Reklama

Reklama

Pustina

(seriál)
  • Velká Británie Wasteland
Trailer
Drama / Mysteriózní
Česko, 2016, 7 h 32 min (Minutáž: 52–60 min)

Scénář:

Štěpán Hulík

Hudba:

David Boulter

Hrají:

Zuzana Stivínová, Jaroslav Dušek, Eliška Křenková, Leoš Noha, Jan Cina, Štěpán Benoni, Eva Holubová, Oskar Hes, Martin Sitta, Janek Gregor, Petra Špalková (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Zločin, který rozhodujícím způsobem zasáhne do životů všech zúčastněných, stojí na počátku dramatické minisérie HBO Europe, Pustina. Když se starostka severočeské vesnice Hana Sikorová ocitne na vrcholu svého boje proti velké těžební společnosti nabízející obyvatelům obce vysoké odstupné výměnou za opuštění jejich domovů postavených na ložiscích hnědého uhlí, zmizí její čtrnáctiletá dcera Míša. Pátrání po dceři Hanu po letech mírumilovného soužití s ostatními přivede k pochybnostem ohledně celé komunity, která se pod vlivem událostí začíná rozpadat a ukazovat svou pravou tvář. Objasňování záhady příběh rozvětvuje do několika prolínajících se dějových linií, gradujících do nečekaných souvislostí. (HBO Europe)

(více)

Recenze (828)

Alvin 

všechny recenze uživatele

Pustina. Natočeno s takovou tvůrčí jistotou a řemeslnou zručností, že dramaturgové těch dvou komerčních a jedné veřejnoprávní TV, si berou dovolenou na zotavení. Je to šok, ale i takový seriál se dá u nás natočit, když se chce a umí. Konečně zase jednou postavy pronáší dialogy, které znějí jako z reálného světa a ne z pera scénáristy, co píše tři seriály najednou a v tramvaji si ani nevyndá sluchátka z uší. Kamera a celkově atmosféra už byla vynesena do nebes dostatečně. Herecké výkony jsou excelentní a to zdaleka ne jen Stivínová s Duškem, ale i pro mě naprosto neznámé tváře. Minimalistická hudba sedí do Pustiny parádně a titulní znělka vyvolává závislost. Trochu mě zklamalo jenom odhalení pachatele, protože z těch, ke kterým vedou nějaké indicie, je tenhle asi ten nejmíň pravděpodobný, ale co už. Nemá cenu hledat mouchy na seriálu, který konkurenci přebíhá o půl maratonu. ()

Broen 

všechny recenze uživatele

Tak tohle se hodně povedlo. Zuzana Stivínová a Jaroslav Dušek jsou fenomenální, svými výkony mě celou dobu naprosto odrovnávali. A ta atmosféra! Ponuro, šedivo a s nádechem zoufalosti, hlavně jedné matky, jíž neznámý vrah sebral její milovanou holčičku. Ze začátku děj vrhal stín pochybností na Sýkoru, na otce. Zdálo se to tak nějak logické a celkový sled událostí nám na otce jasně ukazoval. Ale pak se to obrátilo. Konec byl nepředvídatelný a danou osobu, bych jako skutečného vraha vůbec netipovala. Tohle je materiál! ()

zekon 

všechny recenze uživatele

Pro mě velké překvapení a potvrzení že HBO umí. Originální příběh, syrová hustá atmosféra jak ze švédských seriálů. Fajn že se něco takové u nás objeví. Troufnu si tvrdit že Jaroslav Dušek si roli neskutečně užíval. ()

leto.sk 

všechny recenze uživatele

HBO je pre mna zarukou kvality. Obvzlast mikroserie produkuju skvele. Uz horiaci ker ma dostal. Pustina ma posadila na prdel. Je v tom vsetko. Mysterizna drama, socialny dokument aj vizualna hra, navyse kvalitne obsadena. Bude vas seversky mrazit, a spomeniete si na mestecko Twin peaks. Jeden z tych lepsich serialov roka 2016! ()

CradleSKS 

všechny recenze uživatele

Velmi kvalitne natocena temna detektivka ve stylu norske mrazivosti, ktera je umocnena prostredim, kde se cely dej odehrava. Napinavy pribeh az do konce, ktery je trochu slabsi, cekal jsem nejakou poradnou akci a zakonceni s tim lumpem, ale i tak dobre. Jarda Dusek hraje excelentne, ze skoro bych veril, ze nemocny je:)..Strih udelany kvalitne, kamera neni spatna, co dodat, asi jeden z nejlepsich, mozna nejlepsi serial ceske produkce za x let. Takovych serialu jen vic a vic prosim. ()

Mato_Mi 

všechny recenze uživatele

Wooooooow, super prekvapenie, ktoré som si veľmi užil. Atmosféra a hudba presne podľa môjho vkusu, vraha tipovala celá rodina, nikto neuhádol, napínavé až do poslednej časti... ()

