Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Díky Frodově intervenci probíhají v budově Obecního úřadu plošné odběry DNA, proti Karlovým předpokladům se nikdo nesnaží testování vyhnout, což je pro něj matoucí. Výsledky testů jsou podivně neprůkazné, Karel však projeví nečekanou intuici, která jeho pátrání přivádí na zcela jinou kolej. Policie přijíždí pro Míšina vraha až jako druhá, Rajner se tak může maximálně pokusit zabránit Karlovi v krevní mstě. (Necrotongue)

(více)

Recenze (39)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Jestli ho nenajdou policajti, najdeme ho sami." Tak se nám policie zase jednou ukázala jako stádo pitomců. Kapitána Rajnera omlouvá snad jen to, že několik měsíců nespal, protože byl stále ve službě, ale stejně se to moc nepovedlo. Navíc totožnost vraha byla zjištěna dost dlouho před koncem a pak už se za ním běželo tak pomalu, jak je to jen v Pustině běžné. Já jsem tedy vraha měl natipovaného až jako třetího v pořadí, ale to je jedno. Jsem prostě rád, že už to skončilo a že se bude bagrovat. ()

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

A je to tady. Oddalování odpovědí se musí líbit, pozůstalí jsou definitivně v pátrání na vlastní pěst. A my čekáme, na koho ukážou. Musí se ale zamlouvat, jak se tady pracuje s dopadem jedné tragédie na rodinu a lidi v jejím bezprostředním okolí, kteří jsou vesměs bezpáteřními zmetky. Scénář Štěpána Hulíka je dál důmyslný a velmi dobře uchopený, Alice Nellis (na poslední dva díly se zase vrátila ona) je místy poetická, jindy nesmírně dramatická, a znovu vysílá signály, kdy divák může jen tipovat, kdo za tím vším stojí. Vyvrcholení a odhalení vraha je nakonec na oba palce nahoru. A vlastně jsem rád, že žádný z mých (TOP) tipů nevyšel. Ač jsem ho měl mezi podezřelými vysoko. Nechápu ty, kteří minisérii označují za nudnou nebo rutině zahranou. Poklona a maximální spokojenost. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Uf, tak sme sa dočkali absolútne nečakaného konca. Pričom síce nešlo o nejaký extra šok, len doterajší priebeh skrátka nedával možnosť divákovi uhádnuť skutočné vvyriešenie prípadu. Podstatné a dôležitejšie však je, že záver podporuje myšlienkové vyznenie celého projektu. Opäť ide o emocionálne veľmi vypätú epizódu, ale nič iné sa už na samotný záver tak hutného a temného seriálu ani nedalo čakať. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Spoilery! Málokdy jsme svědky toho, že má seriál s naprosto vynikajícím průběhem alespoň trošku důstojný konec. O to více bychom si měli užít tuto zářnou výjimku. Závěr byl absolutně dokonalý. Jsem se rád, že jsem trefil pachatele na 80. pokus. V momentě, kdy bylo oznámeno, že se testů DNA zúčastní jen chlapci nad 15 let, tak se můj výběr podezřelých zúžil na přítele Klárky (který byl v té době pryč) a právě Kubíka, který byl takovou tichou vodou a divák neměl příliš mnoho důvodů ho za celou dobu podezírat. Byl stejně jako většina vrstevníků napojen na distribuční drogovou síť. Jediné, co mohlo udeřit do očí byl moment, kdy se ho televizní reportéři ptali na Míšu a on říkal, jaká to byla milá holka a jak ji všichni měli rádi, což se zásadně rozcházelo s tím, jak ji vnímal její nejbližší okruh, který ji měl za nikým nemilovaného outsidera. A celkově se Kubík choval nezvykle úlisně. Každopádně, tvůrci to měli rozehrané vážně dobře a smysluplný konec mohli vytvořit, ať už by si zvolili takřka libovolného vraha. Trošku mě překvapilo, že do závěrečného rozuzlení až tolik nepromluvily těžební události v pozadí. Všichni, kdo se na seriálu podíleli, odvedli mimořádnou práci. Od vynikajícího scénáře, přes fantastický zvuk, až po nezvykle kvalitní herce a hlavně dokonalou psychologii postav a krásnou analýzu mezilidských vztahů (a hlavně jejich vývoj) v jedné zapadlé díře. To vše pod mistrovskou taktovkou režisérského dua. Svěží příjemný vánek na téměř mrtvou oblast českých seriálů. Děkuji za krásně depresivní zážitek a skládám velkou poklonu. Od 4. dílu nebylo možné nacházet jakékoli zásadní chyby. Ono od 4. dílu vlastně nebylo možné ze samého napětí ani volně dýchat a dělat cokoli jiného, než upřeně hledět na televizi. Nezbývá nic jiného, než jen tiše závidět všem, kteří se teprve chystají si Pustinu pustit. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pachatele jsem sice opět neuhádl, i když do cca 5. dílu jsem ho měl mezi podezřelými vysoko. Nicméně nepřekvapilo, že to udělal, ani proč to udělal. A jeho odchod do nápravného zařízení zapadá do mozaiky prostředí, které autoři vykreslovali. PS: Kienastův nápad podporuji! ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Závěr korunuje dílo. Pustina se držela velmi slušně nad průměrem, byla dostatečně napínavá a herecky silná. Závěrečné rozuzlení je překvapivé, možná trošku zklamávající zároveň - u mě proto, že jsem pachatele neodhalil a jsem zklamaný z toho, že to nebylo tak, jak jsem si sám vymyslel. Ale to nemohu seriálu vyčítat. Připojuji se k názorům, že by byl vhodný díl navíc nebo rovnou celý film - Den Míši Sýkorové - v podstatě bychom napodobili Mistra Lynche a Twin Peaks. Velká poklona Štěpánu Hulíkovi, fandím mu, aby takových skvostných scénářů napsal ještě desítky a velký potlesk ústřední trojici Dušek-Stivínová-Křenková, všichni excelentní od prvního do posledního dílu. ()

