Reklama

Reklama

Pustina

(seriál)
  • Velká Británie Wasteland
Trailer 2
Drama / Mysteriózní
Česko, 2016, 7 h 32 min (Minutáž: 52–60 min)

Scénář:

Štěpán Hulík

Hudba:

David Boulter

Hrají:

Zuzana Stivínová, Jaroslav Dušek, Eliška Křenková, Leoš Noha, Jan Cina, Štěpán Benoni, Eva Holubová, Oskar Hes, Martin Sitta, Janek Gregor, Petra Špalková (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Zločin, který rozhodujícím způsobem zasáhne do životů všech zúčastněných, stojí na počátku dramatické minisérie HBO Europe, Pustina. Když se starostka severočeské vesnice Hana Sikorová ocitne na vrcholu svého boje proti velké těžební společnosti nabízející obyvatelům obce vysoké odstupné výměnou za opuštění jejich domovů postavených na ložiscích hnědého uhlí, zmizí její čtrnáctiletá dcera Míša. Pátrání po dceři Hanu po letech mírumilovného soužití s ostatními přivede k pochybnostem ohledně celé komunity, která se pod vlivem událostí začíná rozpadat a ukazovat svou pravou tvář. Objasňování záhady příběh rozvětvuje do několika prolínajících se dějových linií, gradujících do nečekaných souvislostí. (HBO Europe)

(více)

Recenze (828)

Lendak 

všechny recenze uživatele

Pustina má niekoľko chýb, ale tú neskutočne depresívnu atmosféru zapadlej severočeskej dediny by kritizoval iba kokot. Ako hovorím, tá atmosféra je úžasná, doplnená o nádhernú kameru a výpravu, perfektnú hra so zvukom a hlavne viac než dokonalou, ale za to, veľmi minimalistickou hudbou. Herci tu sú úžasní, ale všetkých ľahkouzadnou prekonal fenomenálny Jarda Dušek a na to, že Dušek je po väčšine skôr komik, tak jeho výkon nemal vôbec žiadnú chybu. Keď má človeka rozosmiať, rozosmeje ho. Keď ho má šokovať, šokuje ho. Keď chce, aby sa divákovi zhnusil, zhnusí sa mu a tak by som mohol pokračovať do aleluja. Scenár je veľmi chytrý a hraje si s divákovou predstavivosťou a dokáže predať svoje postavy. Len Zuzka si ku mne proste nedokázala nájsť cestu, bohužiaľ. Pustina je unikát medzi českou tvorbou, a ajkeď není oproti svojím kolegom zo zahraničia nijak originálny, tak si furt zaslúži svoje miesto medzi jedno z najlepších diel súčasného českého filmu. ()

Dvojirakri 

všechny recenze uživatele

Ale ono to jde, ne že ne! Postačí kvalitní scénář, zajímavé lokace, šikovný kameraman a herci kteří umí hrát a vida, máme tu nejlepší český seriál za poslední dvě dekády! Jistě, ty chybičky tam jsou, několikrát vás děj utáhne na něco, co se později ukáže jako nepravda, ale čert to vem. Všemu tomu snažení vévodí jako prase studená atmosféra. Té je dosaženo jak exteriéry - prostředí povrchových dolů, domů které majitelé nezvelebují, proč taky když se možná brzo bude bourat, takže snad v každém záběru vidíme oprýskané zdi, černé skládky nebo prostě jen pohozené haraburdí kolem silnic atd, tak charaktery, všimněte si že naprosto žádná postava není vyloženě kladná, každá má nějaký škraloup, od dcery která tají že už nějaký ten rok kouří, přes vychovatele který fetuje, až po policistu co hraje bedny. Až si říkám že možná i ta zvířata která asi omylem občas vstoupí do záběru, třeba kočky, mají jistě taky nějaké kostlivce ve skříni... Samozřejmostí je tísnivá hudba. Seriál jsem dal na jeden zátah a sledoval ho přikovaný k monitoru! Kéž by české stanice přestaly vyrábět nekonečné seriály a tupé kriminálky čtvrtého nálevu a snažili se o produkci podobných děl. Ale jak jsem psal na začátku, základem je kvalitní scénář... ()

