Reklama

Reklama

Pustina

(seriál)
  • Velká Británie Wasteland
Trailer 2
Drama / Mysteriózní
Česko, 2016, 7 h 32 min (Minutáž: 52–60 min)

Scénář:

Štěpán Hulík

Hudba:

David Boulter

Hrají:

Zuzana Stivínová, Jaroslav Dušek, Eliška Křenková, Leoš Noha, Jan Cina, Štěpán Benoni, Eva Holubová, Oskar Hes, Martin Sitta, Janek Gregor, Petra Špalková (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Zločin, který rozhodujícím způsobem zasáhne do životů všech zúčastněných, stojí na počátku dramatické minisérie HBO Europe, Pustina. Když se starostka severočeské vesnice Hana Sikorová ocitne na vrcholu svého boje proti velké těžební společnosti nabízející obyvatelům obce vysoké odstupné výměnou za opuštění jejich domovů postavených na ložiscích hnědého uhlí, zmizí její čtrnáctiletá dcera Míša. Pátrání po dceři Hanu po letech mírumilovného soužití s ostatními přivede k pochybnostem ohledně celé komunity, která se pod vlivem událostí začíná rozpadat a ukazovat svou pravou tvář. Objasňování záhady příběh rozvětvuje do několika prolínajících se dějových linií, gradujících do nečekaných souvislostí. (HBO Europe)

(více)

Recenze (827)

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Divákovi to opravdu neusnadňuje, nehladí ho ani nekonejší.Na červenou nit příběhu zmizelé dcerky místní starostky v podání vynikající Zuzany Stivínové navléká korálky sociálních motivů. A nad Pustinou vesměs pustých životů vládne sychravo, šedo, smog, mlha, tma vytvářející z měsíční krajiny po minulé uhelné éře přízračné kulisy. Na vysokou laťku i souhru řemesel je radost se dívat, ač severskou vlnou poučená stylizace činí z Pustiny seriál až příliš vypiplaných rekvizit. Letité lůžkoviny, igelitové tašky poletující prázdnotou, zvadlé květiny na odpočívadlech otřískaných paneláků, oschlé chlebíčky, dokonce každičký kus prádla na šňůře buduje obraz vykořeněného zmaru tak urputně, až se ocitá na hraně jednotvárnosti – a uvěřitelnosti. Navíc točit bezčasí znamená logicky línější rytmus, byť třeba v závěrečné epizodě jej výbušně dramatizuje odběr vzorků DNA všech mužů ve vsi.Trochu účelově se řeší podíl rodičů na činech mladistvých, nicméně vzkaz, že nakonec jde vždy o děti, jež kryjeme, hájíme a neznáme, v sobě nese velkou sílu. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

I když mám pár výhrad (téměř nefunkční lesní školka, patrně product placement v podobě rušivých "našlapaných" aut v sociálně slabším prostředí) hodnotím jako seriálový počin nejen roku 2016. Výstižná je recenze v LN. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

4,5*/5.. Seriál presne podľa môjho gusta. Temné, atmosferické, s výraznými postavami a zasadené do prostredia, ktoré je samo o sebe výraznou proprietou. Po 6tich dieloch som bol nadšený všetkým a seriál nemal chybu v ničom! Dokonca mi Pustina prišla svojim prostredím pútavejšia a znekľudňujúcejšia ako bájne "luisianské bažiny". Kde sa stala kua chyba a prečo posledné dva diely namiesto ešte silnejšieho tlaku a zhustenia priniesli skôr dobre ochutenú omáčku s nie tak silnou katarziou na konci ako som očakával? V posledných dvoch dieloch je ešte ja tráva zelená, akoby sa stratila temnota a sila. Som stále nadšený, ale čakal som zdrvujúcejší finiš!!! ()

lillien 

všechny recenze uživatele

Dušek byl od začátku do konce to nejlepší, co bylo lze za posledních X let v českých seriálech vidět, Stivínové to taky sedlo, zbytek místy rozvleklá vyňuďovačka, která se dala v poho sešmudlat do poloviční stopáže, ale ve výsledku obstojná depresivní krimi. ()

