Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Život je dar a jak s ním naložíme, záleží jen na nás... Soňa nemá děti, ale pracuje jako zdravotní sestra na dětském oddělení a tam je nejraději. Doma žije jako host na nepřátelském území. Tchyně se stará o společnou domácnost a mluví do všeho, jejího muže zajímají jen kšefty a amatérská radioaparatura. Soňa se cítí úplně zbytečná. Pokusí se z tohoto ubíjejícího kolotoče vyskočit, ale nikdy k tomu nenajde dost odvahy. Jednoho dne však přece jenom pohár přeteče a Soňa přijme nabídku lékaře oddělení na schůzku ve dvou. Odejde z domova a už se nevrátí. Nemá sice nejmenší představu, co bude dál, ale zpátky už se neohlíží. Její osudové karty se nevyvíjejí nijak příznivě, Soňa však v sobě postupně objeví nečekanou odvahu k životu… Film natočil Dušan Hanák v roce 1985 a kromě Magdy Vášáryové a Juraje Nvoty v něm uvidíme české herce Jiřího Bartošku a Janu Brejchovou. V rolích Soniny tchyně a jejího muže se představují maďarští herci Robert Kóltai a Erzsi Pásztorová. (Česká televize)

(více)

Recenze (48)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Kdysi jsem četl, že Pedro Almodóvar je jediný muž, který rozumí ženský duši, ale z tohoto filmu mě přišlo, že Dušan Hanák umí ženské duši i velmi pozorně naslouchat, protože jinak by neměl šanci natočit tak nádherný film ve který předvádí Magda Vášáryová exceletní herecký výkon a vedlejšky hrajou taky výborně. Asterka v 80 letech byla k sežrání. Myslím si, že není moc chlapů, který umí takhle citlivě trefit ženskou křehkost a sílu věci měnit současně. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

První ze dvou nádherných ženských filmů Dušana Hanáka a Magdy Vašáryové. Tichá radosť sleduje zlom v životě sestřičky z dětského oddělení, která ztrácí sama sebe v rutině posluhy na pracovišti i v soukromém životě. Ztrácí sama sebe vedle sobeckého muže a necitlivé tchýně, řešením může být poměr na pracovišti nebo jen upřímné rozhovory s kolegyněmi. A samozřejmě úsměv opuštěného dítěte. Kromě klasicky vynikající Magdy zde výtečně hrají nad své standardní výkony všichni ostatní: zadumaný Bartoška, emancipovaná Brejchová, empatický Nvota, ale i epizodkáři Holubová, Asterová, Navrátil, Goldflam nebo Kretschmerová, Šišková. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Zotrvať vo vzťahu s necitlivým bulom, ktorý s Vami komunikuje ako so slúžkou výhradne povelmi a zákazmi, a ktorý Vás možno má aj rád, ale jeho láska je podmienená jeho bezhranične panovačným egom, neschopným vľúdnejšieho slova ? Alebo mať odvahu na prelomenie trápenia sa v nefungujúcom manželstve a nájsť ideálnejšieho partnera inde ? A nebude hľadané šťastie len pokračujúcou trpkou skúsenosťou a opakovaním mužského egoizmu v modrom ? Tieto a ďalšie vzťahové otázky skúma psychologický film o detskej zdravotnej sestre a jej citovom živote, so skvelým hereckým obsadením (o.i. prvá rola Evy Holubovej vo filme). Vnímavosť k ženskému pohľadu na svet a presne odpozorované životné situácie a dialógy v posmutnelej nálade pomaly plynúceho snímku s mierne optimistickým vyústením. 70% ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Po mém soudu, je-li film dobrý, to aby učinil náležitý dojem, není potřebovat v dílech režiséra Dušana Hanáka hledat něco ohromně uměleckého, jeho díla vyjadřují zpravidla příběh o rozčarování a životních cestách člověka v sebepoznání. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Pevně rozhodnutá a druhým s ochotou se rozdávající Sonička, čeká na muže. Na druhého muže, neb ten první se prostě nepovedl. Obklopena všemožnými příklady ze života, hledá svou další cestu. Kýčovitý milenecký trojúhelník sestřičky a dr. svůdníka i detailní pohled na pracovní povinnosti zdravotních sester. Podivná hudba a velmi tuctová režie dělala film docela nezáživným, ovšem sympatizovat s křehkou Soničkou a jejím osudem, je velmi snadné. Magda Vášáryová opět vynikající. Daleko zajímavější, než samotný příběh, byl pro mě velký počet českých herců v slovenské audio verzi. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Téměř křehký film o hledání sebe sama je vyšperkován dvěma nejkrásnějšími lidmi Československa osmdesátých let. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Citlivý a pozorný film o žene na životnom rázcestí, kedy bude musieť urobiť možno prvý krát v živote skutočne dospelé a nealibistické rozhodnutia. Je krásna, takže sa vyskytnú komplikácie ohľadom výberu partnera do života, ale ako to už chodí, nie každý muž dokáže uspokojiť ženské túžby (myslím všeobecne) viac, ako na 10%. Soňa pôsobí placho, ale v skutočnosti je už dostatočne sebavedomá a schopná (seba)reflexie. Ťažko by sa hľadala do hlavnej úlohy lepšia herečka, ako Magda V. Škoda iba toho (opäť) nešťastného sk dabingu. Ak Hanák zoženie do filmu veľké české hviezdy, prečo by v Bratislave nemohli hrať Čechov? ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Tichá radosť je po Obrazoch starého sveta a Ružových snoch tretím, mnou hodnoteným, filmom Dušana Hanáka. A tretím so štyrmi hviezdičkami, čo je na slovenské pomery výnimočné. Relatívne pomaly plynúci film o vzájomne sa prelínajúcich osudoch je naplnený krehkou krásou, nenaplnenými túžbami, ale aj primitívnou hrubosťou a zákernosťami. Dušan Hanák, podobne ako napr. Ingmar Bergman, rozumie ženám lepšie ako mužom a ich radosti a strasti dokáže veľmi citlivo vyjadriť. Cením si, že vo filme nevystupujú čierno-biele, jednoznačné postavy, ale ľudia, akí nás obklopujú v reálnom živote. Aj preto štyri hviezdičky, lebo porovnateľne kvalitných slovenských filmov je žalostne málo. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Zdravotní sestra Soňa ví, že pokud chce naplnit hodnotně svůj život, tak musí provést některé změny ve svém životě, kterých se zbavuje jen těžce, jen pomalu, tak pomalu, že jsem si jako divák krátil chvíle modelováním cherubínů, abych neměl pocit, že jsem čas jen promarnil. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

