Reklama

Reklama

Pustina

(seriál)
  • Velká Británie Wasteland
Trailer
Drama / Mysteriózní
Česko, 2016, 7 h 32 min (Minutáž: 52–60 min)

Scénář:

Štěpán Hulík

Hudba:

David Boulter

Hrají:

Zuzana Stivínová, Jaroslav Dušek, Eliška Křenková, Leoš Noha, Jan Cina, Štěpán Benoni, Eva Holubová, Oskar Hes, Martin Sitta, Janek Gregor, Petra Špalková (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Zločin, který rozhodujícím způsobem zasáhne do životů všech zúčastněných, stojí na počátku dramatické minisérie HBO Europe, Pustina. Když se starostka severočeské vesnice Hana Sikorová ocitne na vrcholu svého boje proti velké těžební společnosti nabízející obyvatelům obce vysoké odstupné výměnou za opuštění jejich domovů postavených na ložiscích hnědého uhlí, zmizí její čtrnáctiletá dcera Míša. Pátrání po dceři Hanu po letech mírumilovného soužití s ostatními přivede k pochybnostem ohledně celé komunity, která se pod vlivem událostí začíná rozpadat a ukazovat svou pravou tvář. Objasňování záhady příběh rozvětvuje do několika prolínajících se dějových linií, gradujících do nečekaných souvislostí. (HBO Europe)

(více)

Recenze (827)

pold 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tenhle seriál mne definitivně přesvědčil o tom, že pokud nejde o "seriál" sestávající z jednotlivých dílů, které tvoří samostatné příběhy (ala dobrodružství kriminalistiky), ale o celý příběh, nemá smysl hodnotit jednotlivé epizody, ale vždy až jen celý seriál celek. Tady mne totiž jednotlivé epizody bavily, a to velmi - temná atmosféra, zajímavé postavy, celkově mi to přišlo zvládnuté, taková česká kombinace TrueDetective a TwinPeaks. JENŽE - na konci z toho zbyl jen pocit, že scénář ke konci naprosto zkolaboval, a banální a s celým příběhem vlastně nespojený závěr byl dopsaný tak nějak ve stylu "abychom to nějak uzavřeli". To ovšem dost devalvuje i ty samotné díly předtím - ono bylo velmi zábavné sledovat, kdo se taky ukázal jako svině, feťák, kurva, dealer nebo úchyl, jenže to bylo zábavné tím očekáváním co se z toho vyvine. Takže tím, že vše co se dělo v průběhu prvních šesti dílů, na konci nemělo vlastně moc velký význam, to dost ztratilo smysl. Navíc postava J. Duška se nakonec natolik nepochopitelně transformovala, že to vlastně smysl taky nedávalo. ()

Fuksinka 

všechny recenze uživatele

Kriminální příběh a sociální drama z kraje, kde nemají holiče, chlapi nemají žiletky a někteří zřejmě ani vodu. Atmosféru to sice má hustou, ale ta depka je chvílemi hodně křečovitá. Ale jo, herci jsou dobří, kamera je zajímavá. Tempo je ale příšerně pomalé. 6, 7 dílů by bohatě stačilo. Nepřekvapivě je zase díra ve scénáři. Postava Duška se z magora s výpadky paměti najednou promění na uvědomělého "soukromého detektiva" a po získání důkazu si ho inteligentně nechá pro sebe. Pustina patří rozhodně na naši seriálovou špici, ale třeba Broadchurch atmosféru venkova a lidské malosti dal lépe a to i bez barevného filtru. ()

Standey 

všechny recenze uživatele

Hodnocení 89% je totální úlet. Neskutečně přeceněná kravina. Vydržel jsem dva díly, ale víc by mě asi zabilo. Jak tohle může mít vyšší hodnocení než Hacksaw Ridge? To prostě nepochopíš... Za mě 15% max. ()

Stuart6 

všechny recenze uživatele

3* v evropském a světovém kontextu. Pokud by šlo o český rybník, přidejte si 1,5 hvězdy. Obšlehnutý Forbrydelsen. ()

tomino28 

všechny recenze uživatele

Opravdu je to český seriál? Ano, zřejmě k vynikajícímu výsledku pomohla produkce a podpora ze strany HBO, ale to nic nemění na tom, že má očekávání byla bezezbytku naplněna. Nic není dokonalé a i zde by se daly hledat rezervy, ale proč to dělat, když jako minisérie to působí uceleně a funguje přesně tak, jak má. Seznamování se s postavami, vykreslování atmosféry a vztahů mezi hrdiny je na jedničku. Divák je postupně vtahován do děje a je mu nemilosrdně servírován syrový obsah, se kterým se musí vypořádat. Chytře vystupňovaný děj s přibývajícími epizodami směřuje k těžko odhadnutelnému konci, který má jednoduše "koule". Spokojen jsem byl i s výkony herců, i když zde se ukazuje, jak je český rybník malý a těžko se hledá neokoukaná tvář. Tvůrce je potřeba pochválit, něco takového tady chybělo a uvidíme, jak dlouho se bude čekat na důstojného následovníka. Více takových projektů, prosím! ()

