Reklama

Reklama

Pustina

(seriál)
  • Velká Británie Wasteland
Trailer
Drama / Mysteriózní
Česko, 2016, 7 h 32 min (Minutáž: 52–60 min)

Scénář:

Štěpán Hulík

Hudba:

David Boulter

Hrají:

Zuzana Stivínová, Jaroslav Dušek, Eliška Křenková, Leoš Noha, Jan Cina, Štěpán Benoni, Eva Holubová, Oskar Hes, Martin Sitta, Janek Gregor, Petra Špalková (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Zločin, který rozhodujícím způsobem zasáhne do životů všech zúčastněných, stojí na počátku dramatické minisérie HBO Europe, Pustina. Když se starostka severočeské vesnice Hana Sikorová ocitne na vrcholu svého boje proti velké těžební společnosti nabízející obyvatelům obce vysoké odstupné výměnou za opuštění jejich domovů postavených na ložiscích hnědého uhlí, zmizí její čtrnáctiletá dcera Míša. Pátrání po dceři Hanu po letech mírumilovného soužití s ostatními přivede k pochybnostem ohledně celé komunity, která se pod vlivem událostí začíná rozpadat a ukazovat svou pravou tvář. Objasňování záhady příběh rozvětvuje do několika prolínajících se dějových linií, gradujících do nečekaných souvislostí. (HBO Europe)

(více)

Recenze (827)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem možná nejlepší český seriál vůbec a… dostal ho! (neberu v potaz československou tvorbu). Po technické a audiovizuální stránce velká paráda (od věci, ve které má prsty HBO, jsem ani nečekal nic jiného). Ale to není hlavní tahák. Je jím mrazivá atmosféra, dusno, pošmourno, deprese, napětí, nedůvěra a tajemno. Pustina je unikátním příkladem toho, jak lze funkčně spojit skandinávský chlad a odtažitost (inspiraci kvituju!) se severočeským rázovitým prostředím a jeho obyvateli. A když si k tomu přidáte poutavou krimi linku se spoustou zavádějících vodítek pro diváka a profesionálně zvládnutou psychologii postav podpořenou výbornými hereckými výkony (např. Duška, Stivínové či Křenkové…vlastní kapitolou je pak Nohův lidový kriminalista), sjedete těch 8 dílů a budete lačnit po dalších (mně se už teď po hlavních protagonistech stýská). I to o (výtečně ukončené) Pustině něco vypovídá. Drhnoucích míst je minimum, stejně tak nezvládnutých hereckých kreací. Za mě čistých 5*, předl jsem při sledování jak už dlouho ne. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Na české pomery silne nadpriemerná miniséria. Príbeh má často časti a postavy, ktoré nakoniec nikam nesmerujú, ale hlavná linka je veľmi silná, a kompenzuje dané nedostatky scenára. Technická stránka tiež konečne vyzerá, jak sa patrý. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

A pak že nejde natočit u nás něco silného, současného, nezahleděného do sebe, nešablonovitého. Nedá se točit furt dokola vývar ze S tebou mě baví svět (v horším Televarieté) říznutým '45 nebo '68. Potvrzuje se, že trapné herecké výkony české produkce posledních pár desítek let jsou hlavně v trapných dialozích a scénářích, se kterými se musejí potýkat. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

