Reklama

Reklama

Pustina

(seriál)
  • Velká Británie Wasteland
Trailer
Drama / Mysteriózní
Česko, 2016, 7 h 32 min (Minutáž: 52–60 min)

Scénář:

Štěpán Hulík

Hudba:

David Boulter

Hrají:

Zuzana Stivínová, Jaroslav Dušek, Eliška Křenková, Leoš Noha, Jan Cina, Štěpán Benoni, Eva Holubová, Oskar Hes, Martin Sitta, Janek Gregor, Petra Špalková (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Zločin, který rozhodujícím způsobem zasáhne do životů všech zúčastněných, stojí na počátku dramatické minisérie HBO Europe, Pustina. Když se starostka severočeské vesnice Hana Sikorová ocitne na vrcholu svého boje proti velké těžební společnosti nabízející obyvatelům obce vysoké odstupné výměnou za opuštění jejich domovů postavených na ložiscích hnědého uhlí, zmizí její čtrnáctiletá dcera Míša. Pátrání po dceři Hanu po letech mírumilovného soužití s ostatními přivede k pochybnostem ohledně celé komunity, která se pod vlivem událostí začíná rozpadat a ukazovat svou pravou tvář. Objasňování záhady příběh rozvětvuje do několika prolínajících se dějových linií, gradujících do nečekaných souvislostí. (HBO Europe)

(více)

Recenze (828)

Estwen 

všechny recenze uživatele

Kdyby to nenatáčeli v Čechách, byl by to typický severský temný kriminální seriál. Napínavé. Hnusné. Syrové. Psycho. Netuším, jak z těch herců z Ulice a Růžových zahrad vymáčkli takovýhle výkony. Díky ale za to, aspoň jednou. Škoda toho konce, který mohl být natočen o trochu lépe. Jo a víte, že je to podle skutečný události? ()

janahorova 

všechny recenze uživatele

Výborné, zaujalo mě to o dost víc, než obdobný True Detective. Skvělý Dušek i Zuzana Stivínová nebo Jan Cina. V mnoha ohledech velmi blízké realitě severozápadních Čech jak je znám já. Rozuzlení mě trochu zklamalo. ()

DarweyD 

všechny recenze uživatele

Na český poměry velice dobře zpracované, bohužel dokonalé to není ani zdaleka, je to velká škoda protože tvrdá práce se v seriálu odráží převelice. 80% ()

PichyjePan 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně zatím nejlepší český seriál, který je možno vidět. Ta deprese, která z toho čiší je prostě mňamózní. Lépe zahrané to ani býti nemohlo. Jaroslav Dušek to zahrál jako vopravdovej majster. Jediná výtka tady na pana Duška aka Karla ze seriálu: příště pouštěj Karle, Dík. ()

MataJeBuh 

všechny recenze uživatele

Jsem opravdu rád že jsem tenhle klenot české kinematografie mohl vidět. Naprosto perfektně zahráno, hlavně pan Dušek tam ukazuje perfektní herecké výkony....Patří do kategorie "Must see" ()

