Reklama

Reklama

Pustina

(seriál)
  • Velká Británie Wasteland
Trailer
Drama / Mysteriózní
Česko, 2016, 7 h 32 min (Minutáž: 52–60 min)

Scénář:

Štěpán Hulík

Hudba:

David Boulter

Hrají:

Zuzana Stivínová, Jaroslav Dušek, Eliška Křenková, Leoš Noha, Jan Cina, Štěpán Benoni, Eva Holubová, Oskar Hes, Martin Sitta, Janek Gregor, Petra Špalková (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Zločin, který rozhodujícím způsobem zasáhne do životů všech zúčastněných, stojí na počátku dramatické minisérie HBO Europe, Pustina. Když se starostka severočeské vesnice Hana Sikorová ocitne na vrcholu svého boje proti velké těžební společnosti nabízející obyvatelům obce vysoké odstupné výměnou za opuštění jejich domovů postavených na ložiscích hnědého uhlí, zmizí její čtrnáctiletá dcera Míša. Pátrání po dceři Hanu po letech mírumilovného soužití s ostatními přivede k pochybnostem ohledně celé komunity, která se pod vlivem událostí začíná rozpadat a ukazovat svou pravou tvář. Objasňování záhady příběh rozvětvuje do několika prolínajících se dějových linií, gradujících do nečekaných souvislostí. (HBO Europe)

(více)

Recenze (828)

ervina 

všechny recenze uživatele

Česká tvorba nemá moc moje sympatie,ale tenhle seriál mě hodně překvapil.Ponuré,realistické.Až mi to připomínalo severské seriály.Okousaný nehty až do konce. ()

brzozin 

všechny recenze uživatele

S touhle recenzí jsem si dal opravu na čas. Možná to bylo tím, že jsem měl ten hloupý nápad shlédnout tuto hluboce depresivní a naturalistickou sérii během vánočních svátků (opravdu nedoporučuji). Co ale vřele doporučuji, je podívat se na ni. Na mnoha místech jsem četl, že jde o český seriál desetiletí. S tím mohu i nemohu souhlasit. Jde o to, že pokud vím, nenatočilo se u nás v oblasti seriálové tvorby v posledních minimálně deseti letech nic, co by tomuto dílu byť jen sahalo po kotníky. V tomto hledu je česká seriálová tvorba natolik sterilní, plochá a čpící papundeklem, že s výjimkou několika počinů (Případy první oddělení například) nemá myslícímu jedinci co nabídnout. Perfektní je celková ponurá atmosféra, do které tvůrci zasadili postavy natolik bizarní, že se člověk zdráhá uvěřit, že by se na jednom místě tolik kreatur mohlo sejít. Ale pravdou je, že tomu tak asi v reálném světě často bývá. Nebo možná ta země zmaru, v níž se seriál odehrává, je tím důvodem. Postavy, jejich charaktery a příběhy jsou navíc hluboce uvěřitelné a perfektně spolu ladí. A není to jen Dušek, který ztvárnil pro mě nejdokonalejšího santusáka od don Big Lebowskiho. Naprosto dokonale spolu hraje nejen prostředí a lidé v něm, ale také jejich spory, konflikty a zápletky. A to už nehovořím o samotné hlavní dějové detektivní linii. Jen závěr mě malinko zklamal. Bacha, bude SPOILER: Chápu záměr tvůrců utajit před divákem skutečného vraha až do poslední minuty filmu. Ale zas až takové překvápko to být nemuselo. Protože udělat vraha z postavy, která je tak okrajová, že její existenci v podstatě ani nevnímáte, je trochu křečovité. Možná proto o jednu hvězdu snižuji hodnocení jinak perfektní podívané. ()

Demonn 

všechny recenze uživatele

Co se týče české kinematografie, tak jsem vždy byl a asi bohužel vždy budu velkým skeptikem, takže i do pustiny jsem se pustil s velkou dávkou skepse povzbuzen jen množstvím doporučení od známých. Prvních pár dílů nebylo sice úplně zklamáním ale u vytržení jsem z nich také nebyl. Od čtvrté epizody výše však začal děj nabírat pořádné grády a víc a víc se zamotával a pohrával si s myslí diváka. Děj byl spletitý a asi nikdo nedokázal přesně určit, jak to celé dopadne a e určitě každý tipoval, kdo by asi tak mohl být vrahem. Zkrátka krimi zápletka jak má být okořeněná pěkně surovým prostředím a skvělými hereckými výkony. Za mě je to na pomezí čtyř a pěti hvězd ale výjmečně budu kinematografickým vlastencem a dám 5. 90%. ()

