Reklama

Reklama

Pustina

(seriál)
  • Velká Británie Wasteland
Trailer
Drama / Mysteriózní
Česko, 2016, 7 h 32 min (Minutáž: 52–60 min)

Scénář:

Štěpán Hulík

Hudba:

David Boulter

Hrají:

Zuzana Stivínová, Jaroslav Dušek, Eliška Křenková, Leoš Noha, Jan Cina, Štěpán Benoni, Eva Holubová, Oskar Hes, Martin Sitta, Janek Gregor, Petra Špalková (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Zločin, který rozhodujícím způsobem zasáhne do životů všech zúčastněných, stojí na počátku dramatické minisérie HBO Europe, Pustina. Když se starostka severočeské vesnice Hana Sikorová ocitne na vrcholu svého boje proti velké těžební společnosti nabízející obyvatelům obce vysoké odstupné výměnou za opuštění jejich domovů postavených na ložiscích hnědého uhlí, zmizí její čtrnáctiletá dcera Míša. Pátrání po dceři Hanu po letech mírumilovného soužití s ostatními přivede k pochybnostem ohledně celé komunity, která se pod vlivem událostí začíná rozpadat a ukazovat svou pravou tvář. Objasňování záhady příběh rozvětvuje do několika prolínajících se dějových linií, gradujících do nečekaných souvislostí. (HBO Europe)

(více)

Recenze (827)

Xmarc 

všechny recenze uživatele

Finále mohlo být zajímavější, tohle rozuzlení jsme asi nikdo nečekali, ale bylo to nečekané překvápko s poskytnutým odůvodněním k dobru? Ale i tak dávám plnou nálož 5*, na český seriál opravdu výtečné, prostředí, celková stylizace, doprovodná hudba i herecké výkony... Bravo! A konečně jsem se podíval, co je přesně bipolární porucha - myslím, že to Dušek zahrál slušně. ()

kuri-noha 

všechny recenze uživatele

O tomhle díle by se dalo sáhodlouze rozpravovat, ale na to tu není prostor. Stručně: Luxusní záležitost, nebývalá produkce na české poměry. Technicky po všech stránkách perfektně vymazlené, skvělí herci, příběh dobrý. Všechno je to o atmosféře a filmovém kumštu, který diváka přilepí očima k obrazovce a nepustí ho. ()

elEStet 

všechny recenze uživatele

Severský feeling miešaný so záhadnosťou motívov postáv Twin Peaks a melanchóliou a beznádejnosťou okolia Liberca. Stívinová úžasná, akoby sa narodila pre túto rolu, ona akoby nehrala ale naozaj žila tento svoj život... Dušek to mohol zahrať aj lepšie ale tiež dobrý, Špalková dobrá tiež. Do poslednej časti prakticky neexistuje možnosť ako zistiť čo sa tam stalo, čo je blízke práve TP. Ak to začnente pozerať nevypnete to skôr ako to celé skončí, ja som dal 5 častí naraz :).... Na českú produkciu veľmi dobré. 9/10 ()

Lasa 

všechny recenze uživatele

Silně depresivní seriál s nečekaným rozuzlením u konce doprovázející skvělými výkony herců. Na to, že jde o český seriál opravdu dobře natočené v porovnáním s jinými českými seriály. 8 dílů slupnete jako malinu a po shlédnutí posledního dílu jsem si řekl, že to špatné nebylo ale ani žádný zázrak podle celkového hodnocení tady. Nicméně určitě doporučuju, jeden z nejlepších českých seriálů a stojí za shlédnutí. ()

Lukkyn 

všechny recenze uživatele

Je vidět , že HBO Europe se nechce nechat zahanbit a umí si vybrat projekt a zrealizovat ho na jedničku. Tohle má totiž neskutečný koule!!!Od začátku mě to chytlo. Přesně tohle v Čechách chybělo a nebojím se říct, že je to nejlepší kriminálka co jsem od našich tvůrců vidět. Čt má Stracha a jeho mysteriozní kriminálky. A tohle je ještě o level vejš. Skvělé herecké výkony, depresivní prostředí vytěženého Mostecka, pochmurné počasí to vše tvoří kulisu kriminálního příběhu zmizelé dcery starostky, která bojuje o záchranu vesnice , která nemá budoucnost!!!Vypíchnul bych výkon Jaroslava Duška!!!Jen houšť takovýchto projektů!!!! ()