Sssiksseilor 

všechny recenze uživatele

Já... já ale nevím. Nevím, jestli jsem Míše něco neudělal. ~ Netušil bych, že po tolika letech sledování plejády seriálů, které jsou všechny vesměs stupidní, natahované, směšné, přeceňované exkrementy, co vylezly z obézních prdelí slavné západní a nejen zámořské produkce, naleznu ten pravý teprve v Česku. Překvapení o to větší, když se kolem režie objevil i někdo, který je schopný po pár letech zpunktovat vrcholnou sračku zvanou 'Bezvědomí'. Čuně! Tady jsme ale v Pustině a právě tady naleznu vše, co tak často v seriálové tvorbě dlouhodobě nenacházím. Pořádný emocionální nářez se skvěle vykreslenými postavami, s nadprůměrnými hereckými výkony a k tomu fenomenální Jaroslav Dušek, kvůli kterému se těch osm dílů vyplatí vidět alespoň jednou. Prvotřídní je i zvuk a kamera a to nikoliv v rámci tuzemska, nýbrž světa. Příběh Mi udělal radost závěrem, kde je vše dostatečně ukončené, ale na druhou stranu stále i příjemně otevřené pro vlastní volno-myšlenkovou interpretaci. Při precisním vyobrazení společnosti - její celkové zkurvenosti, její ubohé předpojatosti, běžné až strojové ulhanosti, hloupoučké naivity. Při zapracování široké škály jednotlivých charakterů i osobností; vše jen podtrhujíc netradiční, stísněný a tolik ceněný divácký zážitek. V ozvučených obrazech, jenž dokáží perfektně vtáhnout po celou kompletní stopáž. Nacházím zde i velké množství zastrčených nápadů, co pro Mne umocňují kvalitu geniální Pustiny. Také již nyní vím, proč je vedle dramatu napsáno aj slovo mysteriózní. S radostí všem zbývajícím inteligentním hlavám tudíž sděluji, že svoji vlastní interpretaci si během sledování vytvoříte také, jen možná v jiném odstínu oné barvy. Unikátní. ()

niska98 

všechny recenze uživatele

Jo. Tohle se fakt dalo. Závěrečná epizoda nad zbytkem vyčnívá, ale jinak celkem vyrovnané dílo, které se drží hodně nad průměrem jinak díky scénáři ale hlavně díky hercům. Byli skvělí. ()

Blazkowicz 

všechny recenze uživatele

Podle hodnocení jsem si z toho měl sednout na prdel. No nesednul. Názvem Pustina je myšlena spíš vesnice. Čekal jsem víc toho důlního okolí atd. Zkouknul jsem to nejen kvůli hodnocení, hlavní bylo to slovíčko "mysteriózní". Nic takového tam ale nebylo a pořád jsem na něco čekal zbytečně. Samotný seriál začíná dobře, první díl navnadí na další. Jenže to pořád sklouzává k nějaké detektivce nebo kriminálce. Jako, nedá se úplně řict, že je to klasická kriminálka, ale mě to tak připadalo. Když se najde ta hledaná mařka, tak to už je pořádná nuda. Zachraňuje to naštěstí trochu poslední díl. Ještě něco k vedlejším postavám, protože jejich dějové linky nebyly ukončené a to mě štve. Co ten zmrd co chce každého zmlátit? Co Tibor třeba? A hlavně, co důlní společnost? Tu jsem od začátku považoval za hlavního záporáka. Místo toho zaplatí zabití oslíka a tím to hasne. Prostě nadějný seriál, který zůstal trestuhodně zabitý a skončil v průměru. 3+* ()

George8 

všechny recenze uživatele

Režisér Ivan Zachariáš dokáže ještě velké věci. Držím mu palce. Pustina je famózní a Jaroslav Dušek fantastický. ()

tkey 

všechny recenze uživatele

Jeden z top seriálových počinů dekády, co se týká té naší malý zemičky. Deprese a zmar je cítit všude kolem. Všudypřítomná paranoia a maloměšťáctví vyloženě sálá z obrazovky. Rozhodně doporučuji, tohle dáte v jednom kuse a budete se cítit tak ambivalentně jako kdyby Burešovi umřel Kalousek s Monikou při autonehodě a jí zůstal jeho falus v ústech. ()

