Reklama

Reklama

Gayby Baby

(festivalový název)
  • Austrálie Gayby Baby
Trailer
Austrálie, 2015, 85 min

Režie:

Maya Newell

Obsahy(1)

Grahama (12) tátové adoptovali, když mu bylo pět a vůbec neuměl mluvit. Teď mu dělá problémy čtení a má obavy, že se mu v nové škole budou spolužáci smát. Ebony (12) se chce probojovat do školy v lepší čtvrti, aby unikla z předměstí, kde se podle ní na její rodinu dívají skrz prsty, zatímco Gus (11) si ze všeho nejvíc přeje, aby ho mámy vzaly na zápas wrestlingu. Matt (11) je mimořádně inteligentní a mámám pomáhá v kampani za legalizaci manželství pro všechny, ale do kostela s nimi chodit odmítá. Půvabný dokument o každodenních radostech a strastech australských adolescentů je důležitým příspěvkem k diskuzi o podobách současné rodiny. (Jeden svět)

(více)

Recenze (8)

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Roztěkaný, nesystematický, nepořádně natočený dokument bez pevného vedení, medvědí služba žánru dokumentu i tématu gay&lesbian alternativní rodiny. *** Snímek nabízí útržky rozhovorů s vybranými dětmi ze Sydney, které vyrůstají v gay&lesbian rodinách, a střídá je se záběry do jejich všedních situací, jak zrovna přišly pod kameru. Bohužel si autorka s jedinou výjimkou vybírala (ačkoli z poděkování to spíš vypadá, že brala všechny ty, kdo se přihlásili, a podle toho to dopadlo) případy ze slabé sociální vrstvy, vyloženě na hraně: všechny tři ženské páry jsou poměrně nesympatické, bez reflexe, a všechny mají mírné nebo i větší psycho-sociální problémy: všechny jsou obtloustlé, vypadají ztrhaně, jedna z lesbických matek je až fanaticky věřící křesťanka, další dvě jsou zastydlé stárnoucí punkerky, v jedné rodině trpí mladší bráška sledované dívky záhadnými záchvaty padoucnice apod. Sledované děti jsou sympatické, nadané, až je člověku líto, v jakých životních podmínkách se ocitly, a vůbec to nesouvisí se sexuální orientací dospělých, kteří je mají vychovat. Výjimkou je naopak pár vzdělaných a zaopatřených sympatických gayů, který obdivuhodně vychovává adoptovaného a poněkud pomalejšího dyslektika. Ani z toho do očí bijícího protikladu ale dokument nijak netěží, naopak, jako by si ho vůbec nevšiml. *** Žádný jasný záměr ani výpověď tak z filmu neplyne, není to o gay&lesbian výchově dětí obecně, na to tam problikává příliš mnoho sociálních a psychických problémů daných jednotlivců a rodinných vazeb, není to ale ani o nich, nemá to výpovědní hodnotu o tématu, jako dokument "o něčem" to absolutně selhává, a navíc není příjemné se na to dívat. S tou jednou výjimkou je to spíš smutný obrázek o všední realitě lidí z určité společenské vrstvy, bez ohledu na to, jestli jsou homo nebo hetero. Autorce snímku tohle evidentně uniklo. *~~ ()