8/8 Pustina je slušná syrová krimi, ale měla by vyčnívat nad vším jen proto, že je z produkce HBO Europe? To těžko. Zločin je hnusný, postavy jsou trosky, to mají diváci rádi. Ale je ve scénáři Hulíka opravdu něco víc? Je o tolik lepší režie? Chtělo by to sundat růžové brýle a vyčkávat věcí příštích. Tuto produkci nezatracuji, ale Až po uši je průser a Terapie jen kopíruje. Snad příště to už bude skutečně trefa do černého. #hbo ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Neskutočne ťaživá atmosféra sa nesie týmto počinom. Kedy konečne Slovensko natočí niečo tak "vážne", bez toho, že by v každej jednej tvorbe musel človek čumieť na seriálových hercov z Paneláka? Celkové spracovanie v kombinácii s hereckými výkonmi je proste nadštandard. Nečudujem sa vysokému hodnoteniu, pričom keby v druhej polovici nedošlo k miernemu poklesu môjho záujmu, "päťka by bola viac než istá". Zaradenie seriálu trošku zavádza. Nechápem, čo tu robí ten žáner mysteriózny, respektíve prečo tu "nesvieti" krimi ... ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Kriminální seriál, kterej ze mě udělal debila a já mu za to děkuju, protože jsem díky tomu nebyl schopnej dělat poslední dvě hodiny v jeho režii cokoliv jinýho, než divoce teoretizovat s drahou polovičkou o tom, kdo všechno tu teda nakonec má to černý svědomí. Skvělí herci, neskutečnej oku lahodící vizuál, a po Hořícím keři druhá česká televizní věc, kterou bych se být tvůrcema nebál vozit po všech možnejch festivalech a machrovat s ní do aleluja, páč tohle jde prostě totálně mimo veškerou naši ostatní seriálovou tvorbu, i tu nadprůměrnější. Kdyby se do Pustiny přidalo víc sněhu, ledu a obláčků páry u úst postav při dialozích, vůbec nikdo by nepoznal, že se ve skutečnosti nejedná o další severskej mrazivej thriller par excellence. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Bylo nebylo, z Duška mi bylo místy opravdu divně, protože ´hrál naprosto perfektně a v některých místech pableskovala jeho skutečná postava (herce, nikoli postavy), takže pro mě osobně další bonus navíc a jednoznačně nejzajímavější postava. Jinak je to skvělé, místy si to sice nemůže vybrat, zda je to psychologický rozbor, nebo detektivka a severské inspirace jsou dost často až moc silné (třeba léto zde vypadá slunečně asi stejně jako kdyby se to celé odehrávalo v krajině Rákosníčka, kde by se mlha dala krájet a půlka postav nosí stejné bundy, jako v půli zimy). Ovšem výsledek je stejně skvělej. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

V komentáři mírný spoilery. Na jednu stranu je skoro až směšný, jak musí bejt v posledních letech film špinavej, temnej a depresivní, aby si vysloužil nálepku "punc kvality". Na stranu druhou ovšem neříkam nic, jelikož Pustina jednoznačně kvalitní je. Vytknout se jí dá místy až moc vláčný tempo, přičemž by se leckde dalo ušetřit na ukazování věcí, který nutně ukazovaný bejt nemusely; druhou mírnou slabinou je finální epizoda, jejíž náplň nestíhá předchozímu dění prakticky v žádným ohledu. Určitě však dodává tečku, vyvolávající spoustu dojmů - viz působivej rozklad malý komunity, v níž se vytahujou ze skříně všichni kostlivci, jejichž význam nabývá tragickýho významu poté, co se skutečný důvody zločinu ukážou bejt tolik malicherný. Nemluvě o trestech, hrozící vývojem ještě větší zrůdy, než jaká tu byla dosud. Pustina exceluje vedle prvotřídní audivizuální stránky především hereckým výkonem mnoha zúčastněných; dobře hrajou jednoduše všichni. O level vejš nade všema jsou Jaroslav Dušek a Leoš Noha - druhej zmíněnej je úžasnej v tom, jak přesvědčivě dokáže přepínat z polohy zdánlivýho joudy na podrážděnýho, avšak dostatečně jistýho kriminalistu. Absolutní královnou scény se ovšem stává Zuzana Stivínová: její výkon těžce zkoušený ženský, která přišla o dceru, má na krku psychicky narušenýho manžela a celá komunita je de facto proti ní, osciluje kdesi na hranici dokonalosti a sebezničení. Kdyby mi někdo řekl, že si po natáčení prostřelila v koupelně hlavu, asi by mi nedělalo potíž uvěřit... Pokud bych měl vypíchnout ještě něco, nemůžu nezmínit ultratísnivou atmosféru, v níž se stávají psychologickým hororem i situace, do nichž by to normálně nikdo neřekl. Znáte takový ty momenty, kdy se v okolí někomu něco strašnýho stane, ale vy si stejně trochu odechnete, jelikož se to nestalo vám? Pustina je občas tísnivá tak naléhavě, že v těch sračkách plavete taky. Mimořádně kvalitní špatná nálada. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Nezklamalo, viděl jsem až po novější Vzteklině a řadím na stejnou úroveň zpracování, psychologie jednotlivých postav, které jsou realitě nesmírně přiblíženy a hlavně, atmosféra neuvěřitelně hutná... ()

