Reklama

Reklama

Pustina

(seriál)
  • Velká Británie Wasteland
Trailer 2
Drama / Mysteriózní
Česko, 2016, 7 h 32 min (Minutáž: 52–60 min)

Scénář:

Štěpán Hulík

Hudba:

David Boulter

Hrají:

Zuzana Stivínová, Jaroslav Dušek, Eliška Křenková, Leoš Noha, Jan Cina, Štěpán Benoni, Eva Holubová, Oskar Hes, Martin Sitta, Janek Gregor, Petra Špalková (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Zločin, který rozhodujícím způsobem zasáhne do životů všech zúčastněných, stojí na počátku dramatické minisérie HBO Europe, Pustina. Když se starostka severočeské vesnice Hana Sikorová ocitne na vrcholu svého boje proti velké těžební společnosti nabízející obyvatelům obce vysoké odstupné výměnou za opuštění jejich domovů postavených na ložiscích hnědého uhlí, zmizí její čtrnáctiletá dcera Míša. Pátrání po dceři Hanu po letech mírumilovného soužití s ostatními přivede k pochybnostem ohledně celé komunity, která se pod vlivem událostí začíná rozpadat a ukazovat svou pravou tvář. Objasňování záhady příběh rozvětvuje do několika prolínajících se dějových linií, gradujících do nečekaných souvislostí. (HBO Europe)

(více)

Recenze (828)

vetsinezobri 

všechny recenze uživatele

Žánr, který u nás moc k vidění není, by ve společnosti všech možných Románů v naději nebo v pokušení, Nestyd a Pohádkářů vynikl sám o sobě. Pustina ale vyniká i ve svém žánru samotném. Složitým charakterem postav, dobrým scénářem a v neposlední řadě ... Duškem. Líbil se mi i společenský přesah s trestnou odpovědností mladistvých. Myslím, že to ze mě ještě dlouho nevyšumí. ()

boo-boo 

všechny recenze uživatele

Kruto atmosférická depka, ktorá sa na nič nehrá a čo načne aj dokončí. Na poli ôsmych dielov ponúka Pustina širokú paletu plastických a uveriteľných postáv v silnom príbehu, ktorý napriek svojej banálnosti zvládne zatriasť toľkými stromami a vytiahnuť toľko kostlivcov zo skríň zúčastnených, že všetko a všetkých zleje do jedného bahna. Mimo postáv je najväčším plusom samotná pointa, ktorá komplet príbeh uzavrie a predsa nechá všetko otvorené. Kedysi, keď som sa konečne dostal k písaniu komentárov, som sám sebe sľúbil, že sa budem vyhýbať superlatívom. Takže už proste nemám čo napísať. "A co mi jako uděláte?" - ťažoba najvyššej akosti, ktorá za všetky tie útrapy stojí. ()

TSZ 

všechny recenze uživatele

Filmařsky i herecky dokonalé... pro diváky se sklony k depresím to asi není nejvhodnější, kdo však má tyto emoce pod kontrolou, užije si parádní herecký koncert. Skvěle vykreslená atmosféra českého zapadákova, která se nemusí bát ani srovnání s mnohonásobně dražší zahraniční konkurencí. ()

dkas 

všechny recenze uživatele

Velmi temná atmosféra, podpořená minimalistickými záběry i hudbou. Herecké výkony opravdu skvělé, hodně dramatické. Takže proč vlastně ne 5 hvězdiček? No, něco tomu chybělo ;-) Zkusím trochu konkrétně. Asi nejvíc mi vadilo, že příběh sledoval různé linie, ale některé byly zcela zbytečné a některé zase utlumil tak nějak z ničeho nic. Úloha Policie byla taky trochu sporná, když vlastně sama nic nezmohla a nic nebyla schopná vyřešit. Takže tam byla spíš do počtu ;-) Každopádně to nemění nic na tom, že v Pustině bych rozhodně žít nechtěl a koukal bych se zbavit baráku stůj co stůj. A to nezávisle na tom, co se tam stalo :-) ()