Wartord 

všechny recenze uživatele

Nejlepší byl Dušek, který o své roli řekl, že neví, co tam hrál nebo co se to dělo. To zní skoro jako kdyby byl izolovanej ode všeho kolem a hrál jen tu svoji roli. Nicméně perfektní intro s hudebním podkresem a despotická atmosféra hnědouhelné pánve dává naznat, jak ve 21. století lidé v ČR ještě žijí a co všechno jsou schopni obětovat pro svůj prospěch, nakonec i svou důstojnost a lidskost vůči ostatním lidem. Nějaká vražda, to je jenom kulisa, pozorně zkoumejte jednání postav, to je na tomhle seriálu nejdůležitější. ()

thorax65 

všechny recenze uživatele

...a pak, že to nejde. Seriál jako řemen. První 2 díly jsou sice kapánek slabší (následuje je částečně 6 i 7), ale 5 a nakonec i 8 neodfoukne ani daleký severský blizaaard. Ponurá atmosfera, čmoudi, šlápoty, levárny ale hlavně kamera mě dostaly. Výborná minimalistická muzika. Pan Jarda vaří dle Polreicha, ale i paní Zuzka mě hodně mile překvapila (zvlášť v první půli). Zkrátka od Ženy za pultem nejlepší český seriál posledních let. Pane Ivane, prosím, ještě. 85/100 ()

camomilla 

všechny recenze uživatele

Asi jsem byla moc navabena komentari a hodnocenim, nicmene je to urcite nadprumer, predvsim diky hercum. Za sve mluvi i to, ze vsechny dily shlednuty behem odpoledne. ()

Nýdnol 

všechny recenze uživatele

Přitakávám komentům ohledně nej českého seriálu za posledních xx let. Atmosférou a sociálním vykreslením srovnatelné s True Detective. ()

Mates Hradecky 

všechny recenze uživatele

Dokonalé po všech stránkách. Skvělý scénář, skvělá režie, kamera, hudební soundtrack (laděný do retra), volba exteriérů... Výborně zvolení herci - nadpozemsky dobrá Stivínová a opět příjemně překvapil Jaroslav Dušek. Typově velmi výrazní byli i nezletilí představitelé obyvatel "polepšovny". Jedná se o jeden z nejlepších seriálů domácí tvorby - a že jich je! ()

Johny Mist 

všechny recenze uživatele

Zuzana Stivínová se pro mě po shlédnutí tohoto seriálu stala Zuzanou Putivínovou.... Předčil jí už jen Dušek. Nutno dodat, že celkovému obrazu výtečného seriálu dopomohlo i to, že tam nebylo slabého herce. Dokonce i ty štěky, co si tam zahráli ti cikáni. Opravdu klobouk dolů ()

KraLuban 

všechny recenze uživatele

Hodnoceno v polovině, možná dotáhnu i zbytek - naprosto nesdílím superlativy místních hodnocení. Pustina je vlastně dokonalá - dokonale vykreslené postavy, dokonalá deprese, dokonalá filmařina - řemeslně a taky...dokonalá nuda. Nemůžu si pomoct, ale tohle je prostě dokonalé vítězství formy nad obsahem. Protože kromě skvělého řemesla je tenhle seriál dokonale prázdný. Za postavami a dějovými liniemi se neskrývají tajemství, jen dokonalá prázdnota. Nic, nada, nula, zero. Málo na to, aby se tu pěly ódy jak na opeře. 1,5* za formu, 1,5* za postavy, 0* za zbytek. ()

Max Frajer 

všechny recenze uživatele

Při hodnocení tohoto filmu se asi nechávám trochu unést kontextem zbylé tuzemské seriálové tvorby posledních let, nad kterou Pustina neohroženě ční, objektivně by to bylo spíše na 4*, nicméně pocitově dávám za 5*. Pustinu drží několik zdařilých bodů – v prvé řadě jsou to výborné herecké výkony ústředních protagonistů, obzvláště Dušek opravdu exceluje a člověk by mu nějakou tu duševní poruchu hned uvěřil. Stivínová je taktéž velmi uvěřitelně zdrcená bolestnou ztrátou a příjemně se jeví i jinak pozitivní klučina Cina, který si s frajírkem Šarim poradil rovněž výborně. A i mnohé další postavy jsou uvěřitelné, např. „vesnická kravka" v podání Špačkové. Trochu zvláštně působí volba Nohy do role detektiva, ale vlastně proč ne, je celkem příjemnou změnou, že hlavním vyšetřovatelem není nějaká namakaná uhlazená gorila, která vždy vše hravě vyřeší. Na Pustině je třeba ocenit i ponurou atmosféru, která i s ohledem na prostředí dává lehce vzpomenout na jiný seriál z produkce HBO – True Detective. Holt lidé v HBO vědí, co chtějí a jak to dostat, jak jinak si vysvětlit, že najednou a celkem znenadání se v Čechách zrodí tak kvalitní seriál, jako Pustina. Mně osobně se i líbil hudební podkres, který zapadal do celkového obrazu. Možná větší péči by si zasloužilo vyústění série, pachatel byl celou dobu držen mimo okruh podezřelých, až znenadání v posledním díle se začaly objevovat indicie, které jej s případem spojovaly. Každopádně skvělý počin, snad si HBO u nás zase něco brzy objedná  ()