lepinla792 

všechny recenze uživatele

Bavil jsem se od zacatku, to jo, ale ocekavani jsem mel jina. Znamy o tom mluvili jako o husty krimi s dusnou atmosferou, a tak sem cekal hlavne krimi. Kvalitu jsem shledaval hned od zacatku, prave kvuli mym ocekavanim se mi to trochu vleklo. Herci byli skveli, po prvnim dile jsem mel obavy jak budu vnimat Jaroslava Duska, ale byl vybornej. Jako trochu fales na divaka beru to, jak tvurci schovali vraha, na rozdil od motivu. ()

skrob 

všechny recenze uživatele

První dva díly a ponurá atmosféra celého seriálu 100%. Bohužel od 3. dílu začíná pokulhávat příběh a to čím dál víc. Většina herců hraje výborně, jen škoda, že někteří - jako policejní vyšetřovatel - prostě "díky" scénáři nemají co hrát. ()

gideonn 

všechny recenze uživatele

Na seriálu je nejlepší mistrně znázorněná všudypřítomná špína a zima, která zalézá pod nehty a kůži. To ale ve dvou třetinách začne mizet a konec už se blíží průměrnosti. I tak ale skvělý počin, ze kterého by si měli vzít všichni ostatní čeští seriáloví tvůrci příklad. ()

Mr.Nobody 

všechny recenze uživatele

Pustina, stejně jako i další seriály, které v ČR díky HBO vznikly, je velmi zdařilým počinem. Nejvíce oceňuji, že se příběh postupně rozvíjí, a pracuje s emocemi diváka. Velmi se mi také líbí snaha líčit příběh velmi lidským způsobem, tak aby příběh dokreslovaly charaktery jednotlivých postav, a naopak. Jedinou vadou na kráse je pak rozuzlení v závěru, kdy k řešení jako první přispěje postava Jaroslava Duška, která od začátku působí přinejmenším bláznivě a nakonec odhalí pachatele na základě něčeho, co ostatní nepochopitelně (tedy alespoň podle mě) přehlédly. ()

Royaldell 

všechny recenze uživatele

V prvé řadě bych asi nejdřív vzdala hold Stivínové,která zahrála matku,které se ztratila dcera,naprosto autenticky. Nebudu skrývat,že mám jisté sympatie k Jaroslavu Duškovi,takže jsem byla příjemně překvapena,když jsem ho viděla jako jednu z hlavních postav. Od této věty SPOILER! Pointa celého filmu,která spočívala hlavně v trestu nezletilých,kteří v podstatě vyváznou bez trestu,je velmi zajímavá a hlavně znepokojující. Musím přiznat,že jsem malilinko nespokojená s koncem.Zklamal mě důvod,proč byla Míša zneužita a zabita. Čekala jsem nějaké bum,ne že byla zabita jen protože odmítla a byla zlá na nějakého nýmanda,který vypadal,že neumí do pěti napočítat. Důležitá je však cesta,ne cíl, a proto mých pět hvězdiček dostává Pustina naprosto zaslouženě! ()

Iroquois 

všechny recenze uživatele

Tak co bych všechno vyzdvihl... Určitě vynikající volba prostředí natáčení. Hnědouhelné sluje, polorozpadlé vesnice, zajímavě kontrastní zámek Jezeří, odporné jedové diskochýše/kluby, olezlé baráky, zaplivaná odpočívadla pro náklaďáky...prostě hnus, jenž ale má své kouzlo. Dále skvělé herecké výkony v čele s Duškem, ale samozřejmě nejen jím, například mladí herci byli všichni výborní též. Žádná postava není extra kladná (a to rozhodně platí i o starostce v podání výborné Stivínové) a i na záporácích se dají najít drobečky, jež vzbudí trochu sympatií. Scénář velice zajímavý, dávkuje postupně napětí a až do zhruba půlky posledního dílu není téměř nic jisté. Zajímavá je i hudba. Zkrátka povedlo se, další ze zajímavé řádky seriálů, které u nás vznikly. ()

aribari 

všechny recenze uživatele

Skvělý scénář, věrohodné postavy, věrohodný příběh, působivá atmosféra , lokalita, vizuálně pozoruhodný. Nejlepší český seriál ( film) za posledních 10 let. ()

teckax 

všechny recenze uživatele

Pustina není depresivní, naopak je silně antidepresivní... garantuju většině z Vás, že Vám problémy přijdou malicherné a stupidní. Mě to přišlo dokonalé. Dokonalé režií, kamerou. Herecké obsazení... postavy nemohly být věrohodnější. Doporučuji všemi deseti! ()