aannemer 

všechny recenze uživatele

Filmařsky zvládnuté, myslím, na jedničku. Výběr hlavních postav se vydařil na 100% a Stivínová to zahrála mistrovsky. Co mi ale hlava nebere... proč ten seriál neměl alespoň nějaké optimistické minimum, nějakou vizi něčeho lepšího? Usmíření dcery s otcem v poslední minutě mi jaksi přišlo málo. Nedovedu si představit, že bych se na tuhle psychárnu ještě někdy podíval. Takže ano, seriál špičkový, ale oblíbený ani omylem. ()

buchannon 

všechny recenze uživatele

Tak takovou pecku jsem nečekal. Navíc se v tomto seriálu mluví celkem sprostě, což vyznívá přirozeně. Přiznejme si, kdo používá v běžné mluvě slovo "sakra" (jak často zní na ostatních stanicích) a kdo použije jadrnější výraz...? Seriály se dají sledovat jedině na ČT (vyjímka je Novácký První krok) a ne takové nekonečné blbosti (mírně řečeno) jako Ordinace nebo Ulice. Konečně dílo, které se dá pořádně sledovat. Možná opravdu nejlepší český seriál, rozhodně nejrealističtější a nejsyrovější. ()

Z0ltar 

všechny recenze uživatele

Další z extrémně nadhodnocených věcí v naší malý databázi. Chápu, že jsou všichni vyplesklí z toho, že se v naší nefilmový zemi taky natočilo něco rádoby světovýho, ale já s tím moc spokojenej nejsem. Na jednu stranu dobrá kamera, celkem ucházející hudba a originální zasazení, na stranu druhou špatní herci (v případě některých se o herectví nedá snad ani mluvit), chvílema otřesný dialogy (který jsou mimochodem bídně nazvučený) a v neposlední řadě zbytečně natahovaný, pseudo artový záběry do prázdna. 5/10 ()

RomanT 

všechny recenze uživatele

Výrazně nadprůměrný seriál, škoda jen, že se na jeho realizaci podílely dva různé týmy. Dvojice Zachariáš (režie) / Kučera (kamera) je o třídu výše než Nellis / Cibulka. Pro mě to bylo jasně rozpoznatelné, aniž bych četl úvodní titulky a dost mi to pokazilo celkový dojem, ()

v.indruchova 

všechny recenze uživatele

Když mě omluvíte, tak musím říct na české poměrz velmi povedené. Hold např. kriminálka NY a české krim. seriály jsou někde jinde. Atmosféra je hustá, nenávistná a protředí to ještě umocňuje. Opravdu tady vidíme naše poměry. A člověk je rád, za to co má. ()

BigBrother 

všechny recenze uživatele

Jsem spokojen. Pustina minimálně o dvě třídy převyšuje nejlepší porevoluční seriálovou tvorbu. Laťka je nasazena hodně vysoko. 10/10 ()

KoudyTheAlko 

všechny recenze uživatele

Ze začátku velmi roztahané a chvílemi nudné. Později však (někdy od 4 epizody) se začíná něco dít a seriál se stává zajímavým. Celkově mě potěšila vytvořená atmosféra, obraz i zvuk. Zuzana Stivínová i Eliška Křenková předvedli super výkon a překvapil mě dokonce i Jan Cina který mě většinou všude akorát štve.co se dálších rolí a nových tváří týká, tak casting odvedl dobrou práci. Severská detektivka po Česku.. nejdřív "to asi né", ale nakonec "dost dobrý". ()

Vieriq78 

všechny recenze uživatele

Prepáčte. Ale tak veľmi sa tvorci snažili vtesnať do každého milimetra filmu čosi viac, čosi hlbšie až to stratilo ľahkosť a dôlezitosť. Je to všeobecné terno lebo je to iné? Iné ako bol československy divák naučený dostať od miestnych režiserov, scenaristov aj kamery. Nechcem zdupať talent/y a som rada že seriál mal našliapnuté správnym smerom ale pokiaľ mam byť objektivna viac ako 3 * neviem dať. Možno keby to boli tri diely vypálilo by to u mňa inak. Veď je to kus kvalitnej práce filmarskej ale tak nejak jednotlivo. Ako celok to nemožem považovať za senzáciu ako píše väčšina. Každopádne tie kresby (kto je autorom patram marne), sochy a niektoré zobrazené scenérie mali fakt čo povedať. Už som to niekde písala. Menej je často viac. ()

