Reklama

Reklama

Pustina

(seriál)
  • Velká Británie Wasteland
Trailer
Drama / Mysteriózní
Česko, 2016, 7 h 32 min (Minutáž: 52–60 min)

Scénář:

Štěpán Hulík

Hudba:

David Boulter

Hrají:

Zuzana Stivínová, Jaroslav Dušek, Eliška Křenková, Leoš Noha, Jan Cina, Štěpán Benoni, Eva Holubová, Oskar Hes, Martin Sitta, Janek Gregor, Petra Špalková (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Zločin, který rozhodujícím způsobem zasáhne do životů všech zúčastněných, stojí na počátku dramatické minisérie HBO Europe, Pustina. Když se starostka severočeské vesnice Hana Sikorová ocitne na vrcholu svého boje proti velké těžební společnosti nabízející obyvatelům obce vysoké odstupné výměnou za opuštění jejich domovů postavených na ložiscích hnědého uhlí, zmizí její čtrnáctiletá dcera Míša. Pátrání po dceři Hanu po letech mírumilovného soužití s ostatními přivede k pochybnostem ohledně celé komunity, která se pod vlivem událostí začíná rozpadat a ukazovat svou pravou tvář. Objasňování záhady příběh rozvětvuje do několika prolínajících se dějových linií, gradujících do nečekaných souvislostí. (HBO Europe)

(více)

Recenze (827)

misterz 

všechny recenze uživatele

Zatiaľ to najlepšie s Jaroslavom Dušekom. Je to jednoducho pán herec. Aj príbeh vám zalezie pod kožu, a to už od prvých momentov. V strede to na pútavosti trochu upadlo, ale záver zase ukázal svoju silu, hoci sa dal aj tak trocha čakať. Páčila s ami aj atmosféra, až som sa niekedy čudoval, ako tam môže niekto dobrovoľne žiť. Skôr by som si tam vedel predstaviť ubytovne pre chudákov baníkov dolujúcich uránovú rudu. Silný nadpriemer. 85/100 ()

Satan 

všechny recenze uživatele

Ponuré, depresivní, temné, špinavé. Seriál, kterému nálepku "český" těžko věřím, ale rád ji vyslovím. Český True Detective a Jarda Dušek se Zuzanou Stivínovou jsou neskuteční. Díly režírované Zachariášem mi přišly o chlup vymazlenější (viz 5. díl, což byla těžká depka a atmosféra jak lusk). ()

