Reklama

Reklama

Pustina

(seriál)
  • Velká Británie Wasteland
Trailer
Drama / Mysteriózní
Česko, 2016, 7 h 32 min (Minutáž: 52–60 min)

Scénář:

Štěpán Hulík

Hudba:

David Boulter

Hrají:

Zuzana Stivínová, Jaroslav Dušek, Eliška Křenková, Leoš Noha, Jan Cina, Štěpán Benoni, Eva Holubová, Oskar Hes, Martin Sitta, Janek Gregor, Petra Špalková (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Zločin, který rozhodujícím způsobem zasáhne do životů všech zúčastněných, stojí na počátku dramatické minisérie HBO Europe, Pustina. Když se starostka severočeské vesnice Hana Sikorová ocitne na vrcholu svého boje proti velké těžební společnosti nabízející obyvatelům obce vysoké odstupné výměnou za opuštění jejich domovů postavených na ložiscích hnědého uhlí, zmizí její čtrnáctiletá dcera Míša. Pátrání po dceři Hanu po letech mírumilovného soužití s ostatními přivede k pochybnostem ohledně celé komunity, která se pod vlivem událostí začíná rozpadat a ukazovat svou pravou tvář. Objasňování záhady příběh rozvětvuje do několika prolínajících se dějových linií, gradujících do nečekaných souvislostí. (HBO Europe)

(více)

Recenze (827)

O_Peki 

všechny recenze uživatele

Tak jsem byl velmi skeptický po všech těch oslavných recenzích. A jsem rád, že jsem se mýlil. Skutečně seriál světových parametrů. ()

tchempi 

všechny recenze uživatele

Všichni tomu střílí pět hvězd, protože je to z dílny HBO, a tudíž to musí být pecka. Ale není. Tak to dopadá, když herci a kameraman odvádějí skvělou práci, ale scénárista, na jehož partu to má celé stát, tu svou odflákl. Sledujeme scény a obrazy, které nemají z dějem nic společného, a jsou tam jen proto, aby autoři ukázali - hele, jak to umíme sugestivně natočit. Sledujeme depresivní krajinu, ruiny, ghetta, socky, ale příběh se posouvá šnečím tempem nebo vůbec. Kdyby tímto stylem natáčeli Amíci třeba Dextera, nestihl by si za celou sezonu rozbalit ani nože. ()

rajot 

všechny recenze uživatele

Po pěti epizodách neskrývám nadšení, tohle je jedna z nejlepších věcí, co u nás kdy byla natočena. V posledních letech možná ta vůbec nejzdařilejší. Když máme finanční podporu a nejsme připosraný, jde to. Atmosféra by se dala krájet, herecký výkony na slušný úrovni, kdo si ale zaslouží absolutorium je Zuzana Stivínová... ()

meatball 

všechny recenze uživatele

Po pátém díle nadobro vypínám, je mi totiž úplně ukradený kdo, co, jak a proč. Zachariášovi & Co. možná realita českého buranova přijde vzrušující, protože v tom nežijou. Charaktery jsou stejně plytké a prázdné jako jejich předobrazy. Poprvý v životě mě Stivínová s Duškem vyloženě serou. Možná to byl záměr. Řemeslná stránka je perfektní, ale proč se na to dívat? Dokud hajzl splachuje, do žumpy dobrovolně nelezu, i kdyby byla vykachlíkovaná. ()

fafejt001 

všechny recenze uživatele

PO pěti dílech musím říci , že žádná super pecka to teda není . Rozvláčné , stále dost ponuré a Zuzka Stivínů , ten její stále stejný tragický výraz , mi už leze na nervy . CHápu , je to role a hraje to fakt velmi kvalitně ponuře . A táži se , proč Dušek po dlouhé době , vzal tuhle nevšední roli , je mi to záhadou . Jsem zvědav jak to dopadne . ()

Dementevna 

všechny recenze uživatele

Pratele a milovnici poctive filmariny, to je naprosta dokonalost. Jednotlive bych mohla jmenovat rezii, herecke vykony, scenar, kameru, dramaturgii, strih...blabla.... Cele to proste dava smysl, od zacatku do posledni sceny. Tolik ruznych postav a vedlejsich linek, ale vse drzi pohromade. Napeti a ocekavani se stupnovalo s kazdym dilem a bylo splneno a vygradovano. Krimi zapletka je motor a pozadi pribehu, ale je to hlavne o nas samych. ()

beeleg 

všechny recenze uživatele

Narozdíl od zahraničních "pilotů" Pustina nepohltí hned, na začatku jsem byl vhozen do Pustiny, nikoho jsem neznal, tápal jsem. Naplno dějem chytí až před polovinou. Už první díl dává ale jasně najevo, že Pustina je jiná. Úvodní intro nastolí pěkně hutnou atmosféru, která se přirozeně drží celý seriál. Pravda, že zprvu jsem měl obavy, že vizualizace bude možná trochu vyumělkovaná. Omyl! Syrovost a pochmurnost je mrazivě skutečná, pohraničí je znázorněno úžasně. Záběry na odpočívadlo, hernu, doly, chaty v lese i chátrající domy v Pustině jsem si nesmírně užíval. A třešnička na dortu - pasťák. Nevím, kde ty typy do pasťaku vzali, vše působí tak realisticky. Často jsou v seriálu slyšet monotóní, vysoké tóny, které podporují depresivní atmosféru. Vzpoměl jsem si na Mazací hlavu, kde Lynch v industriálním prostředí rovněž použil vysoké, dlouhé tóny, které vzbuzují přirozeně úzkost. Vizualizace ve spojení se skvělým a do poslední chvíle nepředvídatelným scénářem dělá z Pustiny něco, co nemá obdoby. Diamant. 100%. ()

hony23 

všechny recenze uživatele

Už jsem málem zapomněl, jaké to je odcházet od televize s pulzující radostí, že po všech těch ultimativních pičovinách natočila u nás komerční televize seriál, který snese to nejpřísnější měřítko. Když se v Pustině ztratí 14 letá dívka, můžeme se jen domnívat, zda za tím stojí důlní společnost, s kterou válčí její matka jako starostka obce, jestli v tom jedou kluci z blízkého pasťáku, jestli se stala obětí obchodu s drogami a prostitucí a nebo jestli v tom jede její psychicky narušený otec, který poustevničí v blízkém lese a kterého fantasticky zahrál Jarda Dušek. Po 8 dílů sledujeme pátrání, co se vlastně stalo a k tomu si vychutnáváme tísnivou atmosféru, dokonalou kameru, podmanivou hudbu a skvělé herecké výkony. Z každé scény je poznat, že se při natáčení nešetřilo a že se nic neodfláklo. Hodnocení je tak pro mě jednoduché, pro mně v daném žánru nejlepší seriál, který byl u nás kdy natočen! ()

Dawe2 

všechny recenze uživatele

Výborně natočeno, skouknul jsem na dvakrát všechny díly. Velmi poutavé, děj plyne a i když bych ve finále řekl, že to nemuselo být tak dlouhé, nudit se rozhodně nebudete. Herecké výkony vynikající. Je znát, že si HBO dalo práci a na výsledku je to sakra znát. Kvůli tomuhle seriálu jsem si zaplatil HBO a rozhodně nelituji. ()

blekekeke 

všechny recenze uživatele

Z uhlí špína. V zemi díra. Pustina ... Každý díl je do duše dalším připíňákem. Každý díl končí napínákem. A až do konce byl každej podezřelej. Tedy na rovinu, toho hlavního, bych typoval jako posledního ... Skvělé dílo a jen tak dál. ()

kouba02 

všechny recenze uživatele

Geniální Dušek a Stivínová ve spolupráci se skvělým Cinou a Eliškou Křenkovou. Od Bylo nás pět je to nejlepší seriálový počin u nás. A třešničkou na dortu je ponuré prostředí, pohlcující atmosféra a autentičnost. ()

KidCZ 

všechny recenze uživatele

Zahradník to nebyl, ale masakr to byl. I když místy rozvláčný, seriál si za příběh i atmosféru plný počet zaslouží bez debat, protože totálně vybředá z českého sračkoidního průměru a dává naději, že se snad i může blýskat na lepší časy, když bude dobrý námět, schopný tým a investor. Díky HBO! ()

rigby 

všechny recenze uživatele

Rozhodně zajímavý televizní počin, jako kdyby z oka vypadl seriálům České televize z poslední doby. Jen trochu víc špinavější a drsnější. První dva díly rozhodně zaujaly, zejména podivínská postava Jaroslava Duška, ale i Zuzana Stivínová byla skvělá. Pak se to začalo trochu utápět ve slepých uličkách, vadily mi až moc dramatické závěry jednotlivých dílů. Ke konci se to srovnalo a nabralo příjemné obrátky, takže jsem byl opravdu do poslední chvíle napjatý, jak to dopadne. Bohužel konec nejde nijak prožívat, je skutečně utajený, jak jen to jde. A to je možná trochu škoda. Nicméně stále je to nadprůměrné televizní dílo. 4- ()

Fjera 

všechny recenze uživatele

Opravdu brilantní. Seriál se opíral o výborné herecké výkony (Holubová, Dušek, Stivínová, Špalková) a jsem ráda, že se v něm neobjevily příliš profláklé obličeje (typu Geislerová) anebo nějaké hvězdičky z českých nekonečných seriálů. Proto mi přišlo trochu zbytečné dát roli "herci" z reklamy na Gambrinus. Jeho ksicht mi tam vadil. To je první výtka. A druhá. Tvůrci udělali z kriminalistů až příliš velké pitomce ve chvíli, kdy ti usoudili, že testy DNA jsou chybné. Správné řešení snad muselo napadnout okamžitě každého. No, ale aspoň mohou mít diváci radost, že jsou bystřejší než policie :-) Pokud budou další díly, ráda se podívám. ()

Ence 

všechny recenze uživatele

Gro seriálu je jednoznačně v šedivé, dusivé a tísnivé atmosféře vesničky, která z posledních sil odolává nájezdům uhlobaronů, ale sama si klade otázku, zda by nebylo lepší, kdyby se poddala. Zápletka a děj je jednoduchý (což je vzhledem k počtu epizod jedině dobře), přímočarý a překvapivě i uzavřený. První polovina seriálu je podle mého názoru kvalitnější, scénář a režije nemarní čas a okamžitě vtahnou diváka rovnou do víru děje. Druhá půle lehce ztrácela tempo, ale z mého pohledu nabídla lepší herecké výkony, jelikož z herců jsou neustále ždímány emoce a i přes to jsem jim jejich slzy, smích, strach, zlobu, atp. (až na pár vyjímek) věřil. Na některé linie příběhu je podle mě kladen až přílišný důraz a do celkové mozaiky mi prostě nezapadají a z některých linií by šlo vytřískat víc (např. referendum). ()

Ironhead 

všechny recenze uživatele

Ano, jak tu uz psalo urcite vice lidi, i u nas to jde! Misty tedy mozna az prilis pomale a rozvlacne... nektere dejove linky mi ve finale prisly zpetne trosku zbytecne a spis jen na doladeni atmosfery anebo nahozeni nachval falesnych navnad ohledne odhalovani pachatele divakem?!?... Nicmene i presto radim spolu s estarsim kvalitnim MAMONu (o5 z produkce HBO) jako dalsi povedenou vlastovku mezi AA vypravnymi filmovymi serialy z nasich luhu a haju. Vsichni pritomni herci vyborni, ale svoji samostanou ligu tu hraly dve damy a to Zuzana Stivinova a jeji "dcera" Eliska Krenova. ;) ()

VLADEK 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Celkově nadprůměrný kousek, ale to se přeci od HBO očekává. Určitě mohu všem doporučit. Jednoznačně nejlepší česká dramatická minisérie roku 2016. A TADY PROSÍM, KDO NEVIDĚL AŤ DÁLE NEČTE. 1) Nejde o žádnou "temnou detektivku", ačkoliv tomu má znělka nasvědčovat a "vypůjčuje" si některé motivy z těch slavnějších. Karty jsou rozdány z hlediska českého diváka poměrně jasně, protože je z toho cítit částečná inspirace jednou vraždou ve Středočeském kraji. A to jsem nečetl žádné rozhovory nebo jiné promo k seriálu. A kdo ten případ zná, tak už po 3 díle tuší, kdo by měl být vrah, pokud nenastena nějaká scénáristická klička. 2) Částečná omluva Jaroslavu Duškovi, kdy jsem tady myslím po 4 díle napsal, že jeho obsazení je mimo. Ano, ale platí to jen do 5 dílu, pak se vše výrazně obrací. Ženské postavy jsou zahrány parádně, Petra Špalková hrála celou dobu tak výrazně a nepřehlédnutelně, že mi bylo jasné, že její postava... a to se v závěru také potvrdilo. Zuzana Stivínová excelentní, Eliška Křenková výborná a velmi dobrá práce s omladinou v pasťáku. 3) Chápu smysl 8 dílů, ale smysluplně by to bylo maximálně na 6. ()

bonovox 

všechny recenze uživatele

Top tuzemský seriál posledných rokov. Výborne napísaný, natočený a hlavne skvele gradujúci (hlavne 5 a 6 diel boli skvostné). Dušek a Stivínová si zaslúžia absolutórium. Veľké poďakovanie H2O, že našli odvahu vložiť nemalé prostriedky do tohto skvostu. ()

Související novinky

HBO se stahuje z tuzemské tvorby

HBO se stahuje z tuzemské tvorby

16.09.2022

Fúze společností Discovery a Warner Bros. a s ní související snaha razantně omezit výdaje napříč všemi subjekty měla bohužel dopad i na televizní odnož HBO. Ta byla nucena se stáhnout z mnoha… (více)

Navštivte místa, která znáte z českých filmů

Navštivte místa, která znáte z českých filmů

28.08.2019

Dnes již kultovní trilogie Slunce, seno... je neodmyslitelně spjatá s malebnou jihočeskou krajinou. Film má samozřejmě i své odpůrce, ale ti, kteří si ho zamilovali, mají Hoštice za své poutní místo.… (více)

Noir Film Festival slaví 5. narozeniny

Noir Film Festival slaví 5. narozeniny

16.08.2017

Cynismus Humphreyho Bogarta, šarm Roberta Mitchuma, křehkost Lizabeth Scott, rafinovanost Alfreda Hitchcocka, temné příběhy z Mexika, napínavé filmové jízdy noirovými vlaky a standard v podobě… (více)

Reklama

Reklama