„Niečo tomu chýba. Asi soľ.“ Lenže pánko nepochopil, že keď mu to ženuška vraví, nemá na mysli jedlo, ale ich manželstvo. Pritom, keď sa človek pozrie na Vášaryovu v najlepších rokoch, tak ten buran s pivovou komunistickou fľašou v ruke by jej v skutočnosti nemohol ani zaviazať ten pomyselný „střevíček“. Psychologický film, ktorý baví, pretože neprešľapuje na mieste, nestráca sa v hlbokých dialógoch, ale kontinuálne posúva dej. Jediné, čo mi prekážalo bolo opakované púšťanie opernej hudby. A potom ešte záver, ktorý mohol priniesť aj niečo silnejšie ako myšlienku, že najlepší je život bez muža. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Azda najlepší Hanákov hraný film. Výborný scenár a vynikajúca Magda Vášáryová v psychologickej sonde zo života súčasníčky. ()

jhrasko 

všechny recenze uživatele

..každý by mal mať v sebe svoju tichú radosť (a tým pádom sa nikdy necítiť zbytočný ako pokrčený papier). Určite nie je jednoduché nebyť zbabelý a žiť po svojom, ale že sa to oplatí, toho príkladom nech je Sonin príbeh. A nikto ma nepresvedčí, že Dušan Hanák nebol v minulom živote ženou. ()

Una111 

všechny recenze uživatele

Psychologický film, který nenudil, a to především díky hlavní představitelce. Magda Vašáryová je přesvědčivá a strhující ve všech polohách. Ona dětskou zdravotní sestru nehraje, ona jí opravdu je! Stejně tak je i pokořovanou, utrápenou manželkou atd. - Jen to řešení manželských problémů a hlavně ten feminismus, který ve filmu zaznívá, nemohu nějak spolknout. Od 80. let tahle potutelná bylinka feminismu už stačila rozkvést a přinést své jedovaté plody! - Jinak dusná, šedivá atmosféra 80. let, to shánění kde čeho, vzájemné úplatkaření - to je vystiženo znamenitě! ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Pěkný, ale příliš unylý snímek 1)  ukazuje deformované mezilidské vztahy._____ 2)  Tvůrcům se na jedné straně podařilo vytvořit nádherně nadčasový snímek, který nemá se socialistickou realitou vlastně nic společného (až na to, že reálný socialismus nijak podobným jevům nebránil). Neuvidíme jediný transparent, neuslyšíme ani jednou oslovení soudruhu._____ 3)  Na druhé straně lze jen těžko věřit ději. Kočky a kocouři nepůsobí jako celek příliš věrohodně._____ 4)  Pěkné herecké výkony poskytli 37letá Magda Vášáryová, 45letá Jana Brejchová, fešný 38letý Jiří Bartoška i přitažlivý 31letý Juraj Nvota (zdravotní bratr Vlado). ()

topi 

všechny recenze uživatele

Magdička Vášaryová v roli ženy, která se chce vymanit z nudného všedního, místy až depresivního života a časem přehodnotí svůj životní postoj. Dušan Hanák obsadil i spoustu českých herců, byť se mihnou třeba jen v sebemenších rolích. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Tichá radost/ tichý smutek - tak to chodí u neasertivních lidí. Žádné karmické bouře. Odejít jako jediný možný projev nespokojenosti: tam, kde jsem je mi dobře, a když přestane, odcházím. Argumenty nemám, ani je nehledám. Magda Vášáryová nezapře, že je žena. Ale právě tak by mohl být v její roli muž. Dušan Hanák natočil před třiceti lety nevzrušivý film o lidech, které byste teď už těžko hledali. Doporučuji vymezit žánr též jako historický. ()

Reklama

Reklama