liskam 

všechny recenze uživatele

Celou sérii si říkám, proč sakra nechci dát 5 hvězd... A až někde u 6 dílů jsem si uvědomil, že mi vůbec nesedí hudba. Ta tuhle syrovou podívanou se skvělými hereckými výkony prostě sráží na "pouhé" 4 hvězdy. ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Všichni chlapi jsou svině a některé ženské taky. Vlastně je nakonec jediná spravedlivá matka-starostka, tedy ústřední postava. Také je to postava nejméně zajímavá, protože prostě jen adekvátně prožívá to, co se děje a vždycky dělá jen to, co od ní divák od první minuty očekává. Což ovšem není "chyba scénáře" a ani to neznamená, že je to postava snadná a nezajímavá herecky - a nutno vyzdvihnout, jak skvěle Stivínová svou roli zvládla. Postava jejího partnera (rovněž skvělý Dušek) naopak poutá pozornost svou neproniknutelností, nevyzpytatelností a vyšinutostí: dvojice se výborně doplňuje. DÁL SPOJLERY Rozuzlení vyznívá trochu trapně, na zmrdečka s mindrákem si vždycky rádi ukážeme, že? Na druhou stranu je dobře, že viníkem není nikdo z těch, kteří se divákovi průběžně nabízejí, protože tady se rozehrávají dost silná společenská témata, což by bylo velmi oslabeno (až znehodnoceno) právě tím, kdyby byl kterýkoli z "hráčů" lacině usvědčen jako ten pravý exponent zla. Ve všech možných složkách skvěle udělaný seriál, až na to, že to celé trvá příšerně dlouho a od začátku působí prostě jako precizní atmosférická žánrovka, u níž je konec konců lhostejné, co se tam děje a proč. (Pocit z toho pregnantně vystihuje ve svém komentáři Niethustra (3hv.).) Navíc se (alespoň ve mně) nepodařilo spojit všechny dílčí motivy do všeobjímající atmosféry "pustiny" a taky mi po celou dobu bylo jedno, co se příště stane (jen jsem tajně fandil Duškovi), což rozhodně nemohu říci o seriálu Svět pod hlavou. Pustina, ač na první pohled může vypadat lépe, stojí pod tímto, ale zase vysoko nad žánrově podobnou, s podobně ambiciózním konceptem, ale zcela nepodařenou Vzteklinou. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Poprvé jsem u českého projektu zaznamenala slovo casting, možná i díky tomu se v seriálu objevují neokoukané tváře. K neokoukaným tvářím přičtěme i neokoukané syrové prostředí. Hulík napsal výborný scénář s naprosto fantastickými dialogy. Především díky nim vše působí velmi realisticky. Na režisérské stoličce se střídají dva lidé s mírně odlišným přístupem, Nellis se více věnuje psychologii postav, Zachariáš lépe tvoří tajemno. Oběma se daří skvělé vedení herců, nenajdu nikoho, kdo by mi vadil, což je v případě přítomnosti Ciny téměř zázrak, dokonce všem věřím vše od první do poslední minuty. Pustina je seversky bezútěšná bohem zapomenutá krajina, její obyvatelé pomalu chřadnou s ní. V Pustině žijí živí lidé, mají své radosti, starosti, dobré i špatné stránky. Opět potlesk pro Hulíka. Oba kameramani odvedli také výbornou práci. Cit pro detail je patrný již v úvodních titulcích. Při nich též slyšíme, že i v oblasti hudby budeme mít co do činění s něčím mimořádným. Hulík si mě fantasticky povodil, nesklouzl se na moderní vlně odhalení pachatele v předposledním díle, tudíž se v tom posledním nemusel hodinu věnovat objasňování objasněného. Byť vyvrcholení není plné zvratů, je patřičně, nebo by se spíše hodilo napsat nepatřičně, šokující. Šokující především následnou bezmocí. Tenhle seriál nejen, že by se mohl hrdě postavit vedle svých evropských konkurentů, ale mnohé z nich by bez obtíží převálcoval svými kvalitami. O to smutněji působí fakt, že HBO šetří a přestala financovat české projekty. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Navštíviť Pustinu a hodiť si to! Pretože neviem, čo by ma zabilo skôr; či bezútešnosť bezvýchodiskovej situácie, alebo do chrbta bodajúce pohľady medziľudských vzťahov. A ak to nie, tak potom určite songy Michala Davida a Petra Kotvalda! P.S. Dúfam, že bude i druhá séria a bude sa volať Turkowo ;-) ()

InJo 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Konečně jsme se dočkali (ryze) českého dramatického seriálu světové úrovně. Výborní herci (nejvíc utkví ústřední Dušek a Stivínová, ale pochvalu zaslouží snad úplně všichni), velmi dobrý scénář (Štěpán Hulík sebevědomě roste v nejlepšího současného tuzemského scénáristu) a bezchybná řemeslná stránka (bezútěšná atmosféra severních Čech je vystižena vskutku dokonale). Temná krimi, emočně vypjaté psychologické rodinné drama, ostrá sociální kritika (viz brilantní scény z pasťáku, ghett apod.)... Tím vším je Pustina - jeden z nejlepších českých seriálů, které kdy vznikly. 90 % ()

Ajantis 

všechny recenze uživatele

Městečko Twin Peaks po česku. Pustina se mu v některých ohledech (celkové rozvržení, struktura vyprávění, řada použitých postupů i dílčích témat) podobá natolik, až to zavání spíš kopírováním než inspirací, přesto má dostatek vlastní kvality, kterou divákovi sebevědomě předkládá. Jejím středobodem je napínavý detektivní příběh, kromě něj však nabízí plastický obraz místa složitých mezilidských vztahů, střetu soukromé a politické sféry života, poznávání sebe sama i ostatních, jež se vyjadřuje k řadě aktuálních společenských otázek. Bravura, s níž jsou všechny tyto motivy propojeny a zasazeny do kongeniálního výtvarného stylu s úžasně pochmurnou atmosférou, jakož i bezchybné herecké výkony, dalece překonávají to, co bych od současného českého seriálu čekal. Kromě oné přehnané inspirace tak za jedinou podstatnou slabinu považuji rozuzlení zápletky /drobný SPOILER/, jež je v kontextu předchozí hry s divákem a poskytnutých náznaků krajně neférové. Nebýt toho, hodnotil bych 5*. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ambiciózny projekt, na domáce pomery až nečakane zvládnutý a to po všetkých stránkach. Asi by ma ani nenapadlo, že Dušek, Stivínová a spol. sú schopní zahrať na takejto svetovej úrovni. Možno vám Pustina pripomenie prvú sériu Temného prípadu, pričom sa domnievam, že za ňou v ničom nezaostáva. Myšlienkovo ide o precízne premyslenú a domyslenú záležitosť, polemika nad násilím, ľudskou prirodzenosťou (vrátane sexuálnych pudov), dôsledkami výchovy na povahu dospievajúcej mládeže, a ako som už spomínal, nad tým, prečo človek nedokáže odolať a musí deklarovať svoju prevahu nad slabším vo svojom okolí. Preto mi ani nevadí, že niektoré dejové línie nie sú dotiahnuté do úplného konca, oni totiž perfektne dopĺňajú všetky typy významov deklarovaných v Pustine. Áno, je to český Mordor a nie náhodou to ako prvý schytal Frodo. Ide tu však o viac, než len o nahliadnutie do českej chcípáckej mentality, Pustina musí byť všeobecne zrozumiteľná všade na svete. ()

