Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

První epizoda přivádí diváka do severočeské obce Pustina, v níž vládne v důsledku nedostatku pracovních míst bezútěšná atmosféra. V obci se chystá hlasování o vyhlášení referenda o souhlasu s rozšířením těžby v oblasti a s tím souvisejícím odkupem nemovitostí těžařskou firmou. Mezitím dochází ke dvěma velmi znepokojivým událostem. Z lesní školky, již vede místní starostka Hana Sikorová (Zuzana Stivínová), je odveden osel Frodo, který je následně nalezen utýraný v lese, později beze stopy zmizí Hanina mladší dcera Michaela. Po marném pátrání na vlastní pěst kontaktuje Hana policii, zároveň žádá o pomoc při pátrání obyvatele obce. (Necrotongue)

(více)

Recenze (52)

dO_od 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

// Pustina, místo, odkud česká tvorba může konečně konkurovat té světové. Dojmy jsou v podstatě výhradně pozitivní, dokonce to ani není taková vykrádačka, jako jsem se obával. Navíc donutit naše herce, aby opravdu hráli postavy ze scénáře a nebrali to celé jen jako další payday, to už chce velkou dávku odhodlání. Tak snad to bude i rozumně pokračovat a tvůrcům se to nerozpadne už v půlce první série. 9/10 a rozhodně jeden z těch nejlepších seriálových pilotů, které letos přistály na televizních obrazovkách. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Nemáme se čeho bát. Jsme tři na dva. Prostě to referendum nepustíme." Tak to se mi moc líbí. Lidi si ve volbách zvolí vedení a když chtějí referendum, tak jim ho paní starostka nechce dovolit? A to má být kladná postava? To mi dost připomíná naši vládu, která nechce připustit referendum o vystoupení z EU, protože lidi by jim mohli vzít koryta. Takže paní starostce budu fandit po rodinné stránce, ale politicky u mě skončila. Navíc se mi v tom těžebním smogu moc dobře nedýchalo, obyvatelé Pustiny jsou mi nesympatičtí a o trotlech z ústavu se snad raději ani nebudu vyjadřovat. Takže všechny mé sympatie získává nadržený Karel a moc mě pobavil Autošťouch, při kterém se vozidla převracely na střechy z nulové rychlosti a to je třeba ocenit. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Solidní podívaná, která se díky špinavé severočeské krajině dokáže místy tvářit jako severská kriminálka. Dobře se na to kouká, což je samo o sobě úspěch, ale postavy a jejich hloupost, zkorumpovanost a instantní neštěstí mě ale zatím nepřesvědčili, že by mělo jít o událost roku. Jsem ale příjemně překvapen a zatím to ani v průběhu nevypínám. ()

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Neutěšená krajina, bordel, špína, prostitutky lezoucí do náklaďáků, obří těžební rypadla, neustále nasraní vesničané. Hlavní hrdinka současně bojuje na dvou frontách. Coby starostka odlehlé díry se brání developerům, kteří přemlouvají obyvatele k odchodu, aby namísto jejich domovů mohli těžit. Zároveň musí odolávat nečekané situaci: zmizení mladší z dcer, které má řadu neznámých a odhaluje nečekané vazby mezi obyvateli. Situaci nepřispívá duševně nemocný manžel ani výchovný ústav, ve kterém je uklizeno několik výrostků. Vše se začíná umně propojovat, tvůrci si s divákem začínají hrát. Potěší všichni, nejvíc zatím suverénní Zuzana Stivínová a Jaroslav Dušek vstupující na scénu coby výkonný divoch. Výborný start. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Přála bych si kvalitní český seriál, který bude sice realistický, ale bude nějakým způsobem optimistický. V poslední době se kvalitní česká tvorba velice zúžila na kriminální seriály a tvorbu financovanou HBO. Použité finanční prostředky jsou na seriálu patrné, výběr herců i jejich výkony jsou na úrovni, ale příběh mě neoslovil. Nemám ráda násilí ani v životě, ani na plátně ani na obrazovce. Rozehrávka dává tušit že to neskončí u kopanců a zmasakrovaného kopytníka. Pustina je ponurá, blátivá a špinavá. ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První polovina pilotu je spíše seznamovací, ale prostředí je povedené. Pustina není obyčejná vesnice jako Kotěhulky, ale pořádná temná díra se spousty nasraných vesničanů. Život v takové řiti není zrovna ideální a tak jim těžební společnost nabízí řešení. Proti tomu je však starostka Pustiny, které se začnou dít divné věci. Ano, tudíž se v druhé polovině přiostří. Divák společně s velmi pěknou temnou atmosférou dostane i solidní napětí, které trvá do konce pilotu. Prvnímu dílu nemám co vytknout, tak uvidíme dále. ()