MyrnaAlec 

všechny recenze uživatele

Seriál, za který se za hranicemi nebudeme stydět. V některých dílech psychologicky úderný jak nejlepší Sever. Dušek excelentní, ostatní herci velmi uvěřitelní, neherci z pasťáku věrohodní. Když jsou peníze a čas vybrat si správné lidi, tak to jde i u nás. ()

thomasnikrs 

všechny recenze uživatele

Naprosto uzasne herecke vykony Duška, Stivinove a Nohy. Kterej debil delal poradce v ustrojenosti policajtu? Venku behali porad ve svetrech a na sluzebnach v cepicich... Jinak cely pribeh suprovy spad a ty zakonceni jednotlivych dilu.. Doslova jsme to shltali. Dal bych i sest* Dekujeme ()

Romeroo 

všechny recenze uživatele

Ach jo, po brutálně depresivním začátku se dostavilo klasické české rodinné tragické klábosení. Jaká škoda! Mohl to být seriál co si může měřit kvalitu přirození s tím nejlepším gigantem ze západu. Výtečný Dušek, kterému šlape na paty Stivínová. Nejlepší český seriál po Případech.... ()

bohhous22 

všechny recenze uživatele

O půlnoci jsem po šichtě zalehl do Pustiny a kolem osmý ráno jsem nechápal jak rychle uteče deset minut. Je to naprostý skvost v české kinematografii, v české serialove tvorbě absolutní špička.Jako zanrovka zcela neochvějně. Případy 1.oddělení nakously koláč faktického přesvědčení, ze máme sposty výborných režisérů ,ale pracují pod parou nesmyslných kycovitych sracek bez obsahu,formy i ducha.Něco žrát prostě musí. Pan Hulik už potvrdil kvality a obhájil svůj debut .Všichni jsme v očekávání. Všichni ,na které Hulik cejchuje své iniciace věří, ze česká serialova tvorba získává spád a nový rozměr. Velké díky HBO za prvotřídní základnu, která dává vyniknout tak mimořádnému talentu pana Hulika.Let's go!!!!!!!! ()

B!rkof99 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hmmm... Na české poměry opravdu kvalitní dílo, které je zde ale silně nadhodnoceno. Děj se leckdy zbytečně vleče a občas opravdu silně nudí. Závěrečná katarze člověka nevtáhne tak, jak by asi měla i přesto, že (Spoiler) vrah je velmi nečekaný. Znovu si to nepustím, a že bych se nějak extra bavil, (mimo nadprůměrných prvních dvou dílů) se říct nedá... A to si prosím v dlouhých psychologických dramatech celkem libuji. ()

Bartex 

všechny recenze uživatele

Vyveďte lidi ze stereotypu a nechte je ukázat, co v sobě mají. Z usměvavých sousedů se stanou zrůdy. Z autobusáka se stane bezcitné hovado. A seznam může pokračovat. V nouzi poznáš přítele! Perfektně obsazeno, uvěřitelně zahráno, atmosféra by se dala krájet. Musím za plný počet. Doporučuji. ()

Loreleis 

všechny recenze uživatele

Jedna veliká nuda za veliké peníze od HBO. To máme jako opravdu věřit, že na 'vzdáleném' severu žijí jen uchylove, fetaci a slapky? Pastak si řídí sami chovanci, silnice jsou bez asfaltu a policajty jsou jako vždycky hovada, který opijete rohlíkem. To všechno zabalené do prostředí ala Vesnicko má středisková. Asi jsem náročný divák, ale tomuhle jsem neverila ani na chvilku. Dvě hvězdy dávám za snahu vytvořit něco jiného, i když se to vážně nepovedlo. ()

Yuri69 

všechny recenze uživatele

Ach jo... Asi by to zcela objektivně bylo na 4*, ale celá ta stylizace je tak uvěřitelná, že nemůžu jinak. Dušek, MUS, exteriéry Kladna, hnus, ... Nevídané. ()

boombang 

všechny recenze uživatele

Napsal bych toho hodně, ale spousta faktů a dojmů tu byla řečena už dávno přede mnou. Takže se omezím na pochvaly vesměs všech hereckých výkonů (při sledování jsem až úplně zapomněl, že jde o herce) a výtvarné stránky/kamery. Velmi fascinující bylo, že v tom panoptiku (záměrně) nesympatických postav mohl být oním vrahem skoro každý chlap, přičemž to každou chvíli vypadalo na někoho jiného - geniální. SkoroSPOILER: můj konečný tip byl Skamene. ()