mcb 

všechny recenze uživatele

Osmihodinové a nesmírně sebevědomé podvracení konvencí (severského) detektivního žánru, kde tentokrát nejde o vyřešení zločinu, ale o rozpad sevřené komunity očima jejích členů. Psychologická "detektivka", v níž jde v první řadě o rodinu, o níž se nedá přemýšlet v českém, nýbrž světovém kontextu. ()

sharky 

všechny recenze uživatele

84 % Jo, člověk se nemůže zabavit pocitu, že všechno tohle už dávno viděl v severských detektivkách, ale je to okopírované opravdu velmi dobře. Atmosféra i herecké výkony, až na Nohu, který chvílemi tlačí příliš na pilu, až přehrává, jsou perfektní. Bavilo mě to od začátku do konce, nenudil jsem se a těšil jsem se na další díl. Jenom mi přijde zbytečné furt něco kopírovat, v zemi kde je pár vražd ročně působí ty severské detektivky furt tak nějak nepatřičně, spíš bychom měli točit něco ve stylu Četnických humoresek a Hříšných lidí města pražského. ()

Roman.Ticka 

všechny recenze uživatele

Pustina plná pusté přírody, pustých měst, vesnic, míst, tajemství... Stejně tak plná prázdných slov, emocí, zkrátka plná prázdných lidských schránek a nekonečné nevyzpytatelné temnoty. Ocenění podobnosti se severským Mostem, a to je velká pocta! 👏😎😉👍 ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Proč jen musím napsat: na české poměry mimořádné. Právě že: na české. Hodně se vydařila pošmourná, realisticky působící, výprava a kamera, která snímá zdevastovanou, pustou krajinu jako odraz vztahů lidí, kteří v ní žijí. Charaktery postav jsou nejednoznačné, procházejí logickým vývojem a rozhodně se nejedná o schématické panáky, ale o plnohodnotné lidi. _______Na osm dílů je ale málo děje, proto se hodně nastavuje atmosférou a já si říkala: „Vážně museli toho člověka zabírat, jak přejde celou ulici? Nestačil by střih?“ Podkreslujících scén bylo příliš mnoho, takže chvílema nudily. To, že se některé motivy nevysvětlily (vztah kluka z pasťáku s mladší dcerou starostky) a neukončují (sígr z pasťáku) beru jako záměr, že ne vždy vše musí být podáno po lopatě. ______ Herecky velmi dobře zvládnuté, nejvýraznější byl Jaroslav Dušek jako postava, která má hodně stránek, a jak se postupně odhalují, divák musí měnit svůj názor na něj. Pro Duška netypická role (dle těch, které jsem viděla), ale předvedl mistrovsky mnohovrstevnaté herectví. ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

Po posledním dílu jsem opravdu nadšený, sice mi možná trochu vadila atypičnost detektivky, a to že k vrahovi nesměřovalo příliš indicií, ale rozhodně jsem rád, že si tvůrci zvolili tuhle originálnější cestu. Něco tak depresivního jsem dlouho neviděl a opravdu jsem příjemně potěšen, že v českých poměrech vznikl TAKOVÝHLE seriál. ()

Janek 

všechny recenze uživatele

Český mazec, který nemá obdoby! Přesně ta věc, která může restartovat chuť po české tvorbě. Tvůrci měli volné ruce a HBO júrop v zádech. Super! ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Konečně jsem se dočkal vynikajícího dramatického seriálu z české kotliny. Tvůrci se evidentně nechali inspirovat severskou tvorbou, ale na rozdíl od amerických filmařů zůstalo u inspirace a nedošlo ke kopírování. Seriál mi připomněl první řadu dánského Zločinu, jen nebyl kladen takový důraz na práci policie, tady šlo hlavně o mezilidské vztahy pokřivené všudypřítomnou těžkou atmosférou deprese, zoufalství a strachu. Velice mě bavily herecké výkony Zuzany Stivínové, Jaroslava Duška, Leoše Nohy a Jana Ciny, jejich role jsem jim bez problémů věřil. Nepamatuji si, že by mě nějaký český seriál dokázal takovým způsobem vtáhnout do děje a znovu musím pochválit atmosféru, ta se tak povedla... ()