JosefTomas 

všechny recenze uživatele

Přestože je Pustina skvělým seriálem, který mě osobně překvapil. Musím jít s hodnocením níž, než tady mnozí dávají. Seriál rozhodně není špatný, je skvělý a je vidět, že si na něm tvůrci dali dost záležet. HBO poskytlo rozpočet, který mu sluší a patří. Tudíž si tvůrci mohli dovolit něco víc. Příběh vcelku originální a temný, což mě těší, ale problém nastává v tom, že délka je hodinová a že tempo je dosti pomalé. Obojí se mezi sebou hezky vyrovnává. Buď zkrátil epizodu o půl hodiny a udělat více epizod. A nebo se s tím ne*rat a zrychlit děj, něco vystříhat, přestříhat a vzniklo by něco famózního. Jenže to je právě ten problém, protože se tam najdou skvělé momenty, které právě ničí dlouhá délka jedné epizody. Za mě 70% ()

madam.art 

všechny recenze uživatele

Po čtyřech dílech - vynikající. Konstantní napětí, atmosféra hustá jako všudypřítomná mlha. Inspirace Temným případem jasná, alespoň já ji vidím už v úvodní znělce. Stivínová a Cina výborní. Snad druhá půlka nebude sešupem dolů. Po osmi dílech - pořád skvělý český (!) seriál. Poslední díl mi ale hodnocení kazí, byl jakoby vytržený z celku, konec šmitec tu máte vraha a nazdar. Že se vytratily postavy, dějové linky? Žádný problém. A na závěr sladkobolný song... osmička špatná. Ostatní díly hodnotím vysoko. Zachariáš trumfl Nellis o pořádný kus. ()

hwnd 

všechny recenze uživatele

Asi jsem čekal něco trochu jiného, "severské" drama v českém podání bylo místy strašně utahané až uspávací. A dostat starostka svetr se soby, tak řeknu "hele remake zločinu", s ním se to ale prostě měřit nemůže. ()

t.b.kat 

všechny recenze uživatele

Vizuál je super, ale nějak na mě nepůsobí emoce ani strach. Seriál si jede, ale že bych z něj padl na zadek to ne. Dušek hraje super, ale chtělo to více zahutnit, vygradovat, proplést a to je to, co seriálu uniká, proto 3* PS: výběr a střih některých závěrečných úseků mezi samotným filmem a titulky je dost mizerný. ()

Radyss 

všechny recenze uživatele

Mám rád českou produkci, mám rád české herce a miluji mysteriózní kriminálky. Nezbývá mi teda nic jiného, než před tímto počinem smeknout. Tohle je to naše " krásné" Česko. Surovost, drogy, děvky, nevychovaní bastardi z děcáků a závistiví lidé, kteří dokáží jít přes mrtvoly. Dlouho se mi nestalo, že bych měl husí kůži a vnitřní pocit strachu před obrazovkou z toho, co vlastně bude dál. Ponurá atmosféra, záběry na upadající vesnici, temný sound a herecké výkony, které jsou v naši zemi nadstandard zařazují Pustinu někam, kde bude těžké ji překonat. Přál bych si více dílů, protože příběh Míši Sikorové mi bude chybět. ()

Související novinky

HBO se stahuje z tuzemské tvorby

HBO se stahuje z tuzemské tvorby

16.09.2022

Fúze společností Discovery a Warner Bros. a s ní související snaha razantně omezit výdaje napříč všemi subjekty měla bohužel dopad i na televizní odnož HBO. Ta byla nucena se stáhnout z mnoha… (více)

Navštivte místa, která znáte z českých filmů

Navštivte místa, která znáte z českých filmů

28.08.2019

Dnes již kultovní trilogie Slunce, seno... je neodmyslitelně spjatá s malebnou jihočeskou krajinou. Film má samozřejmě i své odpůrce, ale ti, kteří si ho zamilovali, mají Hoštice za své poutní místo.… (více)

Noir Film Festival slaví 5. narozeniny

Noir Film Festival slaví 5. narozeniny

16.08.2017

Cynismus Humphreyho Bogarta, šarm Roberta Mitchuma, křehkost Lizabeth Scott, rafinovanost Alfreda Hitchcocka, temné příběhy z Mexika, napínavé filmové jízdy noirovými vlaky a standard v podobě… (více)

Reklama

Reklama