InJo 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pilotní díl neskřípe snad v žádném ohledu - taková věc je u rozjezdů novodobých českých seriálů takřka unikát... Na další díly se tudíž samozřejmě těším. A hodně! ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Potom, kdy se mi spousta známých svěřovalo, jaké neuvěřitelné orgasmy prožívají při sledování tohoto českého seriálu, tak jsem zkrátka ze zvědavosti nemohl dlouho odolávat. Slovo "kvalitní" mi ve spojitosti se slovy "český seriál" totiž v mé úžasné a bystré mysli jaksi nedávalo smysl. V záplavě všemožných ordinací a dalších sraček pro slabomyslné, jsem byl od jakékoli české seriálové tvorby dokonale odrazen. Po pilotním dílu jsem rozhodně spokojen. Okamžitě mě oslovila nádherně odporná atmosféra severních Čech, kam se určitě neplánuji nikdy podívat a překvapilo mě množství smogu v relativně hustě zalesněné oblasti. Jedná se o pilotní díl, takže se jedná především o seznámení s postavami, jejich motivacemi a rolemi v příběhu. Přesto si nemohu na nudu stěžovat. Ženská srdce musela zaplesat a krev se jim nahrnout do množidel při pohledu na souložícího divocha a sexuálního predátora Jardy Duška. Musím říct, že bych jeho účast při jeho současných koníčcích v podobné roli určitě nečekal. Každopádně je prozatím fantastický, jak je jeho zvykem. Mile mě ovšem překvapila i řada výkonů profesionálních českých neherců, kteří se živí tím, že předstírají hraní. Již teď je jasné, že tu mám tu čest se seriálem, který je na české poměry velmi vydařený. Závěr byl takový, jaký se v kriminálce sluší a dokonale mě navnadil na pokračování, na které se moc těším. Slabší 4 kousky. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

I když bydlím celý život mezi Karvinou a Ostravou, proti Mordoru severočeské Pustiny to byla a je naprostá idylka. Odporné místo, bezútěšná atmosféra, která patřičně tvaruje i charaktery místních obyvatel a do toho zřejmě ještě nějaký ten zločin, koktejl je to sice chmurný ale chutný. ()

ALIENka_ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jediný, co mě mrzí, je, že jsem se k tomuhle seriálu dostala až teď. V Česku se podobný seriály skoro vůbec nevidí a já to zatím úplně žeru. Tohle je kvalita světový úrovně, dámy a pánové, a to si nedělám prdel. Konečně se nám to podařilo! Co si budeme povídat, v českou kinematografii důvěru moc nemám a o to jsem radši, když se nám něco konečně povede. Připomíná mi to první sérii seriálu True Detective, kterej naprosto miluju a je stejně pochmurnej. Z Pustiny atmosféra totiž přímo sálá - zapomenutej kraj někde na konci republiky, jaderný továrny, těžba uhlí, strhaný lidi, místní prostitutky, pasťák... No je tady prostě všechno. A vsadím se, že ten chlápek se zlatým řetězem dělá pro mafiány. První díl mě skvěle vtáhnul, už se těším, co přijde dál. Vsadím se, že obviní toho úchyla z lesa, ale nakonec to dopadne tak, že to bude někdo úplně jinej, protože Karel je prostě jenom divnej zálesák, co nikdy neměl ženskou. A ten vychovatel Prcek vypadá jako celkem férovej chlap. Hodnocení: už cítíte tu existenční krizi?/10 ()

PauloZ 

všechny recenze uživatele

Má to tendence, ale první díl neřekné lautr nic. Proto 3* a uvidím, co bude dál. Atmosféra je ale velmi vlezlá, takové typické hnusné české počasí, šedo, déšť, špina a bordel. V Pustině je vlastně zobrazeno to nejhnusnější z Česka, staré auta, zdevastovaná příroda těžbou uhlí a hnusná špinavá vesnice s rozbytýma barákama. Měl jsme pocit, že čumím na ukrajinský, polský, nebo maďarský seriál. Co z toho plyne? Jsme východ jak prase a západ je v nedohlednu. Byť chápu, že tohle byl nejspíš záměr. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Depresivní, ošklivý, pesimistický, ale bezchybný úvod seriálu. Z filmu čiší temnota a beznaděj i při záběrech na děti ve školce. Úvodní díl mě ale vtáhl do děje, na obrazovce tvůrci rozehráli velice náročnou a napínavou šachovou partii. Jezeří a jeho okolí jsem nedávno navštívil a skutečně tato krajina působí tíživě. Herecké obsazení je nadmíru povedené, rád opět vidím Jaroslava Duška, který ukazuje, že je skutečně hercem s velkým H. ()

vydumnica 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

No tak to som milo prekvapená. Už tie depresívne, ale umelecky nafotené snímky v úvode ma upútali, vyzerá to byť kvalitný seriál. Žeby česká Mare of Easttown? Dobrééé (až na tie nadávky...) ()