mirekem 

všechny recenze uživatele

Tleskám. Málokdy to rozuzlení nebývá trapné a uhozené, tady byl sice pachatel dobře ukrytý, ale pořád logický. Klobouk dolů před herci, v celé sérii snad nikdo nehrál blbě. ()

ALIENka_ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ne! Ne, ne, ne! To ne! Buďme upřímný, vážně někdo čekal, že za tím vším je tenhle malej kluk, kterej se celou dobu chová jako naprostej andílek (ok, uznávám, že to je v detektivce vždycky podezřelý). Zpětně si říkám, že tam indicie určitě byly (třeba ten obchod s drogama, i když v něm jel skoro každej), ale byly tak šikovně schovaný, že si jich prostě nevšimnete. Takhle překvapená jsem u detektivky nebyla dlouho. Vždycky hádám, kdo by to mohl být, často se to dokonce i splní, ale tady? Celou dobu vůbec netuším. Vždycky když už někoho podezírám, se to vzápětí vyvrátí. Jsem ráda, že se Karel dostal do hlavní role. Jeho vyšetřování na vlastní pěst jsem si náležitě užila. Stejně jako všechny jeho odhalení, co se udály na poslední chvíli (jako nevěra). A ta naháněčka v bytovce byla ale pěkně udělaná! Dobrej napínák, vám řeknu! A všechno skončilo krásně v atmosféře celýho seriálu, a to sice depresivně. Snad jste nečekali dobrej konec. ( ͡° ͜ʖ ͡°) Hodnocení: aspoň Karel dostal v rámci možností vykoupení/10 ()

vydumnica 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Veľmi silné 4*. Thrillerové napätie, nečakaný zvrat, nenápadný páchateľ. Aj tam mám však nezodpovedané otázky. Ďalej so SPOILERMI. Kto dal drogy Míše Sikorovej? Užívala ich pravidelne alebo len v ten osudný deň? Bola by si Klárka nič nevšimla? Nehovoriac o otcovstve páchateľa, vyšlo to najavo? ()