PeteBuck 

všechny recenze uživatele

Toto má 89 %? To myslíte vážne? Tak to teda rozhodne nie a už vôbec neberiem to porovnávanie s True Detective - to má spoločné leda 8 dielov, ich minutáž, fakt, že to produkuje HBO a že ide o detektívnu zápletku. Iste, určité úsilie bolo, ale akosi vyletelo von oknom a zostalo 8 hodín nebotyčnej nudy. Nie je to tuctová telenovela alebo zúfalo nesmiešny sitcom, to teda určite nie, inak by som dal z fleku odpad, ale rozhodne to nepatrí k špičke. Nie žeby prostredie nebolo dosť depresívne, postavy totálne nezaujímavé, ale väčšina hercov pôsobí nepresvedčivo, dej sa vlečie ako slimák a to rozuzlenie rozhodne nebolo prekvapujúce a už vôbec nie šokujúce. Ubrať polovicu minutáže a bolo by to stále dosť útrpné to sledovať, možno z toho urobiť nejaký film, ale scenár poriadne prepísať. Ak chcem vidieť nejakú detektívku, to si radšej znovu zapnem prvé tri filmy od majora Kalaša než zopakovať Pustinu. Dedinka Pustina bola celkom zaujímavá, ale teda aj hladové doliny na Slovensku vyzerajú lepšie táto dedina, kde sa niečo renovovalo naposledy za socíku. Čo sa týka postáv, tak neviem, čo je zúfalejšie, či pán učiteľ, meniaci sa na Mr. Hyda a šukajúci všetko na okolo, alebo jeho žena - starostka, ktorá rovnako ako Clint Eastwood prejde celý seriál s jedným výrazom na tvári. O ďalších sa nejdem ani zmieňovať. Nemôžem si pomôcť, ale staršia generácia hercov sa mi zdala, že hrala o čosi lepšie ako tá mladšia. Trochu to pripomína severské detektívky, kde získate dojem, že severania majú more psychopatov nielen v radách občanov ale aj v radách polície. Tu vidíte dedinu, kde je všetko na hovno: počasie, nálada, cesty, budovy, ľudia, všade kopa kuriev, drog, takže sa chytáte za hlavu, že nostalgia u ľudí bojujúcich za záchranu dediny je asi spojená s duševnou poruchou, keď tu chcú zostať. Vyobrazenie polepšovne do tohto prostredia bolo posledných klincom do rakvy a už som sa len bál, že prstovanie chovancov pred kamerou sa stane pravidlom, na toto som fakt nebol zvedavý. Čo je kladom? Snáď ten pokus o niečo, nech už to bolo čokoľvek (asi detektívka), netradičná vec na súčasnosť a fakt, že sa môže dať šanca ohľadom kvalitnejších seriálov aj strednej Európe. Rád by som ešte vedel, koľko to stálo. Toto pozrieť a dúfať, že ak HBO dá prachy na nejaký seriál či film či už Čechom alebo Slovákom, tak nech je tam aspoň poriadny príbeh. ()

jakubvojt 

všechny recenze uživatele

Vo mne nastala niekoľkodenná rana. Pustina: už z názvu na vás ziape zúfalosť a samota. Zlyhania všetkých rodičov v seriáli sú mrazivé. Nálada seversko-post komunistickej krajiny, ktorá je ale veľmi známa a ihneď sme vlastne doma, pretože Slovák i Čech pozná tie dedinské vzťahy. Pustina život a smrť. ()

Související novinky

HBO se stahuje z tuzemské tvorby

HBO se stahuje z tuzemské tvorby

16.09.2022

Fúze společností Discovery a Warner Bros. a s ní související snaha razantně omezit výdaje napříč všemi subjekty měla bohužel dopad i na televizní odnož HBO. Ta byla nucena se stáhnout z mnoha… (více)

Navštivte místa, která znáte z českých filmů

Navštivte místa, která znáte z českých filmů

28.08.2019

Dnes již kultovní trilogie Slunce, seno... je neodmyslitelně spjatá s malebnou jihočeskou krajinou. Film má samozřejmě i své odpůrce, ale ti, kteří si ho zamilovali, mají Hoštice za své poutní místo.… (více)

Noir Film Festival slaví 5. narozeniny

Noir Film Festival slaví 5. narozeniny

16.08.2017

Cynismus Humphreyho Bogarta, šarm Roberta Mitchuma, křehkost Lizabeth Scott, rafinovanost Alfreda Hitchcocka, temné příběhy z Mexika, napínavé filmové jízdy noirovými vlaky a standard v podobě… (více)

Reklama

Reklama