Socrates 

všechny recenze uživatele

Povedlo se. Po sakra dlouhý době máme opět seriál světový úrovně (naposled Návštěvníci). Autoři se přesně trefili do módního severskýho stylu. Nellis a Dušek vynikajicí práce! ()

boshke 

všechny recenze uživatele

Člověk (by) fakt nevěřil, že něco s tak depresivní atmosférou může - jak místně, tak tvůrčně - vzniknout v České republice. Skvělé zpracování v(d)ěčného tématu "Lidi jsou svině"... 80% ()

leila22 

všechny recenze uživatele

Mysteriózny 8-dielny miniseriál prekvapí v tom najlepšom slova zmysle. Jedna dedina, nachádzajúca sa na ložiskách hnedého uhlia. Jedna ťažobná spoločnosť, ktorá má o tento poklad veľký záujem a výmenou za vzdanie sa vlastných domovov ponúka ich obyvateľom vysoké odstupné. A ešte jedno zmiznuté štrnásťročné dievča samotnej starostky dediny. A ako sa v ťažkých situáciách bežne odkrýva pravá tvár ľudí a ich skutočný charakter, tak v tomto prípade sledujeme postupný a kompletný rozklad celej dediny, v ktorej si na prvý pohľad spočiatku každý pomáhal. Veľmi slušné herecké výkony na čele s Jaroslavom Dušekom, ktorý je absolútnou topkou. Intrigy, napätie a prekvapujúce momenty, ktoré diváka poriadne mätú. Seriál o skutočných charakteroch a o hľadaní pravdy v obrovskej pustine... ()

Trajektt 

všechny recenze uživatele

Asi tak do půlky tohoto seriálu jsem si myslel, že se dívám zase na nějakou frašku z nekonečně trapných počinů, kterých můžeme vidět nespočetně na našich bezvadných českých kanálech. Nezajímavý zdlouhavý příběh bez sebemenších emocí ve mně zanechával pocit silného průměru někdy až podprůměru. Zdlouhavé zbytečné záběry o ničem ve kterých jsem viděl herecké výkony hlavně mladých rádoby herců mi fakt silně připomínali trapné seroše ze stáje TV Nova nebo jiné trapné televize, kde herci předříkávají role tak, že normální člověk jim nevěří ani slovo a už vůbec s nimi nesoucítí, jsou mu zkrátka u pr...Člověk si při tom mohl třeba odskočit nakoupit nebo vyžehlit a vůbec nic by se nestalo. To samé vykreslení práce Policie ČR a její nelogičnost a špatné postupy na které jsem přišel dokonce i já a to nejsem žádnej Sherlock mě málem donutili, že to v půlce zdám a to se mi už dlouho nestalo. Ale pak naštěstí nastal zlom a všechno začalo fungovat tak jak má a excesy pana Duška mě fakt přesvědčili, že je to pan herec s velkým H. Kdyby první půlku natočili do jednoho dílu, vůbec nic by se nestalo a byl by to jeden z mála nadprůměrných krimiseriálů z naší domoviny. V druhé půlce excelovali herci, kteří umějí hrát a hlavně bylo co hrát, protože scénář nebyl špatně vymyšlenej, ale musím přiznat, že všechno to břímě leželo na hrstce vyvolených herců, kteří tomu dodali to pravý ořechový, protože více než půlka z těch herců mi lezla na nervy. Takže suma sumárum dávám něco přes 70%, hlavně za druhou půlku, ale hlavně za přesvědčivé herecké výkony pana Duška, paní Stivínové, Holubové a pár dalších kvůli kterým mě ten příběh a osudy místních obyvatel zajímal a díky nímž jsem se dokázal vcítit do jejich postav. ()

Ratemus 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

No kdybych nebydlel dvacet let v Mostě a neznal tu krajinu a to prostředí tam, tipoval bych to na bulharsko chánovskou ukrajinu někdy v 80. letech. Zhmotněná deprese hnus a desolát s výbornou hudbou a herci, režie je naprosto perfektní a scénář bez děr, téměř do poslední chvíle nevíte, kdo je vrah, jeden díl napne nervy na další a napětí se stupnuje a rozhodně se nenudíte, tohle snad ani nenatočili Češi. Opravdu výborný a nápad udělat z Červeného hrádku pasťák, to se jen tak nevidí.... ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Tak pověsti nelhaly a Pustina se české seriálově tvorbě skutečně vymyká.  Nebýt známých českých tváří, člověk by měl pocit, že kouká na nějakou tu vikingskou podivnost. Na severu se holt častěji zalézá pod peřinu a tak je poněkud řekněme více sexuálně exponovaný a česko-polské pohraničí evidentně nebude žádnou výjimkou.  Listopadový termín natáčení báječně podtrhl zamýšlenou nehostinnou atmosféru, kurvy na dálničním odpočívadle (nebo ve vedení dolu?) dodaly zdání špinavosti a  Dušek a Stivínová nebyly ve svých precizně zvládnutých rolích psychicky devastovaných postav žádným velkým překvapením a ani předvídatelné rozuzlení mi celkově dobrý, a hlavně jiný, dojem z českého seriálu nijak výrazně nenarušilo. Jen škoda, že se Pustinou vlastně potvrdilo známé přísloví, že jedná vlaštovka ještě jaro nedělá a česká seriálová tvorba pořád víceméně zůstává v mantinelech  zaprděné ochotnické televizní tvorby pro kojící nebo již dávno vykojené matky... Čtvrthodinka za čtyři stovky, strejdo, ber nebo jeď dál. ()

Lenny.M 

všechny recenze uživatele

Nejlepší česká věc, jakou jsem viděla. Ponuré, emotivní, napínavé, naprosto skvěle vykreslené postavy.. Tohle bych pustila kamarádovi z ciziny, který chce vidět něco českého. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Pustina má len nádych severskej krimi, ale skutočne len malý. Orientácia do českého zapadákova môže priniesť tú pochmúrnejšiu atmosféru, ale zároveň tá dedinskosť uberá na kvalite. Tvorcovia sa minuli už aj kástingom, z tej zmesi snáď 30 hercov sú tam tak dvaja, traja dobrí. Mnoho sa tu popísalo o pilotovi, ktorý mal navnadiť. Podľa mňa to bola najslabšia časť celého seriálu, ktorý je v celkovom hodnotení priemernou sódovkou. A tá vyšumí. Peniaze HBO som už videl investované lepšie a i osem dielov mi tu pripadalo priveľa. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Depresivní a nepříjemné na sledování, ale vynikající. Je až s podivem, když se člověk podívá na současnou seriálovou, českou produkci, že i v našich končinách, může vzniknout něco, co funguje po všech směrech, od kamery, herce, scénář až po režii. Škoda jen mírně kolísavé kvality jednotlivých dílů. ()

Související novinky

HBO se stahuje z tuzemské tvorby

HBO se stahuje z tuzemské tvorby

16.09.2022

Fúze společností Discovery a Warner Bros. a s ní související snaha razantně omezit výdaje napříč všemi subjekty měla bohužel dopad i na televizní odnož HBO. Ta byla nucena se stáhnout z mnoha… (více)

Navštivte místa, která znáte z českých filmů

Navštivte místa, která znáte z českých filmů

28.08.2019

Dnes již kultovní trilogie Slunce, seno... je neodmyslitelně spjatá s malebnou jihočeskou krajinou. Film má samozřejmě i své odpůrce, ale ti, kteří si ho zamilovali, mají Hoštice za své poutní místo.… (více)

Noir Film Festival slaví 5. narozeniny

Noir Film Festival slaví 5. narozeniny

16.08.2017

Cynismus Humphreyho Bogarta, šarm Roberta Mitchuma, křehkost Lizabeth Scott, rafinovanost Alfreda Hitchcocka, temné příběhy z Mexika, napínavé filmové jízdy noirovými vlaky a standard v podobě… (více)

Reklama

Reklama