The_Edge 

všechny recenze uživatele

Po 3 dílech zatím 4*. Skvělá atmosféra, herecké výkony... Uvidíme, jak se vyvine vyšetřování :) Po shlédnutí celé série přidávám jednu * navíc. I když stoprocentní to nebylo, tak za celkový dojem, atmosféru, výkony herců a tu skvělou pochmurnost si to rozhodně zaslouží. 90 % ()

maoc 

všechny recenze uživatele

Hnus je intenzivnější, čím je bližší. Dokud se dívám na white trash někde v Louisianě, je mi to volné. Do severních Čech to mám sice 300 km, ale je to od dost blíže než 6000 a každý z těch kilometrů je cítit. Není to příjemné pokoukání. Šlapky na parkovišti kamionů mezi poletujícími odpadky, pasťák s kluky na šikmé ploše a bez pořádné naděje, že by se z ní dostali, vesnice odsouzená k zániku, špína, bída, perník, sychravo a zima. První díl byl dokonalý. Pak, inu, pak už to tak dokonalé nebylo, ale pořád zdaleka nejlepší sociální krimi, co jsem z tuzemské dílny viděl. Scénárista chtěl pochopitelně děj natáhnout na nějaké přijatelné množství epizod, takže musel rozmělňovat a trochu tahat diváka za fusekli, ale rozumím mu a na hru přistupuji. Pátou hvězdu ale nedám. Kvůli vytracení mysteriózních prvků. Lidská špína byla silná, ale přece jen ne dost silná, jako když zahušťuje temnotu Laird Barron. Kdyby bylo více prvků jako osel, sochy, prázdný zámeček s něčím uvnitř, kalová jezírka a srna s poraněnou nohou, kdyby bylo více gore nebo aspoň tušeného gore, pátá by odbila. ()

vlKousek 

všechny recenze uživatele

Naprosto výborné, depresivní atmosféra chudého severu, kde ze všech sil bojuje starostka o zachování vesničky pustina, kterou chce zbořit těžební gigant, který proto dělá, co může. Velmi dobrá kriminálka se vším všudy, kdy do konce seriálu netušíte, kdo a z jakého důvodu zavraždil mladší dceru starostky....a pak že v ČR nenatočíme dobrý seriál... ()

Viper86-V1 

všechny recenze uživatele

Nejake musky to ma (kolisave tempo vypraveni nebo dejove linky, co skonci ve vytracenu, byt chapu nutnost mast divala falesnymi stopami), ale jinak na ceske pomery mimoradna vec. Depresivni, syrova, temna a pritom tak skutecna a soucasna. Prave “cesstvi” casti naroda ve sve ryzi odpudivosti. ()

Gamekeeper77 

všechny recenze uživatele

Ať přemýšlím jak přemýšlím, tahle sedmihodinová kriminálka je asi vážně to nejlepší, co tu bylo k vidění za poslednich x let. Všechno je tu tak uvěřitelné a opravdové, že je až neuvěřitelné, že je toho česká produkce v tomto žánru vůbec schopná. No, zřejmě slušnej oddíl, tohle HBO. Ta atmosféra a to prostředí jsou fakt neskutečné (nebo spíš velmi skutečné), Dušek se Stivínovou nej, příběh má pro navedení diváka na falešnou stopu spoustu slepých odnoží a i když mi Vendulka ve čtvrtém díle řekla, kdo to udělal, mě to teda absolutně nenapadlo, tudíž příběh podle mého dost nepředvídatelný a závěrečné odhalení velice nečekané. Každopádně je to za plný počet , i když kvůli ne úplně záživnému průběhu prvních dvou dílů je to na hraně. 88%. ()

Související novinky

HBO se stahuje z tuzemské tvorby

HBO se stahuje z tuzemské tvorby

16.09.2022

Fúze společností Discovery a Warner Bros. a s ní související snaha razantně omezit výdaje napříč všemi subjekty měla bohužel dopad i na televizní odnož HBO. Ta byla nucena se stáhnout z mnoha… (více)

Navštivte místa, která znáte z českých filmů

Navštivte místa, která znáte z českých filmů

28.08.2019

Dnes již kultovní trilogie Slunce, seno... je neodmyslitelně spjatá s malebnou jihočeskou krajinou. Film má samozřejmě i své odpůrce, ale ti, kteří si ho zamilovali, mají Hoštice za své poutní místo.… (více)

Noir Film Festival slaví 5. narozeniny

Noir Film Festival slaví 5. narozeniny

16.08.2017

Cynismus Humphreyho Bogarta, šarm Roberta Mitchuma, křehkost Lizabeth Scott, rafinovanost Alfreda Hitchcocka, temné příběhy z Mexika, napínavé filmové jízdy noirovými vlaky a standard v podobě… (více)

Reklama

Reklama