Reklama

Reklama

Pustina

(seriál)
  • Velká Británie Wasteland
Trailer
Drama / Mysteriózní
Česko, 2016, 7 h 32 min (Minutáž: 52–60 min)

Scénář:

Štěpán Hulík

Hudba:

David Boulter

Hrají:

Zuzana Stivínová, Jaroslav Dušek, Eliška Křenková, Leoš Noha, Jan Cina, Štěpán Benoni, Eva Holubová, Oskar Hes, Martin Sitta, Janek Gregor, Petra Špalková (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Zločin, který rozhodujícím způsobem zasáhne do životů všech zúčastněných, stojí na počátku dramatické minisérie HBO Europe, Pustina. Když se starostka severočeské vesnice Hana Sikorová ocitne na vrcholu svého boje proti velké těžební společnosti nabízející obyvatelům obce vysoké odstupné výměnou za opuštění jejich domovů postavených na ložiscích hnědého uhlí, zmizí její čtrnáctiletá dcera Míša. Pátrání po dceři Hanu po letech mírumilovného soužití s ostatními přivede k pochybnostem ohledně celé komunity, která se pod vlivem událostí začíná rozpadat a ukazovat svou pravou tvář. Objasňování záhady příběh rozvětvuje do několika prolínajících se dějových linií, gradujících do nečekaných souvislostí. (HBO Europe)

(více)

Recenze (828)

zahadum 

všechny recenze uživatele

Od prvej sekundy úvodnej znelky prvého dielu som cítil,že toto bude to pravé orechové pre mňa ! Nesklamalo ! naopak...od vizuálu beznádeje a depresie až po kvalitný výber hercov ( až na Stankeho ) Dokonalá hudobná stopa...uveriteľné herecké výkony ( Stivínová, Dušek, Noha ) trefná dĺžka jednotlivých epizód, sonda do rozvrátenej spoločnosti navyše zasiahnutou dvomi udalosťami: Miestne referendum a vražda mladého dievčaťa. Dokonalý mix v ktorom sa nestrácajú autori a ani divák. Dospelý, realistický seriál aké by sa v CZ a SK mohli točiť miesto farebných tupých sračiek zbavených reality ! ()

Saur.us 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Český seriálový zázrak roku (nebo několika let), který se nemálo inspiruje z tolik oblíbených severských kriminálek. K tomu jim velmi přispěla šeď a zpustlost Lomu ČSA a jeho okolí. Herecký kralují J. Dušek (ta přirozenost je až děsivá) a Z. Stivínová. Režijně vyhrává I. Zachariář, díly A. Nellis byly podstatně mírnější, méně trýznivé a depresivní a proto je velká škoda, že dostala na paškál i poslední díl. Příběhově bych možná čekal víc zvratů, nadruhou stranu to lehké nakousávání divákova úsudku bylo velmi efektní a závěrečné rozuzlení celkem překvapivé, i když bohužel ne tak vygradované a působivé, jak by si seriál zasloužil. Mnoho příběhových linií a postav se v průběhu seriálu vytratilo a neuzavřelo, což ve mě zanechalo pocit neukončeného příběhu. Možná by si přeci jen seriál zasloužil o jeden, dva díly navíc. Jen tak dál HBO. ()

Chundys 

všechny recenze uživatele

Klaním se české kinematografii! I teď jak to píšu mi jde mráz po zádech, ale nejvíce mi šel mráz po zádech a koukal jsem s otevřenou pusou po 4. díle. Ihned jsem si pustil 5. abych věděl co se stalo. Opravdu nemám slov. Vynikající depresivní dílo. Každý díl depresivní. Úplně si dokážu živě představit i ty pasťáky, s několika klukama z pasťáku jsem se takhle setkal na bazénu a i když tam s nimi byl vždy vychovatel, já se bál jít do sprchy, protože jim z očí koukalo zlo a nenávist, tak jak to bylo vyobrazeno tady. A poslední slova na závěr. Přijde mi to, nebo se režiséři nechali inspirovat americkým seriálem True Detective? Alice Nellis to má v malíku :-) s ní samozřejmě i Ivan Zachariáš. Prosím aby byla druhá série.... ()