Zombiepod 

všechny recenze uživatele

Po finálnom rozuzlení, ktoré síce nebolo také dychberúce, ako som spočiatku čakal, si dovolím konštatovať, že seriál je založený na niečom úplne inom. Dokonalé spracovanie prípadu, kedy sa na základe jednej udalosti úplne rozvrátia vzťahy a psychika ľudí, spolunažívajúcich v jednej severočeskej dedinke. Práve na tomto Pustina stavia, ako aj na fantasticky podávanom napätí (niekedy to fakt dalo nervom zabrať) a ťažkej, chladnej a temnej atmosfére. Spletitý príbeh a vzťahy jednotlivých detailne vycibrených postáv fungujú viac než dobre, a nebojím sa povedať, že Pustina je najlepším krimiseriálom od českých bratov, aký si za celý život pamätám. Istá podobnosť s True Detective tu síce je, ale v podstate len kostrou a atmosférou, pretože TD sa na toto v žiadnom prípade nechytá. Pustina je unikát medzi seriálmi, a to vôbec nemyslím len českými. ()

john.h 

všechny recenze uživatele

Rozhodně dobrej pokus přiblížit se západní produkci. Ale pořád to má hodně velké rezervy. Je zde vidět, že rozpočet nedosahuje takových výšin a že se to až moc snaží vypadat jako žánroví bratři typu Killing - atmosférou, podobnými záběry a snad i námětem a dějovými zvraty. Rozhodně toto ale vítám s otevřenou náručí. Takové seriály (a filmy) v Česku hodně chybí. Žádná veselá komedie, ztřeštěná komedie, muzikál, pohádka. Ale pořádná deprese ze severu Čech. Trošku mě taky mrzí, že s naší bohatou historií nevyprodukuje HBO v koprodukci s dalšími státy nějakou hodně nákladnou Evropskou verzí Hry o trůny. Vidět poloakční seriál Karel IV, který by mapoval Karlovy rozjezdy a jeho anonymní zálibu v rytířských soubojích, to by byla pecka. Dále intriky, svatby, korunovace a soulože defakto dětí, vysoká úmrtnost novorozeňat, bitvy, vytříbené dialogy. Paráda. Stavba Prahy by přes digitální dokreslovačky nemusela být tak nákladná na triky přece! Snad tento můj vlhký sen bude brzo zrealizován. Pustina rozhodně ukazuje směr, kudy by taková nákladnější produkce mohla projít. ()

elimS 

všechny recenze uživatele

85% - komentář 20ti slovy: No ty vole! My máme herce, kteří dokážou zahrát drama a není to trapárna?!!! Hutná a stupňující atmosféra s debilním rozuzlením. ()

BuchtiCZ 

všechny recenze uživatele

V rámci hodnocení možná trochu přestřelím, ale jedna z nejlepších českých krimi minisérií. Vynikající depresivní atmosféra, slušné herecké výkony a smysluplná zápletka. Na místním trhu nemá v tomto žánru konkurenci. ()

Pawlyg 

všechny recenze uživatele

Tak podle mého je to asi nejlepší český seriál za posledních 10 let. Klobouk dolů před hereckými výkony Jaroslava Duška, Zuzani Stivínové a Elišky Křenkové, kamerou a režií. Seriál mne v táhl do děje, nutil mne přemýšlet nad pachatelem a bavilo mne, jak si se mnou tvůrci hráli, kdy mi indiciemi naznačili, kdo by to mohl být a posléze moji hypotézu vyvrátili. Nicméně pachatel patřil do okruhu mých podezřelých .... ()

Miagy 

všechny recenze uživatele

Dobré, dobré, dávam 5*, čomu inému v našom okolí ak nie takejto mini nadupanej sérii. Seriály nemám rád a ani nepozreám pokiaľ ich "točia donekončena", ale takéto uzavreté série stoja za to. PLUS: prostredie, kamera, herci, výkon, hudba, pátranie bolo uveriteľné, MINUS: nevyužitý potenciál "pustiny", chýbalo trochu viac akcie a možno ešte nejaká vražda. Potenciál je, je čo vylepšovať, ale každopádne si Pustina zaslúži pozornosť. ()