Jaryktichy 

všechny recenze uživatele

Strhující seriál Pustina, „jaký tu ještě nebyl“." What !? Co, tohle dokáží Češi " ! Po zhlédnutí celého seriálu jsem si tohle myslel, na českou tvorbu unikát. Opravdu se nám toto seriálové drama povedlo. Také se podařilo namíchat herce kteří teď moc nikde nehraji a výsledek byl vynikající. Hlavně se mi nejvíce líbil Jaroslav Dušek, moc ho ve filmech nemám rád, ale tady jsem si ho oblíbil. Jediné co bych seriálu dodal jsou dva díly na víc. Kdo ještě Pustinu neviděl tak rychle musí běžet k televizoru a pustit si ji. ()

Pepi74 

všechny recenze uživatele

Díly 1-4hvězdy, dvojka-2, trojka-2, čtyřka-1, pětka 3. Čili průměr dvě a půl. Ta půlhvězda je za Duška, ktrýmu jsem psychopata opravdu věřil. Kdyby to bylo dvoudílné tak by úplně stačilo. Doporučoval bych to promítat na přeskáčku s Vinaři aby bylo jasné jak je ta naše vlast různorodá :-) Jinak kdyby v Pusinové pustině nehrála Stivínová, Špalková, Holubová atd tak by to asi nebyla ta pravá pustina. ()

jackalsc 

všechny recenze uživatele

Seriál který opravdu překračuje rámec naší televizní kvality. Ovšem pokud to člověk srovná s ostatními pořady točenými jinde ve světe, zas takový zázrak se neděje. Prvních pět dílů plyne velice pomalu a nebojím se říci nudně. Potom začíná konečně něco co udrží diváka při obrazovce. A postupně to houstne až do vrcholu. Mohlo se to celkově zkrátit a ušetřit těch kazících, nudných, stereotypních prvků. Ale ve srovnání s našim klasickým TV programem je toto velice nadprůměr, né-li vrchol momentální české tvorby. Dobré intro, i celkové obsazení hudebních prvků. 70% ()

Kozlowski8 

všechny recenze uživatele

Nejlepší český seriál posledního čtvrtstoletí? Nejsem příznivcem sestavování žebříčků - co je první, druhé, třetí... - když se hodnotí neměřitelné. Vkus, pocity a prožitky má každý člověk jiné (naštěstí) a navíc se těžko porovnává Pustina třeba s Okresním přeborem. Nevím tedy, jestli je tento seriál nejlepší, ale co vím jistě je, že u mne má jasných 5*, protože mne dokázal absolutně vtáhnout - svou atmosférou, příběhem, rozvětveným do několika linií, který nepostrádal dramaticky vyhrocené pasáže a napětí z očekávání následného vývoje, skvělou hudbou, která ho doplňovala a v neposlední řadě hereckými výkony, v nichž nikdo nezklamal a v případě Zuzany Stivínové a Jaroslava Duška byly, troufám si říct, životní. Duškova postava Karla je tak skvěle a jedinečně vystavěná a vyprofilovaná a on v ní tak opravdový a přirozený, až člověk žasne. Jako by s postavou srostl. Těžko si v ní představit někoho jiného. Skvělá práce tvůrců a úchvatný divácký zážitek. 95%. ()

Související novinky

HBO se stahuje z tuzemské tvorby

HBO se stahuje z tuzemské tvorby

16.09.2022

Fúze společností Discovery a Warner Bros. a s ní související snaha razantně omezit výdaje napříč všemi subjekty měla bohužel dopad i na televizní odnož HBO. Ta byla nucena se stáhnout z mnoha… (více)

Navštivte místa, která znáte z českých filmů

Navštivte místa, která znáte z českých filmů

28.08.2019

Dnes již kultovní trilogie Slunce, seno... je neodmyslitelně spjatá s malebnou jihočeskou krajinou. Film má samozřejmě i své odpůrce, ale ti, kteří si ho zamilovali, mají Hoštice za své poutní místo.… (více)

Noir Film Festival slaví 5. narozeniny

Noir Film Festival slaví 5. narozeniny

16.08.2017

Cynismus Humphreyho Bogarta, šarm Roberta Mitchuma, křehkost Lizabeth Scott, rafinovanost Alfreda Hitchcocka, temné příběhy z Mexika, napínavé filmové jízdy noirovými vlaky a standard v podobě… (více)

Reklama

Reklama