honajz2 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

SPOILERY Jé, tak ona to vlastně celou dobu byla jen osmihodinová reklama na kondomy a potraty! Ale dost vtipů. Na jednu stranu to bylo neskutečně napínavé a v druhé půlce jsem u toho ani nedýchal (ostatně, od finále seriálu se to asi čeká, takže fajn, že tady se to povedlo), jenže na druhou stranu mě tvůrci dost vytočili. A to hned z několika důvodů - 1. K čemu tam sakra byla ta dějová linka s pasťákem? Proč si tvůrci nedali tu práci ji víc zapojit do hlavní zápletky, proč musí fungovat jen sama o sobě? Jasně, má podpořit depresivní atmosféru Pustiny, ale nechat ji takhle nevyužitou je prostě dost laxní, nezlobte se na mě. 2. Stejně tak nemalý počet postav, které se zde objeví, čekal bych, že budou do děje víc zapojené nebo že jejich osud bude nějak uzavřený (a nejkřiklavější to je u té prostitutky - to byla taky dějová linka fungující sama na sebe, ale oproti pasťáku ani nijak nekončí). 3. Proč policii doposud nenapadlo udělat několik jednoduchých a očividných rozhodnutí? Tady se to sice dá omluvit jako výpověď o neschopnosti české policie, ale čeho je moc, tak toho je příliš a tady to příliš bylo. Kdyby Hana a Karel byli víc hrr do vlastního vyšetřování, mohli mít jasno mnohem rychleji, i s neschopnou policií. 4. Postava Rajnera. Té se nikdo nevěnuje, nějaký soukromý život asi nemá a mimo policejní stanici snad ani neexistuje, takže maká asi neustále. Přitom tam mohla být další zajímavá dramatická dějová linka, která by tomu dodala větší celkovou propracovanost. 5. Nedostatečný vývin postav. Nechápejte mě špatně, on tu sice je, ale není ho víc, než je nezbytně nutný. Je to seriál s osmi hodinovými díly, s tou psychologií se dalo mnohem víc vyhrát a třeba by to vzbudilo už dříve větší podezření i u jiných postav, než jen u Karla. Což mě krásně přivádí k dalšímu problému - (6.) Příliš dlouhé vedení případu směrem "za všechno může Karel". Ono je jasné, že úchyl a totální podivín bude automaticky nejpodezřelejší, zvlášť, když zvracený čin člověk hned na začátku očekává od zvráceně vypadajícího člověka. Že to ale on rozhodně nebude je podle mě jasné celkem rychle, ale podezření ho zbaví až někdy v šestém díle - v pátém ho sice pustí policie z cely, ale není stále jasné, jestli za tím skutečně nestál, zvlášť, když tomu dost věcí odpovídá. Tohle je asi zhruba všechno co mi na celé Pustině vadilo a bohužel toho není zrovna málo. Potěšila mě ale identita vraha, to bylo skutečně překvapivé a logické (byť jasný motiv z Kuby nevypadl, ale tohle zase souvisí se závěrečnou myšlenkou, že vrazi můžou být i mladiství a ti jsou, nehledě na čin, před zákonem stále do jisté míry nevinní - což je drsná a děsivá myšlenka, ale tak to skutečně je a nedá se s tím nesouhlasit. Až jsem si říkal, že by bylo fajn, kdyby ho Karel z balkónu fakt shodil. Rozhodně to nebylo špatné finále, jak píšu hned na začátku komentáře, napínavé bylo skutečně hodně, ale mrzí mě, že to nemá promyšlenější scénář a nesoustředí se to na obsah ve stejné míře, jako se to soustředí na formu. Ona by totiž Pustina mohla mít o dva díly méně a vše podstatné by se do nich vlezlo bez problémů... Silné 3* () (méně) (více)

kocik1 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Z malého psychopata vyroste velký psychopat a čím dál tím víc si myslím, že psychopatem se člověk rodí. Pravda, pachatel mi do příběhu vůbec nezapadal, ale co už? Jako společenský problém byl nastíněn dokonale. ()

LadyPupu

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Celkově jde o neuvěřitelně nadhodnocené a nihilisticky nudné nic... Ovšem s pěknou kamerou. To je asi tak všechno. Pachatel nepřekvapil. Šok se nekonal. Za mě se o seriál desetiletí rozhodně nejedná. ()