taibrek 

všechny recenze uživatele

Pochmúrne prostredie a ľudia, ktorí sa snažia prežiť zubami, nechtami v tejto dedinke spravili svoje.... zápletka až do samého konca. Seriál skoro ako keby ani nebol natáčaný u našich susedov. Veľmi pekne spracované. Treba pozrieť. ()

tosastava 

všechny recenze uživatele

Všetci sa v tom seriáli tvária tajomne ako tichý prd,pôsobí to smiešne a trápne. Ten severský trend mne osobne vôbec nesedí. Všade okolo nás je dosť depresie,nepotrebujem aby som na ňu čumel aj v TV ()

dejavu26 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mistrovský kousek, kdy se nemohu dočkat každého nového dílu. Jaroslav Dušek je skvělý i jako záporák. Bylo terno ho získat pro tuto netradiční roli. Jen je škoda, že scénárista mu k maniodepresi naordinoval v dobách záchvatů amnézie, což se u této choroby nestává. Tradičně výborná byla i Zuzana Stivínová, kde jsem si alespoň odpočinula od jejich řvavých rtěnek, ve kterých vypadá, jako by zahryzla krtka. Úžasná Petra Špalková, která by měla být vidět ve filmech mnohem častěji a super je i Eva Holubová, která v roli mistrové a hostinské nemůže nikoho zklamat. Roman Skamene též potěšil úsporným a přesvědčivým výkonem a výborní byli i Jan Cína i Eliška Křenková. Velkým překvapením byl i Janek Gregor, velmi přesvědčivý v roli tetovaného sígra z pasťáku - z těch kluků je tam jednoznačně nejlepší. Doufám, že ho uvidíme i v dalších filmech. Vývoj a proměny postav mne vyloženě těší a příběh se tak stále rozvíjí, aniž by se člověk ztrácel. Měla jsem trochu obavy, že se díly dvou režisérů od sebe budou přeci jen lišit jinou rukou, ale byly zbytečné. Jeden díl lepší než druhý a je jedno, jestli je režírovala Alice Nellis nebo Ivan Zachariáš. Precizní exteriéry i interiéry působí tísnivě, ale budí zvědavost a nenudí. Děkuji i za skvělé osvětlení i ozvučení, kdy autoři odolali dělat originální "umění" à la Modré stíny a točit postavy v přesvětlených záběrech, huhlající si cosi pod vousy. Bonusem je top nechutná scéna s borščem, ta je špičková, to jsem odvracela zrak i já, z pitevny zvyklá na leccos, ale tohle se nedalo. :-) ()

Snakefinger 

všechny recenze uživatele

Tohle že je český seriál? To je přímo světová pecka. Temná, geniálně natočená do nejmenších detailů fantastické herecké výkony Stivínové a Duška a další řady protagonistů to je neuvěřitelné. ()

aheka 

všechny recenze uživatele

Bez ostychu přijímám tvrzení: nejlepší český seriál všech dob. Hořká pachuť na patře po zhlédnutí každého dílu přetrvává vždy ještě několik dní poté... Dlouho mě takhle příjemně / nepříjemně nemrazilo v zádech. 5/5 ()

BlackWizard 

všechny recenze uživatele

po piatom diele maximálna spokojnost a rozhodne naj český serial ever,miestami možno trochu pomalšie ale ta atmosfera sa da krajat a vykony hercov hlavne Duška na top urovni.Uvidime jaky bude zaver ale zatial som nadšený ()

carramba66 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pustina je vyprávěná pomalu, to je dnes nezvyk. Autoři vás nechají všechny postavy poznat a pochopit. Pohrávají si s atmosférou, pečlivě staví pyramidu příběhu a navazují tím na dobré detektivky ze 70. a 80.… Další let. Narozdíl od Rapla tady není "severská" ponurost samoúčelná, sem tak nějak patří. Z hercův předvádí opravdu mimořádné herectví Stivínová, řekl bych, že se Pustinou vyšvihla do první ligy. Suma sumárum je Pustina výborný seriál, jeden z nejlepších za poslední roky. Rozhodně je první, u kterého bych snesl i víc dílů. Za mě 85% ()

barbarossa 

všechny recenze uživatele

Pokud se o nějakém filmovém díle prohlásí, že je to "omáčka bez masa", tak si už nadosmrti pravděpodobně vybavím "Pustinu". Tvůrci se očividně shlédli v sériích "True Detective", ale toto aspiruje maximálně coby parodie "temného případu"! ()