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Těžko hodnotit příběh, natož scénář, po 2 epizodách, ale z hlediska atmosféry, režie, hereckých výkonů - paráda. Ve vizuálu spatřuju inspiraci True Detectivem (jen místo dusna industriální Lousiany máme severočeské hnědouhelné doly) a severskými kriminálkami (kopce v mlze hutné tak, že by se dala krájet). Jen mi přijde až zbytečně křečovitá snaha končit díl znenadání cliffhangerem. ___ Co říci po dokoukání - v našem českém rybníčku naprostá špička. Perfektní zpracování, audiovizuál, herci (ať neznámí, nebo známí co překvapili). Možná trochu křečovitá snaha působit umělečtěji, a tak se jako předěl scén používají záběry krajiny - krásně nasnímaná zkáza přirody, což o to, ale vidět každou chvíli jezeří, no.. :) Snad jediná výtka - shodou okolností jsem v podobný čas v Tsunamiho_X profilu četl, že na Quality TV nekouká/ nemá čas. Což mi na jednu stranu přijde škoda, na stranu druhou - a zrovna u Pustiny mi to hodně přišlo - minimálně 1-2 hodiny času z toho šly vyškrtnout, příběh by byl plynulejší a já bych neměl dojem, že scénárista šroubovaně hází falešné stopy a vodítka - která nejen že se ukážou jako nerelevantní, ale ukáže se jako zbytečné, že se vůbec jimi někdo zabýval. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Pustina je opravdu brutálně temná záležitost odehrávající se v prostředí, kde by jste žít prostě nechtěli. A přeci i tam žijí lidé. Mají své plány, sny, mají vize a někteří dokonce přemýšlejí o budoucnosti. O budoucnosti Pustiny, protože Pustina je obec. Obec Pustina ležící v pustině. Stalo se u našich filmů zvykem, že když se děj odehrává kdesi na vesnici či dále od velkoměst, jsou všichni ti lidičkové karikováni jako různí svérázové či Mařky a často jsou svým způsobem zesměšňováni pro svoji jednoduchost, která na městského člověka působí hloupě. Náhodně se objevící měšťák v takovém prostředí pak zase působí směšně sám o sobě, protože tam nepatří, protože v tom prostředí neumí fungovat a protože neumí s místními komunikovat. Sem tam se tam ještě šoupne nějaký ten hantec aby byla iluze exotička dokonalá. Jenže divák to většinou cítí a tak mně třeba Díra u Hanušovic (2014) moc nechytla. Mnohem lepší z těchto ,,sociálně temných'' záležitostí byl Dům (2011) a nebo ,,skvělá'' Poupata (2011). K těm má Pustina zdaleka nejblíže, rozdíl je v tom, že je nejméně o dva levely nad nimi. HBO machruje s každým seriálem, který vypustí a po Hořícím keři se opět sáhlo po prostředí našich luhů a hájů... Když jsem ještě dělal archeologii, dělal jsem na záchranném archeologickém výzkumu hřbitova v Libkovicích. To byla obec z níž zbyl jen barokní kostel a jeden domeček s posledním obyvatelem (shodou okolností také starostou), který se odmítl nechat vystěhovat. Břicháček se tuším jmenoval. Každý den jsem jezdil z Mostu na kole nahoru kolem rekultivovaných kopců a kalných jezer plných smrduté vody kolem výdechů z šachet do bývalých Libkovic, obce, která už na mapách nebyla a kam jezdil pošťák jen kvůli panu Břicháčkovi. Při pochůzce tam nahoře nad Mostem člověk nacházel zarostlé lavičky, kašnu s kachlíky... Zbytky domů... Bylo to tam jak v Pripjať. Místo bez lidí. Pustina. A když náhodou jel nebo šel někdo kolem, byla to většinou podivná existence táhnoucí odkudsi železa či nerozbitý vlnitý eternit... Paradoxně se důl před vybydlenými Libkovicemi zastavil a dál se v plánované těžbě nepokračovalo... Lidé už ale odešli. To podobné řeší v Pustině se starostkou Sikorovou. Nešlo si při sledování na ty Libkovice vzpomenout a samozřejmě podobný osud potkal desítky jiných obcí ležících na ložiscích hnědého uhlí... Stejně I tam tenkrát někdo už těžařům kývl na slušné odstupné, někdoale chtěl zůstat... Ty jež chtějí žít v Pustině dále a jichž není mnoho starostka Sikorová zastupuje. A jak je to s každou menšinou bránící se většině, stane se problémovou.... Pustina není skvělá jen způsobem natáčení, výběrem vskutku depresivních lokací, ale i perfektně zvolenými typy pro každou figuru. Samozřejmě exceluje Dušek, Cina, překvapil Noha, ale i ostatní podávají naprosto úžasné výkony. Škoda, že něco takového netočí ČT... Veliká spokojenost!!!! * * * * * ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

