Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Král Christoph se rozhoduje, které ze svých tří dcer předá trůn. Měla by to být ta, která ho miluje nejvíc a má dobré srdce stejně jako nebožka královna. Starší dcery Eugenia a Isabella přirovnají svou lásku k otci k tomu, co je pro ně nejdražší - ke zlatu, drahokamům a drahocenným látkám, ze kterých jsou jejich šaty, Amélie k soli, kterou všichni potřebují. Král se urazí, sůl je pro něj něco příliš obyčejného, a vykáže Amélii ze zámku. Dívka bloudí celé roky v přestrojení za chlapce zemí. V jejich království dochází sůl, lidé jsou nemocní. Jednoho dne krále Christopha navštíví princ Thabo, ptá se po Amélii, se kterou se kdysi setkal v lese, když dobýval ze skály fosilie. Když se dozví, že byla vypovězena, vydává se ji hledat... (TV Nova)

(více)

Recenze (29)

malet 

všechny recenze uživatele

Myslím, že tato pohádka si odpad nezaslouží. Je to klasická Sůl nad zlato, jen prostě trochu jinak. Má to spád, princezna Amélie je pěkná, zápletka s maminkou z obrazu je fajn. Jsem ráda, že nebylo cítit zkažené maso :-) Pravda, Thabo mě taky překvapil, ale asi musíme přijmout novou dobu. Dalo se z toho vytěžit víc, ale ty 3 hvězdy dávám ráda. ()

rakerian odpad!

všechny recenze uživatele

Tak to dopadne, keď sa niekto z klasiky snaží urobiť politicky korektnú propagandu. Nadšenec rozprávok by čakal, že to bude nejaká nová nápaditá verzia legendárneho príbehu, ktorý bol už inšpiráciou mnohých filmov a divadelných predstavení, no nové tam bolo akurát to, že nám tvorcovia chceli ukázať ako sa milujeme naprieč kultúrami a podstatné sú hodnoty a nie farba pleti. To by síce mohlo byť pekné, ale určite nie pre rozprávkový príbeh, ktorý sprevádzal generácie našich predkov a bol zrkadlom ich života, túžob a predstáv. Filmovo, ani herecky toto dielko tiež nijako neoslnilo a fakt som mal dojem, že to bolo natočené vyslovene len pre jediný účel - naočkovať do ľahko ovplyvniteľných hlavičiek našich detí obraz toho čo nás v najbližšej budúcnosti zrejme čaká... ()

Reklama

pindruche odpad!

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelné zpracování klasické Evropské pohádky. A je to takový skvost, že jsem ji během 14 dnů zaznamenala ve vysílání už 3x. Místy naprosto otřesné a nelogické dialogy i děj. Opravdu nevycházím z údivu. Ošklivý černý princ s pejzama. Vztah mezi králem a princeznami působil až incestně. Místy mluví jako vandráci a hned nato veršují. A proč měli z nedostatku soli kurděje? Já mám také citlivé místo pod srstí a z tohoto veledíla chořím a proto dávám odpad. ()

kocik1 

všechny recenze uživatele

Madame Markell se zřejmě rozhodla svou přívětivost exportovat i do pohádek. Nic proti černochům, beztak jich už možná je v Německu víc než potomků germánského kmene, ale jistě by se v tom množství dal najít i nějakej hezkej a ten bílý sluha byl v té době taky jako pěst na oko. Ale to jen na okraj, pohádka se bude dobře vyvážet zejména do Francie, Dánska atd.:-) A pokud pominu jasné poselství dětem, nebyla vůbec špatná. Rozhodně dopadla líp než všechny nové vánoční pohádky tohoto roku dohromady. ()

Skuby47 odpad!

všechny recenze uživatele

To, že německé pohádky nejsou příliš nápadité, lze vypozorovat při jejich srovnávání s naší tvorbou. Těch klasických není tolik - u nás Erbenovy v Německu podobné od bratří Grimmů. Dívám se povinně s malou vnučkou a za chvíli budu pohádkový expert. Pohádky mají plnit pro děti hlavně výchovnou roli, dobro zvítězí, zlo je potrestáno. K tomu půvabná princezna, bohaté kostýmy, krásný zámek a trocha humoru. Nerada dávám odpad, jen pokud příběh svou roli neplní. Myslím, že tato pohádka s černošským princem, který doputoval se svým bílým sluhou až do Německa je ukázkou toho, jak jsou tvůrci podbíziví k politikům. Tato pohádka je svědectvím této doby. Určitě byla natočena na objednávku, ale svou roli nesplnila. Moje vnučka se spíše polekala. Ptala se, jestli ten černý pán není zlý čaroděj. Takovou propagandou rasové předsudky u dětí neodstraníme. Je to ubohé. Pohádky jsou součástí národní kultury, která přece různé země vzájemně odlišuje. K čemu se to tvůrci propůjčili a co by tomu řekli Grimmové ? ()

Galerie (17)

Reklama

Reklama