tata22 

všechny recenze uživatele

Příznivé ohlasy mně přinutily mrknout na tohle dílo. Myslím, že se opravdu jedná o mimořádný počin. Ocenil bych zejména mimořádnou kameru, perfektní scenérie, dobře to Milan Býček vybral a kamera nasnímala. Neuvěřitelné na české prostředí pak bylo, že prakticky všichni herci, a to i ti mladí hráli opravdu výborně. Je vidět, že to lze, když se chce. Jen u Jardy Duška mně přišlo, že se střídaly geniální momenty se slabšími ale ruku na srdce, kdo jiný by tohle zahrál. Nemám rád temné příběhy a vadí mi obecně násilí, a to i jen se na něj dívat. Proto jsem měl někde ve 4.dílu pocit, že jsem ten seriál neměl vůbec zhlédnout, měl jsem z něj vážně "blbou náladu". Zas na druhou stranu strkat hlavu do písku taky není to pravé ořechové. Uvěřil jsem, že svět, který jsem viděl může opravdu někde existovat, jsem rád, že daleko ode mně. Není to seriál pro slabé povahy ale rozhodně mimořádný počin v naší produkci, kde většina seriálů nedosahuje ani poloviční kvality tohoto mimořádného díla.... ()

rezor 

všechny recenze uživatele

Hned z kraje se sluší říct, že se jedná na české poměry opravdu o velice solidní počin, který si díky skvělé kameře a práci s obrazem solidně hraje na seriál světového formátu. Zajímavé je i nelichotivě pravdivé zasazení do severní části České republiky, kde s jistým odstupem můžeme říct, že to vypovídá o ledasčem co se odehává v bývalých Sudetech. Práci, kterou tvůrci odvedli hodnotím velice kladně, neboť vytřískali maximum z toho, co česká kinematografie umí nejlépe - drama, nejlépe tragikomedii. Žánrem spadá do těžce popsatelného českého kinematografického folklóru, který by pravděpodobně cizinec příliš nepochopil. I tak mě tvůrci potěšili a i já je potěším svými 4*. K dokonalosti mi chybí vymícení některých hluchých scén ve scénáři. Good job guys! ()

jizvoun 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem neviděl tak nádherně propracované, depresivní a mně tak blízké dílo z Českých "luhů a hájů." Atmosféra naprosto úžasná, dramatičnost nutí neustále sledovat další a další díly. Depresivní atmosféra severočeské vesnice na pokraji zničení těžbou uhlí společně se stísněnou náladou jejích obyvatel, které doplňuje početná menšina asociálů, narkomanů, dealerů, šlapek a nezaměstnaných živořících chudáků, nádherně doplňuje dramatický příběh o pátrání po jedné ztracené malé holce, během něhož se rozkrývá zvrácená tvář zdejší společnosti. Už jen, že pocházím ze severu Čech, kde se podobná místa nacházejí, mě nutí společně s výše popsaným dát nejvyšší hodnocení. ()

Související novinky

HBO se stahuje z tuzemské tvorby

HBO se stahuje z tuzemské tvorby

16.09.2022

Fúze společností Discovery a Warner Bros. a s ní související snaha razantně omezit výdaje napříč všemi subjekty měla bohužel dopad i na televizní odnož HBO. Ta byla nucena se stáhnout z mnoha… (více)

Navštivte místa, která znáte z českých filmů

Navštivte místa, která znáte z českých filmů

28.08.2019

Dnes již kultovní trilogie Slunce, seno... je neodmyslitelně spjatá s malebnou jihočeskou krajinou. Film má samozřejmě i své odpůrce, ale ti, kteří si ho zamilovali, mají Hoštice za své poutní místo.… (více)

Noir Film Festival slaví 5. narozeniny

Noir Film Festival slaví 5. narozeniny

16.08.2017

Cynismus Humphreyho Bogarta, šarm Roberta Mitchuma, křehkost Lizabeth Scott, rafinovanost Alfreda Hitchcocka, temné příběhy z Mexika, napínavé filmové jízdy noirovými vlaky a standard v podobě… (více)

Reklama

Reklama