Reklama

Reklama

Bez kosmu žít nemůžeme

(festivalový název)
  • Rusko My ne mozhem zhit bez kosmosa (více)
Animovaný / Krátkometrážní / Drama
Rusko, 2014, 16 min

Obsahy(1)

Dva velcí přátelé, kosmonauti, sdílejí ubikaci ve výcvikovém středisku i lásku k nekonečnému vesmíru. Každý den se věnují náročnému tréninku, až nastane chvíle, kdy má jejich raketa odstartovat a má se splnit jejich sen. Avšak tento příběh, vyprávěný s citlivým humorem, není jen o snění. (Anifilm)

Recenze (5)

Kobitch 

všechny recenze uživatele

Film ruského animátora Konstantina Bronzite, a pro mně vítěz tohoto ročníku. Ačkoliv jde o nejdelší snímek (15 minut), je příběh zcela triviální — dva dlouholetí nejlepší kamarádi s láskou k vesmíru (možná i k sobě samým, i když to není zcela explicitně řečeno) se prokousávají náročným výcvikem a jdou za svým snem stát se kosmonauty. Ve dvou se to lépe táhne, adepti 1203 a 1204 jsou nejlepší, a tak se můžou těšit na své první lety, hned ten první však dopadne tragicky. První půlka filmu se tedy věnuje výcviku a ukazuje sílu kamarádství, kdy se oba upřímně těší z každé maličkosti. Předěl v podobě tragické události mění atmosféru a najednou se koukáme na zlomeného člověka, který přišel o vše, pro co žil. Uzavřel se do svého skafandru (doslova) a odmítl z něj vylézt a pokračovat v životě i v misi bez někoho, s kým sdílel svoji celoživotní vášeň. Jakkoliv je téma tragické ztráty svého bližního smutné, film je celkovým pojetím veselý a byla spousta momentů, u kterých jsem se pousmál. Čas prý léčí a možná by se kdejaký kosmonaut po chvíli vrátil do tréninku a zbytek života vzpomínal, ne však dvanáctsetčtyřka. Způsob, jakým se autor vyrovnal s koncem filmu mi přišel naprosto úžasný. Jeho nejednoznačnost je diametrálně odlišná od výše zmiňovaného Prologu, protože zde existují záchytné body, o které se můžou úvahy o konci filmu opřít. Byl to magický realismus, kdy láska hory přenáší a dokáže doslova propasírovat tělo skrz strop do kosmu? Nebo šlo o ještě větší tragédii, která nakonec ukončila život obou kosmonautů? Sami se rozhodněte. Po výtvarné stránce se mi film líbil, kreslená grafika je fajn a ve filmu bylo několik vizuálních gagů, které se mi líbily (kosmonaut stočený do fetální polohy ve svém skafandru). Není to sice nic, za co by se braly oscary za vizuální efekty, ale střídmá animace mi zde přišla k užitku. Autor snímku loni natočil pokračování, respektive druhý film o samotě ve vesmíru, který se jmenuje He Can’t Live Without Cosmos. Zatím jsem na něj nikde nenarazil, ale hodně se po první zkušenosti s tímto animátorem těším na jeho další filmy. [Oscary 2015] ()

DaOtisAwe 

všechny recenze uživatele

Příběh dvou kamarádů, kteří byli jeden jako druhý. Skoro bratři byli rozděleni, ale nakonec se zase setkali. Smutné, pomalé, ale po celou dobu čekáte, jak to dopadne. ()

Reklama

swamp 

všechny recenze uživatele

Dva kamarádi, co se znají od malička a jeden sen, který se začíná proměňovat v realitu... Trochu mi vadilo, že místy tento kraťas působil až trochu moc - ehm, teple. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

4* krátký animovaný film, který spojuje touhu dostat se do vesmíru a nesmírnou sílu přátelství. A i když příběh působí občas naivně, tak se v něm skrývá kus duše. Je to prostě milý kraťas beze slov, který si 4 hvězdy určitě zaslouží, i když animačně není zvlášť přitažlivý, najdou se tam však dobré nápady. Já ho zkouknul tady tady [ PŘÍBĚH: 2 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: X (3*MAX) ] ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama