Reklama

Reklama

Pustina

(seriál)
  • Velká Británie Wasteland
Trailer
Drama / Mysteriózní
Česko, 2016, 7 h 32 min (Minutáž: 52–60 min)

Scénář:

Štěpán Hulík

Hudba:

David Boulter

Hrají:

Zuzana Stivínová, Jaroslav Dušek, Eliška Křenková, Leoš Noha, Jan Cina, Štěpán Benoni, Eva Holubová, Oskar Hes, Martin Sitta, Janek Gregor, Petra Špalková (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Zločin, který rozhodujícím způsobem zasáhne do životů všech zúčastněných, stojí na počátku dramatické minisérie HBO Europe, Pustina. Když se starostka severočeské vesnice Hana Sikorová ocitne na vrcholu svého boje proti velké těžební společnosti nabízející obyvatelům obce vysoké odstupné výměnou za opuštění jejich domovů postavených na ložiscích hnědého uhlí, zmizí její čtrnáctiletá dcera Míša. Pátrání po dceři Hanu po letech mírumilovného soužití s ostatními přivede k pochybnostem ohledně celé komunity, která se pod vlivem událostí začíná rozpadat a ukazovat svou pravou tvář. Objasňování záhady příběh rozvětvuje do několika prolínajících se dějových linií, gradujících do nečekaných souvislostí. (HBO Europe)

(více)

Recenze (827)

Heero 

všechny recenze uživatele

Já vlastně ani nevím, za co bych měl srážet body. Hodně se tu píše o seriálu desetiletí, možná ano, možná ne, ale co předvedl Jaroslav Dušek, to byl těžkej hardcore, blázen hraje blázna, ale stejně ten výkon byl absolutně top, vyvrcholení jeho kariéry. Tenhle těžce melancholický kousek je vlastně přesným odrazem naší společnosti (rád bych, kdyby ne) a vlastně realitou a současným problémem našeho práva a ústavy, který tu nebudu nijak dál rozebírat kvůli spoileru. ()

Blueeyes 

všechny recenze uživatele

O Pustině se mluví jako o českém seriálu desetiletí. Nějak si přesně nevybavuju, jaký jiný tak fenomenální počin na poli českého seriálu tu byl před tím, či odkud že se to počítá.... :-) Nicméně, Pustina mne strhla, stejně jako ostatní. Dostala mne svou syrovou a bolestně temnou sžíravou atmosférou. Ale přiznávám, že ke konci už toho všeho na mě bylo trošku moc. SPOILER A hlavně se pořád nemůžu vyrovnat s tím úplným závěrem, představovala jsem si čitelnějšího pachatele, ke kterému by vedla nějaká vodítka či indicie. Tohle mi připadalo jako vaření z vody či cucání z prstu. Tak báječný seriál by si zasloužil důstojnějšího záporáka. ()

tomashrabek 

všechny recenze uživatele

Sklamanie. Pustina bola od začiatku koncipovaná ako "ten temný český seriál", a tak sa v nej temnou atmosférou nešetrí. Kým však nekonečné obrazy zo severu Čiech a prkenní, odovzdaní herci v prvej epizóde zaujmú, v ďalších dieloch spôsobujú unavujúcu monotónnosť a nudu. Tie síce môžu byť umeleckým zámerom, ale pre dobro diela určite nepracujú. Pustina je navyše plná podvodov na diváka, a to priamo učebnicových. Ani jeden cliffhanger nevyústi uspokojivým spôsobom a množstvo slepých cestičiek a falošných indícií spôsobí, že človek seriálu vôbec nič neverí a nemôže sa do neho naplno investovať. Vrcholom neférovej hry s divákom je finále seriálu, ktoré nijakým spôsobom nenadväzuje na predchádzajúci dej a jeho obsahom by mohlo byť vlastne čokoľvek. Vyzerá takto dobre napísaná detektívka? Nemyslím si. Ale chápem, že zámerom tu bola skôr demonštrácia, že "my na to tiež máme". Do budúcna chce k výbornej produkcii pridať i kvalitnejší scenár. ()

Trakot57 

všechny recenze uživatele

Skvele napísaná postava otca Sýkoru (Jaroslav Dušek), perfektná kamera, scenár a celková gradácia. Top seriál... ()

Santino7 

všechny recenze uživatele

Ponuré, temné, miestami znepokojivo ťaživé, príťažlivo komorné, umiestnené do pozoruhodne pasujúceho severočeského prostredia (s prepáčením predpotopná lokalita na konci sveta), kvalitne obsadené (hercami pre mňa ako diváka v československej tvorbe sa nijak obzvlášť neorientujúceho prevažne neznámymi, až na zopár výnimiek ako napr. Holubová), s vhodne zvolenou stopážou (ktorá je akurátna, a teda neponúka v podstate žiaden priestor pre nejaké hluchšie pasáže), fungujúcim ústredným motívom i celkovo vzájomnými vzťahmi jednotlivých postáv, a vlastne takmer všetkým. Na takýto počin môžu byť západní susedia právom pyšní a mne nezostáva iné len dúfať, že sa časom aspoň zrovnateľne kvalitného atmosferického počinu dočkám i u nás. Hodnotiť to čisto v rámci tunajšej seriálovej tvorby, šlo by bez debát o záležitosť päťhviezdičkovú patriacu k exkluzívnej hŕstke toho vôbec najlepšieho, čo tu kedy na seriálovom poli vzniklo, avšak v uvedení do celosvetového meradla sa to - aspoň u mňa - musí uspokojiť "iba" so silnou štvorkou - čo je ostatne i tak ohromný výsledok. Seriál, ktorý sa dozaista nestratí ani u zahraničného publika. 85% ()

Hepy13 

všechny recenze uživatele

Uživatelka flawi.f to napsala dokonale trefně. Depresivní atmosféru nemůže nikdo vyvrátit, ta se prostě v českých poměrech nedala trfit lépe. Dušek, Stivínová, Cina a spousta dalších herců se v tý "krásný" vesnici tak hezky utápí jak výkaly v žumpě. A myslím to v dobrém, oni se v tomhle seriálu přímo rochní a diváka strhávají sebou. První polovina seriálu je top, potom se to trochu zpomalí, a to závěrečně rozpletení mě nepřipadalo natolik šokující abych se z toho prostě a jednoduše posral. A že existují seriály které to dokážou, pravdou je že nejsou české. Na mém názoru zas tak nezáleží, ale je jasný že Pustina se svého ocenění dočká, jak od kritiků tak od diváků. ()

Jaroslaf 

všechny recenze uživatele

Tohle byl masakr. Celou sérii jsme sjeli s přítelkyní za dva dny a ani nedutali. Nevim jak se to Duškovi povedlo, ale odprostil se od Duška a je to tady zkrátka někdo absolutně jiný. První díl nás zvráceně pobavil a natěšil, o co sakra Duškovi jde. Všichni herci hrají výborně, ultra tuhá atmosféra, výborný minimalisticky elektronický doprovod, výborné intro. KÉŽ BY, KÉŽ BY takto vypadala většina české seriálové produkce. Naprosto skvělé. ()

Copcorn 

všechny recenze uživatele

A pak, že Češi nedovedou udělat dospělé, temné a atomosferické počiny. Pustina je opravdu jeden z nejlepších seriálů, který na našem území vznikl. Jaroslav Dušek zde nekompromisně zazářil a ukradl si velkou část jen a pouze pro sebe. Zlaté české ručičky. ()

poet 

všechny recenze uživatele

Dam nedam ale dám lebo si to plný počet zasluži. :).. Český "True detective" v komornejšom šate ale dostatočne presvedčivý . Herecky a najmä dejovo to funguje a ku koncu tá atmosfera poriadne hustne takže sa neviete dočkať dalšieho dielu. Pán Dušek klobuk dole. ()

LachtanShows 

všechny recenze uživatele

DOKONČENO. Je dobré rozlišit názory na viděné dílo na dva typy. Jeden zastupuje čerstvé domněnky těsně po zhlédnutí a druhý uleželé přesvědčení po několika letech hledání obdobně povedeného kousku. Od Pustiny jsou to už bezmála tři roky, co jsem ji celou na jeden zátah zhlédl a od té doby v našich končinách nevznikl silnější seriál. V prachu všech laciných telenovel a neúspěšných sitcomů se v roce 2016 zčistajasna objevila špínu, strach a mysteriózno mixující Pustina a udělala díru do světa. Já si tohle intenzivní drama nesmírně oblíbil a nikdy na něj nedám dopustit. I po čtyřech letech od jejího uvedení se v moři svých mladších podobných vůbec nemusí bát, že by ji někdo svrhnul z vrcholu české televizní tvorby. ()