Hillock 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Já jsem vážně skvělej. SPOILER: První tři díly jsem neřešil, kdo má na svědomí Míšino zmizení. Uprostřed čtvrtého dílu Kuba Masař ukradl chlast. V tu ránu mi přišlo na mysl, že tenhle záběr tu není zbytečný. Čtrnáctiletý kluk, který krade v krámě své matky, jistě nebude slušňák. Napadlo mě, že bere drogy a místo penězi platí kořalkou. To se mi sice později nepotvrdilo, ale jinak jsem měl pravdu v tom ostatním. Začal jsem ho podezřívat, a když na konci čtvrtého dílu našli mrtvou Míšu, věděl jsem, že to byl on. Prostě mi bylo jasné, že téměř v každé detektivce je vrahem ten, do koho byste to vůbec neřekli. A navíc ještě dítě, že? I když vlastně ani nevím, jestli tento věk lze považovat za dětský. Podle mého názoru, kluk, který má chlupatou prdel, už není dítě, avšak zákony v ČR na chlupy nehledí. Jsem moc šťastný, že jsem odhalil vraha. Byl to můj jediný tip. Nikoho jiného jsem nepodezříval, a to se vyplatilo. České seriály nesleduji, ale zde jsem udělal výjimku, protože jsem byl zvědavý na výkon Jaroslava Duška. Byl naprosto famózní. Navíc má seriál pouze 8 dílů, což se nakonec ukázalo jako ideální číslo. Domnívám se, že kdyby to chtěli natáhnout třeba na dvojnásobek, kvalita by uvadala. Důkaz o tom, že méně je někdy více, a to se vyplatí. P.S.: Chudák Masařka. Vychovávala syna v domnění, že je cherubín. Nedokázala se smířit s tím, že je z něj ksindl a mordýř. ()

venison 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

S01E08 - Pachatel neurazil ani nenadchl - byl jedním z hlavních podezřelých na mém seznamu :-) O pachatele ovšem v seriálu "Pustina" vůbec nešlo.. A když mi konečně na závěr došlo, o co se tvůrci seriálu snažili, tak mi najednou celý přišel geniální.. :-D Vůbec tu nejde o zkrachovalou vesničku odřízlou takřka od okolního světa.. Nešlo tady ani o těžařskou společnost.. Minimalistickou politiku venkova.. Sousedské šarvátky.. Nebo pamateného manžela.. Našlo tu o vraždu.. Nešlo tu o emoce.. Nešlo tu ani o atmosféru.. Celou dobu šlo o to nenásilnou a neprvoplánovou formou přiblížit člověku jak je snadné vydat se na rozcestí nesprávnou cestou.. Jak jsou mladí lidé mamonem, rodinnou a jinými okolnostmi snadno ohroženi kriminalitou.. Jak je těžké přežít pasťák.. Celou dobu se utahovala vyčůránkovi smyčka kolem krku, až se nakonec dotáhla.. Věci nejsou tím, čím se zdají být.. Takhle kriminálka je totiž více sociálním seriálem než cokoliv jiného.. Ta detektivní zápletka je spíše "zajímavou" linií filmu, hlavní zápletka se točí kolem společnosti samotné.. Nehodnotí, pouze pozoruje a ukazuje, že svět není černobílý a to je geniální.. ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jestli vůbec něco lze vytknout, tak to, že pachatele jsem odhadnul poměrně brzo, jen jsem tipoval, že důvod vraždy bude více směřovat k sexuálním motivům, ale lidé jsou různí, a některým stačí opravdu banalita, aby se rozhoupal  takovým činům. Každopádně v té balkonové scéně v konfrontaci s Reinerem mě pěkně naštval :D To bych ho hned z toho balkona hodil taky. Sebejistota takovýchto grázlů je někdy obrovská, ale je fajn, že epilog v novém pasťáu naznačil, že každý své spravedlnosti dojde. Tenhle díl má opět výbornou práci s atmosférou i celkovou gradací tempa a napětí. ()

Reklama

Reklama