honajz2 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Neznám víc skeptického člověka co se české tvorby týče než mě. Což je celkem s podivem, protože české filmy mě donedávna tolik neodrazovaly, ale co jsem nad tím přemýšlel, ono to nezní tak nesmyslně - v rámci seriálů se zde točí naprosto minimální počet žánrů a u filmů momentálně taky. Co se těch seriálů týče, každý rok tu vznikne nespočet kriminálek, pár telenovel a tím to zhruba končí. Občas se teda objeví něco jiného, ale do roka je to obvykle jeden seriál - a minisérie typu Iveta nebo Hořící keř nepočítám, to je skutečně samostatná kategorie. Žádný z těch novějších ale nezískal takový úspěch jako právě Pustina a tak jsem si řekl, že bych to jednou zkusit měl, když to má být ten údajný vrchol. Chtěl jsem už cca před rokem, ale místo toho jsem si zvolil Kosmo (kvůli pro mě mnohem atraktivnějšímu žánru) a byla to tak velká blbost, že toho dodnes lituju a hned po nějakém třetím díle jsem si řekl, že český seriál už nikdy. Jenže dva týdny zpátky jsem znovuobjevil Svět pod hlavou, který je možná taky sci-fi a řekl jsem si, že bych mohl buď tomuhle nebo Pustině dát šanci. A tentokrát mi přišla atraktivnější Pustina a nebudu už vysvětlovat proč, protože už tak je tenhle komentář dlouhý a k hodnocení pilotu jsem se vůbec nedostal. Asi takhle - slabé čtyři hvězdy jsem tomu dal, ale skeptický jsem pořád. Ta atmosféra je naprosto skvělá, celé je to hodně tajemně natočené, pár postav mě zaujalo už teď a prostředí je taky perfektně vybrané (jen doufám, že tam někdy občas zasvítí slunko - přeci jenom, navzdory atmosféře by to v sobě mělo mít realističnost a postapo to myslím není), ale tohle byl jenom úvod. Rozjede se to v příštích epizodách a co se zápletky týče, stejně to vypadá, že z toho zase vypadne obyčejná detektivka. Tedy obsahem, samozřejmě, ale mě jde hodně i o ten. Třeba se stane zázrak, třeba se to bude posouvat jiným směrem než čekám nebo mě to skutečně bude napínat až do konce, ale tyhle seriálové detektivky a kriminálky mě fakt neberou a nebraly nikdy. V podstatě jedou jen podle stejného schématu, jen se mění motivy, vrazi a závažnosti zločinů, ale i to se časem vyčerpá. Zvlášť, když už vzniklo tolik kriminálek s x počtem sérií. Tohle se viditelně inspiruje těmi severskými, které aspoň na první pohled nejsou tak tuctové a jsou značně pochmurnější, ale popravdě mě neberou ani ty. Snad jediné krimi seriály, které mě kdy nadchly a v neustálém napětí jsem je dokoukal až do konce, jsou Twin Peaks a pak nedoceněný Případ Kettering, ale to se obojí zvrtlo v něco jiného než se zdá. Jestli bude Pustina jiná mi ukáže čas. Byl bych za to rád, našplánuto to má zatím dobře, ale Vzteklina mě takhle podobně chytla kdysi taky a pak mi to s každým dalším dílem přišlo stále slabší. Tož uvidím. Btw, pojmenovat tu obec Pustina mi přijde jako celkem hloupý nápad - jako lokální název by to bylo úplně vhodné, ale tohle působí dojmem, jako kdyby tvůrce nenapadlo, jak ji pojmenovat... 4* ()

LadyPupu

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velmi rozporuplné pocity. Nádherná kamera, fajn herecké výkony, ale na to, jak byl celkově seriál avizován, jsem čekala víc. Po prvním dílu převládá mezi mými pocity lehké zklamání... ()

venison 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

S01E01 - Po prvním dílu těžko soudit.. Kamera je naprosto super, barevná nálada seriálu se mi líbí (i když klasicky kopíruje skandinávské seroše nebo americké seroše na skandinávský styl, ale dle marketingu to je účel), hudbě nemůžu vůbec přijít na chuť (hudba by dle mého neměla rušit děj a měla by pro diváka být příjemnou připomínkou svého zdroje, což tady je naopak), Zuzana Stivínová válí (ta holka nám zraje), ale ostatní herci díky rychlému střihu a minimum dialogů se zatím neprojevili.. Nevim, jestli byl můj sen vidět Jaroslava Duška z převážné většiny nahého.. Osel na začátku mi přišel tak nějak dějově navíc, křečovitej, ale možná to nějak do příběhu zapadne.. Ke konci dílu se jim opravdu povedlo vybudit mnou zvědavost a pustit si druhý díl.. Uvidíme, kam se to bude ubírat :-) Hodnocení 4* s ohledem na české prostředí nadhodnocuji - kdyby USA, tak určitě jen 3*.. ()

Reklama

Reklama