Coleator 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv jsem většině epizod dal pouze čtyřhvězdičkové hodnocení, dát výsledně jiné, než pětihvězdičkové hodnocení, by bylo málo... Neskutečně ponurá atmosféra, mrazivé prostředí, velká rozvětvenost příběhu, ve kterém se ale tvůrci dokázali neztratit a hlavně skvělé obsazení v čele s Jaroslavem Duškem a Zuzanou Stivínovou... Jistě vím dvě věci: 1) Nechtěl bych žít v Pustině; 2) Pustinu musíte vidět... ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Nepohltilo bez výhrad, ale takú dobrú korunu tomuto svojmu snaženiu nasadili, že okamžite pridávam hviezdu. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

Stěží by mě napadlo, že budu muset konstatovat, že některý z našich původních seriálů je místy vlastně až tak precizní, tak dokonalý, že mu to v důsledku vlastně škodí.. Tou precizností a dokonalostí však míním to na tuzemské poměry nezvykle důsledné lpění na detailech, v nichž spočívá nejen ďábel, ale i ona životnost projektu, byť tedy v případě samotných postavu lehce prostřednictvím jakési zvláštní manýry zabraňuje divákovi zcela se na ně napojit, identifikovat se s nimi.. I samotné napojení se diváka na příběh, zpočátku poněkud zbytečně narativně nelineárního, se tentokrát jeví poněkud obtížněji.. Nicméně jako celek se Pustina jeví jako první český tuzemský projekt, který těm světovým parametrům dostojí téměř bezvýhradně.. Zachariášovi předpovídám velkou budoucnost, ale bude to mít v tom našem zatuchlém prostředí velmi obtížné.. ()

GeusX 

všechny recenze uživatele

V dubnu 2017 si servíruji kompletních osm dílů na tři večerní posezení. Velká pochvala tvůrcům! Atmosféra a krajina je "krásně" depresivní jak sychravé počasí bez slunečního paprsku. Herecké výkony všech jsou brilantní. Po pátém díle jsem uvažoval o vynalézavosti a kombinatvornosti autorů, o nenápadných indiciích nad možným pachatelem jak páter Knox, ...a ejhle, uhodl jsem! A že to nijak evidentní rozhodně není a byl jsem na pochybách až do posledního dílu, tudíž za to body určitě nestrhávám! Motiv mne napadl sice jiný, prostší, ale pachatele jsem odhalil. Jak potěšující. :D 95% ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Najlepší český seriál za posledných 10 rokov či najlepší seriál v histórii ČR? Z môjho pohľadu je Pustina určite nadpriemer, a to či už z českého alebo európskeho hľadiska. Silnou stránkou je prostredie (a jeho prezentovanie v štýle škandinávskych tvorcov či Temného případu), ústredná dvojica Dušek-Stivínová a schopnosť udržať loptičku s najdôležitejšou odpoveďou vo vzduchu až do posledného dielu. Negatívom je slabý casting niektorých vedľajších postáv a z neho vyplývajúci občasný závan čecháčstva, ktorý sabotuje snahu byť nečeský. Je zaujímavé, že dva najlepšie české seriály za posledné roky, Pustina a Okresní přebor, spája niekto tak ťažko obsaditeľný ako práve Leoš Noha. ()

malylada 

všechny recenze uživatele

Asi nejhutnější a znepokojující detektivní drama, které v Česku vzniklo. Syrovou atmosféru a drsnou realitu Pustiny se podařilo zachytit maximálně dokonale. Každá postava působí depresivně, každá svým způsobem na dně a veškeré herecké výkony seriál táhnou takovým způsobem, až to evokuje s Temným případem. Trošku na škodu, že nepříliš složitá zápletka je natahována do osmi dílů. Na druhou stranu se od čtvrtého dílu tempo tak stupňuje, že leccos se dá odpustit.......8/10 ()

