Reklama

Reklama

Pustina

(seriál)
  • Velká Británie Wasteland
Trailer
Drama / Mysteriózní
Česko, 2016, 7 h 32 min (Minutáž: 52–60 min)

Scénář:

Štěpán Hulík

Hudba:

David Boulter

Hrají:

Zuzana Stivínová, Jaroslav Dušek, Eliška Křenková, Leoš Noha, Jan Cina, Štěpán Benoni, Eva Holubová, Oskar Hes, Martin Sitta, Janek Gregor, Petra Špalková (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Zločin, který rozhodujícím způsobem zasáhne do životů všech zúčastněných, stojí na počátku dramatické minisérie HBO Europe, Pustina. Když se starostka severočeské vesnice Hana Sikorová ocitne na vrcholu svého boje proti velké těžební společnosti nabízející obyvatelům obce vysoké odstupné výměnou za opuštění jejich domovů postavených na ložiscích hnědého uhlí, zmizí její čtrnáctiletá dcera Míša. Pátrání po dceři Hanu po letech mírumilovného soužití s ostatními přivede k pochybnostem ohledně celé komunity, která se pod vlivem událostí začíná rozpadat a ukazovat svou pravou tvář. Objasňování záhady příběh rozvětvuje do několika prolínajících se dějových linií, gradujících do nečekaných souvislostí. (HBO Europe)

(více)

Videa (9)

Trailer

Recenze (827)

Aky 

všechny recenze uživatele

Než k seriálu usednete, je třeba zajít do lékárny a vybavit se antidepresivy. Když skončí, je třeba zajít tam znovu, protože jste si jich určitě nekoupili dost. Když dům, tak burda, když nebe, tak šedivé, když cesta, tak bláto, když člověk, tak parchant, anebo marod... A na konci deus ex machina. Ne, nesdílím zdejší nadšení. Je to lepší než Ordinka, je to možná nadprůměrné, ale jen na české poměry. Kam to zřejmě chtělo dosáhnout, to podle mne nedosáhlo. ()

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Divákovi to opravdu neusnadňuje, nehladí ho ani nekonejší.Na červenou nit příběhu zmizelé dcerky místní starostky v podání vynikající Zuzany Stivínové navléká korálky sociálních motivů. A nad Pustinou vesměs pustých životů vládne sychravo, šedo, smog, mlha, tma vytvářející z měsíční krajiny po minulé uhelné éře přízračné kulisy. Na vysokou laťku i souhru řemesel je radost se dívat, ač severskou vlnou poučená stylizace činí z Pustiny seriál až příliš vypiplaných rekvizit. Letité lůžkoviny, igelitové tašky poletující prázdnotou, zvadlé květiny na odpočívadlech otřískaných paneláků, oschlé chlebíčky, dokonce každičký kus prádla na šňůře buduje obraz vykořeněného zmaru tak urputně, až se ocitá na hraně jednotvárnosti – a uvěřitelnosti. Navíc točit bezčasí znamená logicky línější rytmus, byť třeba v závěrečné epizodě jej výbušně dramatizuje odběr vzorků DNA všech mužů ve vsi.Trochu účelově se řeší podíl rodičů na činech mladistvých, nicméně vzkaz, že nakonec jde vždy o děti, jež kryjeme, hájíme a neznáme, v sobě nese velkou sílu. ()

Reklama

Trajektt 

všechny recenze uživatele

Asi tak do půlky tohoto seriálu jsem si myslel, že se dívám zase na nějakou frašku z nekonečně trapných počinů, kterých můžeme vidět nespočetně na našich bezvadných českých kanálech. Nezajímavý zdlouhavý příběh bez sebemenších emocí ve mně zanechával pocit silného průměru někdy až podprůměru. Zdlouhavé zbytečné záběry o ničem ve kterých jsem viděl herecké výkony hlavně mladých rádoby herců mi fakt silně připomínali trapné seroše ze stáje TV Nova nebo jiné trapné televize, kde herci předříkávají role tak, že normální člověk jim nevěří ani slovo a už vůbec s nimi nesoucítí, jsou mu zkrátka u pr...Člověk si při tom mohl třeba odskočit nakoupit nebo vyžehlit a vůbec nic by se nestalo. To samé vykreslení práce Policie ČR a její nelogičnost a špatné postupy na které jsem přišel dokonce i já a to nejsem žádnej Sherlock mě málem donutili, že to v půlce zdám a to se mi už dlouho nestalo. Ale pak naštěstí nastal zlom a všechno začalo fungovat tak jak má a excesy pana Duška mě fakt přesvědčili, že je to pan herec s velkým H. Kdyby první půlku natočili do jednoho dílu, vůbec nic by se nestalo a byl by to jeden z mála nadprůměrných krimiseriálů z naší domoviny. V druhé půlce excelovali herci, kteří umějí hrát a hlavně bylo co hrát, protože scénář nebyl špatně vymyšlenej, ale musím přiznat, že všechno to břímě leželo na hrstce vyvolených herců, kteří tomu dodali to pravý ořechový, protože více než půlka z těch herců mi lezla na nervy. Takže suma sumárum dávám něco přes 70%, hlavně za druhou půlku, ale hlavně za přesvědčivé herecké výkony pana Duška, paní Stivínové, Holubové a pár dalších kvůli kterým mě ten příběh a osudy místních obyvatel zajímal a díky nímž jsem se dokázal vcítit do jejich postav. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Tak pověsti nelhaly a Pustina se české seriálově tvorbě skutečně vymyká.  Nebýt známých českých tváří, člověk by měl pocit, že kouká na nějakou tu vikingskou podivnost. Na severu se holt častěji zalézá pod peřinu a tak je poněkud řekněme více sexuálně exponovaný a česko-polské pohraničí evidentně nebude žádnou výjimkou.  Listopadový termín natáčení báječně podtrhl zamýšlenou nehostinnou atmosféru, kurvy na dálničním odpočívadle (nebo ve vedení dolu?) dodaly zdání špinavosti a  Dušek a Stivínová nebyly ve svých precizně zvládnutých rolích psychicky devastovaných postav žádným velkým překvapením a ani předvídatelné rozuzlení mi celkově dobrý, a hlavně jiný, dojem z českého seriálu nijak výrazně nenarušilo. Jen škoda, že se Pustinou vlastně potvrdilo známé přísloví, že jedná vlaštovka ještě jaro nedělá a česká seriálová tvorba pořád víceméně zůstává v mantinelech  zaprděné ochotnické televizní tvorby pro kojící nebo již dávno vykojené matky... Čtvrthodinka za čtyři stovky, strejdo, ber nebo jeď dál. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