Pawlisman 

všechny recenze uživatele

Hodně přivřené oči za 5 hvězd. Asi díky tomu, že jde o český počin, že některé výkony byly skvělé, že kamera a střih a atmosféra se také povedly. A to prostředí je prostě to co tomu dává vše. Jinak jde o krimi příběh poměrně o průměr. Podobně jako v seriálu Killling (kde to však dělají lépe), nás tahají za nas a tahají napětí a od jednoho skoro vysvětlení (slepé stopy) ke druhému. Trochu mě iritovalo některé obsazení a výkony (Cina apod.). Také některé nelogičnosti a triviální zbytečné chyby - jako skok auta do vody, přičemž ze všech dalších záběrů jde o klidný sjezd atp. Navíc mi přišel střed poměrně slabší, ale závěr série řekněme, že vše vylepšil. Podobně až do závěru možnost, že skutečných pachatelů mohlo být více, ano,.. povedená serie s pár chybkami. možná celkově přeceňovaná, přesto však palec nahoru bezesporu. ()

kartacek 

všechny recenze uživatele

Má to severskou atmosféru, ale ne tu jen krapet severní poblíž zámku Jezeří, nýbrž tu dusivou - dánskou, švédskou, norskou, a přitom z toho sálá češskost v tom nejlepším slova smyslu. ()

Tunri 

všechny recenze uživatele

To je jedna z nejlepších věcí, co jsem z české tvorby viděla? Asi opravdu jo. Občas se mi hůř koukalo na obličej Jaroslava Duška a z jeho postavy jsem měla rozporuplné pocity, ale rozhodně to seriálu nijak nevytýkám, aspoň je to autentické. Pochmurné, poctivé a skvěle depresivní. 10/10 ()

dawe787 

všechny recenze uživatele

Kvalitní seriál, výborné herecké výkony obzvlášť Ciny, Stivínové, Benoniho i sem tam i těch okrajovějších rolí. Takhle se má točit a ne ty sračkoidní komerční seriály, kde půlka dialogů je nepřirozených. Vedle Rapla řadím na vrchol české seriálové tvorby roku 2016. Moc se mi líbilo, jak si tvůrci dali záležet na detailech různých prostředí, kde byla klidně jen minutová scéna, ale bylo tak věrohodné, byty různých individuí, kutlochy, bary, činžáky různých etnických skupin, tohle se nevidí v každém seriálu, tady mysleli na pozadí a to se cení! ()

zahadum 

všechny recenze uživatele

Od prvej sekundy úvodnej znelky prvého dielu som cítil,že toto bude to pravé orechové pre mňa ! Nesklamalo ! naopak...od vizuálu beznádeje a depresie až po kvalitný výber hercov ( až na Stankeho ) Dokonalá hudobná stopa...uveriteľné herecké výkony ( Stivínová, Dušek, Noha ) trefná dĺžka jednotlivých epizód, sonda do rozvrátenej spoločnosti navyše zasiahnutou dvomi udalosťami: Miestne referendum a vražda mladého dievčaťa. Dokonalý mix v ktorom sa nestrácajú autori a ani divák. Dospelý, realistický seriál aké by sa v CZ a SK mohli točiť miesto farebných tupých sračiek zbavených reality ! ()

Související novinky

HBO se stahuje z tuzemské tvorby

HBO se stahuje z tuzemské tvorby

16.09.2022

Fúze společností Discovery a Warner Bros. a s ní související snaha razantně omezit výdaje napříč všemi subjekty měla bohužel dopad i na televizní odnož HBO. Ta byla nucena se stáhnout z mnoha… (více)

Navštivte místa, která znáte z českých filmů

Navštivte místa, která znáte z českých filmů

28.08.2019

Dnes již kultovní trilogie Slunce, seno... je neodmyslitelně spjatá s malebnou jihočeskou krajinou. Film má samozřejmě i své odpůrce, ale ti, kteří si ho zamilovali, mají Hoštice za své poutní místo.… (více)

Noir Film Festival slaví 5. narozeniny

Noir Film Festival slaví 5. narozeniny

16.08.2017

Cynismus Humphreyho Bogarta, šarm Roberta Mitchuma, křehkost Lizabeth Scott, rafinovanost Alfreda Hitchcocka, temné příběhy z Mexika, napínavé filmové jízdy noirovými vlaky a standard v podobě… (více)

Reklama

Reklama