9/10 Atmosferické a dusné. Brutálny vizuál, neskutočná kamera, esteticky naštylizovaná špina zakapajúceho severu Čiech a precízne vystavaný príbeh z prízrakov, ktoré tieto oblasti strašia. Aj keď je koniec trochu deus ex machina, skvelo spája všetky línie príbehu. Vyslovene ma iritovali len samoúčelné cliffhangery, ktoré sa hneď v ďalšej časti ukázali slepou stopou. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Pustina. 22.11. 2016 si čtu komentáře, spousta lidí hodnotí po 2 zhlédnutých epizodách. A komenty se hemží superlativy. S těmi bych prozatím počkal (po 5. dílu). Seriál vytváří slušnou atmosféru, ale není moc sdílný s odpověďmi na otázky. Dává si načas. E01 - slušný rozjezd, postavy vystupují zpoza opony, byť je tu mnoho záchodu a jiných projevů fekálních. Každopádně atmosféra slušná, slova postav neslušná. E02+E03 - hnusný lidi, atmosféra ekologických a lidských sraček. Seriál začíná být nepříjemně natahovaný. Rýsují se jen dvě tři sympatické postavy, ostatní na ránu. E04 - dostává to spád. Sonda to světa hnusných lidí pokračuje v módu ryzí deprese. Dušek je neskutečně odpornej a kluci z pasťáku zralí na odstřel v rámci poslední leče a následných zabíjaček. Rozuzlení je bílým nepopsaným papírem, na který nedokážu prozatím napsat žádný tip. E05 - konečně trochu silnější děj, depresivní posun kupředu. Vzrůstá zvědavost - kdo? proč? jak? I tak je tu ale pořád spousta scén, které by tu být nemusely a seriál mohl mít tři příjemně odsýpající díly. Takhle jich je 8 a mnoho výplňových scén není ku prospěchu. E06 - tvůrci nás napínají jak tětivu. Děj se vine jako silnice v mlze, nevíte, co bude dál. Naši milí filmaři drží esa v rukávu, prozatím nám předkládají nanejvýš základní postupky a já jen doufám, že v posledním dílu na nás vysolí royal flush. E07 - baví, seriál baví čím dál víc. Dušek si krájí z koláče čím dál víc pro sebe, zatímco Stivínová se stává druhořadou. Je to pěkně zamotaný klubíčko a poslední díl očekávám v napjatém očekávání :) Každá epizoda končí cliffhangerem, který často není nic moc podstatný. Věřím, že cliffhanger 7. dílu podstatný je. E08 - lidské zlo se šíří jako černouhelné doly a zaplavují krajinu. Rozuzlení velmi slabé, nahodilé, bez návaznosti na obsah seriálu, prostě špatné, sorry. Jen kvůli tomuto závěru jsme podstoupili lopotnou cestu přes osmero řek a osmero hor? Jenže ono asi nešlo primárně o to, kdo a proč, že? Ale možná spíše o sondu do škaredé krajiny se škaredými lidmi. Ale nemůžu si pomoci, to není úplně hodně. Mnoho postav svoji existenci neobhájilo a ztratily se sublimací kamsi tamsi. Výsledek rozpačitý a etiketu "nejlepší seriál" bych Pustině úplně nepřisvojoval... ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Temná depresivní detektivka, která si získala mou pozornost hned pilotem. Napětí, atmosféra nebo prostředí opravdu fantastické. Herecké výkony na český snímek hodně vysoko a chválím hlavně tři strůjce tohoto představení a to Jan Cina, Jaroslav Dušek a Leoš Noha! Práce s kamerou byla fantazie, tohle nezvládne jen tak někdo a pokud se k tomu přidá skvělý střih, tak není o čem. Depresivní hudbu v uších uslyším ještě dlouho. Jako poslední vychválím dvojici režisérů ač jeden měl mírně navrch. Pokud přemýšlíte o tomto seriálu, tak neváhejte ani minutu. Najdeme pár slabších míst, ale to je jen detail v hromadě kladů. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Než k seriálu usednete, je třeba zajít do lékárny a vybavit se antidepresivy. Když skončí, je třeba zajít tam znovu, protože jste si jich určitě nekoupili dost. Když dům, tak burda, když nebe, tak šedivé, když cesta, tak bláto, když člověk, tak parchant, anebo marod... A na konci deus ex machina. Ne, nesdílím zdejší nadšení. Je to lepší než Ordinka, je to možná nadprůměrné, ale jen na české poměry. Kam to zřejmě chtělo dosáhnout, to podle mne nedosáhlo. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Je to dílo zcela mimořádných kvalit a pověsti o nejlepším českém seriálu posledních let vůbec nelhaly, naopak. Fakt bych si to přál někdy vidět na plátně, je to filmová žeň, absolutně dokonalá věc. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