Matli 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je vidět, že když se chce, tak to jde, nebo v tom jsou peníze?:-) To už je jedno, každopádně na české poměry skvělá záležitost. Je fakt, že z toho lehce dýchá ta česká obyčejnost co se dialogů týče, ale to co předvádějí Dušek a Stivínová, to by mohlo být na oscara. Některé díly jsou tak (dobře) deprimující, že jsem si po třech sklenkách vína musel dát ještě pivko (nebo obráceně?:-) ). Nejradši bych dal pátou hvězdičku za odhalení vraha, kterého jsem do poslední chvíle absolutně nečekal, ale průměrově po epizodách vyšlo hodnocení jaké vyšlo. 80% ()

Sentido 

všechny recenze uživatele

Autentická slizkost postav, co v řeči nešustí krepákem. Oku libé záběry a lítost, že těch 8 hodin nevrcholí, nýbrž rezignuje v závěrečném pachateli i motivu. Je–li tohle tuzemský příslib do budoucna a ne vrcholný tvůrčí vypětí, tak by Pustina mohla zastat roli hozené rukavice směrem k českým tvůrcům i penězovodům. ()

Trojkol 

všechny recenze uživatele

Panebože jo! Prosím, nenamalované mamky a culíky, co si udělaly samy! A chci vidět zblázněnýho taťku! Protože bipolární poruchy jsou skutečný a někdy .. Někdy se taťkové prostě zblázněj'. A děti se někdy ztratěj'. Z těch nejpitomějších důvodů. A tak nám tvůrci ukazují vymyšlenou českou krajinu, která zase tak vymyšlená není. Je to sudetská bezútěšnost. A co jiného chceme světu nabízet a ukazovat? Že máme taky krásnou přírodu? A k čemu? Tu má kdekterá země. My máme surovost a hnus, štvaní se mezi sebou na vesnici a trápení. Máme tohle od nacistické okupace a budeme to mít navždy. Nejsme symbolem krásna, ale můžeme věrohodně zobrazit to, co nás tíží. Můžeme nabídnout to, že vidíme věci jinak. Šedě. Tak díky, že nejsme jen samej Víveg, podprůměrný komedie a Kriminálka Anděl. Ale tady úderný krimi a drama. ()

drozdy1 

všechny recenze uživatele

Naprostý český skvost, kterého si prostě musíme vážit když vznikl v naší zemi kde se kvalitního seriálu dočkáme jednou za 10 let. Práce s postavy výtečná, režie výtečná, scénář a intro výborné. Doufám, že se tímto dílem poučí spousta českých tvůrců ať máme aspoň jednou za rok něco kvalitního v naší zemi na co koukat. Hodnocení:85%. ()

Druury 

všechny recenze uživatele

Pak ze v cesku nejde natocit serial s luxusni a verohodnou atmosferou. Vyborny vyber postav. Ke konci trochu zklamani ze vse nabralo tak rychly spad.. ke konci zkratka pocity smisene, nechci tu spojlerovat. Kazdopadne vyborny pocin HBO ()