ALIENka_ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Česká scéna potřebuje víc vážnějších seriálů, tady je vidět, že to fakt umíme! Takže tohle je taková správa pro filmaře: dejte na chvíli pokoj těm tragikomediím, co jsou stejně všechny na jedno brdo a pusťte se do něčeho odvážnýho, třeba tady do Pustiny! Pánové a dámy, to byl zážitek! Depresivní, smutná a pochmurná detektivka z maloměsta, kterou bych spíš čekala ze Skandinávie než z naší země zaslíbený. Příběh skvělej, pěkně vás chytne a do konce nepustí, protože vám zaručuju, že tady vraha opravdu nebudete znát až do úplnýho konce. Herecký výkony kupodivu skvělý (hlavně Dušek, to je prostě mistr). No a o atmosféře snad ani nemusím mluvit, to je krása pohledět (z hlediska kinematografie, jinak je to na astma). A já jenom doufám, že tohle nebyl poslední zlatej důl z českých krajin a konečně se v naší produkci probudí naděje na lepší zítřky. Hodnocení: 10 z 10 zkorumpovaných podnikatelů doporučuje/10 ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Skvelá, na naše končiny nevídaná krimi v štýle tých severských. Perfektná atmosféra dokonale vystihuje názov obce aj seriálu, úžasná práca s kamerou, vynikajúci herci a veľmi kvalitný scenár, keď ešte ani na začiatku poslednej časti nemal žiadny divák ani šajnu, kto je vrah. Bola by to stovečka, ale je tu pár drobností, ktoré mi ten pocit dokonalosti kazili. Nesympatický vyšetrovateľ, ktorý pôsobí, že by nedokázal vypátrať ani to, kde si vyzul topánky. Vlastne aj tak celé to vyšetrovanie vyzerá. Ďalšia vec, identita vraha je síce veľké prekvapenie, no chýba mi tam nejaký lepší motív, niečo, čo by ho už skôr zaradilo medzi podozrivých. Takto vlastne celý seriál sledujeme nejaké vedľajšie uličky, keď v malej dedinke má veľa ľudí riadne za ušami, no nijako to nesúvisí s vyšetrovaným prípadom, čiže je to vlastne dosť zbytočné, ale inak by to samozrejme nevydalo viac ako na jednu 40-minútovú epizódu. Ale tá vata vlastne nie je až tak na škodu, je to celé zaujímavé, pôsobí to kompaktne, takže veľmi vydarený počin od HBO a už teraz sa teším na ďalšie dielko od Štěpána Hulíka. ()

Johny_fork 

všechny recenze uživatele

Řemeslná kvalita na úrovni světové produkce. Hodně mě bavila postapokalyptická, depresivní atmosféra českého severu. Úplně věřím, že kdybych zastavil v nějaké putice u Sokolova, tak potkám podobný kolorit postaviček. Ty se v seriálu vyvíjí a jejich konání dává smysl. ()

Související novinky

HBO se stahuje z tuzemské tvorby

HBO se stahuje z tuzemské tvorby

16.09.2022

Fúze společností Discovery a Warner Bros. a s ní související snaha razantně omezit výdaje napříč všemi subjekty měla bohužel dopad i na televizní odnož HBO. Ta byla nucena se stáhnout z mnoha… (více)

Navštivte místa, která znáte z českých filmů

Navštivte místa, která znáte z českých filmů

28.08.2019

Dnes již kultovní trilogie Slunce, seno... je neodmyslitelně spjatá s malebnou jihočeskou krajinou. Film má samozřejmě i své odpůrce, ale ti, kteří si ho zamilovali, mají Hoštice za své poutní místo.… (více)

Noir Film Festival slaví 5. narozeniny

Noir Film Festival slaví 5. narozeniny

16.08.2017

Cynismus Humphreyho Bogarta, šarm Roberta Mitchuma, křehkost Lizabeth Scott, rafinovanost Alfreda Hitchcocka, temné příběhy z Mexika, napínavé filmové jízdy noirovými vlaky a standard v podobě… (více)

Reklama

Reklama