V některých komentářích se objevují věty typu seriál dekády, na to odpovídám, že by to znamenalo znevážit význam a kvalitu Pustiny, protože česká seriálová tvorba se dlouhodobě pohybuje na úrovni bahna vypuštěného rybníka. Poslední český seriál, který ode mě dostal 5 hvězdiček, vznikl v režii Karla Smyczka v roce 1994, ano, mluvím o Bylo nás pět. A to mělo výhodu ve výjimečně kvalitní literární přeloze Karla Poláčka, která je kultovní klasikou české literatury. Ve skutečnosti vstoupila Pustina na půdu teritoria, kam se přes určité nedomrlé pokusy dosud nikdo v Česku nedostal. Je to první seriál, který naplňuje podstatu termínu quality TV. Ale ano, máme tu např. velmi slušné Případy 1. oddělení, ale ať se na mě jejich početný fanklub nezlobí, s plným vědomím, že je to v našich podmínkách nedosažitelné, říkám, že takhle by měl vypadat seriálový průměr, ne jeho vrchol. Pustina je nejen ambiciózní, ale i zatraceně dobře natočená záležitost, s citem pro postupné budování atmosféry, pro modelování uvěřitelných postav s hodnověrnými dialogy, skvělými hereckými výkony a špičkovou kamerou. Je prostě radost sledovat, jak režisér pracuje s jednotlivými prvky, buduje napětí a ukazuje, že česká televizní tvorba nemusí být jenom středoevropská napodobenina latinoamerických mýdlových oper. Hodnocení seriálu si nechám až na jeho závěr, konec konců, hlasy zasvěcených tvrdí, že finále zaostává za očekáváním, ale dosud zhlédnutých 6 epizod si uchovává spolehlivou pětihvězdičkovou kvalitu, takže doufám, že finále nebude tak bolestným zklamáním, abych musel jít s hodnocením níž. Appendix po závěrečném 8. díle: Žádný výraznější sešup kvality jsem nezaznamenal. Řada slavných seriálů končí tím, že jednoduše vyhnije poté, co je producent vyždímal domrtě. Za tohle finále se Štěpán Hulík stydět nemusí. Stojím si za tím, že Pustina je nejkvalitnější seriál vyprodukovaný u nás za poslední 2 dekády. Není bezchybná, vytknout se dá třeba reklamní estetika záběrů nebo motiv otce rodiny coby invalidního důchodce, který je pravidelný návštěvník místních bordelů, co strká prostitutkám několikatisícové částky a vozí se v luxusní káře. Ale pozitiva výrazně převažují. Pětihvězdičková nadílka je v tomhle případě namístě. Celkový dojem: 90 %. ()

Galerie (85)

Zajímavosti (28)

  • Úvodní znělka je v každém díle trochu jiná. Některé záběry se přizpůsobují ději v seriálu. (Poky15)
  • Policie najde balení léku Sudafed. Ten obsahuje pseudoefedrin, z nějž se vyrábí pervitin. (rakovnik)
  • Pohled na Pustinu během úvodních titulků se točil v obci Výsluní na Chomutovsku, v pozadí je vidět Tušimická elektrárna. (sator)

Související novinky

HBO se stahuje z tuzemské tvorby

HBO se stahuje z tuzemské tvorby

16.09.2022

Fúze společností Discovery a Warner Bros. a s ní související snaha razantně omezit výdaje napříč všemi subjekty měla bohužel dopad i na televizní odnož HBO. Ta byla nucena se stáhnout z mnoha… (více)

Navštivte místa, která znáte z českých filmů

Navštivte místa, která znáte z českých filmů

28.08.2019

Dnes již kultovní trilogie Slunce, seno... je neodmyslitelně spjatá s malebnou jihočeskou krajinou. Film má samozřejmě i své odpůrce, ale ti, kteří si ho zamilovali, mají Hoštice za své poutní místo.… (více)

Noir Film Festival slaví 5. narozeniny

Noir Film Festival slaví 5. narozeniny

16.08.2017

Cynismus Humphreyho Bogarta, šarm Roberta Mitchuma, křehkost Lizabeth Scott, rafinovanost Alfreda Hitchcocka, temné příběhy z Mexika, napínavé filmové jízdy noirovými vlaky a standard v podobě… (více)

Reklama

Reklama