Derny 

všechny recenze uživatele

Velmi hutné zážitky na nás čekají při sledování seriálu. Jak již mnoho lidí napsalo, Pustina jde se světovým trendem přinášejícím syrovou naturalitu do dramatické tvorby. Procítěnou emocionalitu doprovázenou ponurou kamerou zabírající ještě ponuřejší, avšak realistické obrazy. Příběh o zločinu se díky seriálové stopáži rozrůstá na Příběh, jehož velkou součástí je zločin - není jen o něm. Díky délce je pro nás zábavnější uvažovat nad tím, co se stalo a "pátrat" po příčinách. Seriál se odehrává v chudé oblasti Čech a jeho protagonisté jsou tím skutečně poznamenáni. Není to jen šťouchnutí o bídu. Příběh je do ní pevně zasazen, ale není nám násilně podsouvána, nesnaží se šokovat. Je to realita mnoha lidí. Nežiju sice takových podmínkách, ale vím, že takové podmínky opravdu v naší republice také existují. Trochu mě zarazily recenze, jejichž autoři se snaží tvrdit, že tvůrci přestřelili a že se Pustina snaží až příliš účelově ukázat obraz zmaru. Ano, je to mrazivý seriál o hrůzné události v nepěkné a zlé sociální lokalitě, ale takové jsou! Podle mého v seriálu nic nebylo zbytečné, a to hlavně i proto, že jej beru jako příběh. A k němu patří i nesouvisející i zdánlivě nesouvisející okolnosti a scény. Všechny pomohly dokreslit atmosféru takřka k dokonalosti. Postavy byly úžasné, opravdu reálné, věřil jsem jim a znal jsem je. Všichni herci zahráli skvěle, opravdu mě dostalo, jakými výbornými psychology jsou a dokázali svoji znalost člověka jako takového uplatnit ve svých výkonech. Hlavně ústřední rodinné trio zahrálo obdivuhodně. Ale i ostatní herci byli perfektní, a je opravdu skvělé, že dostali tolik prostoru, aby to mohli dokázat. A speciální palec hore ode mě k Petře Špalkové, která zahrála výtečně postavu učebnicové maloměstsky uvažující Češky. ()

El-Barto 

všechny recenze uživatele

Nevím z čeho jsem víc nadšenej. Z kvality samotný nebo z faktu, že se to zrodilo v českých luzích a hájích. Je to seriál světových parametrů. Herecky, atmosfericky, scenáristicky, režijně a prostě po všech stránkách. Líbí se mi rovnováha mezi vyšetřováním a studií dopadů zmizení dcery starostky na jednotlivý charaktery, navíc v nelehkých životních podmínkách. Podle mě fantazie. A jsem přesvědčenej, že bych byl stejně nadšenej i kdyby to byla např. americká produkce. ()

allebra 

všechny recenze uživatele

Už dlouho mě nějaký seriál nezaujal jako tento. Po druhé epizodě se tak rozjel, že jsem tu temnou atmosféru prostředí a napětí nedokázala opustit a musela jsem ho zhlédnout do konce. Skvělé herecké výkony a výborná hudba! ()

killpunker 

všechny recenze uživatele

Tak nějak to na člověka působí ještě intenzivněji, když se to odehrává místo daleké Louisiany kousek od baráku. Atmosféra tuzemského venkova, super herci, slušná depka a ideální délka. Téměř dokonalé, jenom ten soundtrack by chtělo ještě poladit... ()

Cermbo 

všechny recenze uživatele

Nejvíc přeceňovaný (český) seriál za poslední roky. Jediná hvězda za úžasný vizuál (kamera, barvy, prostředí), bohužel tím to hasne. Jinak je tady téměř všechno špatně. Mnoho příběhových linií či postav naprosto k ničemu a jejich role naprosto bezvýznamná a zbytečná. Chápu, že divák měl být trochu sveden ze stezky aby podezříval Lojzu nebo Frantu, i když s tím neměli nic společného, ale i tak počet postav šel ořezat minimálně o třetinu, stejně tak počet dílů - bohatě by stačilo tak 5, aby se divák neunudil a děj nebyl tak šíleně roztahaný. Zvuk fail, možná to je můj subjektivní dojem ale na to "české mumlání" jsem alergickej, kdy několikrát za epizodu divák nerozumí, nemluvě o telefonátech, kde bylo slyšet jen brblání a divák má pocit, že mu uniká důležité info. Což mě přivádí k hereckým výkonům, které až na výjimky jsou hrozné, umělé, ale hlavně monotónní, všichni jsou rádoby utrápený, v depresi, podrážděný, hlavnímu policistovi byste měli fandit, aby to zvládl vyřešit a přijít na kloub, ale naopak Vám přijde jako totální suchar, kterej tu práci nesnáší, což mi rozhodně z diváckýho hlediska nepřijde napsaný a zpracovaný v pořádku. Jediným opravdu lepším je Jaroslav Dušek v roli Karla, kterej měl dobrý herecký výkon, i scénář. Nevím, čekal jsem, že tento přechválený, vysokorozpočtový seriál trochu změní můj názor na českou filmovou tvorbu, ale nezměnil. Český národ prostě ve filmografii oproti zahraničí bohužel dost zaostává, alespoň po stránce herecké a scénaristické stránce. Technicky, až tedy na zvuk to bylo zvládnutý skvěle. P.S. pro fanoušky Pustiny doporučuju film Searching (2018), to je totiž úplně jiný kafe než tahle zívačka! ()