J.e.r.e.c 

všechny recenze uživatele

Je to tak rok, když jsem u Mamonu psal, že kvalitní seriálové řemeslo už dáváme a jde jen o to najít i odpovídající látku, která by odrážela dění v české kotlině. Pustina je přesně takovým dílem! Formálně po všech stránkách špičkovým a přitom, na rozdíl od zmíněného Mamonu nebo třeba Terapie, bezezbytku „naším“. Konečně se můžeme hrdě podívat do očí i světové „quality tv“! Přestože však jásám nad její qualitou, plný kotel Pustině napálit nemůžu, a to hned z několika důvodů. Těch méně podstatných by se asi našlo víc, především pak neuspokojivé zakončení některých z mnoha linií příběhu. S blížícím se koncem se děj čím dál tím víc soustředí na tu kriminální a ty okolní nechá dojet tak nějak na volnoběh, přičemž nejvíc to odnesl Pásek (který mi přitom přišel ze všech postav skoro nejzajímavější). Samotné rozuzlení temného případu z okolí hnědouhelné měsíční krajiny pak místo očekávané katarze přineslo spíš pozdvižené obočí a lehce nevěřícný výraz na tváři. Největší vadu na pusté kráse ovšem vidím v absenci druhého plánu, ať už v podobě hlubší myšlenkové náplně nebo detailnější psychologie postav. Na konci jsem si uvědomil, že vlastně nikoho z hrdinů pořádně neznám, nikdo se neotevřel nad rámec očekávaného, nikdo nepředstavuje podobně fascinující charakter, jako třeba Rust Cohle, Jimmy McNulty nebo Michael Shelby. Postavy slouží pouze jako hybatelé děje, ale nepřichází s žádnou vlastní filosofií, jedinečným náhledem na svět a život. Dušek by někým takovým mohl být, ale s blížícím se závěrem se zároveň vytrácí i ona nepředvídatelnost, díky které nás udržoval celou dobu v napětí, jak to s ním vlastně je. Takže, super! Ale, pořád je co zlepšovat! 80% ()

MAAUZ 

všechny recenze uživatele

Protože má můj otec diagnostikovanou bipolární poruchu osobnosti, dokážu se do role Duška vcícit ještě o něco více, než asi obvykle. Prostředí zapadákova - těžící dědiny v mlze, dodává Pustině syrovou atmosféru, která dělá seriál tak jedinečný. Sychravé počasí, gradující vyšetřování a odhalování pravdy. Naprosto přirozená chování a výstupy všech, opakuju všech, herců překvapí. Stivínová je skvělá! Pustina spadá do ponuré oblasti tv sérií, která ukazuje bezmoc (pasťák, šikana a zmrdství), Čecháčství (stěžování si u piva na stát a pomluvy mezi obyvatelstvem) a další zrůdství. A pak, že to v Čechách nejde! HBO opět potvrzuje kvalitu. Dávám 5 českejch hvězd. ()

sethi 

všechny recenze uživatele

Nemám žádné důležité výtky. Dávám beze studu pětku, protože jsem nevěřila (po všech těch ordinacích a ulicích), že jsme něčeho tak skvělého schopni. Nadhodnocuju trochu, samozřejmě, ale to proto, že si té české práce vážím!! Atmosférické, syrové a drsné. Místo, kde by nikdo nechtěl žít a přitom je tak krásně tajemné. Parádní úvodní titule. Neskutečně neskutečná Stivínová, ostatní neméně skvělí. Jen houšť a ještě víc, pokud to bude vypadat takhle. Moje milovaná, nádherná deprese. ()