ssarka 

všechny recenze uživatele

hlubovká poklona autorům,tvůrcům,hercům a vůbec...díky HBO které nám ukazuje,jak moc umíme...tohle je 8mi hodinovej nářez..nejhlubší poklona mému oblíbenci Duškovi,takovýho magora slizkýho snad nikdy nikdo neztvárnil a myslím,že mu to nedalo ani moc práce..Hannibal Lecter se může jít zahrabat,z Karla šel strach v každé scéně.. ()

naytsirk 

všechny recenze uživatele

Skvělý, skvělý, skvělý.... víc netřeba psát.... Škoda posledního dílu, kdy by to určitě sneso víc roztáhnout. Resp. jak už tady někdo psal, neuškodil by devátý díl-Den Míši S. ()

joywork 

všechny recenze uživatele

Seriál jednoznačně stojí na depresivním vizuálu uhelných dolů v Krušných horách a atmosféře chátrající Pustiny. Po shlédnutí všech dílů musím nutně ubrat z hodnocení dějové linie příběhu, zpětně mi to přišlo, jako by to původně měl být 13 - ti dílný seriál, ale po po natočení došlo k rozhodnutí zkrátit to na 8 dílů. V jednotlivých dílech je totiž rozpracováno mnohem více dějových linek, které zůstávají nevyřešeny a zpětně působí jen jako dějová vycpávka. Také poslední díl je takový nějaký uspěchaný a rozuzlení nečekané, ke kterému nelze dojít nějakou dedukcí, ale působí zcela náhodně. Herecky se mi moc líbila Zuzana Stivínová, Petra špalková a Eliška Křenková, z mužských rolí Leoš Noha v roli detektiva a na první pohled nebezpečný a věrohodný Janek Gregor. Přes všechny výtky v porovnání s naši seriálovou tvorbou musím dát za plný počet bodů. Hořící keř ale dějově nad Pustinou jednoznačně vítězí. ()

johnysd 

všechny recenze uživatele

Tak tohle mě fakticky zasáhlo. Baví mě na to koukat, už jen pro tu atmosféru totálního vyhlazení a zmaru v každém záběru. Jen tak dál. ()

Podle_mne 

všechny recenze uživatele

jde o opravdu atmosferický seriál, kterému k dokonalosti ubírá jedna podstatná věc, a to že bystrý divák odhalí pachatele už v prvním díle, "díky" chybě dramaturgie. Při zmínce o pohřešování Míši kamera zaostří na rozpaky dotyčného vraha. A pak už jen stačí díl od dílu kontrolovat jestli to sedí. Takže pardon tvůrcům, kamera, herci skvěle, ale toto se nedá odpustit. 3 hvězdy. 4 hvězda je za 5.díl který z celé série vybočuje svým vyprávěním. ()

maara666 

všechny recenze uživatele

Dobře využité prostředí vesnice určené k demolici za účelem rozšíření uhelného dolu. Jak vesnice, tak lidé jsou v úpadku. Postavy jsou dobře obsazeny, dobře zahrány a dobře napsány. Kamera i scénář jsou taky super, hudba odpovídající. Skoro nic se tomu nedá vytknout. ()

Související novinky

HBO se stahuje z tuzemské tvorby

HBO se stahuje z tuzemské tvorby

16.09.2022

Fúze společností Discovery a Warner Bros. a s ní související snaha razantně omezit výdaje napříč všemi subjekty měla bohužel dopad i na televizní odnož HBO. Ta byla nucena se stáhnout z mnoha… (více)

Navštivte místa, která znáte z českých filmů

Navštivte místa, která znáte z českých filmů

28.08.2019

Dnes již kultovní trilogie Slunce, seno... je neodmyslitelně spjatá s malebnou jihočeskou krajinou. Film má samozřejmě i své odpůrce, ale ti, kteří si ho zamilovali, mají Hoštice za své poutní místo.… (více)

Noir Film Festival slaví 5. narozeniny

Noir Film Festival slaví 5. narozeniny

16.08.2017

Cynismus Humphreyho Bogarta, šarm Roberta Mitchuma, křehkost Lizabeth Scott, rafinovanost Alfreda Hitchcocka, temné příběhy z Mexika, napínavé filmové jízdy noirovými vlaky a standard v podobě… (více)

Reklama

Reklama