No, není to vůbec jednoduchý tady s tou Pustinou. Ani nevíte, jak mě ten seriál pří prvních dílech (resp. první projekci celé série) neuvěřitelně sral. Je to dáno dvěma skutečnostma. Tu první jsem jí při druhé projekci odpustil, protože když se na ni díváte znova, zajímá vás každý detail, takže silný dojem počátečního nekonečnýho natahování zcela vymizí. Kvůli té druhé nemilosrdně (a ač nakonec i nerad) strhávám jednu hvězdu. Ten seriál je parádní, napsanej je skvěle, je nečitelnej, výborně zahranej i precizně nasnímanej, ale kurva já tak nesnáším slovo "sociální" a všecko co je s ním spojený, takže i když jsem zvyklej na filmy, který nemaj žádný kladný postavy, tak tenhle pojebanej zvyk českých filmařů točit pesimistický filmy o póvlu všeho druhu vrcholí ve sračce Kobry a užovky a tady, no nastěstí tady tato Pustina má aspoň tu scénaristickou kvalitu. Jo, přiznávám první zmýlenou a nakonec doporučuju. Spolu s Mamonem a Labyrintem se jedná o nejlepším českou minisérii posledních dekád. 85% ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

"Broadchurch" po česku. Malé město, všední postavy a spousta skryté špíny. Více takovýchto seriálů (ponurých, depresivních & inteligentních).;-) Hvězda dolů za místy absolutně nesnesitelnou Hanu Sikorovou - ani to, co se jí stalo, neomlouvá její nezdravení a žádání o výjimky, které by sama nikdy neschválila, jít o někoho jiného. Krom tohoto morálního (?) problému se ale jedná o český televizní top (Jaroslav Dušek rulez). P.S.: Vraha jsem NEtrefila.:-) ()

HAL 

všechny recenze uživatele

A pak že u nás neumíme natočit dobrý thriller ze současnosti, a se silným důrazem na naše reálie. Řeči o českém Městečku Twin Peaks překvapivě nebyly úplně liché, byť samozřejmě Lynchův opus je svou snovou surreálností ještě někde o řád jinde. Tady si z něj půjčují mnohé, ale není to už o špíně skrývající se pod povrchem maloměstské idylky a ospalosti, tady je špína všude na první pohled, a pod ní se odkrývají ještě další a další vrstvy špíny, pravé severské deprese - jak typické pro zpustošené české pohraničí. Zdegenerované prostředí plodící zdegenerované a nešťastné lidi, to je úvaha v podtextu plynoucí celým vyprávěním. A všechno stojí hlavně na fantastických hercích, obzvlášť Jaroslav Dušek se tu rehabilituje za všechny své role ve kterých předváděl jen intenzivní křeč, tady je ho radost/hnus sledovat. 9/10 ()

Související novinky

HBO se stahuje z tuzemské tvorby

HBO se stahuje z tuzemské tvorby

16.09.2022

Fúze společností Discovery a Warner Bros. a s ní související snaha razantně omezit výdaje napříč všemi subjekty měla bohužel dopad i na televizní odnož HBO. Ta byla nucena se stáhnout z mnoha… (více)

Navštivte místa, která znáte z českých filmů

Navštivte místa, která znáte z českých filmů

28.08.2019

Dnes již kultovní trilogie Slunce, seno... je neodmyslitelně spjatá s malebnou jihočeskou krajinou. Film má samozřejmě i své odpůrce, ale ti, kteří si ho zamilovali, mají Hoštice za své poutní místo.… (více)

Noir Film Festival slaví 5. narozeniny

Noir Film Festival slaví 5. narozeniny

16.08.2017

Cynismus Humphreyho Bogarta, šarm Roberta Mitchuma, křehkost Lizabeth Scott, rafinovanost Alfreda Hitchcocka, temné příběhy z Mexika, napínavé filmové jízdy noirovými vlaky a standard v podobě… (více)

Reklama

Reklama