Azrail 

všechny recenze uživatele

Famózní projekt, který mě okamžitě po prvním díle neskutečným způsobem vtáhnul do děje a kde jsem vždy napjatě očekával, co se bude odehrávat v dílu příštím, protože děj byl velice nepředvídatelný. Vynikající Jaroslav Dušek i Zuzana Stivínová, ale ani zbytek hereckého ansáblu se nenechal nijak zahanbit. Režie, hudba, střih, kamera, vše na špičkové, až světové úrovni. Hodně mi pomohla i znalost prostředí, jako severočech drtivou většinu lokalit, použitých v seriálu, na vlastní oči znám, a navíc pracuji na zmíněné šachtě, kam se soustředí většina záběrů. V tomhle souznění bych ale trochu vytkl, že seriál nám vykresluje sever Čech jako nějaký temný zapadákov, kde jsou jen důlní jámy, prach a syrová realita, což tak rozhodně není. Kdo tu žije, ví o tom své. Jinak ale naprosto jasné plné hodnocení. Skvělý počin :) ()

Scraffy 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zo začiatku som mal veľké obavy to začať sledovať, pretože som sa jednoducho bál, že to nebude také moc dobré, ako všetci hovoria. Ale urobil som dobre, že som sa nakoniec do toho pustil. Už od začiatku to má veľkú dávku profesionality. Prostredie a atmosféra je tu veľmi hustá. Obsadenie do jedného človeka je super a do popredia treba hlavne dať Zuzanu Stivínovú a Jaroslava Dušeka, ktorí tu predstavujú najlepšie výkony svojej kariéry. Prvá časť bola taká divná, ale neskôr sa to pekne rozbehlo a bavilo ma to. Všetko to pekne pomalým tempom ukazovalo a zapadávalo do seba. Posledná epizóda bola už len super zakončenie celkom slušného seriálu. Škoda, že sa podobné seriálu u nás nerobia viac. ()

LuW 

všechny recenze uživatele

Napínavá česká detektivka, která diváka strhne svou syrovostí, dějem a hereckými výkony. Dušek a Stivínová se zabydleli v postavách, v jejichž kůži by se nikdo nechtěl ocitnout. Dějová linka a propletenec vztahů ve vesnici, která je na pokraji záhuby kvůli těžbě uhlí, jsou témata, která nejsou v ČR cizí. Na seriál jsem se dívala se zatajeným dechem a fandila hlavním postavám, byla to obrazová lahoda, za kterou by se ve světě nikdo nemusel stydět. ()

Knor 

všechny recenze uživatele

Tohle se teda kurva povedlo. Temný, depresivní a mrazivý bez kladných postav. Díl po díle se klubko rozmotává a odkrývá stopy záhady a zároveň zkaženost postav. Atmosféra, vizuál, scénář, všechno vymazlený do puntíku. Herci jsou super a napětí se graduje až do nečekanýho konce. Tahle minisérie by určitě uspěla i v zahraničí, perfektní podívaná. ()

alldo.raine 

všechny recenze uživatele

Nemůžu jinak. V českých končinách toto nemá obdoby. Herecké výkony na Oskara. Od řidiče autobusu po všechny kluky v děcáku. Lokality takové, že by se z nich dal udělat dokument největší stoky v ČR. Kamera, režie, scénář. Prostě paráda. Nakonec ale musím nad to vše vyzdvihnout Zuzanu Stivínovou a Jaroslava Duška. Ti jednou neskutečný věci. ()

Související novinky

HBO se stahuje z tuzemské tvorby

HBO se stahuje z tuzemské tvorby

16.09.2022

Fúze společností Discovery a Warner Bros. a s ní související snaha razantně omezit výdaje napříč všemi subjekty měla bohužel dopad i na televizní odnož HBO. Ta byla nucena se stáhnout z mnoha… (více)

Navštivte místa, která znáte z českých filmů

Navštivte místa, která znáte z českých filmů

28.08.2019

Dnes již kultovní trilogie Slunce, seno... je neodmyslitelně spjatá s malebnou jihočeskou krajinou. Film má samozřejmě i své odpůrce, ale ti, kteří si ho zamilovali, mají Hoštice za své poutní místo.… (více)

Noir Film Festival slaví 5. narozeniny

Noir Film Festival slaví 5. narozeniny

16.08.2017

Cynismus Humphreyho Bogarta, šarm Roberta Mitchuma, křehkost Lizabeth Scott, rafinovanost Alfreda Hitchcocka, temné příběhy z Mexika, napínavé filmové jízdy noirovými vlaky a standard v podobě… (více)

Reklama

Reklama