticky nemá čas blíže představit. Film toho chce stihnout strašně moc, ale dost necitlivě se vždy potrhá atmosféra předchozích scén. Ostatní herci, kromě dvou japonských postav (velitel a jeho poskok) nemají moc co hrát. Yoo Gong, tradičně výborný, Han Ji-min dostala minimum prostor něco předvést, epizodní roličku si střihl Lee Byung-hun. Pasáž ve vlaku strhující, ale jinak film, celkem dost unavuje, syrová atmosféra, akce super, ale dost tomu chybí, ani výborná hudba a finiš to nezachrání. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Pečlivé dobové repro s filmovými řemesly na úrovni a se zbytečně rozmáchlou délkou. Pro Korejce má snímek asi historicky národní význam. Nevím jestli je špionážní film tak plochý, ale marně jsem hledal nějaké podprahové poselství, natož katarzi druhý den nebo alespoň po závěrečných titulcích. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Jee-woon Kima považuji za jednoho z nejlepších korejských režisérů se kterými jsem měl tu čest, ale Doba temna je jeho nejslabší kousek. Pořád zde nechybí výborná akce (tentokrát bohužel velice málo) ani velkolepá výprava, ale příběhově je film minimálně zajímavý a neskutečně utahaný. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Hned na uvod napisem, ze ma moj oblubeny reziser Jee-woon Kim strasne skamal. Vrhol sa na ambicioznu temu kolaborantov behom nadvlady Japoncov v Korey. Nieco vzdialene podobne ako uchvatna Verhoevenova Cierna Kniha, ale s pozitivnym naivnym vyznenim. Vysledok postrada akekolvek emocie a napätie. Napriek tomu, ze stopaz je neskutocne stedra, tak postavy vôbec nejdu do hlbky a prilis sa o nich nedozvieme. Co ma strasne mrzi, lebo neustale vahanie hlavneho hrdinu (Kang-ho Song) na ktoru stranu sa ma pridat, skryvalo obrovsky potencial na poriadne dramaticke sceny. Nakoniec mi jeho konanie bolo nielen ukradnute, ale ani som prilis nechapal preco prave konal tak ako konal. Z ostatnych postav, ktorych tu je habadej, nema nikto najmensiu sancu vyniknut. Postavy sa objavia. Znudene si odrecituju svoje dialogy a potom sa stratia. Tempo filmu je vrazedne pomale a neskutocne nezazivne. Vdaka mdlym postavam postradali stavu aj akcne sceny. Aj ked su po technickej stranke spickovo natocene, tak nakoniec pôsobia rovnako nudne ako cely film, kedze mi bol osud postav ukradnuty. Mal som velky problem film dopozerat. Cely cas som cakal, kedy sa uz konecne rozbehne a az do konca sa to nestalo. 4/10. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Ukázka toho, jak vypadá korejský historický film, který se snaží vyrovnat se situací, která zde byla a která je pro nás podobná tomu, kdy jsme byli ovládáni Sovětský svazem. V případě Koreji to bylo Japonsko, ale situace je velmi podobná. Je to až nepříjemně děsivé, jak se historie opakuje na různých místech. ()

LangiJ 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale mně se to prostě nelíbilo. I přes herecké hvězdy, které ve filmu hrají a jejich filmy u mě většinou bodují, mě tohle nudilo, příběh mi přišel nezajímavý a zbytečně natahovaný, že jsem měla co dělat, abych to vůbec dokoukala. Plus vidím v kostýmech a zobrazení doby, ve které se film odehrává, ale jako celek to u mě dost pohořelo. ()

Tyckin 

všechny recenze uživatele

Kvalitní práce tohle dílo. Po technické stránce asi není co vytknout, stejně tak se zdařila snaha navodit atmosféru dané doby. Herecké výkony obvykle velmi uspokojivé, Song Kang-ho nezklamal a třebas Lee Byeong-heon (ač měl dost málo prostoru) dokázal nejen výborně pobavit – scénka s pitím neměla chybu :-) Napětí bylo možno občas krájet, ač samozřejmě slabší momenty by se tu našly. Jelikož se snímek neodehrává zrovna v extra optimistické době, tak o krev a brutalitu zde není nouze, tedy slabším povahám bych shlédnutí příliš nedoporučoval – některé dámy v sále při jistých scénách odvracely tvář od plátna :-) Tedy shrnuto, snímek jsem si příjemně užil (díky velkorysé pozvánce od pořadatelů z předních řad) a hodnotím poctivými 80%. ()

CinemaRanger 

všechny recenze uživatele

Výborná režie, skvělí herci a technická stránka filmu taky paráda. Bohužel při stopáži 140 minut je tu hodně hluchých míst, akce pomálu a jen trpělivý divák vydrží do konce. ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Důstojný historický epos o tom, kterak to Jihokorejci před založeným Samsungu a Kii měli náročné. Výborný casting podtrhuje především inspektor, který svou hru rozehrál na obě strany a nepočítal, že může skončit s průstřelem břicha. Přestřelka v jídelním voze perfektní. Dle hodnocení uživateli nedoceněno. 80% ()

Cedr 

všechny recenze uživatele

Hezké na pohled, vysoká produkční hodnota, chytlavé akční scény a naprostá scénářová nuda bez kloudné myšlenky. ()

Deryll 

všechny recenze uživatele

Já už ani nevím co psát ktěm Jihokorejskejm filmům pác 90% z nich sou na 5* .......a....tohle....neni...žádná....výjímka! ()

Corpsegrinder 

všechny recenze uživatele

Špionážní thriller jak má bejt. Ze začátku je celkem složitý se vyznat v postavách, obzvlášt když část z nich to hraje na dvě nebo i tři strany, ale nakonec se všechny postavy sejdou v suprový vlakový scéně a vše začne dávat smysl. Japonci jsou tu pěkný zmrdečci a je vidět že korejci je nemají zrovna v lásce. Bohužel po trpělivě budovaným napětí vyznívá finále trochu uspěchaně a zkratkovitě a osobně bych nějakejch 20-30 minut navíc klidně přežil. Kimův styl se projevuje zejména v akčních scénách který jsou na dobový drama až překvapivě agresivní a brutální, ale neruší to. S Hollywoodem to nemá absolutně nic společnýho, neoslavujou se zde hrdinové a jejich činy a je to spíš vyobrazení toho jak beznadějně na hovno může odbojová činnost bejt. ()

watteville 

všechny recenze uživatele

Napínavý špionážní thriller na pozadí japonsko – korejské okupace. Přestože plné zajímavých zvratů, situací a obrazů, bylo tam něco plíživě „amerického" co mi zážitek znepříjemňovalo. V druhé polovině, ovšem není moc čas přemýšlet nad tím co je jak a proč, takže i tahle výhrada zmizí a pohltí vás neúprosný děj. ()

Reklama

Reklama