tomeš 

všechny recenze uživatele

Fakt, že jsem nikdy žádnej dokument o dětech homosexuálních párů neviděl, mi nemůže zabránit v tom, abych Gayby Baby považoval za skvělej film. Filmařsky je to velmi povedené, což mě překvapilo. Čekal jsem mluvící hlavy a spoustu politiky. Ale ne. Je to dobře, intimně, citlivě a zblízka natočený portrét rodin, vyprávěný z pohledu dětí, který diváka vtáhne. Díky zdatnému střihu to má spád i jednoznačný začátek a konec. Řeší jak témata stejná všem rodinám (koníčky, školy, zájmy...), tak témata ryze typická pro gay páry (může nás bůh mít rád?), aniž by moralizoval či snad hodnotil. Má to momenty vtipné, dojemné, smutné. Kolik energie, sžívání a důvěry si to muselo vyžadovat ze stran těch rodin, je pro mě neuvěřitelný. Ani jednou mě během těch 85 minut nenapadlo, že je film nudný, zbytečný nebo že bych mu měl něco vytknout. Je vlastně divný, že filmů s touhle tematikou nevzniká víc. Maye Newel se její debutový dlouhometrážní dokument, na který získala peníze pomocí crowdfundingu, jednoznačně povedl. Komukoli, kdo se do toho pustí, notabebne takhle dobře, budu ze srdce držet palce. ()

Narya89 

všechny recenze uživatele

Tento dokument nabízí zajímavou a málo sledovanou perspektivu na problematiku gay párů a manželství - pohled dětí. Těch samotných konkrétních dětí, kterých se to týká a které jsou tak často používány v argumentech proti legalizaci gay manželství či adopcí. Zmiňuje se jejich wellbeing, zda to pro ně není nějak potenciálně nebezpečné v takových rodinách vyrůstat, jaké starosti řeší, atd. Tento dokument dokázal, že daleko větší problém s tímto fenoménem má společnost jako celek a dospělí, zatímco ty samotné děti jsou prostě rády, že mají dva milující rodiče a jejich pohlaví pro ně není nějak zásadní. A pokud už je napadne se nad tímto faktem pozastavovat, tak je to proto, že se potýkají s negativními reakcemi okolí. Takže ne, nedá se používat argument, že nebudeme podporovat gay couples a dávat jim stejná práva, jako mají všichni ostatní, v jakémsi zájmu dětí, ale, pokud se bojíme reakce okolí, je asi dobré začít právě tam - skrz podporu tolerance, diverzity, rovnosti, atd., aby na něco odlišného nebylo apriorně nahlíženo negativně. Některé státy na to již ready jsou a tak manželství a adopce gay párů legalizovaly, jiné jako třeba ČR se tomu stále urputně brání, nicméně to spíše vypovídá o tamní mentalitě. ()

Faila 

všechny recenze uživatele

Tady se řešily vážně šílené problémy! A to mluvím o těch, které neměly s pohlavím rodičů žádnou souvislost, které by měly problém zvládat i heterosexuální rodiče (single rodiče ještě více). Ale přesto se zde objevilo i několik (méně závažných, přesto stále vážných) problémů, které s homosexualitou rodičů souvisely, a pro mě to byl velký přínos tohoto dokumentu, neboť některé z nich jsem si dřív nedokázala ani představit. Nevím, jak vypadal výběr rodin, ale za mě byli vybraní rodiče a především děti naprosto úžasní! Byli to velice rozumní a citliví lidé (což mě obzvlášť potěšilo u těch mladších!) a právě díky jejich přístupu se s mnohými problémy snáz vyrovnali. ()

Tarhiel 

všechny recenze uživatele

Videný 13.03.2016 - dokumentárny filmu o deťoch z LGBT rodín. Stojí za to pozrieť si ;) PS: Malý wrestler bol najlepší: "See? That´s why I shoudln´t go to debate club." ()

PoprockCZ 

všechny recenze uživatele

Pěkně zpracovaný dokument. Je krásně vidět, jak jsou děti těchto párů mnohdy mnohem více intelektuálně vyspělejší než jejich vrstevníci, a to především díky tomu, že se s nimi od malička o všem mluví otevřeně. Z toho by si měli budoucí rodiče brát příklad. ()

phoebinka 

všechny recenze uživatele

Bylo to i celkem zajimave. Dokonce jsme to dali bez titulku. Na zacatku mi australsky prizvuk delal problemy, ale pak jsem si zvykla. Nejvic se mi libili 2 tatove a ten chytry chlapec, ktereho nutili chodit do kostela. ()

Reklama

Reklama