mh.mail 

všechny recenze uživatele

80% — Seriál, který mě na osm hodin přikoval k obrazovce - na HBO GO jsem ho dal na jeden zátah, nebyl jsem v zásadě schopen se od něj odtrhnout. Syrové místo, sice poskládané jako koláž z různých existujících míst, přesto uvěřitelné, stejně jako lidé, kteří ho obývají. A proč ne třeba plný počet? Pro dvě věci. První: Díly od prvního do čtvrtého (po nález těla) byly možná zbytečně natažené, ne že by nudily, byla to určitě nejzajímavější výplňová vata, co si pamatuju, ale vzhledem k pointě celého případu přece jenom vata, možná neškodilo děj těchto dílů stlačit do dvou a děj posledních čtyř do tří a vzniklo by pět nabitých dílů. Druhá: Vzhledem k tomu, jak se příběh celou dobu vyvíjel, byla závěrečná totožnost pachatele a jeho motivace trochu banální. Navíc policie celou dobu pouze tápala a k vyřešení nepřispěla nějaká brilantní dedukce, ale nasazení v dnešní době nejspolehlivějšího prostředku — analýzy DNA (to je prostě těžký kalibr, který všechno převálcuje). Budiž tvůrcům ke cti, že se tak neudálo tím nejpřímočařejším způsobem, ale šli na to chytře. Vlastně si uvědomuji, že veškeré stopy, které jsme my, diváci, i policie v seriálu sledovali, byly falešné. I přes tyto připomínky považuji Pustinu za jeden z nejlepších seriálů tohoto žánru, který byl u nás natočen. ()

Lukin413 

všechny recenze uživatele

Čert vem, kdo je vrah, ta skličující atmosféra rozpadající se vesnice na okraji hnědouhelné pánve, ta je naprosto dokonalá. ()

Související novinky

HBO se stahuje z tuzemské tvorby

HBO se stahuje z tuzemské tvorby

16.09.2022

Fúze společností Discovery a Warner Bros. a s ní související snaha razantně omezit výdaje napříč všemi subjekty měla bohužel dopad i na televizní odnož HBO. Ta byla nucena se stáhnout z mnoha… (více)

Navštivte místa, která znáte z českých filmů

Navštivte místa, která znáte z českých filmů

28.08.2019

Dnes již kultovní trilogie Slunce, seno... je neodmyslitelně spjatá s malebnou jihočeskou krajinou. Film má samozřejmě i své odpůrce, ale ti, kteří si ho zamilovali, mají Hoštice za své poutní místo.… (více)

Noir Film Festival slaví 5. narozeniny

Noir Film Festival slaví 5. narozeniny

16.08.2017

Cynismus Humphreyho Bogarta, šarm Roberta Mitchuma, křehkost Lizabeth Scott, rafinovanost Alfreda Hitchcocka, temné příběhy z Mexika, napínavé filmové jízdy noirovými vlaky a standard v podobě… (více)

Reklama

Reklama